Tek pil ile led yakmak epeydir ilgimi çeker dururdu. Uygun bir devre bulup bir kaç tane yapayım sağa sola koyar mum yerine faydalanırız diye düşündüm.
Hatta az yer kaplasın hem de şu SMD denen şeyle artık yüzleşelim diye pcb yi smd olarak tasarladım. Gözler eskisi gibi olmadığı için çalışması epey zor oldu. Montaj esnasında ışıklı büyüteç kullanmasaydım mümkün değil bitiremezdim. Ayrıca pcb yi lehimlerken iki tarafı yapışkanlı bant ile masaya sabitledim. Aksi halde sabit kalamayıp sürekli hareket ediyordu.
Led dc-dc çevirici şeması
Blocking Oscillator türünde çalışan bir devre olarak tanımlanıyor. Devredeki bobin ucuz olsun ve az yer kaplasın diye direnç tipi seçildi fakat 10 saniye civarı sonra led söndü.
Daha sonra bobin üzerinden geçen akım ölçüldü ve 300mA geçtiği görüldü. Maalesef direnç tipi bobinler bu işe uygun değildi ve sarıldıkları bobin telinin çapı epey inceydi. ATX güç kaynaklarından söktüğüm (tahminen -12V kanalı) 100uH lik bobin sorunsuz çalıştı.
Şemada 150uH demiş ama 100uH sorun çıkarmadı. Devre toplamda 1.45Volt civarında 125mA gibi bir tüketimde bulunuyor. Çıkıştaki led üzerinde de pilin durumuna göre 3.2 ile 3.0 volt civarı gerilim bulunabiliyor. 1 volt ile dahi ledi yakmak mümkün ama daha sönük kalmak şartıyla.
BC327 ve BC337 yerine smd tip BC807(5CW) ve BC817(6CW) kullanıldı. Lede paralel gelen kondansatör genelde bu durumlarda tantal tip tavsiye edilir. Eski bir pc anakartının üzerinden tesadüfen 6.8uF söküp uydurdum.
Devrede, piyasada 5730 metal şerit led diye tabir edilen çubuklardan söktüğüm ledi kullandım. Zarar vermeden sökmesi epey bir zahmetli oldu. Bu ledler 50-60mA civarı akım çekebiliyor parlaklıkları da fena değil. Daha farklı led türleri ile de denemeler yapabilirsiniz. Bu haliyle power led yakmak için bu devre pek uygun değil. Power led için başka çözümler aramak gerek.
Bir tanesi eski bir el fenerinin içinde kendisine yer buldu bile. Bitmiş ilaç tüplerinin içine çapına göre pil seçip tek ledli mum benzeri çalışmalar yapmak için uygun geldi bana. Karanlık günlerde tek pille saatlerce aydınlanmak için mütevazi bir çalışma. Devre şeması Silicon Chip in şemalarına benziyor sanırım onlara ait.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2015/10/06 Etiketler: dc dc dönüştürücü devreleri, led dc dc, led fener, led lamba, tek pil led
Selamlar bu devreyi 3.7 volt 16850 tip li-ion pil ile kullanmak için 47k ohm dirençle oynasak yeterli olur mu tabi elektrolitik kondansatörlerin voltajları da dahil.
3.3 voltluk led’i 1.5 voltluk pille çalıştırmak için yapılmış bir devre.
Senin lion pilin 3.7 volt, max şarjda 4.2 volt. Led için gerekli enerjiyi karşılıyor. Bu devreyi yapmana gerek yok.
Sadece led’in önüne yanmamaması için 40 ohm ile 100 ohm arası dirençler deneyerek tak.
Bu devre ile aynı amacı gören daha basit devre vardı (joule thief) şu adresten bakılabilir (How to run your electronics on dead batteries: the joule thief) :http://technologytutor.co.nz/technology-and-science-for-kids/01-build-your-own-joule-thief