100 LED Vu metre devresinde 12 adet LM339 1 adet LM393 opamp kullanılmış kanal başına 50 adet led düşüyor toplam 100 LED. VU metre devresinin tüm parçaları piyasada bulunmakta PCB çizimi var. Giriş sinyali önce kapasitör C1 (C2) ile ayrılır. R77 (R78) ve C5 (C6), yüksek frekanslı sinyali filtreleyen düşük geçişli bir filtre oluşturur. Ayrıca, sinyal D101 (D102) kullanılarak tek yönlü doğrultulur. R81 (R82), 2k2’ye giriş direncini belirler. Doğrultulan sinyal ayrıca giriş hassasiyetini de ayarlayan potansiyometre R79 (R80) ile ayarlanır.
Bölücüden, sinyal karşılaştırıcıların evirici girişlerine bağlanır. Ayırıcıdan sonra, R79 (R80) yanlış ayarlandığında cihazı büyük bir giriş sinyalinden koruyan koruyucu ZD D104 (D103) ve kısa tepe noktalarının bile gösterilmesini sağlayan bir kapasitör C4 (C3) vardır.
R84 (R83), C4’ün (C3) boşalmasını sağlar. Karşılaştırıcı olarak açık kollektörlü LM339 ve LM393 kullanılmaktadır. Evirici girişte (-) evirmeyen (+) olandan daha büyük bir voltaj varsa, negatif kutba bağlı çıkışa enerji verilir.
Evirmeyen girişler, direnç bölücü R1’den R26’ya voltaj ile bağlanır. Bölücünü göstergeyi daha doğal hale getirmek içindir. Sinyal, ters çevirme girişlerine bağlanır.
Evirici girişte, evirmeyen girişten daha büyük bir voltaj varsa, karşılaştırıcının çıkışı beslemenin negatif terminaline bağlanır ve LED yanar. Dirençler R27 – R76, LED akımını 11mA ile sınırlar. Tüm gösterge, stabilize bir 12V-1,5A kaynaktan güç alır.
100 Led Vu metre Teknik veriler
- Besleme gerilimi: 12VDC
- Tüketim: 10mA ila 1.2A
- Giriş direnci: 2,2 kOhm
- Boyutlar: 292 x 36 mm
VU Metre Ayarları
Hassasiyeti ayarlayan R79 (R80) potansiyometresidir. Potansiyometreyi kaydırıcı ile toprak ile çıkış (kaydırıcı) arasındaki direnç sıfır olacak şekilde ayarlıyoruz. Ardından göstergeyi, maksimum çıkış gücüne (tercihen bir sinüs dalgası sinyali, frekans 1kHz ile) sürdüğümüz amplifikatöre bağlarız. Göstergeyi R79 (R80) potansiyometresi ile tüm LED’ler yanacak şekilde ayarlanacak.
Notlar ve değişiklikler: Tasarlanan gösterge aslında bir voltaj göstergesidir. Bu nedenle performans göstergesi olarak kullanmak istiyorsak amplifikatöre bağlı olan hoparlör kutusunun empedansını bilmemiz gerekir. Güç, voltaj ve empedanstan zaten hesaplanabilir ve böylece gösterge için sayısal bir ölçek oluşturulabilir.
En yaygın hoparlör empedansları 4 ve 8 Ohm’dur. Amplifikatöre farklı hoparlörler bağlarsak, gösterge için biri 4 diğeri 8 Ohm için iki ölçek yapmaya değer. Gücü şu formüle göre hesaplıyoruz: P=U2/R burada P güç ve R hoparlörün veya hoparlörün empedansıdır.
Göstergeyi en yüksek hassasiyete ayarlarsak, tam uyarma için yaklaşık 11.4V’luk bir voltaj gerekir. Formülden, tam uyarma için 8 Ohm yük için 16,3 W ve 4 Ohm yük için 32,5 W güç gerektiğini hesaplıyoruz.
Gösterge, R26’yı artırarak daha küçük çıktılar için de ayarlanabilir, ancak bunun bedeli doğrulukta hafif bir bozulma olur. Basit bir preamplifikatör kullanmak daha avantajlı olacaktır. Böylece çıkış voltajı 11.4V’a ulaşır. Bir preamplifikatör ile gösterge sadece gücü belirtmek için değil, aynı zamanda uyarımı belirtmek için de kullanılabilir.
ZD tarafından seçilen voltaja bağlı olarak giriş hassasiyetini değiştiren ve hassasiyetin besleme voltajına bağımlılığını azaltan ZD’yi R25, R26 ve toprak arasına yerleştirmek de uygun olacaktır.
VU Metre PCB Baskı devre: Tüm kablolama, tek taraflı bir baskılı devre kartı üzerinde bulunur. PCB, hem klasik hem de terminalsiz SMD bileşenleriyle donatılmıştır. Daha kolay montaj için yaygın olarak bulunan en büyük SMD boyutunu (1206) seçilmiş. Biraz sabırla, SMD deneyimi olmayanlar bile kartı kurabilirler. Kullanılan tüm bileşenler, herhangi bir elektronik mağazasında yaygın olarak bulunur.
Kaynak: elweb.cz/clanky.php?clanek=100
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/05/17 Etiketler: 100 led, led uygulamaları, LM339, LM393, opamp, ses kontrol devreleri, stereo, vumetre
sağ olun çok güzel bir devre ama devre elemanları listesi yok
birde elemanları nereye koyacağımız açıklamalı devre şeması
yardımcı olursanız sevinirim
kardeş devreyi kendi yapmamışki şematiğini versin anca bulabildikleri bu kadar :))
demişim “buradan” yazısına tıklayın şema,pcb var daha açık nasıl olabilir okumadan yorum yapılıyor galiba