Basit ama bir o kadar işe yarar ve stabil bir devre. Bu haliyle soğutma ihtiyacı duymadan 50W lık lambayı rahatlıkla çalıştırıyor. Bir tane daha paralel bağlayıp 100W denemelerimde biraz ısında tabiki fakat pcb boyunu biraz uzatıp mosfet için soğutma alanını genişleterek bu sorunu çözebiliriz veya TO220 kılıflı bir mosfet seçilerek küçük bir soğutucu eklenebilir.
Bisiklet, motorsiklet ve sinyal vermek isteğiniz hemen her yerde işinize yarayabilir. Aküye bağlı bir ampül düşünün, artı hattını kesip bu devreyi araya seri olarak bağlayın hepsi bu kadar yalnız ters bağlamadığınızdan emin olun.
Mosfet Sinyal Devre Şeması
Mosfet sinyal devresi PCB çizimi;
Mosfet Sinyal
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2024/01/15 Etiketler: lamba devre
Yanıp sönme hızı nasıl hızlanıyor?
C1 e 22uF paralel bağlayınca sönme zamanı uzadı.
C2 ye 100uF paralel bağlayınca yanma süresi uzadı.
Bu arada C1 de gerilim ölçtüğümde şemaya göre ters gerilim vardı ilginç, henüz kondansatör patlamadı ama dur bakalım.
R1 ve R2 direnç değerlerini değiştirerek
Çin malı motorların flaşörü de buna benzer bir devre. Bir çeşit flip flop devresi. MOSFET kesime gittiğinde C1 kondansatörü R1 direnci üzerinden şarj olur. R2 direnci MOSFET iletimde iken kondansatörü deşarj etmek için kullanılır. Transistörün emitter ve base terminali arasında potansiyel fark oluşur transistör iletime geçer. Transistör iletime geçtiğinde MOSFET’in gate’i tetiklenir ve MOSFET iletime geçer. Bu durumda kondansatör deşaj olur ve transistör kesime gider. Bu durumda MOSFET’in gate’i R3 üzerinden deşarj olur ve mosfet kesimne gider. En başa dönülür.
Yanma süresini ayarlamak için R2, sönme süresini ayarlamak için R1 direncini değiştirmeniz gerekir.