3D Yazıcı İçin Pet Şişeden Filament Üretimi

| Haziran 26, 2023 Tarihinde güncellendi
3D Yazıcı İçin Pet Şişeden Filament Üretimi

3D Yazıcı nedir, 3D yazıcılar ile neler yapılabilir derken piyasayı sarıp gitti bir çok kişi kullanıyor veya hazır modüller ile kendi 3D yazıcısını yapıyor. DIY aleminde Filament için ekonomik bir çözüm bulunmuş Pet şişe geri dönüşümü ile Filament üretiyorlar.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Kısaca Filament Nedir ? 3D Yazıcı Filamentleri, aslında pet şişe kadar basit yapıda değil ama pet işeden üretilen Filament bir çok projede işe yarar Filamentlerin PETG-PLA-ABS vb. çeşitleri bulunuyor. 3D üretimde kullanılan hammaddedir.

Hatırlarsanız bir ara pet şişelerden plastik ip üretimi popüler olmuştu hatta örme sepetler falanda yapılıyordu.. Sistem benzer şekilde pet şişenin kesilerek işlenmesine dayanıyor ek olarak plastiğe şekil verip kalınlaştırmak için ısıtıcı nözül kullanmak.

İlk proje PIC16F690 mikrodenetleyici üzerine kurulu HD44780 LCD bilgi ekranı üzerinde ısıtıcı sıcaklığı, adım motorunun sıcaklığı ve hızı, ısıtıcı ve soğutucunun açık / kapalı durumu ve devre besleme voltajı görüntüleniyor.

Step motor için sürücü olarak drv8825 kullanıımış, daha az gürültü için adımı 32 olarak belirlenmiş Drv8825 sürücü step motor nominal akım ayar formülü: Vref = Akım Sınırı / 2.

Step motor hızı, R5 trimpotile ayarlanır. Hız minimum değer = 8’in altına ayarlandığında, step motor kapanır. Eprom ile minimum limiti, R5 direncinin tersini ayarlayabilir, step motorun dönüş yönünü ayarlayabilir ve step motorun hız bölücüsünü değiştirebilirsiniz. Çalışma sırasında dönüşün değiştirilmesi gerekiyorsa, geçiş anahtarını eksiye çekerek DIR çıkışı ters yönde değiştirir.

STEP ve DIR PIC16F690 denetleyici pimleri giriş olarak yapılandırılmıştır. Kontrol akımları çok küçüktür, ancak mevcut sürücüyü kontrol etmek için yeterlidir.

Filament üretim sisteminin mekanik, dişli kısmı 3D yazıcıda basılmış 🙂 kaynak .stl dosyaları PIC16F690 .asm, hex vb. kod dosyaları ve Sprint layout PCB programı ile hazırlanan kaynak PCB çizimi var.

3d-yazici-filament-uretimi

Diğer proje ise daha basit sadece mekanik kısmı hazırlanıp uygulama yapılmış. Mekanik ve motor fotokopi makinesinde bulunan kağıt sürücü mekanizmasından alınmış

Plastik bandın ısıtılarak geçeceği ısıtma elemanı olarak, 2 watt’lık MLT-2 tip direnç kullanılmış 5v için 3-ohm 12v için 5..6-ohm arası değer kullanılabilir. Dirence voltaj verilip ısıtılıyor..

Burada işin zor kısmı direnci tam ortasından delik açılması plastik şerit girişi 3mm çıkışı ise 1.3 veya 1.4mm uç ile dlinecek sonrasında direncin ısıyı koruması için küçük bir asbest levha ve kapton ısıya dayanıklı bant ile sarılmış. Direncin sargısı dış bölümdedir delerken dışa kaçımazsanız sorun olmaz. Ek olrak pet şişe kesme düzeneği hakkında yazıda bulunuyor.

pet-bottle-stretching-machine-for-3d-printer

ready-made-bottle-cutter-plastic-bottles-made-hand-3d-printer

Kaynaklar: best-chart.rucxem.net

3d-yazici-filament-uretimi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2020/08/05 Etiketler:



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir