296 Adet Kırmızı led ile apartman blok yazısı E1

| Nisan 20, 2010 Tarihinde güncellendi
296 Adet Kırmızı led ile apartman blok yazısı E1

Bu yaptığım daha önce sizlere bahsettiğim 296 ledli devrem. Şimdi diyeceksiniz ki bu E1 ne oluyor diye. Şimdi söyle anlatayım. İnşaat mühendisi bir arladasım var. Dedi ki yunus bize apartman blok yazısı lazım daha belli olması ve dikkat çekmesi için ve benden böyle birşey istedi. Kendisi büyük ihtimalle E1 blokta oturuyor onun için istedi heralde.

DİKKAT Devre yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

296-ledli-blok-yazisi

Arkadaşlar ilk önce bu mühendis arkadaşım autocad de bu şemayı çizdi ve bende özel baskıdan çıkarttım. Yağlı kalın kağıt. Kağıdın özelliği etiket gibi arkadasındaki folyoyu çıkarınca kendisi yapışıyor direk. Önemli olan hava boşluğu bırakmamak.

autocad-folyo-led

ilk önce resimlerdende gördüğünüz gibi delikleri olduğu yerden matkapla deldim ve yerleşim yaptım. Önemli olan şu hesabı iyi yapmak.ben devrede toplam 296 adet led kullandım. İkiye bölersek 148 adet yapıyor. Kullandığım ledler ise kırmızı renk mantar led’tir.

matkap-isleri-led-delikleri

matkap-lehim-isleri-led-delikleri

matkap-lehim-isleri-led-delikleri-2

220V AC akımı doğrulttuğumuzda elimizde 310V DC gerilim olur (1.41×220). Her biri 2 şer volttan 148 adet led ise 296V yapar. Ben 310V tu direk verdim ve led başına 2.05 gibi bir volt oldu. gerelim düşümlerinide sayıyorum tabiî ki. Yani elimde 2 adet 148 tane seri bağlanmış led grubu oldu. Bende bu iki grubu paralel bağladım ve aynı yerden besledim. Aynı doğrultma devresinden

Ölçtüğüm değerler ise led başına 2.05 DC Volt led başına düşen akım ise 25-30 ma arası. Devrenin toplam çektiği akım ise 50-60 ma arasındadır.

Bana göre gayet başarılı oldu. Devreyi 5 saat kesintisiz çalıştırdım ama hiç bişey yok. Ne bir ısınma nede bir kaçak.

Yaptığım devre ve tablo tamamen el yapımı ve benim eserimdir. Kullandığım malzemeler her yerden tamin edilebilir. Ledleri monte etmek için DEKOTA denilen malzeme kullandım. Bu malzemeyi bütün reklem tabelası yapan iş yerlerinden temine debilirsiniz. Yalnız biraz pahalı. Kazıklanmayın.

296-led-tamamlamis-hali-test

296-led-tamamlamis-hali-test-2

Çerçeve ise bütün aliminyum doğramacılarda bulunabilecek sineklik profili kullandım.

  • Sineklik profilinin ölçüleri 17*25mm’dir.
  • Tablonun boyutları ise 50*60cm dir.

İlk önce profilin kenarlarını 45 derecelik açılarla kestirdim sonradan bunları köşebent kullanarak birleştirdim. Kanalına görede 4mm lik cam kestirdim. Onuda kanallara sabitledim. Yaptığım tabloyu cama dayayarak arkasına koruyucu katmanıda monte ettim. Yaptığım monte işlemlerinde sıcak silikon kullandım.

Bunu bu şekilde değilde farklı şekillerde yapmak isteyen arkadaslara insallah yardımcı olmuşumdur.bunu eğer hayal gücünüz sınırlı değilse her yerde her şekilde her renkte uygun hesap ile yapabiliriniz.

Gerisi hayal gücünüze kalmış. Herkeze iyi çalışmalar. Kolay gelsin

Projeye ait diğer görüntüler yapım aşaması,test
led-proje-metal-cerceve led-proje-metal-cerceve-2 led-proje-metal-cerceve-3

led-yerlesim led-yerlesim-2 led-yerlesim-3

220v-led-blok-test

296 Ledli apartman blok yazısı normal ve basitleştirilmiş devre şemaları

220volt-296led-basit-sema

220volt-296led-devre-sema

Ledler Hakkında Kısa Bilgi (Wikipedia Türkiye Led)

  • Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA
  • Sarı LED yaklaşık 2V-15mA
  • Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA
  • Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3.6V-20mA ‘de çalışır.

Yayım tarihi: 2009/04/04 Etiketler: , , ,



26 Yorum “296 Adet Kırmızı led ile apartman blok yazısı E1

  1. zenzezenze

    Bence kondansatör ve doğrultma diodlarını da kullanmayabilirdin. Ama emek gerçekten var ve güzel olmuş

    CEVAPLA
  2. ibrahimibrahim

    projen güzel olmuş fakat ledleri dirençsiz sürmen hem ledlerin ömrünü kısaltır hemde çok çabuk yanması gerçeklşir. kesinlikle doğrultmadan sonra direnç kullanmalısın . taş direnç kullanman gerekecek.

    CEVAPLA
  3. mustafamustafa

    merhabalar.ellerinize sağlıkgüzel bir çalışma olmuş. arkadaşım yanlız bir durum var. belirli bir süre kullandıktan sonra ısınmadan dolayı ledlerin iç dirençleri azalır ve bu azalmadan kaynaklı daha fazla akım çekmeye başlarlar. tabiki bu durum bir süre sonra ledlerin daha zarar görmesine ve zamanla körelmesine sebep olur. umarım bu durumla karşılaşmazsın. iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  4. Rgb ReklamRgb Reklam

    Arkadaşım güzel olmuş fakat hem direnç kullansan süper olurdu ve ayrıca dekota dediğimiz malseme güneşe dayanıklı değildir pleksiglass kullansan daha uzun ömürlü olurdu

    CEVAPLA
  5. yunusiyunusi

    arkadaslar yorumlarınız için çok teşekkür ederim.baştan başlayarak herkeze cvp vermeye çalışacam.

    ilk yorum için;
    eğer direk olarak 220v AC akın verseydim snizoydal doğruyu hatırlarsan elektrik akımı ilk önce +220v sonra 0v ve -220v a 50 sefer gidip geleceği için ledlerde yanıp söner ama bizim gözümüz bu frekansı algılayamadığı için yanıyor gibi gelir. dediğin doğru devre çalışır ama ledler yanıp yanıp söneceği için ömürleri kısalır.

    ledleri dirençsiz sürdüm çünkü böyle tasarladım. daha önceki denemelerimde dirençlerin ısındığını gördüm ve vazgeçtim. dalgalanmaları önlemek için ise daha büyük kapasitede kondansatör koymak gerekiyordu. ama bu seferde devrenin kaplayacağı alan daha büyük olacağı küçük kapasiteli kondansatör kullandım.

    mustafa arkadasım düşünceni biraz daha açıklarsan sevinirim. dediklerine göre devreyi bu şekilde kurarsam bir süre sonra ısınmadan dolayı devrenin dienci düşecek ve daha fazla akım çekerek ledlerin ömürleri kısalacak. bunu 12v DC içinde söylemezmiyiz peki?

    mantık aynı değilmi? tamam ikiside DC akım ama senin dediğin bi hepsini yüksek voltaj uygulayarak seri çalıştırmak var birde 12v luk gruplar halinde çalıştımak sanırım. eğer yalnışsam lütfen yardım edin.

    burada en kolay bulunabilen vede ucuz olarak kullanlabilen malzeme dekoto. fileksiglas malzeme hem işlemesi zor sıcak tel kullanılarak kesim yapılmak zorunda ve dekotodan daha pahalı. işlemesi kolay olsun diye böyle bi malzeme kullandım. bu işler arz talep meselesi arkadaslar isteyen olursa onuda yaparım yani. 🙂

    bu arada bir iki tane daha projeye başlıyorum arkadaslar yakında. bu sefer DC 310V değil DC 12V kullanacam nasipse.önce 3 tane led ve bir drenci seri bağlayıp gruplamalar yapacam. daha sonradan bu seri grupları birbirine bağlayarak paralel yapıp dc 12v u verecem. daha deneme aşamasındayım bu sistemide başladığım zaman bu şekilde ekleyek istiyorum buraya. yorumlarınızı eksik etmeyin dostlar.

    yorumlarınız için tekrardan teşekkür ederim arkadaslar. gevv üstadın yardımlarını unutmuyurum. herkeze iyi çalışmalar kolay gelsin

    CEVAPLA
  6. mustafamustafa

    merhaba Yunus. tabiki dediğin gibi bu durum 12v içinde geçerli. yukarıda da yazmışsın nasıl yapacağını ve doğru bir yöntem. eğer bu devrede kullanacağın ledler “power led” ise özellikle ısınma probelminden dolayı daha önce yazdığım problemle karşılaşılır. Fakat piyasada 7V – 12V – 24V gibi gerilimler altında satılan akım değerleri 350mA-700mA şeklinde değerler alan akım sınırlandırma devreleri var. devrelerini bu cihazlar üzernden beslersen akım artışı olmayacağından ledlerin çok daha uzun ömürlü olurlar.

    SAYGILARIMLA…
    MUSTAFA

    CEVAPLA
  7. gökaygökay

    Öncelikle eline sağlık..bir kaç sorum olacak..

    1)146 adet deilde daha az kullanmak istesek nasıl yapmamız lazım?
    2)kırmızı ledden kastın cevresi plastık olan mı yoksa saydam olup kırmızı ışık veren mi?
    3)değişik çeşit led kullansak renk olarak nasıl tasarlamamız lazım ?

    CEVAPLA
  8. serdarserdar

    arkadaşlar benim bir sıkıntım var lütfen yardımcı olurmusunuz ben led tabela yapmak istiyorum kırmızı led kullanmak istiyorum ve her 4 lede bir direnc koyulmalışmış ama ne direnç koymalıyım ve kaç lede kaç volt adaptör kullanmalıyım lütfen açil çevab (Ayrıca ben 4 led 1 direnc sistemini yaptım 12 verdiğimde ilk 8 gayet iyi sonraki 4 de sonukluk yapıyor sonraki 4de kesiliyor hiç yanmıyor voltaj az sanırım ama kaç lede kaç volt olacak lütfen yardım)

    CEVAPLA
  9. askbaskb

    Besleme Voltajın 12v olmak kaydıyla;

    4 ledi seri bağlıyorsun,direnç olarak 270ohm (kırmızı led için:2v-15ma için) ledleri 4 lü gruplar halinde bağla ve her gruba 12v verince yanar.

    Her grup 15ma çektiğine göre;1 grubun gücü 15ma*12v=180mw eder yani 0,18w kullanacağın grup sayısı*0,18=toplam gücün olacak.Buna göre küçük bir smps kullanman iyi olur.

    CEVAPLA
  10. yusufyusuf

    Arkadaşım güzel yapmışın tebrik ederim ama tabela içine su alacak olursa 220v yüzünden yangın çıkarabilir. Bence ledlerin bacaklarının olduğu yerleri ve açıkta kalan bütün iletkenleri sıcak silikonla doldurmalısın. O zaman ömür boyu kullanılabilir bu tabela.

    CEVAPLA
  11. nizameddin Gökselnizameddin Göksel

    Ledlerin ana beslemesini Dc olarak yapıldıktan sonra giriş besleme devresine şebeke girişine paralel olarak bir VDR (275 V) olarak konursa ve bu malzemeden önce sigorta olur ise tüm şebekeden gelecek ani piklerden ve gerilim darbelerinden korunmuş olur.

    CEVAPLA
  12. ahmetahmet

    kardeş ledlerden biri patlarsa durumun ne olacak acaba ?

    CEVAPLA
  13. HAKKIHAKKI

    Öncelikle selamun aleyküm

    benim bir projem var bende yaklaşık 240 adet led kullanacağım senin devreni kullanmak istiyorum ama arada yaklaşık 50 led fark var herangi bir sorun olurmu lütfen bir bilgi verirmisiniz bir de kırmızı yerine mavi led kullanmam bir sorun işgal eder mi
    öğrenciyim lütfen yardımcı olun

    CEVAPLA
  14. mustafamustafa

    Ben bu led tabela işini baya bir araştırdım.

    Er netice Bütün tabelalar 12V DC ile çalışıyor.

    Kırmızı led 5 seri led 1 direnç, yeşil led 3 seri led 1 direnç şeklinde bağlantı yapılıyor.

    Ayrıca bu led sayılarında ufak tefek oynamalar yapılabilir ama sayı fazla arttırılmamalıdır.Önemli olan tek bir led üzerine düşen gerilim miktarıdır. Diyelimki 5 kırmızı ledi seri bağladık ve 12 volt ile çalıştırmak istiyoruz.Bağladığımız bu ledlere yine bir adet 2.5k’lık watlı bir potans bağlayarak maksimuma alıyoruz ve enerjiyi veriyoruz.

    Tek bir ledin voltajını ölçerek potans ayarını düşürüyoruz ve led yanmaya başlayacaktır.LED voltajını,kırmızı ise 1.8v,sarı ise 2V,yeşil ise 2.2V,beyaz ve mavi ise 3.3V’a ayarlıyoruz.

    Ayarladıktan sonra potans ayarı ile oynamadan devreden ayırıp kaç ohm olduğunu ölçüyoruz.Çıkan değere en yakın direnci seçiyoruz. Böylece 12V volt ile bir grup ledi yakabiliriz ve bu gruplarıda birbirlerine paralel bağlayarak led sayılarını istediğimiz kadar arttırmış oluruz. (5led+R)+(5led+R)+(5led+R)+(5led+R)+(5led+R)+………gibi

    CEVAPLA
  15. yasinyasin

    peki bu tabelanın ömrü ne kadar yani ne kadardan beri kullanıyosun aralarda bozulan tek tük led oldumu
    direnç yok çünkü

    CEVAPLA
  16. MertMert

    Arkadaşlar bende led tabela yapmak istiyorum üç dört renk kullanırım hesaplamalarını ve bağlanış şekillerini bana öğretirmisiniz.

    CEVAPLA
  17. boommmmboommmm

    selam lar bu seri bağlantı işinin kötü yanlarıda var 1 led kesildiği yani arızalandığı zaman bütününde gelen diğer ledlerde aynen sönecek ondan sonra 140 küsür ledin içinden arızalı olanı bulmak zaman alır 🙂

    CEVAPLA
  18. M.r.AM.r.A

    öncelikle uğraşınız için tebrikler.güzel bir çalışma olmuş fakat şunu önemle belirtmek isterim ki led başına yada gruptaki ledlere düşmesi gereken maksimum akım 20mA OLMALIDIR. 17 ve 18mA ayarlayabilirseniz ledlerin ömrü çok daha uzun olacaktır.kaldıkı kırmızı ve sarı renkler led diotlarda en zarif olanlardır.gruplar arasında mutlaka direnç kullanarak akım ayarını yapın.ve doğrultma devresi kullanın ki elektrik voltajlarında ki dalgalanmalar yüzünden ledler zarar görmesin saygılarımla…

    CEVAPLA
  19. ozayozay

    bende ilk defa amatör olarak led tabela yapıyorum, bağlantı olarak da paralel olacak 3led’in(renk:mavi) artı bacakları birleşecek ve ledlerin onune de 150R direnc koyacağım (guruplar halınde bu şekilde birleşecek 3 led arası direnc olacak.), eksi bacakları ise kontrol devresine gidecek bu şekilde bir bağlantı yapacağım. Her hangi bir sorun yaşarmıyım acaba? deneyimli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

    CEVAPLA
  20. klassklass

    ustam eline sağlık güzel olmuş ama bu ledlerden sadaca bir tanesinin ömrü dolsa tüm devre calışmayacak bunun yerine 12 volt ile çalıştırmanı tavsiye ediyorum bunu nasıl yapacağını soracak olursan eksiler bir hattan gidecek artılar ise üç tanesi bir edilip 200-300 ohm bir direnç bağlıyacaksın böylece dorudan 12 volt gerilimde çalıştırabilirsin ayrıca devreye bir animasyon kartı ekleyip efektlerde ekliyebilirsin

    CEVAPLA
  21. DinçerDinçer

    Arkadaşım İyi günler led tabela konusunda yardımına ihtiyacım var.
    mantar led le küçük bir yazı yazdım. Toplam 199 tane beyaz mantar led’i birbirine seri şekilde bağladım aralara direnç koymadım. 220volt ile çalıştırmam için ne yapmam gerekiyor. Cevap için şimdiden teşekürler.

    CEVAPLA
  22. M.tufanM.tufan

    ilgi ve gayretlerinizin devamını dilerim,
    başarılar ,teşekkürler.temel notlarınızı aldım. müteşekkirim. 🙂

    CEVAPLA
  23. usausa

    Merhaba,
    Bu devreye nerdeyse her elektornikçide satılan animasyon kartlarını bağlayabilirmiyiz?

    CEVAPLA
  24. ghostghost

    ben reklamcıyım 6 metreye 3 metre dekota plakası 60 liradan satılıyor. bu tabela gibi 5-6 tane tabela yaparsın 😉 dekota pahalı bir malzeme değil. kompozit panel fiyatını bilmiyosun sadece 😉 😉

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir