GSM: (Global System for Mobile Communications) TDMA (Time Division Multiple Access- Zaman bölümlü çoklama erişimi) esaslı sayısal (digital) hücreli bir telefon teknolojisi olan GSM Avrupa’da hakim olan bir sistemdir ama tüm dünyada da etkin bir biçimde kullanılır.1980’lerde gelişen GSM , ilk kez 1992 yılında yedi Avrupa ülkesine yayıldı.GSM Avrupa’da 900 Mhz ve 1.8 Ghz frekans bandında ,Amerika’da ise 1.96 Hz PCS bandında çalışır.Her 200 kHz kanalı sekiz 25 kHz zaman deliklerine bölen çevrim anhtarlamalı bir sisteme bağlı olan GSM ,sadece TDMM hava arayüzünü tanımlamakla kalmaz ,tüm hücreli sistemi de tanır.
Hızlı gelişen iletişim teknolojisiyle, 2000’li yılların başlarında 250 milyondan fazla GSM kullanıcısı vardı.2004’ün ortalarında bir milyarıncı GSM müşteriside bağlandı.
SIM (Subscriber Identity Module) Kartları
GSM telefonları, kullanıcı hesap bilgilerini içeren bir abone tanım modülü (SIM ) kartı kullanırlar. SIM kartı taktıktan sonra, her GSM telefonu doğrudan programlanmış olur; bu da GSM telefonlarının kolayca kiralanmasına ve ödünç verilmesine olanak sağlar.
Metin İletileri(Text Messaging): GSM, metin iletilerinin 160 karakter büyüklüğünde gönderilmelerine ve bir GSM telefonundan alınmasına imkân veren bir kısa ileti servisine (SMS) olanak sağlar. Ayrıca GSM 9.6 Kbps paket ağına ,ISDN ve POTS kullanıcılarına veri aktarımını da destekler.
GSM Ağının Genel Yapısı
Bir GSM ağı bir takım işlevsel mevcudiyetlerden ibarettir. Aşağıdaki şekil genel GSM ağının düzenini göstermektedir. GSM ağı 3 geniş parçaya bölünebilir. Mobil istasyonu abone tarafından taşınır. Taban İstasyon Alt Sistemi mobil istasyonla beraber radyo bağlantısını kontrol eder. Mobil Servis Anahtarlama Merkezi (MSC)’nin ana parçası olan Ağ alt sistemi, mobil kullanıcılar ve mobil ve sabit ağ kullanıcıları arasında anahtarlama aramalarını gerçekleştirir. MSC ayrıca mobil idare operasyonlarını da halleder. Uygun operasyon ve ağ kurulumunu yöneten Operasyonlar ve Bakım merkezi gösterilmemiştir. Mobil İstasyonu ve Taban İstasyon Alt Sistemi, hava ortak yüzeyi yada radyo halkaları olarak da bilinen Um ortak yüzeyi içinden iletişim kurarlar. Taban İstasyon Alt Sistemi, Mobil Servis Anahtarlama Merkeziyle beraber A ortak yüzeyi içinden iletişim kurar.
J2ME Geliştirme Ortamları
J2ME’de yazılım geliştirmek için kullanılan en popular kod geliştirme ortamlarının (IDE) başında Netbeans ve Eclipse geliyor. Daha önce JAVA proğramlama dilinde yazılım geliştiştirenlerin bu iki IDE hakkında bilgileri vardır. Eclipse IBM tarafından geliştirilen bir IDE, Netbeans ise SUN tarafından gelişirililmiştir. Bahsedilen geliştirme ortamlarından hangisini kullanacağınız o kadar da önemli olmamakla beraber, giriş düzeyinde J2ME kodlayacaksanız Netbeans tercih nedeniniz olmalıdır. Niye böyle bir tercih yaptığımızı nedenleri ile açıklayalım. NetBeans IDE’sinin kurulumu ve J2ME için gerekli plugin’leri yüklemek daha rahat ve kurulum kısmında anlatılmaktadır. Diğer ve en önemli nedenlerin başında bu IDE’yi destekleyen firmalar gelmektedir. Nokia, SonyEricson gibi teknolojiye yön veren şirketleri, bu firmalar arasında sayabiliriz. NetBeans IDE’sinin bu firmalar tarafından desteklemesi bizim için yeterli neden oluşturmaktadır. Konu bütünündeki kodlar NetBeans IDE’si kullanılarak geliştirilmiştir.
Netbeans nasıl kurulur ve çalıştırılır?
Netbeans kurulumunu yaptıktan sonra; (http://www.netbeans.org/ Netbeans IDE 5,5 ve mobility pack’i indirdikten sonra önce IDE’yi daha sonra ise mobility package yükleyin. Netbeans IDE kullanımıza hazır hale gelecektir.)
SIM (Subscriber Identity Module) Kartları
Metin İletileri(Text Messaging)
GSM Ağının Genel Yapısı
J2ME Geliştirme Ortamları
Netbeans nasıl kurulur ve çalıştırılır?
Java2 Micro Edition nedir?
J2ME Yapılandırıcıları (J2ME Configurations)
J2ME Profilleri
J2ME Belirtimleri (J2ME Specifications)
K Sanal Makinesi (K Virtual Machine)
C Sanal Makinesi (C Virtual Machine CVM)
CLDC ,CDC
Mobile Information Device Profile (MIDP)
Display ve Displayable Sınıfları
CANVAS ,SCREEN ,ALERT Sınıfı
FORM Sınıfı ,ITEM Sınıfı
ChoiceGroup Sınıfı
DateField Sınıfı
Gauge Sınıfı
StringItem Sınıfı
TextField Sınıfı
ImageItem Sınıfı
List Sınıfı
Kayıt Depolama (Record Storage)
Kayıt Depolama (The Record Storage)
Kayıt Alanına Yazmak ve Kayıt Alanından Okumak (Writing and Reading Records)
Kayıt Listeleme (Record Enumeration) ,Kayıt Listesini Sıralama
Sonuç ,Terimler Sözlüğü ,Kaynaklar
Kaynak:
Projenin tam haline (doc) ftp://ftp.cs.hacettepe.edu.tr/pub/dersler/BIL4XX/BIL447_YML/makaleler/J2ME.doc
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/07/10 Etiketler: gsm, j2me, Java, java gsm, java kaynak, java2, Java2 micro edition, kılavuz ders, netbeans kullanımı, netbeans kurulumu, programlama, sim kartları