Turbo C++ ile basit bir örnek kontrol programı Emeği geçen Kişilere Teşekkürler kaynak crosswinds.net/~enginar18/dcmotorhiz.htm (kapalı) devre düşük güçlü dc motorlar içindir
Doğru akım motorlarında hız kontrolü iki şekilde yapılabilir birincisi uyartım akımını değiştirerek olur bu şu an için bizi ilgilendirmiyor diğer yöntem ise uygulanan gerilimi değiştirerek motorun hızını değiştirebiliriz nitekim bu yöntem kullanılmıştır.Motora uygulanan gerilim , DC (Doğru Akım) kıyıcı (Converter) devresiyle değiştirilmektedir.
Paralel Port Sürücü Devresi
Kıyıcı devresinde bir transistör kullanılmıştır bu tronsistör anahtarlama frekansı en az 10kHz olan ve Ic (kollektör akımı ) motorun çekeceği akımı karşılayacak bir tronsistördür.Transistörün çalışma frekansı önemlidir , çünkü iletime girme – çıkma hızı nekadar yüksek olursa kıyıcımızın çıkış gerilimi o kadar sağlıklı ayarlanabilir.
Temel mantık , devredeki transistörü portumuzdan aldığımız çıkış ile belirlenmiş olan iletim ve kesim sürelerine göre iletime ve kesime sokmaktır. Kıyıcı devresinin çıkışı kıyılan gerilimin iletim ve kesim süresiyle değişmektedir.
Paralel portu Turbo C de yazdığımız programla kontrol ediyoruz. Programda belirlenen iletim ve kesim sürelerine göre paralel port un 2 nolu pinine Lojik 1 seviyesinde sinyal göndermektir bunuda rakamsal olarak 1 gönderdiğimizde portun çıkışında +5V oluşaçak buda transistörü sürerek ileime girmesini sağlayacaktır. Lojik 1 uygulama süresi iletim süresini belirler.
Transistörün kesime gitmesi isteniyorsa paralel port un 2 nolu pinine 0 rakamını program vasıtasıyla gönderdiğimizde transistörün BASE akımı kesileceğinden transistör kesime gidecektir Lojik 0 süresi ise yine kıyıcının sıfırda kalma süresine bağlıdır.
Kıyıcı çıkışında küçük gerilim elde etmek istiyorsak yani motorumuzun yavaş dönmesini istiyorsak transistörün iletim süresini azaltır,kesimde olduğu süreyi uzatırız. Eğer gerilim büyültürmek isteniyorsa yani motorun hızını artırmak istiyorsak transistörün iletim süresini artırmak ve kesim süresini azaltmak
gereken işlemdir.
Turbo C++ Yazılımı
#include<dos.h> #include<conio.h> #include<stdio.h> void main(){ int i,j; clrscr(); printf("\n\n\nport 'a Bilgi Gönderilmiştir"); for(i=4;i>0;i--){ for(j=0;j<250;j++){ outport(0x378,1); //Paralel port ' a 1 rakamını gönder delay(3); // 3 ms ' ye iletim süresi bekle outport(0x378,0); // Paralel port ' a 0 rakamını gönder delay(10); // 10 ms 'ye kesim süresi bekle }} outport(0x378,0); // paralel port 'u sıfırla }
Yayım tarihi: 2008/11/23 Etiketler: kıyıcı, kontrol, lojik, lptdc motor, paralel port, program, transistör, turbo c
Slm hocam uzaktan kumandalı arabayı ULN2003 entegresiyle nasıl bir çalışma yapabılırım bir kaç araştırma yaptım ama fazla bişey anlayamadım ayrıntılı bir döküm hazırlarsanız memlün olurum gerekirse mail adresimide yazıyorum
saygılar..
[email protected]
ben ordu endüstriyel otomasyon teknolojileri alanı 11. sınıf öğrencisiyim.TURBO C’de paralel porttan 7 segmant dısplay ekran saydıracamda onun program kodunu arıyorum. saydırcam derken yani ne yazarsam sayacak o hastanelerdeki,bankalardaki gibi yada sensörden ürün gecince saysın… bunun kodu için yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba;
Elektronik Konusunda Başlangıç Düzeyindeyim.Ancak Programlama Bilgim Kendime Yetecek Kadar İyi En Azından Şuana Kadar Takıldığım Bir yer olmadı Programlama Konusunda.
Hobi Olarak Elektronik Devrelerle İlgileniyorum.Ancak Bu Topraklama Mantığını Merak Ettim Devredeki Topraklama İşareti Olan Uçlar (-) Uçlarmı Eğer Değilse Bunu Açıklayabilirseniz Sevinirim.
merhaba,
evet o işaretler eksi için kullanılmış normalde daha çok topraklama için kullanılırlar
bu durum biraz detaylı
https://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic-bolum-2/ sayfanın ortalarında açıklama var