Kendimizyapalim.com özellikle akvaryum projeleri çok hoş malzeme bilgileri yapım aşamaları tüm detayları ile paylaşılmış ayrıca elektronik konusunda paylaşımlar da bulunmakta akvaryum, hobi yazılarının artması dileği ile
http://www.kendimizyapalim.com/2008/12/tasirma-kutusu-overflow-box-yapalim/tasirma-kutusu-overflow-box-yapalim/bedava-tasirma-kutusu-overflow-box-yapalim-indir.html
Taşırma Kutusu
Selamlar;
Uzun zamandır kendi gerçekleştirdiğim bir projeyi yayınlayamamıştım. Kısmet bugüneymiş.
Akvaryum hobisi ile uğraşanlar iyi bilirler. Hele ki bu hobiye ve canlılara saygısı olanlar için, su şartlarının iyiliği çok önemlidir. Neticede baktığımız canlılara ne kadar değer verir, onlar için iyi bir yaşam alanı oluşturmaya çalışırsak, onlar da bunun karşılığını, bize güzelliklerini sergileyerek verirler. Neyse lafı fazla uzatmadan asıl konumuza geçeyim.
Yeni tuzlu nano resif tankımı bu ayın başında kurmaya başladım. Ancak bildiğiniz üzere tuzlu su her yönüyle maliyeti yüksek olan bir hobi. Bu maliyeti hafifletmek için elimden geldiğince, kendim birşeyler üretmeye çalıştım. Aydınlatma armatürü, protein toplayıcı (protein skimmer), taşırma kutusu ve sump gibi. Hepsini teker teker yayınlamayı planlıyorum. Birçoğunun yapım aşamasında resmi yok ama, yinede faydalı olacaklardır.
Projemize başlıyoruz (sonunda )
Gerekli malzemeleri sıralarsak;
* Eski bir şelale filitrenin haznesi
* Pleksiglas broşür veya evrak kutusu
* Kesme, delme, zımparalama için gerekli alet edevat ( ki ben bunları yeni Dremel 300 setimle yaptım )
* Yapıştırıcı ( akvaryum silikonu, kloroform veya tangit – pvc yapıştırıcısı)
* Sabır
* Ve tecrübe desteği ( ben babamdan aldım, siz nerden temin edersiniz bilmem )
İlk olarak, eski şelale filitremin içinde bazı dzenlemeler yapmam gerekti. Motorunu çıkardım, zaten kullanılmış olarak geldiği için motoru silikonla yapıştırmam gerekmişti. Silikon kalıntılarını güzelce temizledim ve su giriş kısmında bana engel olabilecek fazlalık alanları kestim.
Akvaryumun içinde kalacak kutu içinse pleksiglastan yapılmış broşürlük kullandım. Onunda fazlalıklarını ( ayakları ve sırtlığını ) kestikten sonra bu ikisini birleştirmeye geldi sıra. Birleşme yeri, aynı zamanda taşıyıcı rol üstleneceği için mümkün olduğunca sağlam olması gerekiyordu.
Şelale filitre kutusunun, tanka su döken yerlerini kaynar suya batırıp ısıtmak suretiyle büktüm. daha sonra iç tarafına bolca tangit sürdüm broşür kutusunu buraya yapıştırdım. Kutuyu yapıştırmadan öncede tam olarak oturması için ufak bir alanı kesip, yuva yapmam gerekti. Birgün kadar bekledikten sonra tangit yeterli sertliğe ulaştı.
Sıra geldi her iki kutu arasında su akışını sağlayacak olan olan kısmın yapımına. Bana göre en uğraştıcı ve hassas işlemlerden birisi işin bu kısmıydı. Bu ara parça için broşür kutusunun sırtlığını gerekli ölçülerde kestim. Ben kesim işlemine dremelle başlamıştım ama babamın dekupaş testeresi bu işi çok daha düzgün ve temiz yaptı. Dekupajda mümkün olan en ince kesim bıçağını kullanmanız malzeme kaybınızı ve oluşabilecek pürüzleri azaltacaktır.
Kestiğimiz parçayı bükme işlemini yine kaynar su ile yaptık. (Daha sonra nette yaptığım ufak bir araştırmayla, pleksiglasa şekil vermek için birçok yol olduğunu, amatörler içinse en uygun yolun, pleksiyi 200 C’lik fırında birkaç dakika bekletmek olduğunu öğrendim) . “U” şeklini alan parçayı iki kutu arasına yapıştırdım. Yine bir gün kadar bekledim ve bu parçanın kenarlarında kalan boşluklara, artık pleksiden şekil verdiğim parçaları yapıştırarak boru gibi olmasını sağladım. Bu kısım çok önemli. Boruyu yaptıktan sonra, hiç hava kaçıracak yer kalmaması gerekiyor. Zira benimkinde kaldı ve tekrar tangit takviyesi yapmak zorunda kaldım. Sizde yapıştırırken daha dikkatli olursanız, iki defa iş yapmak ve fazladan beklemek zorunda kalmazsınız. Yaptığımız U borunun tepe noktasına da hava emiş deliği açıp, ufak bir vana koyduktan sonra işlem tamam.
En ucuzunu 50€ gibi rakamlara bulabileceğiniz bir alet için benim maliyetim en fazla 10 Lira olmuştur sanırım. Tabi bir çok malzeme elimde vardı o da ayrı.
Yayım tarihi: 2009/01/27 Etiketler: akvaryum, elektronik, hobi, kendimizyapalim.com
Selamlar,
Gerçekten deniz akvaryumu çok güzel bir uğraş.Benim size bir önerim olacak.Pleksiglas denilen malzemeyi kloroform ile yapıştırırsanız hem silikonda olduğu gibi kalıntı olmaz hemde malzeme eriyerek yapıştığından sağlam ve temiz bir birleşme sağlanır.Ayrıca kloroformu bir şırınga yardımı ile yapıştırmak istediğiniz yüzeye uygulamanız daha temiz bir iş için faydalı olacaktır.Çalışma ve başarılarınızın devamını dilerim.
Güzel bir paylaşım ama devamı nerde, acaba görebilmek için üyemi olmak gerekiyor.Sadece bir fotoğraf ve 2 paragraf yazı var, nasıl yapıldığına dair bir şey yok.
@Gökhan GÖKYAR bu yazının tamamı kendimizyapalim.com sitesinde paylaşıldı bende siteye destek olmak için “”Taşırma Kutusu (overflow box) Yapalım “” yazısını duyurdum fakat site kapanmış durum budur her hangi bir üyelik söz konusu değil
selamlar,
maalesef site kapandı, imkanım olmadı isimide kaptırdım ama wordpresse yedeğini atmışım ( nasıl akıl ettiysem hayret ) verdiğim bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://kendimizyapalim.wordpress.com/2008/12/22/tasirma-kutusu-overflow-box-yapalim/