ETE hocamın sabit hat DTMF röle kontrol projesi düzenlenerek yapılmış Mobil hat uyumlu DTMF röle kontrol projesi. Devre PIC16F628 mikrodenetleyici üzerine kurulu DTMF alıcı için CM8880 entegresi kullanılmış röle sürücü için ULN2004. Proteus pcb, simülasyon, picbasic kaynak ve hex kodları var.
DTMF Röle Sisteminin Çalışma Mantığı
Öncelikle devre mevcut mobil telefonu kontrol ünitesine bağladıktan sonra ve beslemesinin verilmesi üzerine kullanıma hazır hale gelir. Dizayn edilen devre şu çalışmayı yapmaktadır. Devre, GSM hattına çağrı gelmeye başladıktan sonra telefon hattına gelen darbeleri saymaya başlar.
Sistem 5 adet telefon zilinin çalmasını müteakip (devre üzerindeki yeşil led ile takip edilebilir) otomatik olarak açılır ve 3 adet açılış beep sesi duyulur. Açılışı müteakip giriş için şifre girilmesi gerekir. Şifre 4 haneli bir rakam olup önseçimli şifre 1234 rakamıdır. Buda program içinden veya telefonla sonradan değiştirilebilmektedir.
Şayet şifrenizi unutur iseniz ikinci şifre ile sistemi açmanız mümkündür. Buda 2009 olarak belirlenmiştir. İsteyen bunu program içinden değiştirebilir (telefonla değiştirilemez).Girilen şifre doğru ise, doğruluğu belirleyen bir beep mesajı, değil ise yanlış olduğunu belirleyen bir beep mesajı alacaksınız.
Şifreniz yanlış ise yeniden girme imkânınız bulunmaktadır. Yeniden giriş imkânı 3 adettir. Şayet 3 defa yanlış şifre girerseniz sistem kendini kilitler ve yeniden giriş yapılmasına mani olur. Girilen şifre doğru ise, öncelikle bir işlem seçmeniz gerekecek. İki seçeneğiniz var;
# tuşuna basarak herhangi bir cihazı açma bölümüne geçebilirsiniz.
* tuşuna basarak herhangi bir cihazı kapatma bölümüne geçebilirsiniz.
Diyelim ki # tuşu ile açma bölümüne geldiniz. Burada şayet;
0 tuşuna basarsanız sistemden hemen çıkarsınız ve hat kullanıma kapatılır.
1 tuşuna basarsanız 1 nolu cihaz açılır.
2 tuşuna basarsanız 2 nolu cihaz açılır
3 tuşuna basarsanız 3 nolu cihaz açılır
4 tuşuna basarsanız 4 nolu cihaz açılır.
5 tuşuna basarsanız 5 nolu cihaz açılır
6 tuşuna basarsanız 6 nolu cihaz açılır
8 tuşuna basarsanız zil çalma sayısını yeniden girersiniz (1-9 arası değer).
9 tuşuna basarsanız şifrenizi değiştirebilirsiniz (4 haneli bir rakam).
Diyelim ki * tuşu ile kapatma bölümüne geçtiniz. Burada şayet;
0 tuşuna basarsanız açık olan tüm cihazların hepsini kapatırsınız.
1 tuşuna basarsanız 1 nolu cihaz kapanır.
2 tuşuna basarsanız 2 nolu cihaz kapanır
3 tuşuna basarsanız 3 nolu cihaz kapanır.
4 tuşuna basarsanız 4 nolu cihaz kapanır.
5 tuşuna basarsanız 5 nolu cihaz kapanır
6 tuşuna basarsanız 6 nolu cihaz kapanır.
Şifre girişi seçilmiş ise (Önce # tuşu sonra 9 tuşu ile) öncelikle mevcut şifrenizi girmeniz ve gelen beep ikazlarını takiben yeni şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Gerek tuş girişlerinde ve gerekse şifre girişlerinde süre tutulmaktadır.
Şayet önceden ayarlanmış süre içinde giriş yapılmaz ise sistem kendini otomatik olarak kapatacaktır. Bu nedenle girişlerin çabuk yapılmasında yarar vardır.
Bu aşamadan sonraki her şey artık kontrol işlemidir. Kontrolün güvenlik ve gizliliği için dizayn edilmiş olan şifre doğru olarak girildikten sonra cihaz açma – kapama işlemi gerçekleştirilir.
Böylece devre, cihaz açma ve kapama işlemi adı altında her türlü elektrikli cihazın ON/OFF kontrolünü yapabilmektedir. Kullanım alanı olarak akıllı ev otomasyon sistemleri, damla sulama sistemleri, hırsızlara karşı güvenlik sistemleri gibi mevcut telefon hattı üzerinden kontrol gerçekleştirilmektedir.
Not: pdf dosyadan kağıda çıktı alırken PCB ölçülerinin hatalı olmaması için Acrobat programındaki Print menüsünde “page scaling” (sayfa ölçekleme) kısmındaki “reduce to printer margins” (geniş sayfaları daralt) seçeneğini “none” (yok) olarak değiştirmeniz gerekir.
DTMF Röle Dvere Şeması
Hazırlayan: Ahmet KAYSAL Yukarıda ki açıklamalar kendisine aittir. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler. Ete hocamınız projesi: etepic.com/index.php/topic,59.0.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2021/01/14 Etiketler: CM8870, dtmf devresi, microchip pic projeleri, PIC16F628 örnekleri
Sevgili gençler konun bura ile alakası yok, ancak
Forumda sohbet sayfası vardı nereye gitti?
🙂