Ütü ile Kolay Baskı Devre (pcb) Hazırlama

| Temmuz 16, 2014 Tarihinde güncellendi
Ütü ile Kolay Baskı Devre (pcb) Hazırlama

Basit kolay baskı devre pcb çıkartma hazırlamak için ütü ile ve a4 kağıt ile yapılan bir baskı devre hazırlama yöntemi bende uzun süredir kullanıyorum ilk denemelerde az çok hatalar oluyor ama sonrasında alışıyor.Yücel kardeşim detaylı resimli bir anlatım hazırlamış çalışmalarınızda çok faydası olacak. Ayrıca farklı profosyonel baskı devre pcb hazırlama yöntemleri için Bilgisayar uygulamaları masm tasm pcb baskı devreyazısına da bakmanızı öneririm

ÜTÜ İLE BASKI PCB DEVRE ÇIKARTMA RESİMLİ ANLATIM

Hazırlayan ve sunan : Yücel Temel

Evet arkadaslar simdi ütü baskı yöntemi ile devre çıkartacağız ve delmeye kadar anlatacağım sizlere. İlk olarak elimizde bir devre dosyası, resmi (PDF,LYT) olacaktır.biz bu  devreyi lazer yazıcıdan; kuşe kağıda aktarmamız gerekiyordur.

Eğer lazer yazıcım yok diyorsanız; o zaman devreyi normal bir şekilde çıktısını alıyoruz sonra da kuşe kağıdımızı ve devremizin çıktısını alıp temiz bir fotokopici de devreyi bu sefer de kuşe kağıda en koyu biçimde aktarıyoruz.

Bu arada kuşe kağıt;  imsakiyeler,takvim yaprakları vb. da olabilir. kırtasiyede olurmu bilmem ama kağıtcılardan bulabilirsiniz.

İlk resmimiz normal A4 kağıt

pcb baski devre icin kuse kagit a4

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-2

Bakın altta ki yağlı kağıt.

baski devre hazirlama yagli kagit

Devremizin kuşe kağıda aktarılmıs hali.Sağ taraftaki A4 kağıt,Sol taraftaki ise yağlı kağıt.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-4

Şimdi geldik işin en zor kısmına kuse kağıttan plakete aktarmaya.

pcb cizim plakate aktarma

Bize gerekli olan bir ütü; Buharlı ütü ise su koymadan 3. seviyede, buharsız ütü ise de yine 3.seviye de ayarlıyoruz.  NOT: ütüden ütüye değişebilir.

utu ile baski islemi

Kuşe kağıdımızın tonerli kısmını bakıra tam gelecek şekilde ayarlıyoruz. isterseniz kaymaması için bant yapıştırabilirsiniz. Ütülemeye başladık yavaş yavaş ütülüyoruz ve ısıyı eşit dağıtıyoruz.

plakete pcb utuleme

Nerdeyse bitti.Ama ütülerken tonerin bakıra (plakete) yapışıp yağışmadığını kontrol ederek ütülüyoruz.

Kağıdın kenarlarından kaldırıp bakıyoruz ve tam yapışana kadar ütülüyoruz. Biraz da tecrübe istiyor çünki süresi belli olmuyor: plaketin kalitesi, kağıdın yapısı, ve ütünün de kalitesine göre değişir.

baski devre bakirli plaket

Ütüleme isleminin bittiği kağıdın renginden de anlaşılıyor işte

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-8

Kağıdın kenarlarından çıkartmaya başlıyoruz.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-9

Çıkmayan yerleri de su dolu bir kaba koyup ovuşturarak çıkartıyoruz isterseniz koyduğumuz suya sabun vb eklersek daha da erken çıkabilir kağıt.

bakir pcb temizlik yikama

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-11

İşte devremiz hazır gibi görünüyor ama daha bitmedi. Bu aşamada sadece ütü baskı yöntemi ile devremizi plakete aktardık.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-12

CD,cam kalemi diye de tabir ettiğimiz kalemle devrenin eksik kısımlarını tamamlıyoruz isterseniz isminizi vb. yazabilirsiniz, size kalmıs yani.

cd eding kalemi pcb cizim

Tuz ruhu perhidrolu;1/5 oranında (yani 5 kapak tuzruhuna 1 kapak perhidrol) koyarak asitimizi hazırlıyoruz.

baski devre eritme tuz ruhu perhidrol

Hazırladığımız asitimizin içine tonerli plaketimizi atıyoruz.

tonerli pcb plaket etitme

Yavaş yavaş plaketin tonersiz kısmı eriyor ve asit de yeşil renk alıyor. Yeşil renk almasının sebebi bakırın asitte çözünmesidir.

tuz ruhu perhidrol asit eritmesi

Neredeyse eritme islemi de bitti oldu gördüğünüz gibi.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-17

İşte bitti gibi görünüyor eritme işlemini de tamamladık. Daha durun!!

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-18

Şimdi de sıra, plaketimizin tonerini çıkartmaya geldi. Bunun için selülözik tiner ve bir fırça kullanacağız.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-19

Fırçamıza tinerden alıp, gördüğünüz gibi toneri de çıkartıyoruz.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-20

Sizce devremiz tam olarak hazır mı acaba? Hayır bir işlem daha var

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-21

12 voltluk DC motor, mandren ve en incesinden bir matkap ucu yardımı ile Motorun ucuna mandreni mandrenin ucuna da ince matkap ucunu takıyoruz.

12volt motor plaket baski devre delme

Şimdi dikkatlice plaketi delmeye başlıyoruz.Kenarlara kaydırmadan tam ortalayarak deliyoruz.

pcb delme isleri

Küçük uç ile delme işlemi bitti,ancak büyük matkap ucu gereken yerler de var bu devremizde. Büyük olarak tabir ettiğim uç resimde görülüyor.Ölçüsünü tam olarak bilmiyorum.

buyuk matkap uc

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-25

Delme işlemini tamamen bitirdikten sonra da kum zımpara ile fazla tahris etmeden zımparalıyoruz.

bakırlı plaket pcb zımparalama

Devremiz hazır.simdi sadece malzemeleri dizme işlemi kalıyor ve takiben de lehim

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-27

NOT:Lehim yaparken;havyayı parçayı lehimleyeceğimiz yere (plakete (bakıra)) değdirip ısıtıyoruz,  sonra da lehimi plaket ile parçanın birleştiği yere değdirip havyamızı hemen kaldırıyoruz.  Böylece lehim daha sağlam olacak ve parçayı tam tutacaktır.

utu-ile-kolay-baski-devre-pcb-cikartma-28

Devremiz tamamlandı.Herkese geçmis olsun. Bu baskısını yaptığımız devre, bir PIC programlama devresidir.

pic programlama devresi pcb baski devre

Arkadaslar çok uğraştım ama ise yarayacağından eminim. Emeğe Saygı ! ©®

Bu anlatımın hakkı www.elektromanyetix.com sitesinindir.! ©® Üzerinde değişiklik yapmadan dağıtımı ve kopyalaması serbesttir.

Yeni gelişmeler var Kullanılacak Kağıt Konusunda Normalde Ben Kuşe Kağıt Kullanıyorum gazete kağıdının daha etkili olduğunu söyleyen bir arkadaş var denemek gerek 🙂

Kartel Diyorki:

Bir çok sitede araştırdım kimi takvim kağıdı diyor kimi etiket arkasında ki kağıt kimiyse asetat kağıdı kullanın diyor ama genelde tarif ederken sonunda pcb kalemiyle eksik kalan yerleri tamamlayın demeyide ihmal etmiyorlar ben fotograf kağıdı kullanıyordum tabi bende düzeltmeler yapmak zorunda kalıyordum o yüzden yeni arayışlar içindeydim direkt pcb ye yazdırmayı bile düşünmüştüm ama toner manyetik alan yardımıyla kağıda aktarıldığı için ve yazıcıda kullanılan manyetik rulonun manyetiği güçsüz olduğundan güçlü bir manyetik rulo yapmak zorunda bırakıyordu beni

Neticede özel bir mıknatıs gerekiyor ve piyasada yok yani direkt to pcb projesi bir süre askıda kaldı demek oluyor. 😀

Ama arayışa devam ettim her türlü kağıdı denedim hatta “amyant” denen yanmaz bir kumaş var verniklenmiş ince kumaş görüntüsünde onu bile denedim bu kumaşın etiket yapışmaz tarzında bir özelliği var lakin yazıcıdan geçirdiğimde tonerin bile yapışmadığını görünce o iş de yatmış oldu aradığım kağıtlar hep kaygan toneri ememiyecek nitelikte kağıtlardı derken aklıma bildiğimiz gazete kağıdı geldi

Toner plastik bir yapıdaydı ve kağıt eriyebilen bir yapı hazırladığımız şemayı gazete kağıdına basıp pcb ye ütüleyerek yapıştırdığımızda elde ettiğimiz ürünün özelliklerini düşünürsek bir tarafı asitte erimez pcb,bir tarafı suda erir kağıt ve arasında asitte ve suda erimez toner e ben bu ürünü sıcak suya atıp yarım saat beklesem kağıt kendini bırakır tonere hiç birşey olmaz diye düşündüm hemen deneyiverdim hatta sonucu merak ettiğimden ve ürünü suya sokar sokmaz gazete kağıdının şeffaflaştığını görünce yarımsaat filan beklemeden parmağımla hafifçe oğuşturarak kağıdın erimesini hızlandırdım

Bence sonuç şu ana kadar yaptıklarımın en iyisi hatta daha iyisi olamaz çünkü tek toner tanesi bile ziyan olmadı işin ilginç tarafı ütüleme sırasında kaygan yüzeyli kağıtlarda kağıt toneri ememediği için ve tonerin kendi kalınlığı olduğu için ütünün altında ezilip genişleyerek şemadaki orjinal yakınlığını bozuyordu bu sorun ince işçilik yapılamaz demek oluyordu ama gazete kağıdı toneri emdiği için genleşme olmuyor desemde sanırım mantıken bir miktar genleşme olması gerekir.

Ama en azından gözle görülür bir genleşme olmadığına şahsen tanık oldum uzun lafın kısası sonuç o kadar harika ki hemen birilerine anlatma ihtiyacı duyup daha hazırladığım pcb yi asite atmadan buraya yazma gereği duydum bu arada sanırım benim kullandığım gibi gazetenin iç sayfaları olmalı yani en dandik kağıttan olan sayfalar kullanılmalı ki hem kağıt kolay erimeli hem toneri daha kolay emmeli hemde kağıt erirken tonere hasar vermemeli. hepinize hayatınızda başarılar dilerim kolay gelsin

Yayım tarihi: 2008/01/10 Etiketler: , , , , ,



66 Yorum “Ütü ile Kolay Baskı Devre (pcb) Hazırlama

  1. mesutmesut

    bencede ikinci cözüm daha uygun
    bende bu yontemi sans eseri bulmustum yani sitelerde bu yontem anlatılıyordu bende sadece resimlere baktım okuma geregi duymadım ve ise koyuldum kagıt olarak adi sarı kagıtlar vardır onlardan kullandım puskurtmeli yazıcıdan cıktı aldım basladım utulemeye sonra kagıdın yapıstıgını gorunce suya attım film izlemeye gittim geldigimde buyuk bolumu kalkmıs toner plakete kesmis olarak buldum acaba olurmu diye aside attım gercekten sonuc cok iyidi ben kuse kagıda baskı olayını denemedigim icinm farkı bilmiyorum ama su ana kadar sonuc cok iyiydi diyebilirim yanlıs karsılastıgım sorun yazıcının kartusunu doldurttuktan sonra aside veya suya attıgımda tonerinde kalkmasıydı onunda cozumunu buldum toner aldım kendim dolduruyorum 🙂
    ama anlayamadıgım yazıcıda manyetik rulodan bahsetmissin ben puskurtmeli bir yazıcım vardı vadesini doldurdugu gerekcesiyle parcaladım kartusun oldugu kafayı govdeden ayırım araya iki adet kucuk pul attım ve direk pcb ye baskı aldım sonucta mukemmeldi su anda biraz daha profosyonel olması amacı ile tornacıda ayrı bir tabla yaptırıyorum en kısa zamanda calısmamı yayınlıyacam acaba kullandıgın yazıcı lazer yazıcımı

    CEVAPLA
  2. adminadmin Yazar

    evet en ucuzundan lazer yazıcı kullanıyorum 🙂 şuana kadar kuşe kağıt ile yaptığım devrelere göre söyliyeceğim kullanılan kuşe kağıt en icesinden olmalı ve süreyi iyi ayarlamak gerekli 3..5 deneme sonrasında hisleriniz kuvvetleniyor 🙂 nerede ütülemeyi bırakacağınızı kestirebiliyorsunuz 🙂

    CEVAPLA
  3. harunharun

    Zamanında bende baskı devre yaptıydım ama beceremedim bu siteyi görünce okuyunca becericeğime inanıyorum adeda ayrıntılı bir şekilde göstermişsiniz benim yaptığım sizinkinden farklıydı ama ben sizin yaptığınız gibi yapacağım TEŞEKKÜRLERR…

    CEVAPLA
  4. RasterRaster

    Çok daha randemanlı bi yöntem keşfettim .ütüyü ısıtıcı kısmını üstte gelecek şekilde sabitleyip PCB yi onun üzerine koyduktan sonra bir bez tampon ile ovalarsanız böylelikle yollarda egrilme ve taşmalar meydana gelmez hem heresini daha ovalamak gerektirdigini daha iyi göreceksiniz (.pdf görsel doc gönderecektim bi türlü başaramadım :))

    CEVAPLA
  5. yucelllyucelll

    arkadaşlar size bir püf noktası veriyim.
    Şimdi devreyi asitten çıkardıktan sonra devreyi kesmemiz lazım.
    Ama çok zor bir iş yanlışlıkla plaketi kıarabiliyoruz.
    İşte size yöntem:
    1.Asitten çıkmış ve kurumuş plaketi bir maşa vb yardımıyla iyice ısıtırız.
    2.Sonra makasla peynir gibi kesilir.
    3.bu kadar 😎

    CEVAPLA
  6. ismailismail

    Gazete kağıdına baskı olayını merak edıyorum. Acaba resimli ve ayrıntılı olarak anlatabilirmisiniz. Ben denemeye çalıştım ama olmadı. Gerçi hiç daha baskı cıkaramadım adam gibi. Sanırım koyu basılması cok önemli yada ben iyi yapamıyorum…
    Ayrıca bu iş için illa lazer yazıcımı lazım. Yani bende püskürtmeli yazıcı var. Çok deneme yaptım hem kendi yazıcımla hemde fotokopi ile ama bir türlü tutturamıyorum 🙁

    CEVAPLA
  7. YucelllYucelll

    Kardeş leazer şarttır bir kere.
    Gazete kağıdına da baskı olmaz!!!
    Kuşe kağıda baskı olur.
    Bak yukarda dosya var indir oku…

    CEVAPLA
  8. ERKANERKAN

    SLM.Baskı devre çıziminde hangi programı kullandınız.çünkü bende kuşe kağıda çıkarmam ğerektiği için baskı devre çıktısının siyahbeyaz olması gerekiyor.iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  9. HüseyinHüseyin

    arkadaşlar merhaba;
    benim 2. yorumu yapan mesut isimli arkadaşa sorularım olacak:
    kartusun oldugu kafayı govdeden ayırım araya iki adet kucuk pul attım ve direk pcb ye baskı aldım sonucta mukemmeldi” demişsiniz, eğer bu gerçekten böyle kolayca yapılabiliyorsa BU Bİ DEVRİM demektir. O zaman hiç ütüyle, asetatla, kuşe kağıtla uğraşmaya gerek yok demektir… Alırsınız bi tane en fazla 20-30 YTLye eski mürekkepli yazıcı onunla direkt plakete baskı yaparsın…
    Bu kartuş kafasını nasıl kullandığını arkadaş daha ayrıntılı açıklarsa sevinirim…

    CEVAPLA
  10. Abdurrahman TosunAbdurrahman Tosun

    Bence yazıcının kağıdı sağdan alıp soldan verenleri olursa direk pcb ye yazdırmak daha mantıklı ama kağıdı hareket ettiren mekaniması kuvvetli bir yazıcı olursa ….
    Ve benim yazıcı HP-Photosmart C3180 bu yazıcıda imkansız deneyemiyorum….

    CEVAPLA
  11. adminadmin Yazar

    kuşe kağıt yönteminde baskı bittikten sonra pcb üzerindeki kağıdı temizlemek çok zaman alıyordu meisterkuehler.de/forum/ideen-und-innovationen/15701-i-leiterplatten-selber-herstellen.html uygulamada bir kimyasal ile bu iş daha kolay oluyor bu lup denemek gerek

    natriumpersulfat

    natriumpersulfat 1.5 litre suya 250 gram gibi bir açıklama var 🙂

    CEVAPLA
  12. cesincesin

    şu malzeme yüzeyinin plaketin arka tarafına çıkarılmış resmide olsaydı keşke.erkan arkadaşımız hangi bskı devre programı diye sormuş.bence ares kullansın.fakat çizim için bilgiye ihtiyacı var.2007 2008 sezonunda bize bu program ders olarak müfredatta vardı.3 saat boyunca aares ve ısıs ayrı ayrı öğretildi.ilk dönem ısıs 2.dönem ares.saygılar

    CEVAPLA
  13. ayhanayhan

    meraba konu çok güzel teşekkürler

    eritme sırasında HCL ve perhidrol yerine daha tehlikesiz ve daha iyi sonuc veren nitrik asit kullanabilirsiniz ben kullanıyorum nitrik asiti kimyasal madde satan medikallerden yada kimyasal madde satan attar benzeri yerler var ordan bulabilirsiniz (konyada aziziye cami civarında litresi 2ytl cokta ekonomik)

    CEVAPLA
    1. Ahmet T.Ahmet T.

      Şimdiye kadar gördüğüm en faydalı bilgi. Çünkü ufacık bir şişe perhidrol’e 10-15 TL istiyorlar.

      CEVAPLA
      1. CzrElektronikCzrElektronik

        Dostum litrelik olanları var çokta makul 30 tl 1 litresi. Internette bak ben gecen ay trendyoldan aldım. Cokta memnunum. Yukardaki boyitta bir devre için 5 10 ml kullanmiyorsun bile ömürlük. Ama 100ml olan siseler pahalı litrelik alinca ucuza geliyor

        CEVAPLA
  14. newznewz

    S.A. arkadaşlar.

    Ben de bu uygulamayı denedim. Yaklaşık 10 deneme sonunda başarılı oldum sayılır 😀 . Ama öğrendiğim birşey var. Bir arkadaş yazmıştı kalan kağıtları tuzruhu ile temizleyebilirsiniz diye.

    Ben de bir sürü deneme yaptığım için her deneme sonunda plaketi selülozik tiner ile siliyordum. Tahminim ki plaketin toneri tutmama ve dağılma nedeni bende buydu.

    Sondan 2 deneme önce plaketi önce tinerle tonerden arındırdım. Ardından tuzruhu ile sildim ve BINGO!!! Artık plaketim toneri tutuyor ve eskisine göre toner daha az dağılıyordu…

    mehmet arkadaşıma da cevap vermek istiyorum. Eğer güzel bir şekilde yaparsan zaten toner bir film şeklini alıyor ve kopma falan olmuyor. Yeter ki plakete geçsin.

    CEVAPLA
  15. sibernetiksibernetik

    Bitmiş baskı devre üzerinden,yani asit banyosu işleminden sonraki toner artıklarını temizlemede aseton kullanmanızı öneriyorum.Tinerden daha iyi çözüyor,temizliyor sankim.Sarı renkli kaliteli transfer kağıdı ile kayda değer kalitede çıktılar aldım.Birkaç deneme daha yapıp işi geliştirebilirim.En güzelide burda deneyimlerimizi paylaşmak elbette.

    Birde küçücük bir şişe perhidrol dünyanın parası.Bunu yerine başka katalizör(asidin tepkimesini reaksiyonunu hızlandırıcı) deneyen arkadaşlar varsa deneyimlerini paylaşsınlar lütfen.Mesela ben perhidrol yerine daha hesaplı olan ve saç boyama işinde kullanılan peroksit haplarını denemeyi düşünüyorum.Bulupta almak,denemek nasip olmadı.Ayrıca demir3klorür topakları da satılıyor elektronikçilerde.İsmini tam hatırlayamadım şimdi,onu da deneyeceğim.

    Sonuçları sizlerle paylaşacağım arkadaşlar.Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Yine aklıma gelen birkaç detayı da sizlerle paylaşayım naçizane.

    Eğer laser yazıcınız baskı aşamasında asetatı eritip,içindeki silindirlere yapıştırmıyorsa yani sorunsuz çıktı veriyorsa,asetat ile baskı yapmak ta verimli olabiliyor.Şöyleki ütüleme aşamasında tonerin bakır plakaya transferini en net olarak şeffaf olan asetat ile görebiliyorsunuz.

    Bir diğer detay,bakır plakanız özel naylon muhafaza içinde elinize ulaşmamışsa(bizim elektronikçilerimizde açık satılıyor genelde);havadan nemden ya da el temasından çok az da olsa etkileniyor ve oksitleniyor,yağlanıyor,kirleniyor.Ütüleme işleminden evvel sıvı bulaşık deterjanı(en iyi kir ve yağ çözücü olduğu için)ve eski bir diş fırçası ile bakırın yüzeyini bir güzel temizlemenizi öneriyorum. .Selam ve saygılarımla.

    CEVAPLA
    1. receprecep

      perhidrol kuaför malzemesi satanlarda bulunuyor. litresi 6 liradır.

      CEVAPLA
  16. gevvgevv Yazar

    Birde küçücük bir şişe perhidrol dünyanın parası.

    Ben toptancıdan alıyorum kuaför vb. gibi yerlere malzeme verenler 2 litre 5 tl bulunduğunuz yerde mutlaka bir toptancı vardır

    demir3klorür topakları da satılıyor elektronikçilerde.İsmini tam hatırlayamadım şimdi,onu da deneyeceğim.

    bakırı çözmesi çok uzun sürüyor bir ara denemiştim

    CEVAPLA
  17. lazrailslazrails

    bu arada güzel anlatım ama şu anlatımda delme işleminde bahsedilen şey tığ değil matkap ucudur 🙂 tığ yazılmış gidipte tığ takıpta delmeye çalışan arkadaşlar çıkabilir

    CEVAPLA
  18. aykut doyranaykut doyran

    bende bi tecrübemi anlatayım..
    devrede yollar çok yakınsa delme işleminde matkap ucu diğer yollara kayabilir.
    bunu önlemek için küçük bir parça delikli plaketiniz varsa delinecek yere delikli plaketin delinin olduğu yere konur böylece diğer yollar zarar görmez 😀

    CEVAPLA
  19. erdoganerdogan

    Merhaba bende sizler gibi meraklı bir kardeşinizim elektrik elkronik müh. 3. sınıf öğrencisiyim biraz pratik yapmak istiyorum bana ufaktan ufaktan yapmam için projeler önerirseniz çok sevinirim.. saygılarla….

    CEVAPLA
  20. serkanserkan

    Kartel arkadasima bir sorum var. gazetedeki mevcut boyaların (yazı / resim) baski devreye bir etkisi oluyormu? Boş kuşe kağıt bulmak kolay ama gazete bulmak zor olabilir. Birde Saman kağıtlarının yapısınında gazete kağıdına yakın olduğunu düşünüyorum. saman kağıt ile tecrübe yapan arkadaşımız oldumu?

    CEVAPLA
  21. recep32recep32

    arkadaşlar plaketin ön yüzüne elemanların resimlerini nasıl çıkartıyoruz bilgi verirseniz sevinirim şimdiden sağolun iyi calışmalar

    CEVAPLA
    1. Ahmet T.Ahmet T.

      !-2 adet baskı işi varsa; yine aynı teknik kullanılıyor. Ama gazete kağıdı veya kuşe kağıt yerine; “karbon20” denen transfer kağıdı kullanırsanız, detaylar daha keskin ve pürüzsüz olur, üzerinde kağıt parçaları veya izleri de kalmaz… Ama fazla sayıda örneğin 50-100 veya daha fazla sayıda baskı yapacaksanız, serigraf baskı yöntemi daha iyi ve hızlı sonuç verir.

      CEVAPLA
  22. çağdaşçağdaş

    ben denedim birtürlü çıkmadı bakır üzerine.

    benim kullandığım yöntem:

    karbon kadının üstüne devre şaması karbon kağıdının altına bakır parçası şemanın üstünden geçince karbon kağıdı alta bakırak geçiriyor bende bakırın üstünde düzeltmeler yapıyorum işlem bitince perhidrole koyuyordum tuz ruhuna gerek yok bence ekstıra bide zehirlenme ihtimali var

    CEVAPLA
  23. ORÇUNORÇUN

    Çok güzel bir paylaşım.Delikli peritrans üzerine yaptığım ldr li devreyi bir türlü çalıştıramadın.Plakete çıkartıp tekrar denemeyi düşünüyorum sayenizde teşekkürler.

    CEVAPLA
  24. EmreEmre

    peki biz bu baskı devre şemasını nereden buluruz ve bunu kaydederken boyutu felan tam baskı devre orjınal boyutta çıkmasını nasıl sağlarız. Çünkü büyük olursa elemanlar sığmayabilir bu şemanın çıkışını tam orjinal boyuttta çıkaracak bir program var mı ???

    CEVAPLA
  25. LasermanLaserman

    Proteus adlı programı indir. İçinde isis ve ares var. Isisde devreni simule edersin, areste de pcb şeklinde bastırırsın zaten orjinal boyutunda basar.

    CEVAPLA
  26. EnesEnes

    Bu motorun ucuna takılan mandrenı nereden bulabiliriz.

    CEVAPLA
  27. kirli73kirli73

    arkadaşlar ben baskı devre fabrikasında çalışan bir vatandaşım. denk geldi yorumlarınızı okudum. aslında atladığınız çok önemli bir nokta var. oda şöyle örnek verecek olursam inşaatların kaba sıvası atılırkan yüzeyleri çizilirki ince sıvası atılınca daha iyi tutsun; bakır levhada öyledir şöyle eğik bir şekilde bakarsanız yüzeyinin cam gibi pürüzsüz olduğunu görürsünüz o yüzden devreyi basmadan önce kum zimparasıyla çok bastırmadan hafcene yüzeyine zımpara atıp ondan sonra baskı yaparsanız kalemle düzeltme işlemine son vermiş olursunuz.

    CEVAPLA
  28. teknikertekniker

    Mart 2, 2011, 22:11 Enes diyor ki:

    Bu motorun ucuna takılan mandrenı nereden bulabiliriz.

    arkadaşım ben teyp motorunun ucuna klemensin metal kısmını takmışım. biliyorsun klemensin plastik izolesi var. metal kısmı plastiğinden ayır.metal kısmı motoru miline yarıya kadar geçir vidayı sık. diğer ucuna da 1mm matkap ucunu tak klemensin diğer vidasını sık. ben kullanıyorum. kendim buldum. çok kullanışlı.

    CEVAPLA
  29. TeknikerTekniker

    Arkadaşlar çok daha kolay bie şekilde yapılıyor videoyu izleyebilirsiniz.Faydası olur umarım.

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1yXXQ13K3hc&feature=youtu.be[/youtube]

    CEVAPLA
  30. melihmelih

    kardeşim bu motorun benzeri dvd içinde de var olur mu ? ya da teyp motoru olur mu ?

    CEVAPLA
  31. MehmetMehmet

    Kağıdı cıkartırken sıcak suda bekletip yumusamasını saglarsanız yollar daha iyi çıkar.ayrıca delecegınız yeri sivri bir cisim ile ufak bir çöküntü olusturursanız maktabınızın ucu kaymaz arkadaslar.

    CEVAPLA
    1. Ahmed YERLİAhmed YERLİ

      Katılıyorum ve ek olarak plakete bir fırça yardımı ile çok bastırmadan tuz ruhu sürerseniz montaj delikleri daha belirgin olmakta ve işinizi kolaylaştırmakta.Burada dikkat edilecek nokta dediğim gibi çok bastırmayacağız ve uzun süre tutmayacağız tuz ruhunu yoksa yollar hasar görebilir, kolay gelsin…

      CEVAPLA
  32. herehere

    SMD komponentlerin kullanımına uygun olacak baskı devreler hangi yöntemle yapılabilir acaba?

    CEVAPLA
    1. mustafamustafa

      kendi soruma kendim cevabını buldum içine su ekleyi lavobadan aşağıya dökebiliirsin

      CEVAPLA
  33. ceyrancıceyrancı

    arkadaşlar hiç ütü ile uğraşmaya gerek yok cetvel yardımı ile devreyi cam kalemi ile çizebilir ardından 3 e 1 oranında (3 kapak tuz ruhu 1 kapak perhidrol ) asit i bir demir kab ın içine koyarak çizdiğimiz devreyide kab ın içine atarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz . Bu işlem sırasından sonra plaketin üzerindeki kalem izini geeçirmek için arap sabunu yardımı ile bol su ile yıkanmalıdır.Yıkama işleminden sonra matkap yardımı ile devre elemanlarının giriş yerleri delinmelidir.Sonrasında elemanlar yerine yerleştirilip lehimle ile baskı devre işlemi sonlandırılır

    CEVAPLA
    1. Ahmet T.Ahmet T.

      Basit devrelerde iş görür de, devre karışık ve entegresi bol olursa veya yanlış bir çizgi çekilirse temizlemesi zor olur, çok uğraştırır.

      CEVAPLA
  34. Cem DalboyunCem Dalboyun

    mrb 3 kapak tuz ruhu ve 1 kapak perhidrol ekledim 20 dak tuttum hiç bir şekilde bakır erimedi perhidrol ü eczaneden aldım %20 a/h değeri nasıl bir yol izlemem gerekli yardımcı olur musunuz.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Tuz ruhu perhidrol oranı markaya perhidrol oranına göre değişiyor

      https://320volt.com/pcb-baski-devre-yapiminda-bakir-eritme-perhidrol-tuz-ruhu-kullanimi/ yazısını incelemenizde fayda var.

      Örneğin; ben 10x10cm boyutunda pcb için yaklaşık 1 su bardağı tuz ruhu yarım çaybardağı perhidrol kullanıyorum basit olsun diye bardak örneğini kullandım göz kararı direkt şişeden döküyorum

      perhidrol fazla gelirse hemen köpürmeye başlıyor bu durumda biraz daha tuz ruhu ekliyorum

      perhidrol az gelirse çok yavaş erime oluyor bu drumda biraz daha perhidrol ekliyorum

      CEVAPLA
      1. Cem DalboyunCem Dalboyun

        verdiğiniz linkte %30 la %50 yi anlatmış bendeki %20 11.5 x 3 cm yapacağım devre ilk denemem başarısızlıkla sonuçlandı pes etmek yok 😀 kullandıklarım %20a/h değeri için kaça kaç kullanmam lazım 20 dak da bir gram erime olmadı 😀 birde baskı kağıdı hangisini kullanmam gerekli net çıkması için

        sifa-kimya-perhidrol

        koruma-hypro-tuz-ruhu

        CEVAPLA
  35. gevvgevv

    o zaman aynı oranlarda karışım yapın zaten perhidrol fazla gelirse hemen tuz ruhu takviyesi yapıp durumu kurtarırsınız

    CEVAPLA
    1. Cem DalboyunCem Dalboyun

      int ten %50 lik perhidrol mü almam lazım birde bendeki tuz ruhu olur mu

      CEVAPLA
      1. gevvgevv Yazar

        söylediğim gibi oranı aynı yapın örneğin 2 kapak tuz ruhu 2 kapak perhidrol

        bence %50lik alın çevrenizde parfumerici varsa 1 litrelik satışı var en son sanırım 10tl fiyatı vardı

        kullandığım tuz ruhu markaları;

        pcb-eritme-baski-devre-asit

        bu arada pcb bakısı için laminatör kullanıyorum kağıt markası tanex 8li a4 etiket kağıdı

        CEVAPLA
        1. Cem DalboyunCem Dalboyun

          kuşe kağıdına yazdırdım onuda deneyeceğim ne t çıkacakmı bakalım yardımlarınız için tşk ederim parfümerilerde varsa perhidrolü ordan alayım sizin önerdiğiniz tuz ruhunuda bu markalardan alayım belki bizimkinde iş yoktur 🙂 delikli plaketle yapıp lehim harcamaktan bıktım baskı devreyi başarırsam çok rahat olacak

  36. Cem DalboyunCem Dalboyun

    bugün yine denedim 4 kapat tuz ruhu 1 kapat perhidrol olmadı sonra 1 kapat daha perhidrol koydum yine olmadı hiç bir köpürme erime olmadı tuz ruhunda mı sıkıntı yoksa perhidrolde mi anlayamadım

    CEVAPLA
      1. Cem DalboyunCem Dalboyun

        olabilir bu taraflarda onu bulması zor oluyor her eczanede de yok 🙂 uygun fiyatlı int ten bulabilsem alacağımda bulamadım

        CEVAPLA
  37. Cem DalboyunCem Dalboyun

    kargoyla birlikte 20 tl yi aşıyor 🙂 bakalım daha uygun bulursam oradan alayım perhidrol bulduğum an denemeye devam 😀 yeter ki bakırı eriteyim 🙂

    CEVAPLA
  38. Cem DalboyunCem Dalboyun

    arkadaşlar int ten %50 perhidrol ve super tuz ruhu aldım tuz ruhunun kapağıyla 1 kapak perhidrol 3 kapak tuz ruhu ekledim ve bakır plaketi atar atmaz köpürmeye başladı ve dumanlar çıktı plastik kap bile ısındı 🙂 kapı ağzında yapmama rağmen dumana azda olsa maruz kaldım hemen bezle kapattım ben içinden çıkarana kadar bir tane bakır yer kalmamıştı bunun ölçüsünü yanlış yaptım sanırım 5 kapat tuz ruhuna mı 1 kapak perhidrol koyulması gerekli yada 3 kapat tuz ruhu koyup azar azar perhidrol mü koymam gerekli perhidrol çok etkili bir şey yardımcı olur musunuz bir türlü baskı devreyi yapamadım

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      yarım kapak perhidrol 1 su bardağı tuz ruhu ile deneyin yavaşca bakır çözülmeye başlar büyük ihtimal

      çok uzun sürecek gibi olursa yarım kapak daha perhidrol eklersiniz

      bu arada baskı boşa gitmesin küçük bir plaket ile deneme yapın

      CEVAPLA
      1. Cem DalboyunCem Dalboyun

        tşk ederim yarın tekrardan deneyim 1 su bardağı çok gelir ufak bir devre 3 kapak tuz ruhu koyup çok az perhidrol koysam olmaz mı birde şunu sormak istiyorum bu karışımı yaptım diyelim ve bir plakette kullandım bir kavanoza koyup bir sonraki baskı devrede kullansam kaç sefer kullanabilirim bu karışımı anlatabildim mi bilmiyorum

        CEVAPLA
        1. gevvgevv Yazar

          olur, perhidrol oranını düşürüp deneyin

          asiti kavanoza koyup tekrar kullanmayı hiç denemedim testler iyi sonuç verirse bildirin 🙂

        2. Cem DalboyunCem Dalboyun

          olur yazarım bence olur diye düşünüyorum bir bakır plaket yapsa bile asit ölmüyor dahada alevleniyor 😀 yabancılarda gördüm siyah bir sıvının içine atıyorlar tekrar tekrar kullanıyorlar o sıvıyı merak ettim 😀

        3. Cem DalboyunCem Dalboyun

          gevv tşk ederim yardımların için sonunda yaptım %50 perhidrol için 3 kapat tuz ruhu pipet yardımıyla 15 damla perhidrol ekledim ve hatlara zarar vermeden rahatça eridi bir karışımla 2 tane yaptım şişeye koydum karışım siyahlaştı ama sorun değil işlev görür bence 🙂 tekrar kaç sefer yapar bakalım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir