SMPS Trafo, Toroid Nüve Sarımı (DC DC)

| Eylül 20, 2018 Tarihinde güncellendi
SMPS Trafo, Toroid Nüve Sarımı (DC DC)

Eminim benim gibi trafo sarma işinden hiç hoşlamyana kişiler vardır ama eninde sonunda bu işi öğrenmeli aslında bir kaç pratikle, denemeyle işi çözeceğiz ama sonuna kadar kaçıyoruz..

Makalede resimli olarak EI33 trafo sarımı ve toroid nüve sarımı anlatılıyor özellikle oto amfilerinde kullanılan simetrik çıkışlı DC DC konvertör devrelerinde kullanılan trafo..

Tabiki bu iş bu kadar basit değil hesap işleri ayrı bu anlatımda elinizda ki hazır bilgilere göre nasıl sarım yapılacağı anlatılıyor. Açıklamalarda verilen değerler en yaygın kullanılanlar. Yeni başlayanlar, denemek isteyenler için iyi bir kaynak..

Hazırlayan: Şuayb İncer aşağıdas ki açıklamalar kendisine aittir – Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.

SMPS trafo ferrit nüve sarımı

Evet arkadaşlar bu yazımda ferrit nüveye SMPS trafo sarımını anlatmaya çalışacağım. Biliyorsunuz piyasada nüve fiyatları biraz pahalı,biz maliyetsiz bir şekilde SMPS trafo sahibi olmak istiyoruz ne yapıcağız, PC tamircisinin yolunu tutucağız. İşe yaramayan yapılamayan PC güç kaynakları çöpe gidiyor,biz bu güç kaynaklarını alıp değerlendireceğiz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-1

PC güç kaynağını açıp içerisindeki trafoyu söküp çıkarıyoruz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-2

Trafonun nüvesinin üzerindeki bantları açıyoruz, bantları düzgün bir şekilde açın sonra tekrar kullanacağız. Bantları açtıktan sonra işin en zor yerine geldik burada çok hassas ve dikkatli olmalısınız, nüveyi kırmadan çıkartmaya çalışacağız.Nüvenin yapıştırılmış birleşim yeri bulunuyor, elimize pense gibi bir alet alıyoruz ve yapıştırılmış ayrım yerine yumuşak vuruşlar yapıyoruz çok dikkatli olun nüve bir kaç parçaya ayrılabilir. Eğer nüve farklı yerden kırılırsa japon yapıştırıcısıyla yapıştırabilirsiniz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-3

Nüveyi çıkarttık diyelim.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-4

Nüveyi çıkarttıktan sonra karkas üzerindeki sargıları söküyoruz, sargıları sökerken de dikkatli olun karkas da biraz hassas kırılabilir.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-5

Evet arkadaşlar sıra geldi trafoyu sarmaya ,karkas üzerinden söktüğümüz bobinleri kullanabiliriz . Primer sarımı en az 1mm telden sarmalısınız tavsiyem 2 mm 0.50 mm bobinin 4 tanesini bir edip sarabilirsiniz

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-6

Eğer daha büyük ETD tipi büyük nüve bulabilirseniz daha kalın ve daha güçlü sarabilirsiniz.2×4 spir sarıyoruz sarım şekli aşağıdaki gibidir.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-7

Primer sargının birinci bobinini sardık sıra geldi ikinci bobinine,burada dikkat etmemiz gereken sarımları aynı yönde devam ettirmemiz gerekiyor, resimdeki gibi devam ediyoruz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-8

Ve primer sargımız bitiyor.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-9

Primer sargı bittikten sonra çıkarttığımız bantları primer sargının üzerine sarıyoruz amaç primer sargıyla sekonder sargıyı yalıtmak. Bantlarıda sardıktan sonra sekonder sargıyı sarmaya başlayacağız.Sekonder sargıyıda primer sargıyla aynı yönde sarıyoruz, sekonder sargının kesitini kullanacağımızamlifikatörün gücüne göre belirleyin 50-100w bir amplifikatör için 0.50 mm yeterli.

Daha güçlü amplifikatör kullanacaksanız kesiti artırabilirsiniz.Sekonder çıkış voltajlarını belirlemek için bazı hesap programları var ama ben pek kullanmıyorum 0.50 mm bobinle 2×15 spir sarıyorum aşağı yukarı 2x34v civarında bir voltaj elde ediyorum siz daha az daha fazla sarabilirsiniz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-10

İkinci bobinide sarıyoruz.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-11

Sararken sık ve düzenli sarmaya özen gösterin.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-12

Sekonder sarımda bittikten sonra bantlıyoruz, nüveyi takıyoruz ve iyice nüvenin üzerinede bantları sarıyoruz.Sonra bobinlerin uçlarını açacağız,bobinleri açmak için önce çakmakla yakın ve zımparayla temizleyin ve trafomuz kullanıma hazır.

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-13

smps-trafo-toroid-nuve-sarimi-dc-dc-14

NOT: Sarım sıralamasını biz (primer –primer) üzerine (sekonder-sekonder) sardık daha verimli olasını isterseniz (sekonder) üzerine (primer-primer)üzerine (sekonder) şeklinde de sarabilirsiniz. Ben daha basit ve anlaşılır diye bu şekilde anlattım.

SMPS trafo sarımı toroid nüveli

Sizlere basit olarak SMPS trafo toroid nüve sarımını anlatmaya çalışacağım. Uzun uzun anlatmaya gerek yok sarımı çok basit, ferrit nüveden daha basit ama dikkat edilmesi gereken yerlerde var resimli olarak anlatacağım zaten, birde nüve seçerken dikkat etmelisiniz, pc güç kaynağından çıkan sarı nüveleri kesinlikle kullanmayın filtrede kullanılıyor yeşil ve siyah renktekileri kullanabilirsiniz. Önce nüvemizi seçiyoruz,

smps-dc-dc-trafo-sarimi-toroid-nuve-1

İlk önce primeri sarıcağız 2mm bobinle 2×4 tur sarıyoruz, ben 1mm telin 2’sini bir sardım daha fazla güç istenirse kesiti artırabilirsiniz 4mm, 8mm gibi.

smps-dc-dc-trafo-sarimi-toroid-nuve-2

Primer sargıyı bu şekilde sarıyoruz. Dikkat etmemiz gereken sarım yönlerinin aynı olmasıdır bu şekilde arka arkaya sararsanız karıştırmazsınız. Primer sargımız tamam şimdi sekonder sargıyı saracağız. Sekonder sargıyı 2x1mm telden saracağım ve daha net görünsün ve daha iyi anlaşılsın diye 2×6 spir sardım tabi 2×6 spirde ortalama olarak 2x12v civarı bir voltaj olacaktır sekonderde siz 2×30 volt isterseniz 2×15 tur sarmalısınız ortalama olarak,sekonder sargıda primer sargıyla aynı yönde devam etmelidir,

smps-dc-dc-trafo-sarimi-toroid-nuve-3

Birinci sarım bu şekilde 2. Sarıma geçiyoruz,

smps-dc-dc-trafo-sarimi-toroid-nuve-4

Sekonderin ikinci sargısınıda sardıktan sonra artık trafomuz hazır. Toroid trafo sarımının püf noktası primerin 1. Sarımını hangi yönde başladıysak sekonder sargının 2. Sarımına kadar aynı yönü takip etmeliyiz. Bağlantılarda şu şekilde olacaktır.

smps-dc-dc-trafo-sarimi-toroid-nuve-5

Bağlantılarda bu şekilde trafomuz kullanıma hazır.

Ekleme @gevv: Aşağıda basit olarak giriş çıkış voltajını hesaplayan aracı kullanarak farklı voltajlar için sarım bilgilerini alabilirsiniz kaynak: Basic Switching Power Supply Design Tutorial http://www.bcae1.com

ilgili bir yazı: Elle etd59 smps trafo sarımı

Yayım tarihi: 2014/09/07 Etiketler: , ,



19 Yorum “SMPS Trafo, Toroid Nüve Sarımı (DC DC)

  1. ramazanramazan

    Nüveyi kırmadan çıkarma konusunda ipucu:
    bantları söktükten sonra nüveyi kaynar suya at, hatta bir kaç dakika kaynat, sonrasında çıkart ve elleri yakmadan ayırmayı dene. çok daha kolay kırılmadan çıkıyor.

    CEVAPLA
  2. Mumin KahveciMumin Kahveci

    ben hobi amacli ugrasiyorum. pioneer in eski gm serisi amfisi var bunun icindeki 12 volt u 2*30-volt a ceviren trafoyu cikarttim nasil yapabilirim tam olarak bilmiyorum suanda bu nuvelerden cok var bende sariyorum verdiginiz bilgilere gore ..mos1 mos2 ye dc akim mi vericez mosfet mi demek o tam olarak bu trafo ile yukseltmek icin baska hangi yardimci elemanlar lazimdir birisi yardimci olabilir mi lutfen

    CEVAPLA
    1. Mumin KahveciMumin Kahveci

      bana şema olarak verebilirseniz yapabilecegi dusunuyorum az cok bilgim var ve bir cok parca var elimde .cok aradim internette bir tek bunu bulabildim sarmayi becerdigimi dusunuyorum ama normal dc akim i direk bagliyamiyoruz sanirim .Gevv abim senden yardimlarini beklemekteyim. saygilar kolay gelsin

      CEVAPLA
  3. Tolga GercekTolga Gercek

    Hocam ellerine sağlık en iyi siz anlatmışsınız.

    CEVAPLA
  4. Doğukan ÖzerDoğukan Özer

    2×50 almak için kaç tur veya kaç mm telden sarmamız lazım admin ustalar yardım (:

    CEVAPLA
    1. tahsintahsin

      sanırım 2×25 de devrenın gırışıne kaç volt verecez ac mi dc giriş mos1 mos2 ne aydınlatsa bırısı ıyı olur

      CEVAPLA
      1. Doğukan ÖzerDoğukan Özer

        mos mosfetler den yani transistörlardan çıkan trafoya giden çıkış aşı vericen

        CEVAPLA
  5. TC Ilyas Bülent BayramTC Ilyas Bülent Bayram

    telin çapını nasıl ölçeceğiz bilen varmı ben bir trafo dağıttım tel bayağı kalın ama çapı nasıl ölçülür bilmiyorum yardım ederseniz sevinirim

    CEVAPLA
  6. AYDIN GOKCUKUR bulutAYDIN GOKCUKUR bulut

    açıklayıcı paylaşım için teşekkürler

    CEVAPLA
  7. Eray EfeEray Efe

    Toroid Nüve boyutlarıyla alakalı bilgide verebilirmisiniz kaça kaç nüve kullanıyorsunuz?

    CEVAPLA
  8. sevdasevda

    merhabalar paylaşım için teşekkürler.

    toroid nüve sarım yöntemi ferrit nüve için olmazmı ?

    ferit nüvede ortak ucu tepeden çıkatmak zorundamıyız ?

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      E serisi nüvelerde sarılabiliyor şaseyi trafonun üst kısmından çıkartma olayı sarım alanını arttırması. Tel kalın olduğu için trafonun kesiti yetmiyor. Düşük güçlü atx güç kaynağı trafosunu dağıttım resimde görünen 5v sargısı siyah işaret olan aynı hat genelde çift sargıda karışıklık olmasın diye kırmızı ve sarı renk kaplamalı ayrı tel kullanılır ama bu trafoda yapmamışlar.

      Parçaladığım Trafo EI28 nüvenin biraz daha büyük olanı dikkat ederseniz sargı sola yaslanmış bunun sebebi sağ bölümde 12v sargısı olmasıdır siz büyük ihtimal tek çıkış için sarım yapacaksınız şase uçlarına yakın olan siyah çizgi olan kısmı sağ bölüme lehimlersiniz bu şekilde daha derli toplu olur.

      e-serisi-nuve-smps-trafo-sarimi

      CEVAPLA
  9. sevdasevda

    Çok teşekkürler örnek resim harika oldu sarım şeklini anladım. İyi günler.

    CEVAPLA
  10. NurettinNurettin

    Öncelikle paylaşımlar için çok teşekkür ederim,çok güzel bir sayfa burası,takipteyim,…BİR YILDIR ELEKTRONİĞE MERAK SALDIM. HİÇ ALTYAPIM OLMADIĞI HALDE TRAFO SARIM İŞİNİ YAPTIM ,O KISMI BİTTİ,İSTEDİĞİM VOLTAJI SİPİR SAYISINI AYARLAYARAK YAPIYORUM ,YABANCI SİTELERDEN ŞEMASINI ALDIĞIM SG3525-TL494 GİBİ,OSİLATÖR DEVRESİ İLE 12V 2X55 -2X45 VS ÇALIŞTIRIYORUM,YANİ,DC-DC CONVERTER DE SIKINTIM YOK.ŞİMDİLERDE AC-DC YAPMAK İSTİYORUM,FAKAT,AC 220V DOĞRULTULDUKTAN SONRA ,TRAFOYA BAĞLANTISINI BİR TÜRLÜ ANLAYAMADIM ,MANTIĞI NEDİR ÇÖZEMEDİM,YANİ,DOĞRULTULAN ARTI VEYA EKSİ KUTUPTAN HANGİSİ, VEYA,TRAFONUN PREMER HANGİ BACAĞINA YADA BAĞLANTI DÜZENİ NEYE GÖRE YAPILMALI ÇALIŞMA SİSTEMİ NASIL OLMALI,BANA BUNU ANLATIRSANIZ MİNNETTAR KALIRIM.BU İŞİN UZMANI SANIRIM GEVV ,YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM LÜTFEN..

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir