Li-iyon Polimer piller uzun süre bir çok projede kullanılacak fakat yerleşiminden kutulamasından, şarj, deşarj işlemlerinden tutunda bir çok şey çok dikkat gerektiriyor gerekli önlemler alınmaz yanlış, hatalı işler yapılırsa çok tehlikeli olabilirler
Li-iyon Polimer Piller hakkında detaylı bir inceleme Hazırlayanlar: Tevhit Cem KAYPMAZ*, R. Nejat TUNCAY
Günümüzde birçok enerji depolama çözümünde, yüksek enerji ve güç yoğunluklarına sahip olmaları nedeni ile Li-iyon polimer tip hücreler tercih edilmektedir. Li-iyon polimer hücrelerde, elektrotlar arasında bulunan seperatör malzeme elektriksel olarak yalıtkan fakat iyonik olarak iletken bir malzemedir.
Bu malzemenin yapısı, hücrenin aşırı zorlanma durumlarında özelliğini kaybetmekte ve hücreyi arızalı konuma düşürerek güvenlik problemleri meydana getirmektedir. Hücrelerde geri döndürülemez değişiklilerin meydana geldiği bölgelerden biri elektrot ile seperatör arası katı elektrolit geçişlerinin yaşandığı bölgedir.
Bu çalışmada, elektrokimyasal empedans spektroskopi yöntemi ile li-iyon polimer pillerin hücre kinetik parametreleri elde edilmiştir ve hücrelerin zorlanmış dolma ve boşalma durumlarında bu parametrelerin değişimi kuramsal olarak incelenmiştir.
Li-iyon polimer pillerde oluşabilecek yanlış doldurma ve boşaltma işlemleri sebebi ile meydana gelen geri döndürülemez etkilerin klasik hücre modelleri tarafından tam olarak yansıtılamadığı görülmüştür. Bu nedenle çalışmada hücre eşdeğer devre modeli arıza durumularına göre geliştirilmiş ve sınıflandırılmış, yeni geliştirilmiş hücre eşdeğer devresi modeli ile pil sağlamlık durumunun daha iyi yansıtılacağı önerilmiştir.
Yapılan deneysel çalışma ile, normal dolma ve boşalma durumlarında klasik pil modelinin, sağlamlık durumunun değerlendirmesi için yeterli olduğu görülmüştür. Aşırı dolma ve boşalma durumlarının ve etkilerinin incelendiği deneysel çalışmalar neticesinde klasik modelin durum değerlendirme için yetersiz kaldığı ispat edilmiş ve bu çalışmada önerilen modelin arıza durumlarını daha gerçekçi biçimde yansıttığı görülmüştür.
Batarya durum değerlendirmesi
Batarya durumu ve durum değişkenleri ile ilişkileri
Elektrokimyasal empedans spektroskopi yöntemi
Hücre devre modeli
Model parametrelerinin çıkartılması
Deneysel çalışma
Li-iyon polimer hücreler
Çevrim testleri
Li-iyon Polimer Pil Aşırı şarj testleri
Li-iyon Polimer Pil Aşırı deşarj testleri sonuçları
Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
Yukarıda özetler verildi dökümanın tamamı:
Şifre-Pass: 320volt.com
Benzer yazılar;
Li-Ion Li-Poly Bataryaların Hızlı Şarj Edilmesi
Pil Hakkında Şarjlı, Şarj Edilmeyen Piller Çeşitleri
Akü ve Piller Hakkında
Yayım tarihi: 2015/03/24 Etiketler: li-ion polimer pil, li-iyon polimer pil, pil tehlikesi
Akıllı şarj cihazı kullandığım halde,bir cihaza taktığım 15 volt 5000mA lik Li-Po batarya şarj esnasında alev alarak çalışma masam,onun yanındaki malzeme dolabım,burdaki binlerce liralık malzeme ve cihazların yanmasına odanın berbat olmasına neden oldu.Şükür ki ev tamamen yanmadan söndürdük..Bu bataryaların depolanması bile tehlikelidir,çok dikkat edilmelidir.Şişmiş bir batarya alev alarak patlayacağını haber verir.
Geçmiş olsun kötü bir tecrübe yaşamışsınız, verdiğiniz bilgi sayesinde bizlerinde daha dikkatli olmasını sağladığınız teşekkürler.