0-20 Volt 0-10 Amper arası ayarlanabilir smps devresi TL494 pwm kontrol ve LM358 opamp ile proje tamamlanmadı umarım devamı gelir. Bilgisayar güç kaynakları ile oynamaya devam 🙂 akım ve voltaj ayarlı (0-20 Volt 0-10 Amper ) bir smps kim istemez ki.. Ayarlı smps devresinin kontrol entegresi TL494 ve LM358. Devre şuan tam olarak tamamlammış sayılmaz testler devam ediyor ama tahminimce bu hali ile bir çok arkadaşımızın ayarlanabilir Anahtarlamalı güç kaynağı SMPS (Switched-mode power supply) devreleri hakkında ki merakını az çok giderebilmişimdir. SMPS Devresinde çıkış doğrultma diyotu 30CPQ150 (Shottki 30A 150V)
Devrede r89 r77 r76 r92 r91 q14 q14 d39 d41 d40 elemanlarını kullanmadım devre çıkışında akım sınırlama koruması var ek sigorta kullanmaya gerek yok testler devam ediyor belki daha sonra bu elemanları eklerim yapacak olan arkadaslara şimdiden kolay gelsin.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/01/10 Etiketler: ayarlı smps, smps circuit, smps devreleri, smps devresi, tl494 projeleri
link to renew 😉 http://rapidshare.com/files/219004907/0-20volt-0-10amper-smps.zip
http://hyperelektronik.com/files/20volt-smps.zip ?????? 🙁
hocam smps de 4 nolu bacak dead time contol olarak çalışıyor.sg3525 li devrelerde dead time benlli bir değerde ayarlanır ve o şekilde kalır.burada dead time control bacağına transistörlü bir devre bağlanmış.bu devre dead time ı kontrol etmek için mi bağlanmış eğer kontolr etmek için bağlanmışsa neye göre kısıyor ve arttırıyor??? bilgilendirirseniz sevinirim.
yukardaki sorunun cevabını bilen yokmu?
Bu devre atx pc power supply devrelerine benziyor elimde epey bi var trafoları aynımı acaba bunun bende ei-33ASG ee19 ee16 trafoları bulunan bi power var kullanabilirmiyim acaba ve bu trafolarla başka neler yapabilirim bi cevap verirsen sevinirim
Evet atx devrenin düzenlenmiş hali elinizde ki trafoları kullanabilirsiniz
Merhaba gevv hocam. Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum ancak smpslerde tasarımlarınız hep aynı oluyor nedese yani geneli atx power sisteminin kopyası. ee19 la ön besleme > kontrol entegresi > ee16 ile 13007 lerin sürülmesi > ei33 > doğrultma katı vs vs…. bu durum ister istemez devrenin boyutunde bir büyüme sağlıyor.gereksiz yer işgali. elimde bir çok atx powerı var ve bunların hemen hemen hepsini inceledim. eski tip bir power de ön besleme katının olmadığını farkettim yani kontrol entegresi (tl494) gücünü tamamen sekonderden alıyor. demekki ön besleme katı olmadan da smps tasarlanabiliyormuş.
Bildiğiniz gibi tv smpslerinin de çoğu bu sistemle yani ön besleme olmadan çalışıyor. ben de bu tip bir smps tasarlamak istiyorum. aslında bi tane yaptım ama istediğim gücü sağlamıyor (5v3a ee19 la yaptım)bu konu hakkında sizin bilgilerinizden faydalanmak isterim. yani trafo seçimi ,gerekirse sarımı, geri besleme katı vs vs. sizinle burası dışında nasıl iletişime geçebilirim? şimdiden teşekkürler.
@mehmet ilginiz için teşekkürler biliyorum hep aynı sistem üzerine fakat asıl amacım piyasada bolca bulunan malzemeyi değerlendirmek bunun üzerine yoğunlaştım.
TL494 kullanılan bir çok pc güç kaynağı devresinde ön besleme olmadan (stantby) çalıştırma yapılabilir fakat kullanılan trafolar hazır sarılmış olduğu için ön besleme gerekli
Eğer çıkış voltajı sabit olsaydı primer katındaki güç transistörlerinin beyz bacağından kollektörlerine 330k start direnci ekleyip tl494 beslemesini çıkıştan alırdım
Aslında kafamda çok teori oluşturdum ama uygulama fırsatı bulamadım hepside en kolay nasıl olur ? şeklinde 🙂 mesela bahsettiğiniz ön besleme için bir ara trafonun en son sargısının üstüne ek bir sargı (7 tur) ekleyerek kontrol katını çalıştırmaktı daha bir çok fikir şuan aklımda olan etd serisi ile bir çalışma yapmak kısmet olurda yapabilirsem paylaşacağım.
Son olarak smps tasarımı için PI Expert programını öneririm. İyi çalışmalar 😉
Cevap için teşekkürler. PI expert i daha önce denemiştim. asıl amacım trafonun sarımını dahi kendim yaparak 12v4a lik ve bir sigara kutusu büyüklüğünde smps yapmak zor olduğunu biliyorum ancak piyasada işimi kolaylaşıtacak bir çok entegre var mesela tea1507. önemli olan yüksek frekansta çalışacak bit rafo sarabilmek. burada yaklaşık 500khz den bahsediyorm. bu konuda büyük sıkıntı var.
Geçenlerde elime arızalı bir neon tabelası geçti. sorun her zamanki gibi besleme katıydı 13005 ler gitmiş hemen değiştirdim çalıştı ancak önemli olan bu değildi. smps in tasarımı gerçekten çok ilginçti. boyutu da öyle. ön besleme yok geri besleme yok girişte filitre yok neredeyse trafo bile koymayacaklarmış:) cihaz üzerinde sadece doğrultma katı 2 tane 13005 ve 4 kondansatör 2 direnç ve 2 diyot var gerisi çıkıdaki standart kondansatör diyot ve bobin.cihaz bu haliyle 18v 2a den fazla veriyor yani 1mm kalınlığındaki bir teli çok rahat kızartabiliyor.
Çok sağlıklı bir devre olmadığını biliyorum ancak anlatmak istediğim trafo gerekli frekansta yeterince doyuma ulaştığında daha küçük boydaki trafolarla daha yüksek güç elde edebiliriz. çinliler bu işin sırrını çözdülerse biz de yapabiliriz. gerekirse devrenin açık şemasını çıkartıp buraya ekleyebilirim. saygılar.
Anladım zaten ben dahil hekesin istediği budur ama kolay değil yıllar vermek gerekli mühendisler yıllarca okuyor çalışıyor yapıyor biz 1 ayda 1 yılda çözemeyiz 🙂 ağaç yaşken eğilir benim bilgim olmadığı için ve en çok bulunnan ucuz kaynakları değerlendirmek için genelde hazır sistemler ile uğraştım yapacaklarım içinde PI expert ya da hazır projeler düşünüyorum
Yaklaşık 8 yıldır bir çok SMPS tamir ettim özellikle PC güç kaynakları ile çok uğraştım eğer hesap kitap bilmiyorsanız uygun bir örnek numune üzerinden yola çıkmanız gerekli 0`dan çok zor olmaz diye bir şey yok ama zaman maliyet bir süre sonra hevesinizi kaybedebilirsiniz
Bu arada PI expert ile 12 volt 4 amper bir smps tasarlayıp iyi bir pcb tasarımı ve detaylı bir soğutucu yerleşimi ile projeyi gerçekleştirebilirsiniz
Çok eskiden pc güç kaynağı sisteminin sigara kutusundan biraz daha büyük halinin pcb çizimini yapmıştım çıkışı tek 15 volt kontrol katı smd modül diğer bir çok parçada smd kullanmıştım 😉 iyi çalışmalar
Önceki mesajımda bahsettiğim çin malı smps i inceleyip detaylı açık şemasını çıkarttım. Proteus da simulasyonunu da yaptım ama frekans yüksek olduğundan hata iletisi veriyor. Devre gerçekten çok basit ve verimli şekilde tasarlanmış. Daha öncede söylediğim gibi devrede flyback kısmı yok. 13005 lerin base ini primerdeki ek 2 sargı kotrol ediyor ve frekans sabit. Anladığım kadarıyla devredeki temel amaç ferit nüveyi yeterince doyuma ulaştırarak maksimum enerji transferi sağlamak.
Bende aynı matıkla yola çıkarak ee16 çekirdek üzerinde devredekine banzer bir trafo sardım. Bir süre çalıştı. Sekonder uçlarını kısadevre yaparak akımı kontrol ediyordum ki birden güç kesildi. Enerjiyi kesip devreyi fiziksel olarak kontrol ettim. Sekonderdeki 2 sargıya bağlı 2 kondansatörün aşırı ısındığını farkettim. Sanırım benim 10 tur olarak sardığım 2 sargı kondansatörün çalışma voltajından daha yüksek bir gerilim üretti ve kondansatörler yandı. Karaköye gidebilirsem yenilerini alıp testlere devam edicem. Ama kendi sardığım trafonun bir süreliğine de olsa çalıştığını görmek güzeldi.
En azından bundan sonraki çalışmalarımın önünü açtı ve bana az da olsa bir fikir verebildi. Eğer imkanımız varsa çıkarttığım şemayı sizlerle paylaşmak isterim. gevv hocam bana bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim. (dosyalar yoruma eklendi)
Belki el ele vererek kendi smps imizi tasarlayabiliriz. Açıkcası flybacksiz, ucuz maliyetli, maksimum verimde çalışabilecek ve en önemlisi küçük smps yapma fikri bana oldukça sıcak geliyor. Bu konuda gerek bilgisiyle gerekse maddi anlamda (çeşitli ölçümler testler malzeme temini vs..) katkısı bulunabilecek herkesi yardıma bekliyorum. Şimdiden teşekkürler. Saygılar
https://320volt.com/wp-content/uploads/2009/10/SMPS.rar
Sevindim elinizdeki örnek ile işler dahada kolay olacak ben elimden gelen yardımı sağlarım. Devre şemasını görderebileceğiniz bölüm: https://320volt.com/pgonder/index.php şuan işlerim yoğun kısa sürede bende çalışmaya katılırım umarım 🙂 İyi çalışmalar
Merhaba ”gevv” hocam.Devrenin şemasını geçen gün yolladım size. Halâ devre üzerinde testler yapıyorum. Bunlardan en önemlisi transformatör. Her gün en az 2-3 defa yeni trafo sararak denemeler yapıyorum. Tabii bu arada yaktığım kondansatörlerin ve 13007 lerin haddi hesabı yok :).
Diğer kaynaklardan da araşstırmalarım sürüyor. Özellikle sitede paylaştığınız, içinde çeşitli smps devrelerinin bulunduğu dosya paketi çok işime yaradı. Dikkatimi çeken bir diğer nokta ise elimdeki devrenin atx powerlara benzemesi. Yani trafonun anahtarlanma şekli kullanılan transistörler vs çoğu neredeyse aynı. Tek fark elimdeki devre transistörleri trafonun kendi üzerinden tetikliyo atx lerde pwm entegresi ile.
Eğer sizde bakabildiyseniz devrenin çalışması hakkında atladığım yanlış olduğum bir nokta varsa düzeltirseniz sevinirim. EE-19 çekirdek ile yaptığım testlerin çoğunda aynı sonucu alıyorum. Yani düşük bir gelirim ve çok az akım (3-5v 5-10mA). Sanırım sorun çekirdekten kaynaklanıyor. Bu gün bir devre üzerinde daha ufak bir ferit trafo buldum. Onun çekirdeği ile testler yapıcam. Sonuç olumlu olursa sizlerle paylaşırım. Saygılar.
Merhaba @Mehmet dosya ulaştı devre şemasını ve dosyayı yorumunuza ekledim. Devreye baktım klasik basit tip smps devresi hiç güvenli değil 🙂 ayrıca çıkışıda çok parazitli gürültülü olur bu tip devrelerde çıkışta iyi bir yük olmalı yük olmadığı zaman transistörler tam sürülmez ve çok ısınırlar düşük akım çeken yükler içinde durum aynı hatta düşük akımlarda devre zarar görebilir gerçi yük düşük ise trafoyuda buna göre hesaplarlar. Fakat yine aynı durum söz konusu hesaplanan yükün altına inildiğinde sorun olur.
Devrede ilk start 310v dc üzerinden direnç ile alınır sistem çalışır ama direnç sürekli çalışma için yeterli değildir sadece başlangıç içindir sistem çalıştığı anda trafodan destek geliyor ve transistörler sürekli tetikleniyor yük devreye göre tam akım çektiğinde trafonun transistörleri beslemek için ürettiği voltaj makul değerlerde yükseliyor transistörler tam sürülüyor bu sayede basit bir şekilde iş görüyor ama dediğim gibi yük olmadığında düşük olduğunda beyz voltajı düşük olduğu için sorun çıkartıyor
Piayasada ucuza 12v 50w lamba çalıştıran devreler var aynı sistem en olarak transistörleri süren minik bir halka trafo oluyor (çoğunda) incelemenizde fayda var ek olarak buradaki devreyide inceleyin. İyi çalışmalar
Evet devre gerçekten çok parazit üretiyor. hayallerim yıkıldı 🙂 meğer ne boş bir devreyle uğraşıyormuşum 🙂 anlaşılan smps maceram burada sona eriyor 🙂 bundan sonra ben de hazır sistemler üzerinde çalışırım herhalde. Yinede yardımlarınız için teşekkürler. Bu arada bana önerebileceğiniz, 12v 3.5a hazır güzel bir smps projesi varmı? asus eee pc 900 için kullanıcam.
Aslında bulduğum ferit çekirdek 3-4a verebilecek kapasitede ve onu kullanarak bir smps yapmayı planlıyordum ama olmayacak sanırım. Neyse herşey için tekrar teşekkürler. Saygılar.
Merak etmeyin hiç bir uğraşınız boşa gitmedi farklı sistemleri incelemek bilgi sahibi olmak çok işinize yarayacak ben kendimden biliyorum 🙂 Bu arada yine döndük dolaştık Powerint ürünlerine geldik 😀 http://www.powerint.com/en/design-support/reference-designs/reference-design-kits sayfada 12v 3.5a için hazır tasarım olabilir yada PI Expert ile yeni bir tane tasarlarsınız. İyi çalışmalar
Hello from Serbia 🙂 Can you send me please PCB file for this project? My e-mail is [email protected]
Bulabilirseniz yüksek çözünürlüklü pcb si eleman yerleşim planı vs paylaşabilir misiniz?
merhabalar biraz geç oluyor fakat acil lazım olduğu için sizlerden yardım istiyorum ilk başta verilen 0-20volt 0-10 a olan smps devresinin proteus çizimi olan varsa çok rica ediyorum
veya tüm perçaların ve trafoların şema üzerinde açıklanmalı olan bir pdf dosyasıda olabilirim ilgili arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım saygılarımla