TEA2025B anfi devresini yapma amacım 6V akü ile çalışacak stereo pratik ve nispeten yeterli gücü verebilecek bir amfi idi.
Esasında bu tarife daha çok D sınıfı amfiler uymakta fakat elde yapma imkanım olmadığı ve hazır da kullanmak istemediğim için elimde olan bu Tea2025B ye yöneldim.
TEA2025B Devre Şeması
TEA2025B Datasheet Bilgileri
TEA2025B Test Videosu
Uygun bir kutu da bulunca oldukça sade bir şema ve pcb ile kutulama aşaması tamamlandı.Şu haliyle dip gürültüsü gece dahi duyulmuyor ve sesi usb ile pek yetmese de 5-12v aralığında tabiki güç artışı ile çalışabiliyor.
Ufak bir soğutucuya ihtiyaç duyuluyor, bunun için eski anakartlardaki soğutuculardan keserek sığdığı kadarını termal macun ve istemeyerek de olsa sıcak silikon ile oynamayacak seviyede sabitlendi.
TEA2025B Anfi devresine ait PCB, şema dosyaları:
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2015/08/24 Etiketler: amplifikatör devreleri, entegre anfi devreleri, tea2025b, tea2025b anfi devresi, tea2025b pcb
Enerji girişi nereden alıyor devre şemada göremedim yazmıyor ?
Dikkatli bakın.
Sıralı 4 ped üzerinde semboller var; şase (gnd) , + ve normalde açık anahtar sembolleri.
Şemadan 1N4001 ve 470uF kondansatörü takip etmeniz de yeterli. 😉
KAÇ WATT?
Sevgili Ahmed Yerli datasheet sayfasından alıntı yapıp burada paylaşmış.Gücü orada yazar.
erdal-hüseyin siz bu dikkatle devreyi yapamazsınız zaten şemada j2 yazıyor 5v…12v data resmindede kac w oldugu yazyor
tea2025 cacık amfidir. ısınır çok enerji götürür o nedenle. la4182 ile değiştirin. daha iyi sonuç alacaksınız.
btl yaptığınızda 3 kat fazla güç alırsınız.
admin baktım da devrede sıkıntı var. ki data da hatalı 🙂
ilk defa farkediyorum datada 1 numara nc olarak işaretlenmiş. ancak o bacak stereo da şase, btl modda 6 numaradki kondansatore bağlanıyor. bu nedenle sıkıntı çıkabilir.
Merhaba, bu konuyu uygulamaları yapmadan önce farkındaydım ancak bazı yerlerde gnd bazı yerlerde ise boş bırakılmış.Ben datayı baz aldım ve henüz bir sıkıntı yaşamadım.Eğer sıkıntı çıkarsa burada gerekli güncelleme zaten yapılır.Yinede ilginiz için teşekkürler.
hocam cevabınız için teşekkürler. ben sizin tasarımınıza laf atmıyorum. anlaşılan bu entegre o bacağı cidden nc olan bir entegre:) ancak bu arkadaşın muadillerinin tamamında o bacakları şaseli. ka2206 la4180 bilirsin.
https://www.youtube.com/watch?v=kguSX_Sw9kk
zamanında benim yaptığım ve kullandığım bir amfi de bu. içinde ka2206 var. ankara pazarından kalan son ka2206 lardı daha gelmeyecek:)
senin tasarımın ciddenhoş olmuş aslında beğendim. ama seçilen entegre cidden cacık. siz de farkındasınızdır boşta iken bile ısı sorunu yaşar. o ısı nedeni ile verimi hep düşük olur. ve durduk yere de çıkışlarını yakıverir. hiçbir sebep yokken yanan çok 2025 gördüm. o nedenle gıcığım bu entegreye:)
acaba bu bcak 2206 gibi muadilleri takılırsa soru çıkmasın diye şaseli yapıldığı için çıkış yakıyor olabilir mi hocam? çünkü cidden sorun olmadığı halde çok ısınıyor bu entegre. ben çok denk geldim.
Ka2206 yı denemedim o yüzden yorum yapamam ancak ortalama aynı sınıf diye biliyorum.
Kullandığım Tea2025b’de boşta ısı sorunu ile karşılaşmadım ki bundan önce iki farklı uygulama daha yapmıştım onlarda da olmadı.Eğer osilasyon olursa bu dediğiniz gerçekleşebilir.
bilmiyorum. ben de 2 yıl kullandım 1. yılın sonunda tek çıkışı yandı. ben de ka2206 ile değiştirdim.ama artık piyasada nkalmadı.:) ben o diyotu doğrultma sanmıştım kusura bakmayın.
iyi bir tasarım olmuş ama.
Merhaba Ahmet Bey,
Proteus dosyasını paylaşabilirmisiniz lutfen.?ayrıca proteusda tea 2025 opamp yok nerden bulabilirim kütü[email protected]
usta işine karışmak gibi olmasın ama dip gürültüsü varsa redresörü amfi kartından ayır. farketmemiştim. orda yapmışsın anlaşılan redresörü ve yarım dalga sanırım. tam dalga 9 v regüleli güç verirsen dip gürültüsü diye bir şey kalmamalı o hoparlörle.
Merhaba,yazıda dip gürültüsü olmadığını ve akü ile beslediğimi belirtmiştim.Sanırım yanlış anladınız, diyot ise sadece ters gerilimi önlemek için bir opsiyon.
Şemada bulunan kutupsuz kondansatörlerin birimlerini öğrenebilirmiyim
Merhaba, bir örnek ile açıklayayım. 154=15x10000pf=150000pf=150nf.Birler basamağındaki değer kadar sıfır konuluyor.
Bu durumda 154nF mı oluyor değerler
150nF oluyor yukarıda da belirttiğim gibi.224 ise 220nf oluyor.
anladım şimdi kusura bakmayın son iki basamak değer ilk basamak katsayı oluyor.devre için ayrıca teşekkürler üniversite ödevimde kullanacağım.devrenin çektiği akımı öğrenebilirmiyim ona göre devreye pil modülü ekleyip enerji olmayan yerde pil ile kullanmayı düşünüyorum.teşekkürler
Estağfirulah.Evet o şekilde oluyor, alttaki tabloda tolerans ve voltaj bilgileri de yer almakta.En çok kullanılan toleranslar; J(%5), K(%10), M(%20) şeklinde genelde. https://uploads.disquscdn.com/images/bd521731231a66a0bbc806ba8ccbdab5233368702eebc26f510628cb116b3e95.png
Bir sorum daha olacak.Ekte bulunan ressimdeki kırmızı dairede bulunan pin numarası nedir?Ayrıca entegrenin datasheetinde 11 nolu bacak feedback 5 nolu bacak toprak olarak gözüküyor şemanızda bulunan bağlantı doğrumudur? Son olarak mavi dairedeki semboller toprak anlamınamı geliyor ? Teşekkürler.
Kırmızı yuvarlak 8 nolu pin olsa gerek.
Mavi dairedeki semboller de evet şase bağlantısı.
Uyardığınız için teşekkürler.Açık şemayı pcbden sonra çizdiğim için dikkatimden kaçırmışım.Düzeltirsek, 9’un altındaki 6.bacak ve boş olan da 8.bacak.Devrede iki farklı gnd hattı(sinyal ve güç gnd)olduğunu belirtmek için ayrı semboller kullandım.Toplanma yeri(yıldız gnd) ise C13 yani ana filtre kondansatörünün – sidir. Not=Şema güncellenecektir.
s.a lise öğrencisiyim sembollerden anlamıyorum elimde tea 2025b ve birsürü malzeme var radyodan cıkardım .:) ama yapamıyorum basit bi şekilde anlatabilirmisin kardeşim saol…
Aleyküm selam. https://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/ bu linkten başlayabilirsiniz. Her elektronik elemanın değeri/teknik bilgisi vardır ve kullanma amacımıza veya yerine göre uygun değerlerde seçeriz. Adımları sırayla gidersen daha kolay kavrayabilirsin bu yüzden, kolay gelsin.