Kolay bulunabilirliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle PIC’ler hemen hemen her programcının hayatında bir kez uğraştığı mikrodenetleyicilerdir fakat her elektronikçide satılan PIC’lere yeni başlayanlar için en büyük sorunlardan birisi kullanacağı programlayıcıdır.
Gün itibari ile Türkiye piyasasını ele aldığımızda 3 adet PIC programlayıcı öne çıkmaktadır: PicKit2, Brenner ve JDM. Bunlardan Pickit2 ve Brenner USB desteği sunarken JDM seri port ile programlama yapmaktadır.
Peki bir elektronikçinin, bir programlayıcıdan beklentileri nelerdir?
Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye, uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte, bir programlayıcıdan beklenen genel geçer istekler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
1) Desteklediği PIC, EEPROM vb. aygıtların sayısının oldukça fazla olması, son çıkan ürünlere hızlı adapte olabilmesi,
2) Firmware güncellemelerinin çok hızlı bir biçimde gerçekleştirmesi,
3) Her türlü gerilim aralığını, PIC’ler için bu 3.3 ve 5V oluyor, desteklemesi,
4) Çok hızlı bir şekilde program atılabilmesi,
5) Programlayıcılar için vazgeçilmez olan ve bu konuda ilerlemek isteyenlerin mutlaka kullanacağı hata ayıklama yani debugger özelliğinin olması,
6) MPLAB, Hi-Tide veya benzeri IDE’lere uyum sağlaması,
7) Sadece bir programlayıcı olarak değil, gerektiğinde seri port ve logic analyzer olarak kullanılabilmesi,
8) Programmer-To-Go özelliğini bulunması,
9) ZIF soket barındırması.
Yukarıdaki çoğu maddeyi, PIC programlamaya yeni başlayan birinin anlaması elbette beklenemez. Fakat klasik hale gelen fiyat/performans durumu herkes için ön plandadır. Hem bunu düşünerek, hem de yeni başlayan kullanıcılara yardımda bulunmak amacıyla, elimde bulunan ExpKits PicKit2 Klonu, Memox Brenner ve JDM PIC programlayıcılarını inceledim. Bu programlayıcıların karşılaştırılmarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere Microchip haklı sebeplerle diğer ürünleri geride bırakıyor. Tabloda dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer nokta da Memox Brenner’inin firmware güncellemesinin kapalı gelmesi. Amatör kullanıcıların Memox’un 2 yıllık garantisi bozulur diye tornavida değemedikleri kutuyu açtığınızda ise PIC18F2550’nin soket yerine direk karta lehimlenmiş olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla programlama yapmanız için PIC’i önce lehimlerden sökmeli daha sonra da programlamalısınız. Bu elbette istenmeyen bir durum.
JDM ise seri portlu bir bilgisayarınız varsa özellikle okulda ödevleri öğrenmek için değil de ders geçmek için yapanlar için biçilmiş kaftan.
Sonuç Olarak..
Eğer ileride amacınız mikrodenetleyicilerle haşır neşir olmaksa ve bunlar içinde PIC sık sık kullanacağınız bir donanımsa o halde kesinlikle ister clone ya da orijinal alın, ister kendiniz yapın, kesinlikle bir Pickit2 sahibi olun. İleride bu kararınız size en azından fazla bir programlayıcı edinmekten kurtaracaktır.
Ayrıca elinizin altına JDM tarzı, delikli karta çok kolay yapabileceğiniz bir programlayıcının olması size avantaj sağlayabilir, en olmadık anda günü kurtarabilir.
Dip not: Karşılaştırmayı direk sitelerden ziyade elimde bulunan donanımı test ederek yaptım. Eğer donanımlarınızda var olan ya da olmayan özellikler varsa, bunu bana bildirirseniz sevinirim.
Yayım tarihi: 2011/02/28 Etiketler: en iyi programlayıcı, hangi pic programlayıcı, pic programlayıcılar
JDM tarzı iki programlayıcı ile çalıştım birinde hiçbir sorun yaşamama rağmen diğerinde 18F452 programlamada sıkıntı yaşıyordum. Hatta bir tane bile programlayamadım. Üreticiyi arayıp sorduğumda USB üzerinden programlama yapan bir programlayıcı önerdiler bende brenner tarzı bir programlayıcı aldım ve hiç sorun yaşamadım üstelik PIC18F2550 soket üzerine takılı. Bu konuda USB üzerinden programlayanlar daha sağlıklı oluyor.
Fırat bey sizin önerinize güvenerek Expkits PICkit2 aldım ama umduğum gibi çıkmadı. dsPIC30 ailesini programladığı yazıyor sitesinde ancak bırakın programlamayı tanıma bile tanımıyor. ICSP kullanmamı önermeyin ICSP kullanmamak için bunu aldım. Yoksa brenner ICSP ile her türlü işimi görüyordu.
Maalesef ben Pickit2 önerdim. Klondan çıkan sorunlar beni maalesef bağlamıyor. Pickit2 aslen ICSP soketiyle gelir ve kloncular isteklere göre zif soket eklerler. Bence satın almadan önce hangi Piclerin zif soketten programlanabildiğini sormalıydınız. Fark ettiyseniz ben yazımda zif soket ile her tür işlemci programlanıyor dememişim.
Yanlış anlamayın ben size kusur bulmuyorum. “Eğer donanımlarınızda var olan ya da olmayan özellikler varsa, bunu bana bildirirseniz sevinirim.” cümlenize istinaden durumu bildiriyorum. Beraberinde gelen CD içerisindeki PDF’lerin birinin en son satırında durumu dolaylı olarak belirtmişler ancak satın almadan önce baktığım yerde yani sitede bununla ilgili herhangi bir şey yok. Gerçi ICSP soketine bağlanacak ikinci bir ZIF soket ekleyince sorun çözüldü. Programmer-To-Go özelliğinide sevdim, henüz pille denemedim ama güzel bir özellik. Ama yine söylüyorum satışta bilgilendirme eksiği var alacakların bu durumdan haberi olmalı.
Teşekkürler.
Ben üretici ile görüşüp bunu sitelerinde bilgilendirmelerini söyleyeceğim.
Fırat Bey
Merhaba;
Yazınızı yeni okudum, görüşlerinize saygı duyuyorum. Mutlu olduğum bir nokta varki, bu ürünü yaptığımızda brener klonunun çokluğundan bir standart yoktu, bizimle bir standart gelmiştir. Bunun yanında cihazın güncellemesi pcb üzerinde soket ile yapılabilmektedir. İncelediğiniz versiyonumuz hızlı üretim döneminde olan bir seri ile gelmiştir. Her türlü güncelemeyi talep eden müşterilerimize kargo ücretini kendimiz ödeyerek yapmış bulunmaktayız.
Fiyat / Performans olarak size katılmıyorum. Ürünü şu anda piyasının çok altında bir kar marjı ile satmaktayız. Ürün plastik kutusu ve diğer ek maliyetler ile fiyatı bizce sektörde çok uygun. Bu üründen yaklaşık 2000′den fazla satış yapılmış olup, ürünleri konusunda her sorunda teknik destekleri tarafımızdan yapılmıştır. Bu konuda vicdanımız çok rahattır. Şu anda işlerimizin yoğunluğundan sadece kendi internet sitemizde satışını yapmaktayız. Bu döneme özel kitap hediyemizde mevcuttur.
Biz pickit2 klonu yaptık yalnız kullanımı ve oluşan sorunlardan dolayı piyasaya sürmedik. Bundan kesinlikle pickit2′yi kötülediğimizi düşünmeyin lütfen bu üretimi yapmamamız tamamen bizim kendi görüşümüzdür. Klonda yaşanan sorunlar, gereksiz özellikler ve kullanım zorluğundan dolayı bizim hedef kitlemiz olan başlangıç ve orta üst kullanıcılar için gereksiz olduğu kanısına vararak üretmedik.
Şu an için kitap hediyesiz 45 tl kitap hediyeli 50 tl satış fiyatımız mevcuttur.
Her türlü konuda bize [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
Expkits’ide yaptığı güzel ürünler için tebrik ederim, sayesinde yurtdışından alınan ve binlerce dolar çıkışına neden olan bu kitleri yaparak ülke ekonomimize bizim gibi büyük katkılar sağlamıştır.
Saygılar.
@Murat KISA: Murat Bey, öncelikle zamanını ayırdığınız ve bir üretici olarak yorumunuzu esirgemediğiniz için teşekkür ederim. Gönül ister ki hepimizin orijinal Pickit’leri ICD’ları olsun. Fakat ülkenin konumu, kullanıcıların bütçeleri maalesef buna yeterli değil çoğu zaman.
Bu yazıyı yazarken amacım “A firmasının malını alın” demek değildi. Ama her ürün karşılaştırmasında olduğu gibi yine bu anlaşılabiliyor.
Fiyat/Performans oranı konusuna değinecek olursam, çok göreceli bir konu olduğunu sizde bilmektesiniz. Kimisi için sadece programı atabiliyor olmak yeterken bazısı için de sadece bu yeterli olmayabiliyor. Ben de kendi işim için gerekli kısmı inceledim ve bunun karşılaştırmasını yaptım.
Söylediklerinize katılıyorum, hedef kitleniz, bunu çoğu sitede de görüyorum, ürününüze hayranlar ve kullanıcı sayınız oldukça fazla. Bu da hata geri dönüşlerinde, ürünü kaliteleştirmede önemli bir faktör.
Yorumunuz için tekrar teşekkür ediyorum.
@Halezer;
Bir yanlış anlamanız mevcut. Bizim yaptığımız pk2 kendi sitesinde destek verdiği tüm pk2leri programlayabilir. Orijinal PK2 ICSP üzerinden program atar ve bu modda orijinale göre programlayamadığı pic yoktur. Klon programlayıcıların orijinale göre en bariz farkı zif sokettir. Zif soket ICSP ile ugrasmadan mcuyu sokete takıp program atabilme kolaylığı getirir. Zif soketten program atılabilecek picleri ise biz 8 bit pic (16F-18F gibi) serileri dikkate alarak tasarladık. Bu 8 bitlerin pin sıralamaları aynıdır. Yani 40 pinli 16F877 ile 18f4520 pinleri birebir aynıdır. Besleme mclr sda sck gibi uclar…
Burada microchipin ürünlerinin çok çeşitli olması sebebiyle, zif sokette isviçre çakısı gibi bir düzenleme yapılarak, takılan her microchip ürününü programlayabilecek tasarım yapmak imkanı yoktur. 16 bit serisi piclerde 24F-24H ve ds33 ler aynı pin yapısına sahipler. 30F ler ise 3. grubu oluşturan bir pin sıralamasına sahipler. Bunları dikkate alınca tüm picleri tek zif soket üzerinden programlamak isteseydik zif sokette bir uca aynı anda mesela VDD, VSS, SDA ucu denk gelebilir. Bu bağlantıyı yapmak fiziksel olarak mümkün değildir.Sözün özü tek zif soket ile destek verilebilen en geniş aralığı hedef alınan bir tasarım vardır.
Şunada dikkat etmek gerekir, Başka bir programlayıcdaki zif sokette de aynı destekler mevcuttur. Yani onlarda da 30Fleri o zif soket üzerinden programlayamazsınız. Bu son cümleye bakarak rahatlıkla kimsenin kimseyi kandırmaya niyeti olmadığını söyleyebilirim. Yinede internet sitesinde Zif soket desteği ile alakalı olarak ürün açıklamasında bir cümle ekliyorum.
Bizim amacımız pk2 satarak önemli bir para kazanmak değildir. Satılan kitlerin yanında programlayıcı talepleri geldiğinden bu ürünü çıkardık. En ucuz üründü hedefimizde yoktur. Orta fiyat seviyelerinde, yüksek kaliteli bir ürün yapmak hedefi ile bu ürün yapılmıştır. 2 sene önce sattığımız ilk versiyon ürünlerle programlayıcı fiyatlarını 80 tl lerden 45-50 tl seviyelerine gelmesine sebep olduğumuzuda belirteyim.