Triyak (btb08-600) kontrol ünitesi PIC, CMOS, TTL vb. gibi entegreler ile yüksek güçlü cihazları kontrol etmek için tasarlanmış. Katı hal rölesi SSR yapısı.. 3V…30V arası voltj ile kontrol edilebiliyor. MOC3020 foto triyak sürücü ile izolasyon sağlanmış motor, lamba gibi cihazlar kontrol edilebilir.
Genel özellikler: 3V’den 30V DC’ye kadar kontrol voltajı, 115V ila 280V AC kontrolü, 400W Güç çıkışı (modifikasyonlar olmadan, soğutucu ile) Minimum çalışma akımı 50 ila 100mA
Katı Hal Röle Devre Şeması
SSR Katı Hal Röle Nedir?
Fazla detaya girmeden özet bilgi; SSR (Solid State Relay) için mekanik olarak temassız elektronik anahtar, elektronik röle denilebilir. Kontrolü düşük akım ile CMOS, TTL VB. ile yapılabilir. Güç kontrolü için Triyak, tristör, mosfet, igbt kullanılabilir. İzolasyon için genelde Opto Kuplör diğer adıyla Opto izolatör kullanılır. Opto Kuplör hakkında bilgiler için bakınız: Opto Kuplör Nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri ek olarak Triyak nedir, Tristör nedir
SSR Katı hal röleleri, avantajları sayesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır, çünkü SSR korozyona, aşınmaya maruz kalan mekanik parçalara sahip değildir, kontak kıvılcımı vb. gibi sorunları yoktur ayrıca paketlemesi gücüne çok küçük yapılarda olabilir örneğin: 8 bacaklı DIP entegre kılıfında düşük güçlü SSR röleler vardır.
Kontrol voltajı geniş aralıklardadır. Kontrol devresi ve yük arasında yüksek galvanik izolasyon vardır gürültü oranı düşüktür katı hal röleleri, elektromekanik rölelere kıyasla hızlı anahtarlama hızlarına sahiptir.
SSR Katı Hal Rölesinin bir çok avantajı var fakat dezavantajlarıda bulunmaktadır. Kapalı olduğunda, daha yüksek direnç (ısı üreten) ve elektriksel gürültü vardır. Gerilim-akım karakteristiği doğrusal değildir (tamamen dirençli değildir), bir dereceye kadar anahtarlamalı dalga formlarını bozar. Bazı SSR tasarımlarında polariteye uyumlu bağlantı yapılması gerekir. Elektromekanik röleler polariteden etkilenmez.
SSR Katı Hal Rölesinin mosfetli örnek devre şeması;
DİKKAT Devre yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın
Devre kaynağı: http://www.soloelectronica.net/rele_solido.htm
Yayım tarihi: 2010/09/22 Etiketler: katı hal rölesi, moc3020, ssr devresi, triyak kontrol, triyak sürücü
Merhaba
MOC 3020 ile triac kontrolü yapmak istedim. devre araştırmalarına ve datasheetlerden faydalanarak bir devre yaptım. Devre bütün gün çalışmadı. Sonrasında moc3020 kullanan varmı diye baktım siz devre vermişsiniz benim yaptığım devrelerden biri de bunun gibiydi çalışmadı. HAtta 10K olan yere 10K taktığımda triac kendi kendine tetikleniyordu opto yu çıkardım hala tetikleme devam 10K yı kestim ondan sonra lamba söndü. Sonrasında ISIS üzerinde deneme yaptım. ISIS non zero crossing olan (MOC3021) optolarla problemsiz çalışıyor fakat zero crossing olanla çalışmıyor. (MOC 3020 gibi) Acaba zero crossing olduğundan mı diyorum ama örnek devrelere baktığımda hiç biri etkilenmemiş görüyor. Yukarıdaki devre çalışıyormu. Çalışıyorsa bu problemle karşılaştınızmı. Aradaki tek fark moc3021 non zero crossing gibi görünüyor. Bu konuda bilginizi paylaşırmısınız. Teşekkürler.
merhabalar benzer bir devre için 3020 yerine 3023 kullandım ısıste sorun görünmüyor seninkide düzelir sanırıım
BU DEVREYİ KURDUM ÇALIŞIYOR.ÇAMAŞIR MAKİNESİNİN SU ALMA VALFİNİ ÇALIŞTIRDIM 5V İLE 220 LİK VALFİ KONTROL ETTİM