Güneş enerjisininin değerlendirilmesine ilgi bu sıralar oldukca yoğun güneş paneli üzerinden çalışan şarj devresi ilgili kişilerin işine yarar umarım.
MPPT güneş paneli şarj devresi pic16f88 mikrodenetleyicisi üzerine kurulu 12Ah…40Ah arası Kurşun Asit, SLA, AGM aküler şarj edilebilir 12v üzerinde güç akım tablosu var kullanacağınız aküye göre bilgiler verilmiş. Şarj işlemi anahtarlamalı olduğu için hızlı olur devreye ait kaynak assebly, hex kodları pcb, şema, malzeme listesi vb. çizimleri var.
12V 24V 3 Aşamalı Solar Şarj Kontrol Cihazı Bu şarj kontrol cihazı 120W’a kadar olan 12V paneller ve 240W’a kadar 24V paneller için uygundur. Maksimum Güç Noktası İzleme (MPPT) ve 3 aşamalı akü şarjı yapar. 40W ile 120W (3.3-10A) arası herhangi bir 12V panel ile çalışır ve 24V akü ile birlikte 80W ile 240W aralığında 24V solar panellerle de kullanılabilir.
Solar Şarj Regülatörü, Sulu Kurşun Asitli, Jel Hücreli (Sızdırmaz Kurşun Asit veya SLA) ve AGM (Absorbe Cam Mat) tipi aküleri şarj etmek için uygundur. İdeal olarak, güneş paneli sisteminde kullanılan herhangi bir batarya “derin deşarj” tipi olmalıdır. Araba aküleri derin deşarj tipleri değildir ve uygun değildir.
MPPT ve şarj optimizasyonu
Güneş panelinin yatay monte edildiği göz önüne alındığında, ondan mümkün olduğunca fazla enerji toplamak en önemlisidir ve bu, Şarj Kontrol Cihazının MPPT’sinin (Maksimum Güç Noktası İzleme) geldiği yerdir.
tam güneş ışığına maruz kalan tipik bir güneş paneli için, çıkış açık devre olduğunda (Voc) çıkış kısa devre yapıldığında (Isc) maksimum voltaj arasındadır. Tipik bir 120W 12V panel için Isc 7.14A ve Voc 21.8V’tır. Ancak 120W’lık bir panelden elde edilen maksimum güç 6.74A ve 17.8V’dir ve bu bir kurşun-asit batarya için pek uygun değildir.
Bu 120W güneş panelini doğrudan aküye bağlarsak, şarj akımı 12V (85.2W) ‘de yaklaşık 7.1A, 13V (91.7W)’ de 7.05A ve 14.4V (101W) ‘de 7A, yani daha az olacaktır. 17.8V’da güneş panelinden mevcut 120W’dan daha fazla.
Bunun aksine, MPPT, pil voltajı güneş paneli voltajından düşük olsa bile, pili şarj ederken güneş paneli akımını ve voltajını maksimum güç noktasında tutar.
Bu, akıllı bir anahtar modu düşürme voltaj dönüştürücüsü tarafından gerçekleştirilir. Bunun nasıl çalıştığını görmek için, aşağıdaki blok şemaya bakın. Güneş panelinden gelen akım, diyot D1 ve Mosfet Q1’den geçer. Q1 açıkken, akım (i1) indüktör L1’den C2 kapasitörüne ve aküye akar. Bu, indüktörün manyetik alanında enerji depolar.
MPPT şarj devresi 12V panellerde 120W’a kadar ve 24V paneller 240W’a kadar uygundur. MPPT 3 aşamalı akü şarjı yapar. 40W ila 120W (3.3A – 10A) arasındaki herhangi bir 12V panel ile çalışır ve 24V akü ile birlikte 24V paneller ile 80W – 240W aralığında da kullanılabilir.
Aşağıda ki blok şema, pic16f88 mikrodenetleyicinin akü ve panel voltajlarını ve akımı nasıl izlediğini gösterir. Ayrıca, batarya şarjı için şalter devre düşürme devresinin nasıl düzenlendiğini gösterir. Q1 açık olduğunda, akım (i1) indüktör L1’den ve C2 kapasitörüne ve aküye akar. Q1 kapandığında, L1’deki kaydedilen enerji aküye D2 diyotu (akım yolu i2) ile beslenir.
MPPT Şarj Kontrol Cihazı, Kurşun Asit, Jel-Hücre (Sızdırmaz Kurşun Asit veya SLA) ve AGM tip akülerin şarj edilmesi için uygundur.
Güneş paneli mppt akü şarj devresi hakkında Bir çok yorum var aradığınız sorunların cevaplarını bulabilirsiniz aşağı da sık sorulan soruların cevapları bulunuyor.
DENIS1 diyor ki;
TL499a aramadığım yer kalmadı. yok yok yok nereden bulabiliriz veya yerine ne takabiliriz.teşekkürederim…
gevv diyor ki;
neden TL499a kullanmışlar anlamadım mikrodenetleyiciyi beslemek için kullanılıyor 5 volt regülatör yani
tabiki anahtarlamalı çalışıyor verimi yüksek nede olsa malzeme bulma gibi bir sorunları yok 😀 yeni entegreleri kullanıyorlar işte
yerine mc34063 ile dcdc stepdown regülatör yapabilirsiniz yada lm317 ile regülatör yapın çıkışını 5 volta ayarlayın
https://320volt.com/online-elektronik-hesaplamalar/lm317-lm338-lm350-hesaplama/
https://320volt.com/online-elektronik-hesaplamalar/mc34063a-hesaplama/
Göktürk diyor ki;
Arkadaşlar bu devreden 2 adet yaptım ve bir tanesi bir yıldır sorunsuz çalışmakta.
-TL499 bulamazsanız onun yerine 7805 ile pic’in beslemesini sağlarsanız çalışıyor.
-termistör takmadan da çalışıyor.Dikkat edilecek bir kaç husus var:
TÜm işlemleri PIC takılı değilken yapınız!
-VR1 potunu, pic beslemesi (TP 5V), 5 volt olacak şekilde ayarlıyorsunuz.
-TP1 noktasından ölçüm yaparak, akü yerine 15 volt veriyorsunuz ve TP1 4.6875V olana kadar VR3 trimpotuyla ayar yapıyorsunuz
-Akü ısınması önemli değilse kompanzasyon potunu da rastgele ayarlayabilirsiniz.-TP4, akü voltajı 15 voltu geçtiğinde ve 11.5 voltun altına düştüğünde yükleri devre dışı bırakmak üzere röle falan bağlanır diye bırakılmış.
Devreyi bağlayıp elektrik verdiğinizde:
Önce Bulk ledi yanar. aküye yüksek akımlı şarj basılır. Akü voltajı 12.45 voltu geçince bulk söner ve absorbsion ledi yanar. Bu aşamada aküye sabit gerilim uygulanır (14.4 volt) akünün çektiği akım iyice düşünce üçüncü aşama olan float aşamasına geçer ve aküye uygulanan voltaj 13.5 volta düşer. Sonsuza kadar bu şekilde kalır. (ya da güneş batana kadar 🙂 )
Equalisation anahtarı normalde kapalı olmalıdır. Akü şarj kapasitesini kaybettiğinde normale döndürmek için kapakları açılarak equalisation yapılır. Bu konumda şarj 15.84 volta kadar yükseltilir. dikkat tehlikelidir.
Selamlar..
Kaynak: siliconchip.com.au/cms/A_112335/article.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/03/14 Etiketler: güneş enerjisi, güneş panel regülatör, güneş paneli invertör, güneş paneli şarj, microchip pic projeleri, MPPT, PIC16F88 örnekleri, şarj devreleri akü pil, solar inverter
TL499a aramadığım yer kalmadı. yok yok yok nereden bulabiliriz veya yerine ne takabiliriz.teşekkürederim…
neden TL499a kullanmışlar anlamadım mikrodenetleyiciyi beslemek için kullanılıyor 5 volt regülatör yani
tabiki anahtarlamalı çalışıyor verimi yüksek nede olsa malzeme bulma gibi bir sorunları yok 😀 yeni entegreleri kullanıyorlar işte
yerine mc34063 ile dcdc stepdown regülatör yapabilirsiniz yada lm317 ile regülatör yapın çıkışını 5 volta ayarlayın
https://320volt.com/online-elektronik-hesaplamalar/lm317-lm338-lm350-hesaplama/
https://320volt.com/online-elektronik-hesaplamalar/mc34063a-hesaplama/
Sayın gevv,tam bu devreden ümidi kesmişiken mesajınızı okudum,çok teşekkür ederim. bu devreyi yapmaya başlıyacağım umarım çalışır.daha önce
farklı bir devrenin aynısını yaptım ama malesef çalışmadı.bu devreninde kaynağı siliconchip sanırım.umarım bu devrede sorun yaşamam. yeni devreler ve teknik bilgilerinizle benim gibi kendini bu mesleğe gönül vermiş diğer arkadalarla paylaşmaya devam etmesinizi ümit ederim.tekrar teşekkür ederim.
TL499A yolda geliyor arkadaşlar uzun uğraşlar sonucu bu regülatörü getittiriyorum bikaç gün içinde elimde olacak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim.
Sayın Mehmet bey, TL499A fiyatı uygun olursa neden olmasın.
Sayın Mehmet bey, TL499a nerden bulabilirim yardımcı olabilirmisiniz acele gerek bulabileceğim bir site varmı?şimdiden teşekkürler
Sayın mehmet bey,tl499a entegresini sipariş verdiğinizi ve isteyen arkadaşlara yardımcı olabileceğinizi söylemiştiniz.parça elinize ulaştımı nasıl yardımcı olabilirsiniz.teşekkür ederim.
tl499a için projeyi bekletmeye gerek yok lm317 kullanabilirsiniz şemayı incelediğinizde tl499 un sadece entegreyi beslediğini, 5v regüle işlemi yaptığını göreceksiniz
aşağıda devre şemasının lm317 eklenmiş hali durumu daha net anlamanızı sağlar
lm317 5v ayarı için 1k trimpot kullandım normalde 660ohm direnc takılabilir ama bu değer piyasada yok en iyisi trimpot ile ince ayar yapıp çıkışı 5 volta ayarlamak
yada 620ohm dirence 56ohm seri bağlyıp kullanırsınız trimpot kullanacaksanız önce lm317 çıkışını 5 volta ayarlayın sonra beslediği mikrodenetleyiciyi takın
Sayın Gevv faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim sağolun
sayın arkadaşlar bu devre ile 36 voltluk akü şarj etmem mümkünmüdür acaba şimdiden teşekkürler
sayın Gevv bu devre ile 36 voltluk akü şarj etmem mümkünmüdür acaba şimdiden teşekkürler
selam arkadaşlar bu devrenin hex dosyasını pic’e yüklerken sorun yaşayanlar varsa lütfen acele cevap atabilirlerse çok memnun olurum herşeyi hallettim program doğrulama hatası veriyor napmam gerek acaba saygılar…
0,01 Ohm direnci nerden bulabilirim veya nasıl yapabilirim bir fikri olan var mı? Anladığım kadarıyla akım ölçmek için kullanılıyor bu da onu kritik bir eleman yapıyor??
Ben de programı PIC’e yükleyemiyorum. Tuhaf.. Rastgele bir HEX dosyası denedim. Yükleyip okuyabildim programı. Ama bu programı ASM dosyasından kendim derledim yine yükleyemedim :S
merhabalar sayın gevv,ben bitirme projem için mppt devresi yapacağım.burada ek olarak göndermiş olduğunuz 12/24V THREE STAGE MPPT SOLAR CHARGE CONTROLLER devresini gördüm ve bunu uygulamak istiyorum.fakat hocam bunun hangi aşamada nasıl çalıştığını bilmemi istedi sizden bir an önce bu konu hakkında bilgi alabilirsem sevinirim..
ardaşlar tl499 hakkında nerede bulunduğuna dair hiç cevap yazılmamış yardımcı olabilirmisiniz. bir de bu devreyi çalıştıran arkadaş var mı ?
Selamün aleyküm beyler kolay gelsin.Ben bu devreyi hazırladım.Öncelikle burda paylaşanlara teşekkür ediyorum.Benim bir sorum olcaktı.Devreye bağlanan vr3 trimpotunun direnç değeri ne olacak acaba.Yardımcı olursanız çok sevinirim..
vr3 trimpotu, batarya voltajını bölmeye yarıyor. PIC voltajı bu trimpot üzerinden 0.3125’ini görecek şekilde ölçüyor. Yani 14 V’u PIC’in 4.5 V olarak görmesi lazım. Trimpotu bu şekilde ayarlamalısınız.
Bu arada benim de bir sorum olacak 0,01 ohm’luk direnci nasıl temin ettiniz acaba?
İyi günler hasan bey yardımınız için teşekkür ederim.0.01 ohm yerine 0.05 ohm takabildim. 0.01 ohm bulamadım.Peki bu devrenin çalışma mantığı nedir acaba??Ben devreyi kurdum.Devre akü’den beslemeyi sağlıyo yani pic kısmı,eğer akü biterse ne olcak.akü boşken pice besleme gelmediği için kontrol edipte akımı göndermiyor.Acaba şemadamı bir eksiklik var yoksa benim anlamadağım noktamı var?Eğer bunu güneş enerjisine bağlarsak akşam aküye yük bağladığımız zaman akü bitince ne olacak acaba?? Yardım ederseniz çok sevinirim çünkü bu devreyi ben tez devresi olarak gösterdim.
Hmm 0.01 ohm yerine 0.05 ohm takmak doğru değil. Çünkü devrede bu direnç akım ölçmek için kullanılıyor. Ve bu da akımın yanlış ölçülmesi demek. PIC programında bir iki değişiklik yapılarak bu düzeltilebilir diye düşünüyorum. Size maalesef yardımcı olamayacağım :S MPPT’lerin nasıl çalıştığına dair hiç bilgim yok. Fakat eğer dosyalarla birlikte gelen programı (ASM dosyası) incelerseniz, onun içerisinde bazı açıklamalar bulabilirsiniz. Programın nasıl çalıştığını anlarsanız devrenin de prensibini anlarsınız.
@Hasan Yavuz 0,01 ohm direnci bulacağınızı sanmam paralel bağlantı ile yapabilirsiniz
Duyduğuma göre telle yapılabiliyormuş. Fakat sıcaklıkla direncinin değişmemesi için özel bir tel olması gerekiyor. Telin metrede direnci belli ona göre keserek ordan istediğiniz değeri çıkarıyorsunuz…
Gevv ağabey lm317 li devreni de kurdum ama bir türlü çalışmıyor.sana ulaşabileceğim her hangi bir email adresi var mı? tez ödevim bu konu benim.Yardım edersen çok sevinirim.
proteus sürekli mbr20100ct ddiyotlrına ve lm358 lere uyarı veriyor :S
sayın arkadaşlar banada tl499a ve TH1 100klom termistör acil lazım nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
@ Hasan Yavuz
Arkadaşım ben direnci buldum karaköyde selanik pasajında, Devreyi bitirdiysen TP1 ve TP2 nasıl ayarlanıyor açıklayabilirsen sevinirim.
sayın:Hasan YAVUZ Buşarz regülatörünü çalıştırabildinizmi.Bende bu devreyi yaptım ama tl499a,yı bulamadım onun yerine LM317 kullandım Malesef çalışmadı,ledlerin hiç biri bile yanmadı TL499A nereden blabilirim. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.herkese kolay gelsin.
@mert TP1’den batarya voltajının PIC’e girişini ayarlayacaksın. Artık öyle ayarlayacaksın ki batarya voltajı 14.4 V iken TP1 4.5 V olacak. Fakat TP2’yi anlayamadım.
@Mustafa LM317’de sorun olmaması lazım. LM317 basit kolay kullanılan bir entegre. Ben bu devreyi çalıştıramadım ama LM317 ve mikroişlemci kısmı çalıştı. Hatta anahtarlama yaptığını da gördüm. Ama sanırım akımı ölçmesini sağlayan 0,01 ohm direnci uygun yerleştiremediğim için (kablo parçası denedim :S) olmadı…
@ Gevv;
Devredeki TP değerleri konusunda yardımınız olursa çok sevinirim.
merhaba ben bu şarj regülatörünü çalıştırdım ancak ledler belli bir süreden sonra yanmıyor sebebi nedir acaba?
Sayın K.Maraş İslam Budevreyi çalıştırdığınızı söylüyorsunuz sizinle acilen tanışmak istiyorum.Ben Çağlayancreit,ten mustafa karasu 6 ocak cuma günü K.Maraş,a geleceğim sizi nasıl bulabilirim.Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Sayın hasan yavuz TP1,in voltajı 2,6 dan fazlayükselmiyor aceba neden birde PIC’e proğramı nasıl atacağımı bilemiyorum.Bu konda yardımcı olabilirmisiniz.Şimdiden teşekkür ederim.saygılar.
PIC’e programı atabilmek için bir PIC programlayıcı kullanmalısınız. TP1’in voltajını iki tane direnç etkiliyor orada. Biri VR3 potu diğeri de hemen onun üzerindeki 22k’lık direnç. Onlara dikkat edin. Başka birşey olabileceğini zannetmiyorum.
@K.maraş – İslam bende aynı şehirdeyim benim tez ödevim bu ledleri nasıl yaktıgını gösterebilirimisin bi şekilde müsait oldugunda buluşabilirmiyiz
muhammedmustafadogan46 @ gmail.com devreyi çalıstırabilen herkesten yardım istiyorum. devreyi kurdum ancak bi türlü ledlerden veya devreden herhangi bi tepki alamıyorum :S yardım edebilecek olan varsa lütfen mesaj bekliyorum
sayın hasan YAVUZ vermiş olduğunuz bilgiler için size minnettarım çok çok teşekkür ediyorum.VR3 potu ile 22 klomluk dirençler üzerind ne şekilde çalışma yapmam gerekiyor ? ayrıca devredeki PIC’e Proğram atmak için hangi proğramı atacağım vebu proğramı nereden bulacağım bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar sunuyorum
Mustafa KARASU,
Çağlayancerit K.MARAŞ
hasan yavuz kardeş bu programı siz çalıştırdınız mı burada verilenlerle çünkü ben proteusta kurup çalıştırmaya çalıştım sadece bir led yandı geri kalanında bir hareket yok sanki programında hata var gibi
Sayın Hasan YAVUZ kardeş benim bugüne kadar yatığım devreleden çalışmayanı hiç görmedim ama neyazıkki ben bu devreyi daha çalıştıramadım, halen devreyi çalıştırmak için uğraşmaya devam ediyorum. ya bu şemada bir hata var yada gözden kaçırdığımız bir nokta var
Atacağınız program; dosyaların arasında bir zip dosyası var “charger controller software” diye. Onun içindeki HEX dosyasını yükleyeceksiniz.
@mustafa Böyle bir devrenin proteusta doğru bir şekilde çalışacağından da emin değilim doğrusu.Benim yaptığım devreye gelince aslında anahtarlama yaptı fakat yüke çok düşük akımlar veriyordu. Çalıştı diyemem.
Sayın hasan kardeşim verdiğiniz bilgi ve yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum size sağlık ve esenliler diliyorum. inşaallah budevrenin sonuna kadar gideceğim, her zaman yardımlarınız için sizi rahatsız ediyorum ama kusura bakmayın özür dilerim.Selamlar
@Mustafa (Ç.Cerit)
Arkadaşım takip ettiğim kadarıyla bu devre ile epey uğraşıyorsun ben baskı devresini yaptırdım bekliyorum, şemanın proteus programındaki simülasyonu çalışmıyor ama malzemeleri temin ettim montaj edip deneyeceğim bu arada eğer bu tür devreye ihtiyacın varsa aşağıdaki benzer devreyede bir bak istersen daha yapılabilir gibi geldi ne dersin? i yi akşamlar…
siliconchip.com.au/cms/A_30620/article.html
@hasan yavuz aynen dediginiz gibi devre çalışyor mu çalışmıyor mu belli değil bakalım hayırlısı.Yine de çok tesekkurler.
@k.Maraş mustafa Ç.Cerit ne demek… Benim yaptığım devre de öylece duruyor. Tatilde fırsat bulabilirsem ilgileneceğim. Siz çalıştırabilirseniz bana da moral olacak 🙂
Sayın MERT kardeşim benim budevreye çok çok ihtiyacım var çünkü güneş takip devresi yaptım 6 aydan beri deney maksatlı çalıştırıyorum hiç hata yapmadı çok süper çalışıyor.1500 Wattlık tam sinüs inverter yaptım her malzemem hazır sadece şarz regülatörüm eksik inşallah bu devreyide çalıştırırsam evin elektriğini temin edeceğim onun için bu devreye çok ihtiyacım var.Tüm sizingibi elektronikci arkadaşlarıma çok çok ihtiyacım var hepinize saygı ve selamlarımı sunuyorum teşekkürler.
@k.Maraş mustafa Ç.Cerit konu dışı ama eminim bir çok kişininde 1500w sinüs invertere ihtiyacı vardır paylaşabilirseniz çok faydalı olur 🙂
Selam ,arkadaşlar ben bu devreyi çalıştırdım ama bilgisayara bağlayıp proğramı yükleyecek PIC proğramlayıcım yok bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler, herkese kolay gelsin.
Arkadaşlar konu ile ilgilenenler varsa ben devreyi yaptım, şarj etmeyi başardım, PIC programı direkt sitenin zipli hex kodu ile winpic 800 programı ile yükledim, VR3 teki ayar ise pic pinine tam şarjda iken 4,5 volt gelecek şekilde ayarladım, fakat equalize özelliğini anlayamadım, bu anahtarı kapattığımda equalize ledi 2 defa kısa süre yanıp söndü ama ne oldu açıkçası anlaış değilim. Selamlar…
Merhaba arkadaşlar bu devreyi yaklaşık 6 ay önce internetten bulmuştum . fakat zaman ve malzeme eksikliğinden dolayı yeni yeni deneme imkanı buldum.
ledler şarj durumunda iken hangi halde yanmakta.
12 V için devremi kurdum ve solar panel bağlı iken tam güneşte 21 v civarı elektrik üretiyor. aküm 12 V 7AH .
akü kaç volta kadar düştüğünde sarj işlemi başlıyor.
Equalıse ve Bulk Ledleri aynı anda yanıp sönüyor..
ledlerin hangi durumlarda neyi ifade ettiğini bilen varsa söyleyebilir mi teşekkürler..
@ Öznur
Pic ASM uzantılı dosyada her komut sonrası açıklama yapılmış, bende onları takip ederek çalıştırdım. Hangi porta kaç volt/değer gelirse hangi led on off açıklamışlar. Takıldığınız yer olursa buradan sorarsanız umarım yardımcı olurum.
@Mustafa
Selamlar ben İstanbulda olmama rağmen arayıpta bulamadığım malzemeleri kargo ile direnc.net ten alıyorum, malzemeleri listeleyip sipariş verdiğinizde kargo ile alır monte edrsiniz. Programa gelince ben çok uğraştım bu konuda en sonunda winpic 800 de karar kıldım google da epey progam var deneme yanılma ile yapabileceğinize eminim. örnek ve basit bir örnek aşağıda.
https://320volt.com/en-basit-ucuz-seri-pic-programlayici-rcd-programmer/
Merhaba arkadaslar hex dosyasını acamadım ben,winpic800 yükledim olmadı.
Yardımcı olursanız sevinirim.
sayın kardeş k.Maraş mustafa Ç.Cerit
”
gevv diyor ki:
Ocak 11, 2012, 23:22
@k.Maraş mustafa Ç.Cerit konu dışı ama eminim bir çok kişininde 1500w sinüs invertere ihtiyacı vardır paylaşabilirseniz çok faydalı olur :)”
bu 1500wlık devreyi bizimle paylaşırmısın?
iyi bişeyse bizde bundan faydalanalım. şimdiden teşekkürler.:)
@Mert kardeş bu benim tez ödevim.Devreyi proteusta kurdum çalışırla çalışmaz arasında bir haldeydi.Hoca yine de kabul etti ama 2. dönem devreyi kurmam gerekiyor senin msjını okuyana kadar nerdeyse hocayla konuşup degistirecektim tezi.Burda verilen devre ve yazılım çalışıyor yani degil mi herhangi bi değişim yaptın mı üzerinde?
Mustafa;
Devrenin baskı devresini yaptırdım, istanbulda sayı limiti olmadan istersen 1 tane bile basıyorlar, uğraşmana gerek bile yok, devreye gelirsek, evet devrenin bütün parçalarını topladım, baskı devreye monte ettim PIC 16F88’i de winpic 800 programı ile yükledim, güneş panelini ve akü bağlantılarını yaptığımda LED ler tamamen programındaki gibi yanıp sönmeye başladı. avometre ile çıkışları kontrol ettiğimde devrenin çalıştığını net olarak söyleyebilirim, şunu ekleyip bitireyim orjinal sitede doğru dürüst açıklama yok ama ASM kodunu indirip sabırla okursan komutların ardından açıklamalarını vermiş. başka sorunuz olursa burdayım
@Mert
Hocam çok sagol eyvallah.Ben Kahramanmaraştayım buraya isteme sansım varmı baskı devreden?fiyatını söyleebilirmisin yani bana ne kadara mal olur bu iş? Birde bu devrenin ilk verildigi hali mi kullandın yani TL499 mu LM317 li halini mi kullandın?
İlgilendigin için çok sağol gercekten.Allah razı olsun.
@Mustafa;
Selamlar, baskı devre için buradan firma ismi verilmesinde sakınca olabilirmi bilmiyorum ama buradan mail adresini gönderirsen ayrıntılı bilgi verebilirim. 3-4 günde hazırlıyorlar baskı devreyi (ben 2 tanesine 15 tl ödedim posta hariç) ve yüksek ihtimal senin ödemen şartıyla oraya gönderirler diye düşünüyorum, malzemeleri oradan bulamazsan önceki yorumlarımda yazdığım siteye üye ol, (çok basit üşenme:) devre malzemelerinin listesini yap havale ile ödeme yap malzemelerde kapına gelsin, bide devrenin çalışmasını hocana anlatabilmen için devrenin ASM kodu açıklamaları ile internetten MPPT konusunu çalış derim (ben devrede LM 317 li hali ile çalıştırdım, devrenin dışına küçük bir delikli pertinaksa kurabilirsin zaten. LM 317 devresini. sadece voltaj giriş çıkışlarını TL 499 devresine giş çıkışmış gibi asıl devreye uygula voltajları) İnşallah yol gösterici olmuşumdur?
@Mert
Hoca yardımcı olmak ne demek cok buyuk yardımın oldu hemde cok sagol gercekten. Allah işini rastgetirsin 🙂
Hi, First of All I want to thank the Moderator / Owner of this Portal for sharing the code of the MPPT Controller.
I have just downloaded the zip file and I have just want to do this project.
Can anyone tell me how I can get all parts PCB etc to assemble and the Cost.
Merhaba ASM kodunu nerden bulabilirim acaba?
Selamlar ASM kodu aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
siliconchip.com.au/cms/attachments/show.html?year=2011&month=February
bu devreyi deneyip çalistıran varmı acaba ben ugraşıyorum kayseride tl499a bulamadım bide mbr20100ct de yok bu diyot yerine başka bir şey kullanabilirmiyim devrenin açık şeması ile yapılmış hazır devre arasında bi fark var dikkatimi çekti açık devre şemasında tl499a 4 ve 5 bacaklar şase fakat bitmiş halinde beşinci bacak sadece diyotta bağlı bu nasıl oluyor yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşşekürler
yeni fark ettim tl499a nın 4 ve 5 inci bacakları hem şase hemde diyotta olduğunu gördüm fakat devre isiste çalıştırınca ırf9540n de hata veriyo çalışmıyor isiste yardım lütfen
@mert
hocam daha öncede yazmıştım yardımcı olmuştun devreyi bi türlü çalıştıramadım :S baskı devreyi falan kendim yaptım programı yükledim falan olmuyo. [email protected] benim mail adresim senin bastırdıgın firmadan bende bastırayım diyorum yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
lütfen yardım edebilecek kimse yokmu devreyi lm317 ile yaptm pic ve regüle çalisiyo fakat şarj yaptıramadım birde mbr20100ct bulamadm yerine sb2045ct kullandım yanlislıkla aküyü ters baglayınca bir süre sonra trimpotun olduğu yerden kıvılcım atti ama pic ve diğer elemanlar sağlam görunuyor acaba trimpotmu yandı yoksa baska birseymı bu arada akü bağli degilken emme ledi yaniyor acil yardım teşekkürler
Merhaba mert
Baski devreyi nerde yaptirdin adresini filan vermen mümkün mü?
[email protected] mail adresim gönderirsen sevinirim.şimdiden sağol.
Merhaba arkadaşlar. Bu devreyi bende yapmak istiyorum fakat malzemeleri bir türlü tamamlayamadım. Bulamadığım malzemeler şunlar;
* 0.01 ohm direnç
* 100k termistör
Birde 5uH hazır satılıyormu yoksa kendimmi sarmam gerekiyor siz nasıl temin ettiniz ?
Elimde fazladan tl499a ile mbr20100 var. Bana direnç ve termistör gönderen biri olursa karşılığında elimdeki malzemelerden gönderebilirim.
Teşekkürler…
merhaba,
devre için revizyon yapılmış rev1 dosyaları arşive eklendi ilgili arkadaşlara duyurulur.
Arkadaslar,,Bu devre gerçekten çalışıyor mu kafayı yemek üzereyim yardım edin lütfen,sarj olurken hangi ledler yanıyor?
Tam olarak bitiren biri varsa bana yardımcı olsun..
Bu devre tam çalışırken hangi ledler yanıyor acaba?
Bir de termistör kullanma nedeni ne sizce ben anlayamadım da,,
Bende pwm de dc gibi görünüyor, siz de nasıldı?
Düzenli olarak yaşadığım sorunları yazıyorum ama kimse cevap vermiyor..
Çalıştıran arkadaşlar lütfen yardımcı olun bizde ögrenelim.
Benim IRF9540N sürekli iletimde sizde de mi böyleydi?
bu devreyi çalıstırabilen var mı birde devrede kullandığınız güneş pili kaç amper kaç volt güneş panelinin fiyatı ne kadar ?
Ben çalıştıramadım aykut,ama çalıştırdığını söyleyen var ama onlar da cevap vermiyor.Bence hiç başlama..
Arkadaslar devreyi yapmak istiyorum TL499 nerden bulabilirim,siz nasil yaptınız?
Hi. How can change the schematic in to a 4 panel solar at rating of 33 v and 8 A.I want to put a several ups but they work at 48V.
Thanks
What you want to do with 8A
i dont want anything from it.What i am saying is one panel is about 231W, 33 V and 8 A when the sun is bright.So i have 4 panels, I put 2 in paralel and other 2 in paralel and all in series, that makes about 60 V depending on the sun.But i have 48V inverter so i need a regulator for a 48V system.MPPT works much more efficient that a regular system regulator.So i thought what can change in schematic for a 48V system.
Thanks.
5v besleme için lm 317 kullandım. 0.01 direnç içinde 22adet 1/4 w 0.22 ohm dirençleri paralel bağladım. devre çok güzel çalışıyor.
Arkadaşlar bu devre çok güzel çalışıyor .
önemli olan:Bu devrenin hex dosyasını yükleyip vr1 ve vr3 trimpodundan alt ve üst sınır voltaj ayarını yapmanız çok önemlidir.
M.Karasu, Alt ve üst sınır voltajı derken hangi degerlerden söz ediyorsunuz. Sabit bişey mi? Hex dosyasında var mı?
TH1 thermistor-100k bulamadım.Yerine ne kullanabilirim?
Arkadaşlar bu devreden 2 adet yaptım ve bir tanesi bir yıldır sorunsuz çalışmakta.
-TL499 bulamazsanız onun yerine 7805 ile pic’in beslemesini sağlarsanız çalışıyor.
-termistör takmadan da çalışıyor.
Dikkat edilecek bir kaç husus var:
TÜm işlemleri PIC takılı değilken yapınız!
-VR1 potunu, pic beslemesi (TP 5V), 5 volt olacak şekilde ayarlıyorsunuz.
-TP1 noktasından ölçüm yaparak, akü yerine 15 volt veriyorsunuz ve TP1 4.6875V olana kadar VR3 trimpotuyla ayar yapıyorsunuz
-Akü ısınması önemli değilse kompanzasyon potunu da rastgele ayarlayabilirsiniz.
-TP4, akü voltajı 15 voltu geçtiğinde ve 11.5 voltun altına düştüğünde yükleri devre dışı bırakmak üzere röle falan bağlanır diye bırakılmış.
Devreyi bağlayıp elektrik verdiğinizde:
Önce Bulk ledi yanar. aküye yüksek akımlı şarj basılır. Akü voltajı 12.45 voltu geçince bulk söner ve absorbsion ledi yanar. Bu aşamada aküye sabit gerilim uygulanır (14.4 volt) akünün çektiği akım iyice düşünce üçüncü aşama olan float aşamasına geçer ve aküye uygulanan voltaj 13.5 volta düşer. Sonsuza kadar bu şekilde kalır. (ya da güneş batana kadar 🙂 )
Equalisation anahtarı normalde kapalı olmalıdır. Akü şarj kapasitesini kaybettiğinde normale döndürmek için kapakları açılarak equalisation yapılır. Bu konumda şarj 15.84 volta kadar yükseltilir. dikkat tehlikelidir.
Selamlar..
TP1 noktasını 4.6875 volta ayarlamanızı söylemiştim. Bu ayarı, panel yerine güç kaynağı bağlayıp 17-18 volta ayarladıktan sonra akü şarj olup float ledi yandığında aküden okuduğunuz gerilim 13.6 – 13.8 arasında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
I just made this MPPT circuit, but unfortunately, the only output is RED Led blinking.
Output voltage is the same as battery.
Can you pls advice to reslove this issue.
circuit works. There must be a mistake. check pcb and components
Thank you verymuch for your reply.
I will check agin.
I did 2nd attempt and something is good.
I used 7805
I Can see LED switching buck LED and float LED,
Appreciate your advice
Thank you
pdf dosya içindeki baskı devrenin yolları silinmiş,elinde düzgün olan paylaşabilirmi
Arkadaşalar devredeki 10uH (24V) indüktör nerden bulabilirim yada alternatif bir eleman var mı?
kardeş fotoğraflara bak yeşil toroid etrafında 3-5 tur dönen bir tel yeterli olacaktır. bilgisayar cpu’larından da çıkarabilirsin.
Aynen dediğiniz gibi yaptım bende 🙂 Peki 1 MPPT ile 2 tane 12V akü şarj etmem bi sıkıntı oluşturu mu?
Aküler özdeş ise sorun olmaz. Aküler aynı özellikte (jel, kurşun-asit), aynı akımda olmalıdır.
merhabalar bu projenin Ares çizmini gönderecek olan var mı acaba??
Pcb silik tekrar ekleyebilirmisin gevv
PCB gayet iyi semihbey
Alternatif linkten indirğim sağlam
sizde mi mppt yapacaksınız ?ben devreyi bastım malzeme eksiğim çok az kaldı önümüzdeki hafta enerjilendirmeyi düşünüyorum isterseniz yardımlaşabiliriz?
Ben arşivime aldım bu kadar basit bir devreyle uğraşmam bilgime bilgi katmayacaksa o devreyi elime almam fakat takıldığın yer olursa yardım ederim.bulunamicak malzeme çok az muadil konusunda yardımcı olabilirim opampların çalışma gerilimi aynı olduğu sürece pşn bağlanyılarını ayarlauıp.istediğin opampı kullanabilirsin sadece gürültü oranı değişir buda bu devrede değil amplifikatörlerde distorsiyon meydana getirir fakat bu devre için istediğin opampı kullanabilirsin.
ben hex dosyasını yükleyemedim. . yardım edermisiniz
merhaba arkadaşlar proje uzun zaman önce paylaşılmış ama ilgilenen çok olmuş.Bende bu proje üzerine uğraşıyorum bu devreyle ilgili tecrübelerini paylaşabilecek olan var mı.elinizde bulunan her türlü döküman olabilir.
şimdiden çok teşekkürler
sormam gereken şeyler de var.
bana sorabilirsiniz.
Lm358 hata veriyor isis nasil duzeltrim
mrb arkadaşlar,
bu devreyi yaptım ama 3 stade şarjı gözlemleyemedim, bulk sarj dan sonra direkt olarak fload şarja geçiyor, absortıon aşamasını görmedim ayrıca equalise şarj anahtarıda işlevsiz davranıyor, sizin tespitleriniz nasıl, normal çalışıyormu
Meb arkadaşlar bu devreyi yaptık ama hic çıkış alamıyoruz . Sadece kızmızı led yanıp sönüyor . Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
arkadaslar mppt ıle sarj kontrol cıhazı yapıcam acaba nasıl yardımcı olabılrısıız ?
Hocam bu devreyi watt olarak yükseltebilirmiyiz örneğin paralel mosfet atarak gücü katlayabilirmiyiz
merhaba arkadaşlar, buraya kadar tüm yorumları okudum. çoğu kişi devreyi çalıştıramamışlar anladığım kadarıyla. Ancak çalıştırdığını iddia eden arkadaşlar ise muhtemelen ayarları uygun şekilde yapabildiği için çalıştırabilmişler sanırım. uğraşan arkadaşlar ayarlar üzerine yoğunlaşırsa emeklerimizin boşa çıkmayacağını düşünüyorum. Bende uğraşıyorum, sonuç alabilirsem burada paylaşacağım. herkese kolay gelsin.
I also tried two times with 2 PCBs, but only red LED blinking…
Still red led blinking ?
200 watt mppt tasarımı yapmam gerekiyor. Yardımcı olur musunuz ?