Özgür Elektronik yazılımları – Çizim Programları

| Haziran 21, 2023 Tarihinde güncellendi
Özgür Elektronik yazılımları – Çizim Programları

Okurlarımızdan @C. Emre ÖZ ücretsiz elektronik çizim programları hakkında bir makale hazırlayıp gönderdi oldukca kullanışlı yazılımlar bulunuyor paylaşım için teşekkürler.

bl

Özgür yazılım dendiği zaman artık herkesin zihninde iyisiyle kötüsüyle bir fikir oluşuyor. Az ya da çok hepimizin bir bilgisi var. Benim sadece unutulmamasını istediğim nokta bu programları incelerken yazan kişilerin herhangi bir maddi kazanç beklemeden hatta sadece takdir edilme ümidi ile bu programları yazdıkları ve o çok beğenip bu programlarla kıyasladığımız ticari yazılımlar için bir gün para ödememiz gerekebileceği (korsan olarak kullananlar için bu sözüm).

Yazıyı seri olarak düşünüp ilk yazımı çizim programları, ikinci yazı simülasyonlar ve son yazım yazılım programları hakkında olmasını planlıyorum. Yazılımlar windows ya da linux olarak gruplandırmadan Umarım paylaştığım programlardan memnun kalırsınız.

QElectroTech

Qelectrotech, qt arayüzü ile hazırlanmış, geniş bir kitaplığı bulunan elektrik, elektronik ya da mekanik çizimler yapabileceğiniz. Kitaplığını kolaylıkla düzenleme ve geliştirme imkanı sunan kullanımı kolay ve gelişmiş bir yazılım.

qelectrotech-elektrik-elektronik-mekanik-cizimler

www.qelectrotech.org

XCircuit

XCircuit, X11 grafik arayüzüne göre geliştirilmiş görünüş olarak çok etkileyici olmasada geniş bir grafik kitaplığına sahip olması ve daha önemlisi yapılan çizimin SPICE için netlist dosyasını oluşturması en büyük artıları.

xcircuit-x11-grafik

www.opencircuitdesign.com/xcircuit/index.html

PCB

PCB yazılımı, gEDA paketinin baskı devre çizim uygulaması. Basit ve kullanışlı bir yazılım olan PCB yazılımı otomatik yol çizimi, net list gibi özellikleri olsada daha çok biraz gelişmiş board maker programı kıvamında

pcb-yazilimi-geda-paketinin-baski-devre-cizim-uygulamasi

http://pcb.geda-project.org/

gSchem

gSchem, gEDA’nın şematik çizim programı. Son derece geniş bir kitaplığı olan yazılımla yapılan çizimlerin net list dosyasını PCB programına aktararak baskı devre çizimini daha kolay ve hatasız çizebiliyorsunuz.

gschem-gedanin-sematik-cizim-programi

http://www.geda-project.org/

Fritzing

Fritzing’i eminim çoğunuz duymuşsunuzdur. Özellikle Arduino’nun popülaritesinin artmasıyla fritzing’de arduino kullananlar arasında ortak bir dil gibi oldu. Fritzing’in ilginç tarafı diğer yazılımlardan farklı olarak bread board üzerindeki tasarımı çizebiliyor ve bu tasarımın şematik ya da pcb çiziminide oluşturabiliyorsunuz. Diğer bir nokta ise Fritzing kitaplığında hazır devre kitleri barındırıyor. Buda yukarıda anlattığımız gibi özellikle arduino tasarımcıları için devre paylaşımlarında çok büyük rahatlık sağlıyor.

Fritzing

www.fritzing.org

TinyCAD

TinyCAD, Qelectrotech’e benzer bir program. Hatta windows için olan muadili denebilecek kadar benzer. Kitaplık ve kullanışlılık yönünden beni pek çok yazılımdan (özellikle ticari) daha memnun ettiğini söyleyebilirim.

tinycad

http://sourceforge.net/projects/tinycad/

KiCAD

KiCAD için tatlıyı sona sakladık desek yeridir 🙂 KiCAD tartışmasız açık kaynak kodlu en büyük elektronik çizip paketlerinden biridir (ki bana göre en büyüğü) Yazılımda şema, pcb ve gerber uygulamaları birlikte geliyor. PCB yazılımı 3 boyutlu görünümü destekliyor. 3 Boyutlu görünüm için yine açık kaynak kodlu wings3d kullanılıyor. Böylelikle kitaplığınızı geliştirmek istediğinizde sizi herhangi bir lisans ihlaline ya da anlaşmasına zorlamıyor. Kicad emek verildiği zaman emeklerin karşılığını boşa çıkartmayacak bir program olduğunu gözler önüne seren bir program. Bize düşen sadece üzerinde biraz çalışmak.
(Umarım sizlere ileride kicad ile ilgili daha detay yazılar yazabilirim)

kicad

kicad2

http://www.kicad-pcb.org/display/KICAD/KiCad+EDA+Software+Suite

Bu bölümdeki anlatacaklarım ne yazık ki burada bitiyor. Umarım okuduklarınızdan memnun kalmışsınızdır. Eleştirilerinizi yorum yoluyla bildirirseniz ileride yazacağım yazılar için yol gösterici olacaktır.

Saygılarımla.

www.boreas.gen.tr

Yayım tarihi: 2014/09/03 Etiketler: , , ,



1 Yorum “Özgür Elektronik yazılımları – Çizim Programları

  1. HaldunHaldun

    Çok aranıpta bulunamayan bir makale olmuş. Teşekkür ederim. Arkadaşlarla paylasacağım.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir