Bazen bu tip çevirici devreler çok gerekli oluyor fazla ğüç çekmeyen simetrik beslemeli devrelerinizi tek beslemeyi bölen bu devre sayesinde çalıştırabilirsiniz. LM741 Opamp ile yapılan devrede 741 gerilim izleyici olarak kullanılıyor 18 dirençlerden alınan referens voltajı opamp çıkışında 0 uç oluşması ile simetrik gerilime çevirilir devre tarafımca denenmiştir.
Devremim Çalışma prensibi basittir. Uygulanan voltaj, direnç bölücü R1 ve R2 tarafından bölünür. Bu şekilde oluşturulan besleme voltajının merkezinin 0 olmaması için, T1 üzerinden tamamlayıcı bir çift transistör T2 ve T3’ü tetikleyen bir işlemsel amplifikatöre IC1 bağlanır.
Çıkıştan çekilen güç simetrik ise, uç transistörlerden minimum akım akar, bu nedenle küçük soğutucular yeterlidir. Orijinal kablolamada T1, BC546’dır. Testlerde BC639 kullanılmış
Not: opamp beslemesi için bölünecek olan voltaj kullanılmıştır kullanacagınız entegrenin besleme voltajının min max besleme voltaj değerlerine göre uygun giriş voltajını kullanın
This is just a kind of accessory that turns your unbalanced sources symmetrical. However, only into small output, mainly to supply backrest and similar low-end applications failing to hand full symmetric source.
Complete instructions came in A-Radio – Kit and structures 5/2001. The principle activity was simple. Applied voltage parts (halves) resistor divider R1 and R2. To avoid thus formed middle voltage soft and is connected operational amplifier IC1 via the T1 gives complementary pair of terminal transistors T2 and T3. If the consumption of output symmetrical and runs through end transistors minimum current, therefore requiring little cooler. In the original circuit is T1 BC546. I for sure used a BC639 (needed to amend the proposal DPS).
Kaynak: paja-trb.unas.cz/elektronika/konstrukce/sym_zdroj.html (kapalı)
CA3140 Opamp ile gerçekleştirilen devre çıkışı TIP122 ve TIP127 NPN PNP Transistörler ile güçlendirilmiş pcb ve şema dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/01/24 Etiketler: dc split, gerilim izleyici devre, simetrik besleme devresi, source symmetrical voltage, tek kaynaktan simetrik
kaç volta kadar çıakbiliriz bununla maximum bilgilendirirsen sewinirim [email protected]
benim denedigim max voltaj 24volt 2×12 volt elde ettim kulandığınız opamp beslemesini harici bir regulatör ile sağlarsanız daha yüksek voltajlardada kulanabilirsiniz
SLM.devrenin girişine,+24 ve 0 volt vermişsin,+24 volt çıkiştaki +12 vollt ile kısadevre. ğiriteki 0 volt ise çıkıştaki -12 ile kısadevre.nasıl iş bu.????????????!!!!!!!!!!!
volt 2 ye bölünmüş oluyor , burda çıkış sıfırı oluşturulmuş. soruna göre çıkış 24v veriyor olmalı evet zaten öyle çıkış +-12 v dan 24v oluyor ama sıfır oluşturulmuş olarak volt bölünmüş oluyor
Erkan arkadaş 741 opamplı devreyi incelediğin zaman zaten giriş ve çıkış voltaj hatlarının direk bağlantılı olduğunu görürsün.Fakat opampın R3 üzerinden sürdüğü 0 (şase)hattını AVO metre ile çıkıştaki (+v*0v)- (-v*0v)olarak ölçersen voltajın +-12 volta bölündüğü dolayısıyla simetrik beslemeye dönüştüğünü görebilirsin bu devrede amaç zaten voltajı 2 ye bölmektir
çıkıştaki şase ucu kullanmadan simetrik çalışan devreye sadece +- voltajı verirsen devreni cozurdatabilirsin bu yüzden mutlaka şase ucuda devredeki şaseyle irtibatlandırman gerekir
LM741 ile yapılan devre proteusta çalışıyor. Benim sormak istediğim giriş akımı ile çıkış akımı aynı mı oluyor yoksa op-amp kendi değerini mi veriyor?
Bayağı bir eski paylaşım ancak bir soru sormak istiyorum. Bu devre ile ne kadar akım üzerinde çalışabilirim? Veya akımı yükseltmek için birşey yapabilirmiyiz?
r3 değeri kaç? okunmuyor.
R1 – 22k
R2 – 22k
R3 – 150k
R4 – 1k5
C1,C2 – 10M/50V
C3,C4 – 100n
IC1 – CA3140
T1 – BC546 (alternatif BC639)
T2 – TIP122
T3 – TIP127
aklıma ac 220 v ile trafosuz 2000w simetri besleme yapmak geldi, anfi için
olur mu?
Maalesef olmaz.
Çarpılma riskiniz yüksek ayrıca ses devrelerinde bu tür şeylere hiç hoş bakılmaz.
24 volt 1 amper bir adaptör kullanıldığında çıkışlardan ne kadarlık bir akım alınabilir ?
Merhaba
Kaynak tek ve çıkış akımı en fazla 1A ise bu devre çıkışından da en fazla 1A akım çekilebilir.
+Vcc den GND ye 1A akım çekebilirsiniz , GND ile -Vcc arasında 1A lik yük kullanabilirsiniz veya +Vcc den -Vcc ye 1A akım akmasını sağlayabilirsiniz. GND hattından ne kadar akım geçerse devre o kadar ısınır.
Örnekle açıklarsak simetrik 12V elde ettiniz be +Vcc ile GND arasında 12 ohm direnç bağladınız , aynı durum -Vcc ile GND arasında da mevcut. GND potansiyelinden bakarsak (1A) + (-1A) = 0 olur. Yani devre akım çekmez.
+Vcc den 1A ve -Vcc den aynı anda 1A çekiyorum , bu durumda devre 2A veriyor diyemezsiniz. 24V kaynaktan 1A çekiyor olursunuz.
Kolay gelsin.
tesekkür ederim ilginize. yapacağım devrede opapmlar ve çeşitli elemanlar(lcd ekran wifi modül vs. ) olacak.
negatif gerilimi sadece opamp beslemelerinde kullanacağım.Çok fazla bir akım çekeceğini sanmıyorum.Asıl sormak istediğim 1 amperlik adaptörden opamplar için misal 200 mA akım çekildiğinde diğer elemanlarım için 800 mA çekebilirmiyim ?
Selam bu devreyi yaptim. Ancak bir sorun var. TIP 122 ve 127 aşırı derecede ısınıyor. Giriş voltajı 20ye kadar düşüyor ve çıkış simetrik değil 2.5V a 16V gibi bir değer alıyorum. Nasıl bir sorun olabilir?
+30 ve -30 olmak üzere 60V ile besleyebileceğim opamp söyleyebilir misiniz?
Yoksa 24V üzerinden elde ettiğim +12 ve -12yi dc-dc boost ya da power mosfet/opamp kullanarak mı amfiyi beslemek mantıklı olur?
Merhaba,
opamp selector diye arama yaptım https://www.ti.com/amplifier-circuit/op-amps/products.html sayfasında “Dual supply” seçimini yapıp voltaj değerlerini girip “view parts” butonuna tıklayın
iyi çalışmalar
Dirençlerle kurduğum Voltage Divider çok verimsiz ve yetersiz kalıyor. Bu devreyi kullanarak 60V’u nasıl 1-2A alacak şekilde +30/-30 bölebilirim? Simetrik 25-30V arası işimi görüyor. CA3140 V+/- 36V’a kadar kabul ediyor o yüzden bu opampı kullanamıyorum. CA3140 yerine kullanabileceğim başka bir opamp tavsiye edebilir misiniz? Sizleri de yoruyorum ama teşekkürler 🙂
Yazmış ya önceki cevapta
Üst soruda sorduğum soru farklı. Simetrik beslemeyle kullanabileceğim bir opamp arıyordum, şimdiki sorumda, o opampı beslemek üzere simetrik güç kaynağı için uygun opampı/devreyi arıyorum.
Evet, devreyi kurdum. TDA7294’ü çalıştırmayı bile başardım. Yalnız büyük sorunlarım var.
18650 pil ile XL6009 Boost converter ile +-32V’da kullandığımda, pilden alınabilen düşük akım yüzünden bass vurduğu zaman TDA7294 kapanıyor ve tekrar açılıyor. Sorunu çözmek adına XL6009 girişine 12V7Ah kuru akü bağladığımda, CA3140 devresi çıkışında hiç bir şey olmamasına rağmen 2Amper çekmeye başlıyor.
C3/C4 – 0.1uF Elektrolitik.
R4 – 1470 Ohm
R1/R2 – 20k Ohm (Voltage Divider olduğu için aynı değerde olması yeterli zaten diye düşünüyorum.)
Sorunun sebebini anlayamıyorum. TIP122 ve TIP127 Power Transistörlerin değerlerinin birbirine yakın olmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Saturasyona uğradıkları için mi oluyor anlayamadım. Aydınlatabilecek, yönlendirebilecek birisi var mı?
Devreyi inceleyip sorun çözümüne girmeden biraz durumu eleştirmek isterim.
18650 yani tek pil ile tda7294 çalıştırmış olmak ayrı, bu şekilde mobil cihaz yapmak ayrı.
Sinekten yağ çıkartmak sizin yaptığınız.
Amacınız ne ise ona göre seçim yapmalısınız.
1) Tek hücreye step up devreleri gerekli gücü veremez. (1A den yukarısına bakmayın)
2) Tda7294 gibi amfiler pilli/akülü çalıştırmak için uygun değil. Class D olarak geçen verimi yüksek amfi kullanmak gerekir. (%60 verimle çalışır tda)
3) Bu devre ile power amp kullanımı için pek uygun değil. Bridge mode çalışan power amp çeşitlerinde simetrik besleme olanlar var. Bunlar gnd hattından az miktarda akımlar çalışa bilirler.
4) Yine verim düşük olacağı için; batarya + step up + simetrik dönüştürücü + amplifikatör sıralaması enerjiyi sese dönüştürmek için büyük kayıplar yaşarsınız.
Isı, arıza, kısa ömür, seste bozulma,…
Önerim, tek beslenmeyle çalışan D sınıfı amfi kullanmanız yönünde. (bu durumda yukarıdaki devreye ihtiyaç kalmaz)
Yok ben aküyle bu sistemi çözmek isterim derseniz de sorununuza yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin.
TDA7294’ü yük niyetine kullandım. O entegreyi transformatör ile besliyorum. Benim +30 0 -30 oluşturabilecek bir simetrik devreye de ihtiyacım var. Orası ayrı üst mesajlarıma takılmayın :D.
Bu devre ile osliskop ve fonsiyon jeneratörü devrelerinde kullanacağım opampları beslemek istiyorum.
Kısacası çok büyük yüklere bağlamayacağım. 1Amper max. çıkış alsam yeterli olacaktır. Çünkü masamdaki küçük opampları beslemek için kullanacağım.
18650 kullanmamın sebebi ise prizden beslenen devrelerde ölçüm yaparken, izole probe kullanmadan ölçüm yapabilmek.
Soruna gelince, bu sabah 2N3055 ile kurulmuş güç kaynağıma 11.8V – 0.160A çıkışında sorun yaşamadım. Ama yine 12V 7Ah aküde çekebildiği kadar akım çekiyor.
Bu arada kaynağım laptop bataryası. Kendi üzerinde şarj/koruma devreleri olduğu için kolay geliyor. Çıkışında buck/boost ile 75W çıkış alabiliyorum. Tek 18650 fazla akım vermesin de bir şeyler havaya uçmasın diyeydi. Uçmayınca aküye bağladım ama 2A çektiğini görünce şaşırdım biraz. Önerilerinizi dinliyorum.
CA3140’ı çıkartıp breadboard üzerinde kurmayı düşünüyorum. Bir tane sipariş vermiştim fiyatı tuzlu gelince ehehe.