PIC16F873A 1.3 MHz 31MHz Anten Analizörü

| Haziran 14, 2023 Tarihinde güncellendi
PIC16F873A 1.3 MHz 31MHz Anten Analizörü

1.3 MHz 31MHz Anten Analizör devresi PIC16F873A mikrodenetleyici üzerine kurulu 1.3 MHz 31MHz frekansları arasında ölçüm yapabiliyor 2×16 lcd üzerinde frekans, omaj, swr vb. bilgileri görüntülüyor. Anten Analizörüne ait kaynak C kodları pcb, şema vb. çizimleri var.

amateur-radio-antenna-analyzer-frequency-counting

1,3 MHz ila 31 MHz aralığında antenin temel parametrelerini ölçen bir el cihazının görevini mükemmel bir şekilde yerine getiren bir anten analizörü oluşturabilirsiniz. Avustralya dergisi “Amateur Radio” da Jim VK5JST, bir anten analizörü projesi yayınladı. Sistem bir PIC AXE28X işlemci kullanıyor.

PIC16F873A ile çalışmak için yolların düzenini uyarlayarak kartı tasarladım. Kartın boyutlarını yerli üreticinin muhafazasına uyarladım. Yüzeye montaj teknolojisinin kullanımı, özellikle yüksek frekanslarda, ölçüm doğruluğunu etkileyen azaltılmış kapasitanslara ve parazitik endüktanslara sahiptir. Aşağıdaki resim, bu amaç için mükemmel olan bir Z-72 muhafazasında monte edilmiş cihazı göstermektedir.

Smd bileşenleri kullanılmasına rağmen montajı son derece kolaydır. Muhafazaya ayrıca 8 adet 1.5V AA pil için kaplar yerleştirdim. Daha uzun yan duvara güç ve arka ışık anahtarlarının yanı sıra elektrik prizini de yerleştirdim. Bir de ayar düğmesi var. TUNE düğmesi ince ayara izin verir.

Temel sistemin testleri sırasında, çıkış sinyali seviyesinin kararlılığının en iyisi olmadığı (ve bu, ölçümlerin ve kalibrasyonun doğruluğu için büyük önem taşımaktadır) ve otomasyon için sinyalin alınmasından oluşan bir değişiklik olduğu ortaya çıktı. sistemin çıktısı faydalı olacaktır. Bu soruna basit bir çözüm, http://members.optusnet.com.au/dpmilne/Amateur_files/AntennaAnalyser/AntennaAnalyser.htm adresinde yayınlanan Adrian VK3XPW tarafından önerilmiştir. Düzeltmeler yapıldıktan sonra, 3Vpep çıkış sinyali seviyesi yaklaşık 22MHz’e kadar sabit kalır, ardından 31Mhz’de yaklaşık 50-70mVrms kadar biraz düşer.

Sistemi kurarken yazar tarafından önerilen bileşenlere, özellikle transistörlere dikkat edilmelidir. Ulaşılması zor 1N34A germanyum diyotları Rus GD507A diyotlarıyla değiştirdim ve iyi sonuçlar aldım. Diyotlar aynı tip ve üretim partisinden daha fazla sayıda seçilmelidir. 20-30uA akım için en iyisi. Bunu, 3V’luk bir pilden 100k’lık bir dirençle çalışan diyottaki (10MΩ ile evrensel sayaç) voltaj düşüşünü ölçerek yaptım. Diyotlar lehimlenmemeli, hassas tabanın pimlerine yerleştirilmelidir.

Germanyum diyotlar sıcaklık değişimlerine karşı çok hassastır, bu nedenle ölçümler ısı kaynaklarından, hatta bir masa lambasından uzakta yapılmalıdır. Ayrıca LED’i parmaklarınızla tutmayın. Diğer türleri deneyebilirsiniz. 16F876A sistemi, sistemde herhangi bir değişiklik yapılmadan çalışır. Jeneratörün bireysel aralıklarının bobinleri, sıradan minyatür eksenel bobinlerdir (fotoğrafa bakın).

Sistemi başlatırken, ilk önce mikroişlemciyi soketten çıkararak kalibrasyon voltajlarını ayarlayın. Mikroişlemciye zarar verebileceğinden yazar tarafından verilen voltaj değerlerini aşmayın! Dikkat! Piyasada bulunan çoğu LCD ekran D0,D1,D2,D3 bağlantı pinlerini gerektirmez. Bahsedilen LCD pinlerini analizör çipine bağladıktan sonra alt satır görüntülenmiyor! Piyasamızda bulunan bazı LCD’ler, HD44780 standardıyla tamamen uyumlu bir karakter tablosuna sahip değildir.

Bu durumda ekranda “Ω” sembolü yerine Uzak Doğu “çalısı” görünecektir. Benzer bir etki, ekranın karakter tablosu da Kiril ise ortaya çıkar. Bu sorunun iki çözümü vardır (böyle bir ekranı kullanırken): 1-“Ω” sembolünü görüntülemekten vazgeçin, programda küçük bir değişiklik gerekiyor (fotoğrafa bakın) 2-LCD ekranın CGRAM karakter üretecini kullanın – C’de programlayabilenler için bir öneri Akım tüketiminden dolayı 1 LED arkadan aydınlatmalı ekranlar kullanılmalıdır.Böyle bir LCD kullanıldığında analizörün akım tüketimi 110mA’yı geçmez.

antenna-analyzer-anten-analizoru-pic16f873

Kaynak: sp2jjh.republika.pl/VK5JST.htm

pic16f873a-1-3-mhz-31mhz-anten-analizoru

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/08/11 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir