PIC16F827 Kumandalı izole 220V RGB Lamba Kontrolü

| Mayıs 21, 2023 Tarihinde güncellendi
PIC16F827 Kumandalı izole 220V RGB  Lamba Kontrolü

Daha önce pic16f628 ile benzer bir paylaşım yapılmıştı bu projede az çok farklar var kullanılan mikrodenetleyici pic16f627a 3 adet 220v 40w 60w kullanılabiliyor MOC3020 Optodiyak ile izolasyon sağlanmış PIC Beslemesi 6 volt trafo ile yapılmış bu şekilde sistemde izole edilmiş oluyor yük kontrolü için kullanılan Triyak BT137 devre şeması detaylı açıklama (ingilizce) ve kaynak kodlar var. Devrede kumanda kontrolü için RC5 protokolü kullanılıyor

Bir süre önce tasarlayıp ürettiğim bu RGB ışık. Kırmızı, yeşil ve mavi renkli ampullerden gelen ışığı karıştırarak geniş bir renkli ışık spektrumu oluşturulabilir. Yani, bu LED’lere dayalı değil, 3×60W 220/110Vac ampullere dayalı. Ayrıca, üç ampulün yoğunluğunu değiştirmek, saklamak ve geri çağırmak için bir uzaktan kumandaya sahiptir.

220v-moc3020-bt137

Tehlike !Bu proje üzerinde kendiniz çalışmaya başlamadan önce, bu şeyin ana şebekeden güç aldığını ve bu nedenle sizi öldürebileceğini, hasara veya yaralanmalara neden olabileceğini kesinlikle bilmelisiniz.

Şebeke elektriğiyle çalışan elektronikler ve ilgili güvenli bina uygulamaları konusunda çok yetenekli değilseniz ve ilgili risklerin farkında değilseniz, kesinlikle sadece resimlerin ve videonun keyfini çıkarmanız veya çok yetenekli bir arkadaşınızdan yardım almanız gerekir. Devre açıkken devrenin hiçbir parçasına dokunmak güvenli kabul edilemez. Bu proje sadece çok deneyimli yetişkinler için tasarlanmıştır.

Bu belgenin yazarı, bu belgede gösterilen prosedürlerden veya açıklanan cihazlardan kaynaklanan veya bunlarla ilgili herhangi bir ölüm, yaralanma veya maddi hasardan sorumlu değildir.

Ampuller: Hem 40W hem de 60W ampuller aradım ve onları Philips ve Osram’dan buldum. Makul fiyatlıdırlar (4/5 Euro) ve oldukça iyi bir ışık noktası sağlarlar, böylece üç ışın üst üste bindirilebilir ve üç renk karıştırılabilir. Diğer ampuller iyi yapabilirdi. Filament türleri olmalı, balast veya flüoresan tüp olmamalı, sadece eski güzel filament türleri olmalıdır.

Işıkların kısılması LED’lerde olduğu gibi PWM ile yapılamaz. Lambalar faz kontrollü olmalı, yani şebeke fazının sıfır geçişine göre gecikmeli olarak yanmalıdır. Gecikme, 0 (gecikme yok, lamba hemen açılır -> maksimum ışık) ile şebeke süresinin 1/2’si (50Hz için 20ms, 60Hz için yaklaşık 17 ms -> minimum ışık, karanlık) arasında değişir. Aşağıdaki resimlerde, ışık yoğunluğu kesinlikle X ekseni ve eğri tarafından çevrelenen alanla ilişkilidir. Üstteki iz şebekeyi gösterir, alttaki iz yeşil lambanın çıkışını gösterir (arka planda duvarda görünen yeşil ışık)

TRIAC’lar

Ampullerin sürülmesi TRIAC’lar aracılığıyla yapılır. Ucuz ve kanıtlanmıştırlar. TRIAC’lerin tetiklenmesiyle üretilen parazitleri azaltmak için bir miktar RC ağı gereklidir. Filtre çevredeki hiçbir elektronik cihazı rahatsız etmeyecek şekilde uyumlu olmalıdır. Sağlanan filtreler paraziti büyük ölçüde azaltır ancak FCC veya diğer düzenlemelerin gerçekten karşılanıp karşılanmadığı hakkında hiçbir fikrim yok.

Soğutuculara dikkat edin: TRIAC’ların her biri 60W ile yüklendiği sürece gerçekten gerekli olmamalıdır. Ancak ısı emiciler harika görünüyor. Güç verildiğinde devrenin herhangi bir bölümünü tehlikeli olarak kabul ettiğinizi unutmayın: hiçbir koşulda devrenin herhangi bir bölümüne dokunmayın (örneğin, ısıyı kontrol etmek için…).

Önce güvenlik: Optokuplörler, alçak gerilim (güvenli) taraf ile yüksek gerilim (şebeke) tarafı arasında izolasyon sağlar. Alçak gerilim tarafı, yüksek gerilim tarafına bağlı opto duyarlı bir cihaza (OPTODIAC) bakan bir LED’e dahili olarak bağlıdır.

LED’in yanması OPTODIAC’ın iletilmesini sağlar ve ardından lambayı açan TRIAC’ı tetikler. Alçak gerilim ve yüksek gerilim tarafları elektriksel olarak iyi bir şekilde ayrılmalıdır, bu nedenle yalıtımı garanti etmelidir. Minimum gereklilik, iki taraf arasındaki bakırın Dremel ile çıkarılmasıdır. Çok daha iyi bir uygulama, iki taraf arasında bir çukur kazmaktır. Hiçbir sebeple ara bağlantı iki taraf arasında geçmemelidir.

Devre, düşük güçlü bir transformatör aracılığıyla beslenmelidir. Bu, şebekeden ek izolasyon özelliği sağlar. Dediğim gibi izolasyon, kimsenin hafife almaması gereken bir güvenlik özelliğidir. Devrede kırılıp elektrik kontaklarının elle dokunulabilir hale gelmesine neden olabilecek herhangi bir düğme bulunmamasına ve devre tamamen plastik bir kasaya güvenli bir şekilde kapatılabilmesine rağmen (metalik vidalar için özel dikkat gösterilmelidir), transformatör ve OPTODIACS ek güvenlik sağlar.

IR alıcısı, uzaktan kumandasıyla birlikte ölü bir TV setinden alındı. Kasa metaliktir ve düşük güçlü toprağa bağlıdır. İzolasyon olsa bile hiçbir metal parçaya (IR kasasına da) dokunulmaması için önlem alın. Devre kasası için şeffaf bir plastik yardımcı olacaktır. Denetleyici, uzaktan kumanda sinyallerini alan bir PIC16F627A’dır. Ekteki yazılım yorumlanmıştır ve PIC montajcısından biraz anlayanlar tarafından kolayca anlaşılabilir olmalıdır.

220Vac 50Hz ile test ettim. 110Vac 60Hz’e karşı test edilemedi. Tek fark, transformatör ve mikro (ve ampul değerleri) içindeki gecikme üreten rutin ile ilgilidir.
50Hz ve 60Hz zamanlaması arasındaki seçim, gösterilen pimi 60Hz için toprağa bağlayarak yapılır.

pic16f627a_rgb_moc3020-bt137

DİKKAT 220 volt RGB Lamba Kontrolü yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

Benzer projeler pic16f628a assembyl ile pic16f84a PIC C assembly pic16f628a picbasic ile

PIC16F827 Kumandalı izole 220V RGB Lamba Kontrol devre şeması .asm, .hex;

pic16f827-kumandali-izole-220v-rgb-lamba-kontrolu

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/09/27 Etiketler: , , , , , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir