Bu yazıda size Vrbot modülünden bahsedeceğim. Estaj etkinliğince Çizgi-tagem tarafından gönderilen hediye vrbot ve gps modül için teşekkürü bir borç bilirim. Vrobot modülü VeeaR firması tarafından geliştirilen uygulamalarınıza sesli kontrol özelliği kazandırabileceğiniz bir modüldür. Bilindiği üzere ses tanıma uygulamaları yüksek işlem gücü gerektiren karmaşık algoritmalardan oluşur.
Genel amaçlı denetleyiciler ile gerçekleştirmesi pek mümkün değildir. Bu modül sayesinde mikrodenetleyicili uygulamalarınıza kolaylıkla sesli kontrol özelliği ekleyebilirsiniz. Örneğin sesli komutlar ile çalışan bir robot yapabilirsiniz.
Vrbot modül alt, üst görünümü;
Vrbot modülünün genel olarak bahsedecek olursak; Vrbot modül 26 SI(Speaker independent) konuşmacıdan bağımsız ve 32 adet Konuşmacı tanımlı SD (Speaker Dependent) sesli komuta sahiptir. SI komut seti ingilizce, almanca, italyanca ve japonca olmak üzere 4 dilde destek vermektedir. Kullanıcı tanımlı komutlar ise istenilen dilde tanımlanabilir. Modül ile haberleşme için uart bağlantısı yeterlidir.
Uart üzerindne 9600-11520 baud arası hızı desteklemektedir. Modül ses komutu yüklemek için basit bir arayüze sahiptir. Seriport üzerinde arayüze bağlanarak sesli komutlar istenilen grubuna kayıt edilebilir. Sonrasında yüklenen komutları uygulamanızda mikrodenetleyici ile sadece uart bağlantısı ile kullanabilirsiniz. Aşağıda modülün dahili tanımlı ingilizce SI komut kümesi yer almaktadır.
SI Komut kümesi;
Görüldüğü gibi 4 gruptan oluşan 26 dahili komut bulunmaktadır. İstenilen komutlar uygulamada grubu seçilerek kullanılabilir yada kullanıcı tarafından tanımlanan 32 ses komutu kullanılabilir. Ayrıca zaman aşımı süresi ayarlanabilir. Zaman aşımı sonunda modül uykuya sokulabilir. Islık sesi, alkış sesi veya çeşitli seslerle modül uyku modundan çıkartılabilir. Ben bu uygulamada ıslık ile uykudan uyandırmayı kullandım. Modül ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamamda kendi tanımladığım “Yak” , “Söndür” , “Aferin” gibi komutlarla basit bir kontrol işlemi gerçekleştirdim. Uygulamayı gerçekleştirirken buradaki uygulamadan faydalandım. Uygulamada Launchpad kit (MSP430G2231) kullanılmıştır. Uygulamanın çalışması ise; “Yak” komutu algılandığında Launchpad üzerindeki kırmızı led yanar “Söndür” komutu algılandığında ise kırmızı led söner.
“Aferin” komutu algılandığında ise kart üzerindeki yeşil led 3 defa yanıp söner. Beş saniye boyunca ortamda ses algılanmayınca modül uyku moduna geçer uyku modundan çıkmak için ıslık çalmak yeterlidir. Modül ile MSP430G2231 yazılımsal uart kullanarak 9600 baud 8N1 şeklinde haberleşmektedir.
Vrbot modül 3.3 – 5v arası gerilim ile çalışabilmektedir. Modüle arayüz ile ses komutları yüklendikten sonra bilgisayardan bağımsız kullanılabilir. Resimde görüldüğü gibi Launchpad kit sadece güç almak için bilgisayara bağlıdır. Modülün komut algılaması fena değil kısa komutlarda pek sorun çıkarmamakla beraber. Uzun komutlarda veya sesli ortamlarda bazen bir kaç seferde algılama yapabiliyor.
Uygulamanın videosu;
Uygulamanın kodları IAR derleyicisi ile derlenmiştir.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/07/09 Etiketler: mikrofon robot, MSP430 örnekleri, msp430 projeleri, robot projeleri robotlar, ses robot, vrbot
Çok faydalı bir konu. teşekkürler anlatım için. Vrbot modülün fıyatı hakkında bir bilgin varmı acaba ?
Rica ederim. Ürün sparkfunda satılıyor ama şuan satışı durdurulmuş herhalde. Bağlantısı burda http://www.sparkfun.com/products/9753
Onun yerine aynı işlemi yapan aynı firmanın gelişmiş bir modülü var. Oda sprakfunda satılıyor bağlantısı burda http://www.sparkfun.com/products/10685
Merhaba Vrbot modülünü ankara veya istanbulda nerde bulabiliriz.
ve Bilgisayar bağlantısı rs232 ile birebir bağlantımı yoksa çapraz bağlatı yapacağız yoksa max 232 ile modül rx ni max232 tx nimi vereceğiz.
Merhabalar vrobot modülün üretimi durdurulmuş herhalde. Onun yerine aynı işleve sahip aynı firmanın yeni bir modülü var. O da Türkiye de bulunmuyor. http://www.sparkfun.com/products/9753 buradan ürünü getirebilirsin. Bilgisayarla bağlantı için çapraz bağlantı gerekli. Dediğin gibi RX->TX , TX->RX şeklinde bağlanacak.
max232 ile bağlantı yeterli oluyor değilmi?
Birde besleme gerilimini (3.3-5v) sağlayacaksın.
Tavsiye edeceğiniz bağlatı şeması varmı?
Ne için? Modülün zaten 4 tane bağlantı pini var Vcc, Gnd, Rx, Tx 3.5-5v arasında çalışan herhangi bir mikrodenetleyici ile kullanılabilir. Yada max232 gibi seviye dönüştürücü entegreler ile bilgisayara bağlanabilir.
ses modülü çalıştırır ken kontrol için başka devre yapmaya gerek var mı
Sesis işleme dökülmesi çok zor bir iştir
journal.yasar.edu.tr/…/no3_vol1_02_kutlu_sel_asyali_oztayfun.pdf
http://www.imagesco.com/articles/hm2007/SpeechRecognitionTutorial02.html
ama yinede bu linkleri inceleyin …!
Merhabalar benim RC teknem var bunun kumandasız GPS ile kuzeye veya güneye göndermek istiyorum sadece pervanesini gGBS kontrolüyle yönlendirmek istiyorum böyle bir devre hazır bulabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim
Gyro sensor ve motor suruculu bi arduino isinizi gorur ve hatta dalganin vurdugu yone dumen tutmasini dahi saglayabilirsiniz