NE555 ile 10X10 led animasyon devresi (flip flop)

| Mayıs 28, 2023 Tarihinde güncellendi
NE555 ile 10X10 led animasyon devresi (flip flop)

NE555 Timer entegresi ile basit bir led animasyon (flip flop) devresi. Ledlerin yanıp sönme hızını ve parlaklığını devre üzerindeki tirimpotlar ile ayarlıyabilirsiniz devrenin pcb çizimi bulunuyor ledleri istediğiniz şekile göre dizebilirsiniz. PCB üzerinde led konulmayan bölümlere 100 direnç takılmalı devrenin besleme voltajı 9 volt dc 100 adet led kullanılabilir.

100 led flip flop flasor

Yanıp sönen 10×10 LED modeli

0,5 A’lik maksimum tüketim, dokuz voltluk bir pilden güç almak için çok büyük görünebilir, ancak minimum ışık süresini ve en düşük yanıp sönme frekansını ayarlayarak, tüm cihazın tüketimine yönelik talepleri önemli ölçüde azaltılır.

Devre, standart bir entegre darbe üreteci olan 555 devresini kullanır ve bunun için bir dizi simülasyon programı vardır. Devre şemasını tasarlarken günümüzün simülasyon yazılımlarını da kullandık. Buradaki frekans öncelikle Kondansatör C1 ve trimmer TR1 tarafından belirlenir. Daha uzun ve daha düşük bir frekans istiyorsanız, daha büyük kapasiteli bir C1 seçmeniz yeterli olacaktır.

Kitle birlikte gelen bileşenleri kullandığınızı varsayarsak, 1 Hz’den sabit bir parlaklık izlenimi veren bir salınım hızına geçersiniz (Ancak, açma/kapama durumları hala çalıştığından, güç tüketimi bizimkinden çok daha düşüktür. görüntüyü anahtarsız modda beslediler – örneğin, doğrudan pilden.) Trimr T2 esas olarak değişimi, yani açık/kapalı durumlarının zaman oranını belirler.

555 devresini maksimum 200mA ile yükleyebileceğimiz ve rakamımızın da 500mA üzeri bir tüketimi olabileceği için NPN TESLA KD135 güç transistörünü (ya da yabancı muadillerini) kullanarak ledleri anahtarlamamız gerekiyor. Daha basit bir PCB tasarımı ve bağlantıya doğrudan 9V pilden güç sağlama olasılığı için, ekranı seri bağlı üç LED’den oluşan 33 ünitelik bir set olarak bağlamayı seçtik. Her birimin yanabilmesi için kapalı devre olması gerekiyor – ya hepsini LED’lerle donatacağız ya da gerekirse diyotu bir dirençle değiştireceğiz – bu seçeneği özellikle figür oluştururken kullanacaksınız. Seri bağlı üç diyottan biri yanar yanmaz hiçbiri yanmaz. Aynısı, LED ve direnç kombinasyonu için de geçerlidir (bir ampulü sökerek tüm devreyi kapattığınızda, eski elektrikli mumlarla Noel ağacının aydınlatmasını hatırlayın)

Bileşenlerin düzeninin resminde, ekranı seri bağlı LED üçlüsünde bölen ızgarayı görebiliriz. Üçlüye bir LED diyot taktıktan sonra, üçlünün kalan alanını başka diyotlarla veya dirençlerle doldurmamız gerekiyor. Tabii trioya herhangi bir LED diyot takmazsanız, üç dirençle doldurmanıza gerek yok – bu durumda elektrik devresini kapatıp trio’yu takmadan bırakmamıza gerek yok (yapabilirsiniz) gülen yüzün yapımında görün). Son sıranın kablolaması tamamen farklıdır – kırmızı ve sarı olarak gösterilmiştir. Kırmızı: Diyotlar her zaman üç paralel ve aynı zamanda bu üç üçlü seri olarak bağlanır. Kırmızı işaretli bölgeye bir LED taktığımız anda, hepsini ek LED’ler veya dirençlerle kurmak gerekir. Sarı: 33 üçlüden 100 LED dizisi monte ederken, bir diyotumuz kaldı. Yalnızca bir birincil direnç R5 ile bağlanır. Bu nedenle sarı alanı doldurabilir veya boş bırakabilirsiniz.

PCB bileşenlerinin yerleşimi

LED’leri tek tek lehimlemek çok sıkıcı olabilir. Üçüncü bir el ve bir süngerle kendimize yardım ettik. Gülen surat oluşturan güherçileleri sonuna kadar ittik ve baskılı devre kartını köpükle kapladık. Bu, tüm diyotların çizilmeden bağlantı noktasına bastırılmasına izin verdi. O zaman bir diyotu birbiri ardına lehimlemek yeterlidir. LED’lerin yerini alan dirençler, yaklaşık 300W değerinde minyatür tasarımlıdır.

Dik olarak kayarlar. Baskı devre kartı, SMD1206 tipi dirençler bağlantıların yanından da lehimlenebilecek şekilde tasarlanmıştır. Flaşör makul bir şekilde ayarlanmışsa, anahtarlama transistörünün bir soğutucu tarafından soğutulmasına gerek yoktur. Isıyı devre kartına getirmek için sadece bir vida kullanın. Anneyi kalaylı levhaya bağlantıların yanından lehimleyin. Çalışma sırasında tüm bağlantı ısınırsa (bağlantıya ısı iletimi nedeniyle) şaşırmayın, cihaz 80°C sıcaklıkta bile çalışabilir. Doğru montajdan sonra bağlantı hemen çalışmaya hazırdır.

1-555-storoskop-flashing-10x10-led-pattern-schema

2-pcb-555-storoskop-flashing-10x10-led-pattern

3-pcb-top-555-storoskop-flashing-10x10-led-pattern

4-part-list-555-storoskop-flashing-10x10-led-pattern

Kaynak: stavebnice.richardvacula.com/select.php?link=PT023 (kapalı)

Yayım tarihi: 2009/09/20 Etiketler: , , ,



7 Yorum “NE555 ile 10X10 led animasyon devresi (flip flop)

  1. SuatSuat

    Hocam merhaba,

    Ben elektronikte yeni sayılırım. Siteniz ve yayınlarınız sayesinde güzel şeyler öğreniyorum. Bu yayınladığınız devre çok güzel ve çalıştırdım. Bu devreyi 2 ayrı led ile yapmak mümkünmü?yani ledler sıra ile yanacak yada daha fazla led ve sıralama şekliyle nasıl ile elemanlar eklenebilir??
    bunun için aynı transistörden bir tane daha sürmekmi lazım?
    Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla..

    CEVAPLA
  2. Mehmet FatihMehmet Fatih

    Burada 100 direnç takılmalı demişsiniz. 100 ohm luk direnç sanırım dediğiniz değil mi? devre 10×10 yani 100 elemana yer var 50 led ve 50 adet 100 ohm luk direnç kullanabiliriz yani?

    CEVAPLA
  3. Mehmet FatihMehmet Fatih

    burada ki tesla kd135 npn transistör yerine ne kullanabiliriz? araştırma yaptım ama hemen hemen aynı özelliklerde alternatif bir transistör bulamadım.

    CEVAPLA
  4. fatihfatih

    esselamun aleyküm hocam ellerine sağlık çok güzel bir site ALLAH razı olsun ben erzurum”dan başarılarınızın devamını dilerim. saygılarımla fatih

    CEVAPLA
  5. orhanorhan

    selamün aleyküm arkadaş ben bu devreyi yaptım yalnız bu devre sanırım yanıp sönmesi lazım değilmi ? ben de yanıp sönmüyor nedeni ne olabilir acaba yardımcı olursanız sevinirim

    CEVAPLA
  6. savaş kurtuluşsavaş kurtuluş

    boş yerlere direnç koyun demişsiniz ama buradaki resimde boş yerlerde takılı olanlar diyot değilmi anlamadım eğer diyotsa hangi değerlerde diyot bunlar

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir