Ultrasonik Dijital Fare Kovucu Devresi

| Mayıs 22, 2023 Tarihinde güncellendi
Ultrasonik Dijital Fare Kovucu Devresi

Op-amp cmos tll entegreler üzerine kurulu bir fare kovucu devresi projenin devre şeması ve eagle pcb çizimleri var. Emeği geçen hazırlayan Kişilere Teşekkürler

Fare kovucu devrenin Çalışma Görüntüsü

Ultrasonik Fare Kovucu Devre şeması ve Tamamlanmış Hali

ultrasonic_fare_kovucu-devre-semasi ultrasonik fare kovucu dijital devre cd4017 cd4013 ne555 ca3130

Devrede Kullanılan Entegre ve Transistörler

Entegreler

CD4017
CD4013
NE555
CA3130

Transistörler

BD139
BD140

ULTRASONİK KÖPEK VE FARE KOVUCULARI

(Ultrasonik Dog, Mause Buster)

BUGÜN DÜNKÜNDEN DAHA İYİSİNİ ÜRETTİK YENİ DEVRELER KISA BİR SÜRE SONRA YAYINLANACAKTIR
Birçok hayvan insanların işitemediği frekansları işitmektedir. 20 khz den yukarı frekansları insanlar işitemez ama kediler, köpekler, fareler böcekler, hassas bir şekilde işitebilir. Köpeklerin en fazla rahatsızlık duyduğu frekans 22-27khz.dir.Devre köpekleri kovmak için için 22-27 khz. frekansına ayarlanmalıdır.

Elektronik köpek Savar (U.Dog Repellant )

Şema Graham Maynard tarafından böcekleri kovmak için çizilmiştir. Biz devrenin gücünü artırarak, frekansı 25 khz. e ayarlayarak köpekleri kovmak için kullanacağız. Devrede kullanılan tweter 3.25 inch lik standard 85mm kare Motorola Horn, Maplin parça numarası WF09K veya WF55K. +/-3dB to 28kHz.

ultrasonik-dog-mause-buster

Ultrasonik Köpek düdüğü(U.Dog Whistle)

Köpek düdüğü devresinin orjinali Tomaz Lazar – Ljubljana, (Slovenia.) den alınmıştır. Devre köpekler için 22khz. e ayarlanmalıdır. Piezo 82 dB verebilecek minyatür tipten olmalıdır.

ultrasonik-kopek-duduguudog-whistle

ULTRASONİK FARE KOVUCULAR

Ortaçağlarda tüm insan nüfusunun 1/3 ü veba yüzünden kaybedilmiştir. Esas neden farelerin veba mikrobunu taşıyan pireleri üzerlerinde barındırmalarıdır. Hiçbir savaşta farelerin neden olduğu kadar can kaybı kadar kayıp yoktur. Buda Farelerle müdadelenin ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Bugün dünyada insan dışında, sayıca en fazla ve en başarılı memeliler, (komensal) sıçan ve farelerdir. Zeki hayvanlardır, istemeyerek beslediğimiz tek hayvandır.

İnsanların yardımı olmasa bu başarıyı hiçbir zaman tadamazlardı. Komensal kemirgen nedir? Komensal kelimesi, bu hayvanların insanların sırtından yaşadıklarına, evlerini istila ettiklerine, yiyeceklerini yediklerine ,ürün ve eşyalarına zarar verdiklerine işaret eder; ayrıca bu ilişkiden hiçbir yarar sağlamayan insanlara hastalık da bulaştırabilirler.

Fare ve sıçanlar ile mücadelede değişik yöntemler kullanılmaktadır. bunlardan en fazla kullanılanı kimyasal yöntemlerdir. kimyasal uygulamalarda zehirli yemler en fazla kullanılır. Tüm yöntemlerin başarısızlığında ise fumigasyon a başvurulur(zehirli gaz ).Bu yöntemi sadece Fumigasyon operatörleri kulanır. Zehirli yem uygulamalarında farelerin yem çekingenliği kırıldığı sürece ,mücadele başarıya ulaşır. Özellikle gıda işleyen ve depolayan tesislerde bazen çekingenlik kırılamaz; farelerin beslenme alışkanlığını kıramadığınız sürece hangi zehirli yem olursa olsun başarısız olur.

Ultrasonik fare kovucu ,diğer yöntemleri tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Farelerden temizlenmiş ortamlarda da kullanılarak farelerin tekrar alanı istila etmesi önlenir. Fareler özellikle sese karşı çok duyarlı hayvanlardır. onları en basit gürültü dahi rahatsız eder. Burada dikkat etmemiz gereken, insanları rahatsız etmeden sadece farelerin duyabileceği şekilde gürültü üretmektir. Kemirgen türleri 80khz. kadar olan frekanstaki sesleri duyabilmektedir. Oysa insan kulağı 20Hz.-20Khz. frekansındaki sesleri duyabilmektedir. Bebekler 20khz. e kadar kadar olan frekansları duyabilir.

Bu eşik yetişkinlikle beraber düşmektedir. İnsanı rahatsız etmeyen fakat fareler için cehennem gürültüsü oluştururarak, ortamı terk etmelerini sağlar. Burada verilen devreler 25-40khz. frekans aralığında 120db üzerinde ses veren devredir. Dikkat Ultrasonik sistemler bazı çiftlik hayvanlarını da etkiler kedi,köpek gibi. Cihazda kullanacağınız piezo tweter istenen frekansı verebilecek tipte olmalıdır.

Fare kovucusu alırken veya tasarlarken nelere dikkat etmemiz gerekir.

Fareleri çok iyi tanımalıyız(düşmanı iyi tanımak). Ne yer, ne içer nasıl davranır. vb… ne kadar çok belgesel seyredip doküman karıştırırsak o kadar başarı şansımız artar.

Elektronik fare ve böcek kovucular üretici firmalar tarafından abartılı şekilde kesin çözüm sağlayacakmış gibi lanse edilmektedir. Bu çok yanlıştır. Peki sağır fareleri ne yapacağız? Farelerle mücadele de Ultrasonik ses ile mücadele kesin çözüm değildir. Sadece tamamlayıcı özellik taşır. Kesin çözüm olduğunu söyleyenler, çözüm arayan kimselere, cihazlar işe yaramadığında, Ortaya çıkabilecek zararı karşılamayı taahhüt edebilecekler mi?

Fareler gürültü kaynağını (Ultrasonik kovucu) susturma eğiliminde olduklarından, kaynağın elektirik kablolarını kemirme, ses kaynağını bez yada kağıt benzeri maddelerle tıkama eğilimindedirler. Elektirik kablolarının kısa devre ve yangın ihtimaline karşı mutlaka cihazın en uygun yerine siğorta bağlanmış olmalıdır.

Kullanılacak alanda diğer evcil hayvanların da sesten rahatsız olabileceği düşünülmelidir kedi ve köpekler 27khz e kadar ses frekanslarını duyabilmektedir.

Kullanılacak cihaz istenen frekansta ve güçte sesi verebilmelidir. Piyasada Ultrasonik fare kovucu adıyla birçok cihaz görmekteyiz dikkatlice incelediğinizde bazıları istenen güçte sesi verememekte, bazılarının ise istenen frekansta sesi veremeyeceği açıkca görülür. Kullanılan Piezo tweter. 20 khz. kadar tiz sesleri almak için müzik endüstrisinde kullanılanlardandır. Üst sınırı 20khz. olan bir tweter asla kullanılmamalıdır. Kullanılırsa çalışmayacağı bilinmelidir Bu cihazları kullanırsak fareler bize güler. Fare mücadelesinde gerek duyduğumuz ses 25-35khz. dir.

Farelerin sese alışmamaları için frekans sürekli değişmelidir. Sürekli sese ve aynı frekansa fareler alışır dolayısıyla sese karşı tepki oluşmaz.

Farelerin ortamdan uzaklaşmaları için belirli zaman aralıklarında sessiz dönemler bulunmalıdır. 15-25 sn. lik periyotlar arasında cihaz susturularak farelere kaçış süresi tanınmalıdır.

Bazı depo ve fabrikalarda gördüğüm hatalı uygulamalardan birisi de, gereğinden fazla ve birbiriyle senkronize olmayan cihaz kullanılmaktadır. Cihazlar senkronize olmalıdır, aynı anda ve frekansta calışmalıdır. Ses tek kaynaktan alınmalı, diğer cihazlara dağıtılmalı ve cihazlar tek kaynaktan kontrol edilmelidir.

Ultrasonic_fare_kovucu devre semasi

Hazırlayan: Fazlı ÇELEN Ziraat Mühendisi

ultrasonik-dijital-fare-kovucu-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/11/02 Etiketler: , , , , , , ,



14 Yorum “Ultrasonik Dijital Fare Kovucu Devresi

  1. isa_olcerisa_olcer

    potlar byağı fazla devrenin düzgün çalıştığını anlamak için fare olup sesi dinleyip ona göre ayar yapmak lazım 😀

    CEVAPLA
  2. FARU2FARU2

    ca3130 entegresini bulamadık bursada yok nereden bulabiliriz yardım ederseniz sevinirim

    CEVAPLA
  3. 45mehmet45mehmet

    FARU2 CA3130’u incelediğimde standart 741 ile benzerliği olduğunu gördüm.
    her iki ürüne ait data sheet ekdeki linklerde yer almaktadır bence 741 IC ile devreni deneye bilirsin.Ayak bağlantılarıda aynı.

    CA3130 BiMOS Operational Amplifier http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/intersil/fn817.pdf

    LM741 Operational Amplifier http://www.national.com/ds/LM/LM741.pdf

    Devreden verim ala bilmek için kullanılacak buzzer yani hoparlörün dış kılıfıda önemlidir tek olarak buzzer bağlamanız yeterli olmaya bilir bende birzamanlar köpek kovucu için mahallede it peşinde az koşmadım 🙂 🙂

    CEVAPLA
  4. mehmetmehmet

    Arkadaşlar. şaka biryana elinde fare kovucu cihaz olan varsa bana göndersin. çok akıllı bir fare ile uğraşıyorum pes etmek üzereyim hemde cihazı test etmiş oluruz.+ netice iyi olursa ticaretinide düşünürüz selamlar mehmet gültekin [email protected]

    CEVAPLA
  5. mesutmesut

    açık şemeda 4 tane entegre var ama yapılmış devrede 3 tane???? bilgisi olan açıklama yapabilirmi

    CEVAPLA
  6. mesutmesut

    adanada ca3130 entegrasi var. ben aldım bizzat. almak isteyenlere temin edebilirim. berksan_0035@hotmail

    CEVAPLA
  7. CELAL KIZILIRMAKCELAL KIZILIRMAK

    Devrede ki ca 3130 entegresi görevini yapmıyor yani 4017 entegresine kare dalga göndermek için yapılmış ama göndermiyor bu yüzden devre hep aynı frekansta çalışıyor. ca3130 yerine başka bir entegre konması gerekiyor.

    CEVAPLA
  8. dikkatlidikkatli

    Tavuk mu ki tavuk kışkışlar gibi fare kışkışlaycaksınız. Saklanacak o kadar dar yer olunca evde niya dışarı kaçsın en yakın yere girer. Saklanır.
    Kovucu etki tabiri eksik ve yanlış.
    Repeller diyor elin gavuru. (Kapıya geleni kovucu)İçerdekini ancak sopayla kovarsınız!

    CEVAPLA
  9. yucelyucel

    Yapan arkadaş devreye milyoncularda satılan kapı alarmlarının içinden çıkan piezoyu bağlamış. (Hatta on off düğmesinin yazısı bile kalmış orda:))Ama şunu unutmuş bu devre ultrasonic frekans verir (20KHZ ve üzeri, oysa o piezo 3KHZ verir en fazla… Yani fareler bu devrenin karşısına geçip dans ederler, çünkü bi ses duymaz-algılamazlar. Bu tip elemanlara piezo transducer denir ve maalesef çeşitleri Türkiyede yaygınlaşmadı…

    CEVAPLA
  10. yasinyasin

    arkadaşlar bu devre çalışıyormu ben ne555 ile zaten yüksek ses frekansı üretiyorum.ondan öncesindeki entegreler niye kullanılmış anlayamadım.ben 40khz lik ses veren tweeter aldım onu bu devrenin çıkışına bağlasam çalışırmı bilgisi olan yardımcı olsun.

    CEVAPLA
  11. tamircihasantamircihasan

    videoda osilatör sesinden rahatsız olan fareyi göremedim ben…

    CEVAPLA
    1. Birol Yüksel ÖztürkBirol Yüksel Öztürk

      Çok basit.çünki çoktan kaçmıştır da ondan görememişsindir.

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir