Subwoofer Kontrol Devresi

| Mayıs 20, 2023 Tarihinde güncellendi
Subwoofer Kontrol Devresi

Çok amaçlı bir kontrol devresi Low pass,High pass, Filtre katları 30..200khz arası Parametric equaliser katı Frekans,level,boost kontrolleri var ayrıca devreden SSR SY-4089 (Solid State Röle) ile izole edilmiş anfiyi şebeke beslemesinden kesen elektronik anahtar devreside var.

Subwoofer Denetleyicisi

Ev sinema sisteminize veya hifi sisteminize bir subwoofer eklemek, yoğun bass sesleri almanın en kolay yoludur. Büyük bir amplifikatör tarafından çalıştırılan nispeten küçük bir hoparlör sistemi çok fazla yer kaplamadığı halde bas sesleri verebilir. Bu yeni Subwoofer Kontrol Cihazı, düşük ve yüksek geçiş filtreleri, parametrik ekolayzır ve otomatik açılma dahil, istediğiniz tüm özelliklere sahiptir.

Bir ev sinema sistemine veya hifi sistemine bir subwoofer eklemek, sistemin cevabını düşük bas frekanslarına doğru genişleterek, dinleme zevkinde çarpıcı bir gelişme sağlayabilir. Ancak bu gelişme çeşitli temel koşullar yerine getirildiği takdirde tam olarak gerçekleşebilir:

1. Ana sistem hoparlörleriniz ve subwoofer arasındaki geçit, geçiş sırasında genel frekans yanıtında belirgin bir tepe veya düşüş olmadan, pürüzsüzdür; Aksi takdirde sistem bas ya da boomy ya da zayıf çalacaktır.

2. Subwoofer seviyesi sistem hoparlörlerinin kalanından gelen seviyeyle doğru olarak dengelenir veya eşleştirilir.

3. Subwoofer’ın kendisinin tepkisi, çalışma frekans aralığı boyunca pürüzsüzdür (yani, belirgin tepe noktaları veya düşüşler olmadan).

4. Çok düşük (ses altı) frekansların, subwoofer’a ulaşması engellenir; çünkü bunlar, koninin ‘etrafında dolaşmasına’ neden olabilir – bu, istenmeyen seslere ve subwoofer’da olası hasara neden olabilir.

Burada tarif ettiğimiz Subwoofer Denetleyici birimi tüm bu koşullara hitap ediyor.

Subwoofer üst frekans rolloff’unun uygun bir şekilde ayarlanması sayesinde mümkün olan en yumuşak geçiş geçişini elde edebilirsiniz.

Optimum genel ton dengesi için subwoofer seviyesinin kolay ayarlanması.

Daha yumuşak bir yanıt elde etmek için, subwoofer’ın çalışma aralığında olabilecek herhangi bir yanıt tepesini veya düşüşünü telafi etmenize izin veren parametrik bir ekolayzır devresi.

Ayrıca, subwoofer’ı hasardan korumak için yanıtı 15Hz’in altına dik bir şekilde yuvarlayan dahili bir ses altı yüksek geçiş filtresi de bulunmaktadır.

Subwoofer Denetleyici Özellikleri

  • Giriş empedansı: Hat seviyesi ve LFE sinyal girişleri 47kΩ
  • Hoparlör hattı, 11: 1’lik karıştırma bölmeli 10kΩ girişleri
  • Kazanç: -8dB ila + 8dB, değişken
  • Düşük geçiş filtresi: 41Hz ve 200Hz arasında köşe frekans değişkeni
  • 12dB / oktav dönüş eğimi
  • Parametrik ekolayzır: Merkez frekans değişkeni 30Hz ve 200Hz arasında
  • Merkez frekansta ± 12dB arasında kesme / yükseltme değişkeni
  • Yüksek geçişli (ses altı) filtre: Köşe frekansı 15Hz, dönüş eğimi -18dB / oktav
  • Sinyal-gürültü oranı: 1V RMS girişine göre -80dB ağırlıksız,
  • 2V RMS çıkışı Maksimum çıkış sinyali: 2.4V RMS
  • Çıkış empedansı: 1kΩ (her iki çıkış)
  • Amplifikatör bekleme süresi: Sinyallerin bitiminden yaklaşık 11 dakika sonra
  • Güç Gereksinimleri:. 12V DC’den, bir aküden veya ayarlanmış fiş paketi beslemesinden çalışır.
  • Akım tüketimi bekleme modunda 45mA, aktif modda 60mA’dan az.

Üç sinyal kaynağı

Ek olarak, subwoofer sinyali için üç olası kaynak arasından seçim yapma imkanı vardır: ana amplifikatörünüzden hat seviyesi çıkışları; DVD oynatıcınızdan veya surround ses kod çözücünüzden hoparlör seviyesi çıkışlar veya ‘LFE’ (düşük frekans efektleri) kanal çıkışı; Sonunda normal ve ters subwoofer çıkış sinyalleri vardır, böylece subwoofer’ı köprü modunda sürmek için kolayca bir stereo amp kullanabilirsiniz.

Ayrıca, subwoofer’ınızın amplifikatörünü ses sinyallerinin varlığını algıladığı anda otomatik olarak açmak için otomatik bir açma devresine sahiptir. Ardından, ses sinyalleri denetleyiciye beslenirken amplifikatörün gücünü açık tutar ve yalnızca artık algılanmadıklarından yaklaşık 11-12 dakika bekledikten sonra tekrar kapatır.

Dolayısıyla, subwoofer amplifikatörüne giden gücü açmayı veya daha sonra tekrar kapatmayı hatırlamak konusunda artık endişelenmenize gerek yok.

Kontrol cihazının tüm devreleri, kompakt, ve bir bataryadan ya da düzenlenmiş bir elektrik prizinden gelen tek bir 12V DC beslemesinden çalışır.

Nasıl çalışır

subwoofer_kontrol_diagram

Blok şemada Gördüğünüz gibi, kaynak seçme anahtarı girişlerde bulunuyot, ana amplifikatörünüzün sol ve sağ kanal hattı çıkışları arasında, varsa, hoparlör çıkışlarından veya LFE’den seçmenize olanak sağlar surround ses kod çözücüsünün veya DVD oynatıcınızın

Subwoofer Denetleyicisi için bir mono sinyal üretmek üzere hat ve hoparlör seviyesi stereo girişlerinin her biri birlikte karıştırılır, ancak LFE sinyali zaten mono olduğundan, karıştırma gerekmez.

Sinyaller S1 düğmesi ile seçilir, ardından ton dengeleme için seviyelerini (ve dolayısıyla subwoofer ses seviyesini) ayarlamanıza izin veren bir giriş tampon aşamasından geçer.

Giriş tamponu, her iki şekilde de 8dB’ye kadar azaltabilen veya arttırabilen bir geri besleme tipi seviye kontrolü kullanır ve yeterli olandan fazla olan bir 16dB ayar aralığı sunar.

Ardından sinyaller 41Hz ve 200Hz arasında ayarlanabilen düşük geçişli filtre aşamasına geçer. Bu, en yumuşak geçişi sağlamak için subwoofer’ın ana sistem hoparlörlerinden devraldığı geçiş frekansını “hassas şekilde ayarlamanıza” izin verir.

(Subwoofer’ı sürmek için LFE sinyalini kullanırken bu filtreye gerek yoktur, bu nedenle düşük geçirgenlikli filtre frekansını en düşük seviyeye ayarlayacak şekilde ayarlayınız.)

Bir sonraki adım, subwoofer’ın kendi frekans tepesindeki tüm tepe noktaları veya dipleri (dipler) telafi etmenizi sağlayan parametrik ekolayzır aşamasıdır. Bunu, 30Hz – 200Hz aralığındaki herhangi bir frekansta ve her iki şekilde de 12dB’ye kadar olan bir genlikte karşı bir oluk veya tepe noktası oluşturmanıza olanak sağlayarak yapar.

Bu, subwoofer’ın performansındaki muhtemel tepe noktaları veya düşüşleri, makul şekilde sönümlü bir ortamda olması koşuluyla yumuşatmalıdır.

subwoofer_controller

Kaynak: siliconchip.com.au/cms/A_109076/article.html

subwoofer-kontrol-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/09/02 Etiketler: , , , , , ,



12 Yorum “Subwoofer Kontrol Devresi

  1. blackblack

    Selam eps dosyalarını nasıl açıyorsunuz Teşekkürler

    CEVAPLA
  2. adminadmin Yazar

    eps dosyaları photoshop ile açılabiliyor pek gerekli değiller eps dosyalarında bulunan çizimlerin pdf dosyasıda verilmiş

    CEVAPLA
  3. no moreno more

    merhaba:,
    özür dilerim ama biri bana devre elemenları ve yerleşim planını (baskı devre değil) gösteren dosyayı açan bulan varsa lütfen banada sölesin…
    ön arka panel görüntüsü baskı devre si başka bişi bulamadım bn 4 dosyada

    CEVAPLA
  4. blackblack

    selamlar;
    öncelikle bize bu siteyi sunan herkeze teşekkür ediyorum…
    devre ile ilgili çözemediğim bazı sorularım var.devre 12v ile çalışıyor ama neden 110-220v girişleri var.
    bu girişleri kaldırsam devre çalışmazmı?power amp için yapılmış gözüküyor.birde SY-4089 ne işe yarıyor
    köprü diyot değil sanırım hiçbiyerde bulamadım bu elemanı.güç anfisi için bi anahtarlama olabilirmi
    bilgilendirirseniz çok sevinirim..tşk ler

    CEVAPLA
  5. gevvgevv Yazar

    12 volt devrenin çalışması için 110v 220v hem 110 volt hemde 220 volt kullanılabilir gibisinden bilgi olarak eklenmiş SY-4089 kontrol edilen anfinin 220v belemesini sağlıyor 555 entegresi ile yapılan bölüm aslında bir nevi otomatik AC Anahtar anfinin mute,0ff kapatma işlemleri otomatik oluyor

    CEVAPLA
  6. blackblack

    anladığım kadarıyla SY-4089 sadece bir anahtar.3 ve4 nolu uçlara 12v uygulandığında;yani devre çalıştırıldığında 1ve2 nolu ucları anahtarlama yapıyor ve güç anfsinede şebeke beslemesi sağlıyor.yani bu SY-4089 olmasada
    devre çalışır.yoksa tam tersimi oluyor.yanılıyorsam beni düzeltin..teşekkürler

    CEVAPLA
  7. gevvgevv Yazar

    evet öyle ayrıca Subwoofer Kontrol Devresi üzerindende bu işlemler yapılabiliyor

    CEVAPLA
  8. fatih celebifatih celebi

    Ben yaptım bu devreyi yanlız hafif bir uğultu var devre offta olduğu zaman

    CEVAPLA
  9. fatih celebifatih celebi

    TL 074 entegresini soketsiz şaseye montaj ettim uğultuyu kesti entegreden kaynakklanıyormuş.

    CEVAPLA
  10. kadirkadir

    Alıntı – fatih celebi :TL 074 entegresini soketsiz şaseye montaj ettim uğultuyu kesti entegreden kaynakklanıyormuş.

    slm arkadaşlar 8 ohm çıkışlı bi ev anfim var bu çıkışları 4 ohm yapmak için çıkışlarına seri bağlanmak kaydıyla 8 ohmluk taş direnç bağlanırsa 4 ohma düşüyormuş doğruluğu ne kadar?cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler

    CEVAPLA
  11. fatih çelebifatih çelebi

    @kadir
    kadircim sakın deneme böyle bir şeyi çok saçma olur direncleri seri bağlarsan değerini artırırsın parelel yaparsan değerini düşürürsün

    bir çok piyasada satılan anfilerin çıkış omaj değerleri sadece uygun haporlör bağlamak amacı ile yazılmıştır oysaki çıkışlara istediğin değerde hapörlör bağlayabilirsin örnek olarak iki tane 4ohm lik hapörlörün var bunları 8 ohm de anfiye bağlamak istiyorsun tek yapacağın iki 4 ohm lik haparlörü seri bağlamak seri bağlarsan 8 ohm elde edersin 1.hap. artısını 2. hap eksisin bağlıyacaksın boşta kalan uçlardanda artı ve eksisini anfiye gireceksin

    paralel bağlamada iş tam tersi olur 2 tane 8 ohm lik hap.1. hap. artısını 2. hap.artısına 1. hap. eksisini 2. hap. eksisine bağlarsan 4 ohm elde etmiş olursun

    yani kısacası sen ister 2ohm ister 16ohm bağla yine senin anfin bağladıgın değere göre çalışır

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir