Artık ileri seviye pic denetliyicilerine merak var bunların arasında PIC18F2550 oldukca populer usb kontrol konusunda iyi bir örnek pic18f2520 çıkışında MOC3042 triyak sürücü opto kublör ile izolasyon sağlanmış ve TIC236M sürülmüş çıkışında ise 220v ile çalışan yükler kontrol edilebiliyor
Kaynak yazıda sürücü devresinde kullanılan triyak ile soğutucu olmadan 100w kadar lamba, ısıtıcı vb. gibi yüklerin kontrol edilebileceği belirtilmiş soğutucu ile 10A (2300W) ayrıca bu izole sürücü devreyi diğer denetleyicilerin çıkışındada kullanabilirsiniz
Dediğim gibi kaynak ccs c kodları devre şeması feyz verebilir bir de visual basic ile hazırlanmış kontrol programı var .exe paket ve kaynak vb kodları verilmiş visual basic pic pc haberleşme için örnek olabilir.
Mischaka USB Bootloader PIC18F2550, bilgisayara sanal bir seri arabirim olarak rapor verir. Programın yüklenmesi de bu sanal seri port üzerinden çalışıyor gibi görünüyor. Önyükleyici ile ilgili en ilginç şey, programdan önyükleyicinin USB rutinlerini kullanmanın mümkün olmasıdır. USB arayüzü programlama konusunda endişelenmenize gerek yok.
Şimdi gelelim Mischaka USB önyükleyiciyi kullanmanın sınırlamalarına ve özelliklerine. USB alma yordamının dönüş değeri W’de değil, 01h adresiyle RAM’de döndürülür.
Rambank 0 tamamen USB iletişimi için kullanılmaktadır. Değişkenleriniz rambank 1’den (#pragma rambank 1) başlayarak bellekte olabilir. USB iletişim rutinlerini çağırmadan önce, manuel olarak Rambank 0’a (CLRF BSR) geçmelisiniz. Michaka’ya göre kesintiler mümkün ama bunu henüz denemedim. Bununla yakında ilgileneceğim.
Windows bilgisayar ile elektrikli cihazları USB üzerinden değiştirin. PIC18F2550’nin B Portu, 8 anahtarlama çıkışı olarak kullanılır.
Devre, güç kaynağını USB portundan alır. Güç bölümü mikrodenetleyici ve bilgisayardan galvanik olarak izole edilmiştir.
USB uzatma kablosu sanal bir seri bağlantı noktası kurar, örneğin COM4. İlk yükü açmak için “A1″i kapatmak için “E1” gönder Bu, herhangi bir terminal programı ile yapılabilir. Veya bir BAT dosyasıyla daha da kolay. ECHO E3 COM4
Soğutucu ile bir triyak kullanmak 10A’ya (2300W) kadar yük çekebilir. Soğutucu olmadan 100 W’a kadar olan yükleri değiştirebilirsiniz. Örneğin bir lamba. Lütfen soğutucunun canlı (230 V) olduğunu unutmayın. Ayrıca burada şebekeden tek kutuplu bağlantı kesme var. Bu, akımın kesildiği, voltajın kaldığı anlamına gelir.
Mischaka USB Bootloader
Bu önyükleyici + PIC18F2550, pratik olarak bir FTDI çipi + PIC ile aynıdır. Bootloader, kullanıcı programının USB iletişimini düzenler. Temel fikir: USB iletişimi rutinleri, kullanıcı programı ve önyükleyici tarafından ortaklaşa kullanılan bir önyükleyici.
Bu önyükleyici ile kullanıcı programından USB arayüzünü kullanabilirsiniz. USB programlama ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Bu, yeni başlayanların da USB kullanabileceği anlamına gelir.
İlke: Bootloader, sanal bir seri arabirim oluşturur. PC bootloader kısmı için 1 saniye bekler ve ardından uygulama programına gider. Sanal seri arayüz korunur. USB ile kullanıcı programından bir karakter gönderilecekse botloader alanında bulunan bir fonksiyon çağrılır. 0x0F08’i ARAYIN
ve 0x0F08 adresinden USB’ye gönderme işlevidir.
PC’de, Michaka portunun hangi numara altında oluşturulduğu Bağlantılar altındaki cihaz yöneticisine bakın (benim için COM4 idi). Ardından herhangi bir terminal programını başlatın ve PIC’deki uygulamanızla hemen iletişim kurabilirsiniz.
Bu sistemin bir diğer avantajı. Programlama dilinden ve derleyiciden bağımsızdır. Assembler’da programlayabilir ve bootloader’ın USB fonksiyonlarını kullanabilirsiniz. Tek işlem, kullanıcı programının doğru yerden başlaması ve ayrılmış RAM alanına yazmamasıdır.
Özellikler:
Sıfırlama vektörü 0x1140 Kullanıcı programı burada başlatılır
Kesme vektörü 0x1148 yüksek öncelikli kesme
Serbest kullanılabilir bellek (RAM) 1344 bayt
Önyükleyicinin üzerine yazmaya karşı koruma, PIC bölümünde ve PC bölümünde uygulanır. 0x1140 adresindeki onaltılık dosyada bulunan veriler yanıp sönmeyecektir.
Kısıtlamalar:
USB kesintisi kullanılır. Kullanıcı, kesintileri 10mS’den daha uzun süre devre dışı bırakamaz. Aksi takdirde PC, USB cihazının bağlantısını keser.
Düşük öncelikli kesme desteklenmez.
Önyükleyici, EEPROM’a veya yapılandırma baytlarına yazamaz.
Sistem saati 48MHz olarak sabitlenmiştir. Kuvars 20MHz’dir.
COM terminal Programı
COM terminali, RS232 bilgisayarının seri arabiriminde seri verilerin gönderilmesini ve alınmasını sağlar. Ayarlanabilir seri portlar COM1, COM2, COM3, COM4’tür.
Olası tüm baud hızları, parite, bit sayısı ayarlanabilir. Seri bağlantı noktası ayarları bir ini dosyasına kaydedilir. Terminal programını yeniden başlattığınızda önceki ayarlar etkin olur.
Diğer terminal programlarından farkı:
-Seri port üzerinden herhangi bir 8 bitlik kelime gönderme imkanı.
-Karakter (A), sayı (0…255) veya ikili (00001111) olarak girin.
-Alınan veriler ayrıca üç formatta çıktı olarak verilir.
-DSD, CTS, DSR satırlarının durumu görüntülenir (siyah 0, kırmızı 1).
-Kontrol hatları DTR, RTS değiştirilebilir.
-Bir dizi karakter gönderilebilir, bu sayede her karakterin gönderilmesi arasındaki süre ms cinsinden ayarlanabilir.
Programı başlatırken COM portu açılır. COM portu zaten başka bir program tarafından kullanılıyorsa, program bir hata mesajı gösterecektir. Başka bir arayüz açma imkanınız var. Bir karakter belirtilirse, ACSII değeri ve ikili değer otomatik olarak görüntülenir. Bir ACSII değeri belirtirken, karakterler ve ikili değerler otomatik olarak görüntülenir. Bir ikili değeri karakter olarak görüntülemek ve ACSII için lütfen BINARY’ye basın.
GÖNDER düğmesine (yukarıda) basarak karakterin iletimini başlatırsınız. GÖNDER düğmesi (yukarıda) yerine, imleç “Karakter” – giriş alanında veya “Sayı” – giriş alanındayken Enter tuşuna basabilirsiniz. GÖNDER düğmesi (Aşağıda) metnin iletimini başlatır.
OK tuşu ile “Karakter” giriş alanından metin giriş alanına bir karakter aktarma olanağına sahipsiniz. Bu işlev, ikili değerleri karakter dizisi olarak göndermek için de kullanılabilir. DELETE düğmesi çıktı alanını siler.
Program daha çok mikrodenetleyici ile iletişim kurmak veya diğer cihazlarla deney yapmak için tasarlanmıştır: seri fare, GPS alıcısı, modem. COM terminali dosyaları gönderemez veya kaydedemez, ancak bunun için birçok başka program vardır, örneğin TTermpro .
Kaynak: cc5x.de/USB.html (kapalı)
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2009/07/03 Etiketler: ccs c usb, microchip pic projeleri, moc3042 devresi, pic izole, pic18f2550 ccs c, PIC18F2550 usb haberleşme, tic236m triyak, visual basic usb
Paylaşımınız için teşekkurler