Devre pic 16f876 mikro denetleyici ve SN74LS00 nand kapı entegresi üzerine kurulu midi girişi CNY17 opto kublör ile devreden yalıtılmış izole edilmiş tek midi sinyalini 2 çıkış olarak çogaltabiliyor 2×16 lcd ekran üzerinde seçilen kanal bilgileri görülebiliyor yazılım assembly dili ile hazırlanmış pic ile ses siyali işleme konusunda örnek olabilir.
4 MHz’de çalışan esnek bir PIC seçtiğimiz için, ortaya çıkan devre oldukça basit çünkü tüm kirli işler bellenim tarafından yapılıyor. Şematik devreyi izleyerek, MIDI IN girişinin doğrudan bir optokuplörü beslemek için kullanıldığı not edilebilir. Bu cihaz, potansiyel olarak tehlikeli voltajlara karşı bir koruma rolü oynar, ancak çok daha önemlisi, farklı enstrümanlar arasında toprak döngülerinin oluşmasını önler.
İletişim protokolü açısından, komutlar bir başlık, bir gövde ve bir sonlandırıcı tarafından oluşturulan paketler (mesajlar) aracılığıyla gönderilir. Her fiziksel bağlantı için mesajlar için 16 kanal mevcuttur. Örneğin, bir müzisyen 0. kanalla ilişkilendirilmiş bir piyano, 1. kanalda bir keman, 2. kanalda bir viyola, 3. kanalda bir çello vb. kullanabilir. Bu sayede MIDI arayüzü üzerinden çalınan her nota, kullanıldığı kanala göre doğru enstrümanlar tarafından çalınacaktır.
Bu yazıda anlatmak istediğimiz PIC16F876 kullanan, MIDI mesajını kanala bağlı olarak iki farklı çıkışa bölebilen bir projedir. Dolayısıyla bu devrenin bir girişi ve iki çıkışı vardır. Alınan her mesaj için kanalı tanımalı ve hafızada tutulan bir tabloyu takip ederek yönlendirmelidir.
Benzer bir proje, benim gibi birkaç MIDI enstrümanına sahip olan ancak yalnızca bir fiziksel çıktı ile basit bir bilgisayar arayüzüne sahip olanlar için yararlıdır. Bu devre aslında iki cihazı bağımsız olarak kontrol etmek için kullanılabilir
MIDI protokolü, müzik alanında bir süredir yaygın olarak kullanılan bir standarttır. Amacı, elektronik cihazların aralarında iletişim kurmasına izin vermektir. Örnekler arasında ana klavyeler, genişleticiler, sentezleyici, efekt oluşturucular ve çok daha fazlası yer alır.
1980’li yılların başında piyasaya sürülen bu sistem, kendine has avantajları ve düşük maliyeti sayesinde yaygın bir şekilde yayılmıştır. Bir tür MIDI arabirimi, oyuncaktan biraz daha fazlası olan neredeyse tüm elektronik enstrümanlarda bulunabilir. 31.25 kbit/s hızında çalışan (FireWire veya USB gibi güncel standartlar için oldukça düşük) bir asenkron seri iletişim protokolüdür.
Kullanıcı bakış açısından, bir MIDI arabirimi, IN ve OUT olarak adlandırılan iki dişi 5 pimli DIN konektöre benzer ve genellikle üçüncüsü THRU olarak adlandırılır. Giriş portu (IN), hangi notaların hangi enstrümanlarla çalınması gerektiğini söyleyen mesajlar için bir alıcıdır. Çıkış (OUT) açıkça simetriktir. Ses genişleticili MIDI arayüzü ile donatılmış bir klavyeyi bağlamak için, klavyenin OUT portunu genişleticiye bağlamanız gerekir.
Detaylar ve dosyalar: davbucci.chez-alice.fr/index.php?argument=elettronica/midi_splitter/midi_splitter.inc
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2009/04/11 Etiketler: Assembly, cny17, izole ses, microchip pic projeleri, midi çoklayıcı, midi splitter circuit, PIC16F876 örnekleri