TTL CMOS Display Göstergeli Frekans Metre

| Haziran 11, 2023 Tarihinde güncellendi
TTL CMOS Display Göstergeli Frekans Metre

Frekans metre devresi tamamen tll, cmos 0xx 74xx serisi entegreler üzerine kurulu frekans bilgisi led dilsplay üzerinden görüntüleniyor. Frekansmetre devresine ait kicad kaynak dosyaları ve pdf formatında baskı devre şema dosyaları var. Eski bir sistem ama yazar uğraşıp düzenli bir baskı devre hazırlamış ve kullanıyor.

TTL CMOS frekans ölçer

Her şey mümkün olduğunca basit olmalı, ancak basitleştirilmemelidir – Albert Einstein. Bu fikir, mümkün olan en basit çözümleri kullanarak ilginç ve işlevsel bir şey yapmak için bu sistemin tasarlandı. Cihaz 1 / 2Hz ila 100MHz arasında, 100.000.000’e kadar darbe sayacı ve 1/4 – 16Hz frekanslı basit bir dikdörtgen sinyal üreteci olarak kullanılabilir.

Frekans, bir saniyedeki darbelerin sayısından başka bir şey değildir. Bu yüzden sistem bir metre ve bir zaman modelinden oluşmalıdır. Sayaç olarak altı adet 40110 basamaklı sistem kullanılmaktadır. Bunlar çok uygun sayaçlar – hem ekran hem de mandal denetleyicisine sahipler. Zaman standardı, çıkışlarında 1-16Hz frekans veren kuvars 4194304Hz ile 4521’dir. Bu kuvars frekansı en iyisidir çünkü 2’nin katıdır ve uygun şekilde bölünebilir.

Sayaçlar 0,5 Hz sinyali ile kontrol edilir. Bu, bir saniye için durumun 1 ve bir sonraki saniye için de 0 olduğu anlamına gelir. Bu sinyal, transistör T2 tarafından (ve önemli olmasa da, tersine çevrilmiş olarak) yükseltilir ve sayaçları kontrol eden 12 girişe beslenir. 0 olduğunda, sayaçlar darbeleri sayar ve 1 görüntülendiğinde, ekrandaki sonuç durur ve bir saniyeliğine gösterilir. Negatif bir eğim sonucu iptal eder ve döngü tekrar eder.

Ölçülen sinyal, bir transistörlü basit bir giriş devresi ile güçlendirilir ve doğrudan ilk metreye beslenir 10 veya 100’e bölünür. Bölücünün seçimi, jumper değiştirilerek yapılır. İlk bölücü 74LS90 kullanabilirsiniz. Ayrıca 100MHz’e kadar bölünebilen süper hızlı TTL 74S196’yı da kullanabilirsiniz.

Pals sayım süresini bir saniyeden daha uzun bir süreye değiştirmek mümkündür. Bunun için kartın sol tarafındaki atlama kablosu kullanılır. Zaman değiştirildiğinde, saniyedeki darbe sayısını elde etmek için sonuç bu zamana bölünmelidir. Cihazı sayaç olarak kullanmak için sayım süresi sonsuza ayarlanmalıdır. Sayaç sayılır, geri sayım mümkün değildir, ancak 40110’da bu seçenek vardır.

Zaman standardı kalibrasyonu: Sistem kalibrasyon gerektirir. Başlangıçta, düzeltici bunun için kullanılacaktı, ancak sıradan seramik kapasitörleri taktığım DIL soketinin bir parçasını lehimlemek daha uygun olduğu ortaya çıktı.

Elimizde normal bir sayaç varsa NE555 üzerinde mümkün olan en basit jeneratör devresini kuruyoruz, yaklaşık 1MHz’lik bir frekans ureterek her iki metreyi de bağlar ve kondansatörleri seçeriz aynı değerleri gürüp kalibrasyonu tamamlarız.

4521 dokümantasyonunda OUT1 çıkışının (pin 7) kalibrasyon için kullanılabileceğini yazdılar. Bu pim üzerinde görünen frekans, kuvarsın nominal frekansı ile aynı olmalıdır.

Bir cihazdaki frekansı ölçmek için, önce bağlantıları yapın. Ardından herhangi bir öğeyi ölçmeye başlayabilirsiniz. Çok basittir ve açıklama gerektirmez. Giriş sistemindeki transistörün tabanının, toplam 20 kOhm dirençli bir voltaj bölücü tarafından kontrol edildiğine dikkat edilmelidir. Oldukça düşük bir dirençtir ve bazen ölçülen sistemi, özellikle kuarkı bozar. Bu dirençler daha büyük olanlarla değiştirilebilir. Sistem, dijital cihazlardaki frekansları, yani dik bir eğime sahip dikdörtgen sinyalleri ölçmek için tasarlanmıştır. Böyle bir şey yapmadığım için sinüs ve üçgeni test etmedim. (yazarın açıklamasıdır.)

frekans-metre-frekansi-sinyal-signal-generator-frequency-meter

Frequency-meter-counter-meter-super-fast-ttl

Kaynak: leon-instruments.blogspot.com

ttl-cmos-display-gostergeli-frekans-metre

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2011/11/27 Etiketler: , ,



4 Yorum “TTL CMOS Display Göstergeli Frekans Metre

  1. onuronur

    selam acaba bu frekansmetre 0 ile kaç herz ölçüm yapabiliyor bana 0 ile 100 herz arası ölçüm yapabilen frekansmetre devresi lazım yardım ederseniz sevinirim şimdiden kolay gelsin …..

    CEVAPLA
  2. yılmaz aksuyılmaz aksu

    ferekans metre için teşekkür ederim 7447 ile radyo ferekanslarını gösteren
    bir devre yayınlarsanız menun olurum.
    delasyilmaz @ hotmail.com

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Merhaba kaynak şema KiCad programı ile çizilmiş proteus ile açılmaz

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir