HIP6601 İle Basit İndüksiyon Fırını

| Haziran 11, 2023 Tarihinde güncellendi
HIP6601 İle Basit İndüksiyon Fırını

Metalleri eritmek için kullanılan indüksiyon fırunlarınında ki sisteme benzer bir devre.. Kontrol katında hip6601 mosfet sürücü kullanılmış devrenin çalışma voltajı 12 volt dc yazar sürücüyü, mosfetleri eski bir amd ana kart hurdasından sökmüş bobinin şaseye bağlanan ucuna 820nf 400v kondansatörü seri bağlamış ek olarak akım trafosu kullanarak ledli basit bir gösterge yapmış. HIP6601 sürücünün 3 numaralı giriş bacağına 74HCT4046 ile yapılan 1 Hz – 10 MHz arası osilatör çıkışı bağlanıyor bunun yerine 555 li osilatörde kuyllanılabilir.

hip6601-induction-smps

HIP6601 Şemasına bakıyorumda bu uygulama IR2110 ile gerçekleştirilebilir denemek lazım..

simple-induction-furnace-basit-indiksiyon-firini

12V için küçük endüksiyonlu ısıtıcı

Sürücü girişini 74HCT4046 VCO devresinden kurduğum 1 Hz – 10 MHz TTL üretecinden besliyorum. 820 nF / 400 V folyo puls kondansatörü ve ~ 0,6 µH 1,3 mm Cu tel çalışma bobininden oluşan bir seri rezonans LC devresi, çıkışa toprağa bağlanır. Rezonansta çok düşük bir empedansa sahiptir ve bobin ve kondansatör üzerinde besleme voltajından daha yüksek bir voltaj üretilir. Alternatif bir mag oluşturan çalışma bobininin içine ise. alan, (veya hemen yakınına) iletken bir nesne yerleştirildiğinde, üzerinde mag ile orantılı bir voltaj uind = -k*dFi/dt indüklenir.

yüzeyinden geçen akış ve voltajın zaman içindeki değişim oranı, yani sinüzoidal bir dalga formunun frekansı. Bu indüklenen voltaj daha sonra nesnede sözde girdap akımlarına neden olur ve sıfır olmayan özdirenç nedeniyle enerji ısıya dönüşür. Bu akımlar aynı zamanda kendi manyetik alanlarını da oluştururlar. uyarma bobininin alanına zıt yönde hareket eden – Lenz kuralı. Bu, rezonans devresinin kalite faktöründe önemli bir düşüşe neden olacak, özelliği daha fazla yayılacak ve minimum empedans artacaktır. Bu nedenle, MOSFET’lerin aşırı yüklenmesi nedeniyle, cihaz yüksüz olarak rezonansta çalışmamalıdır (kaynak akım sınırlaması olmadıkça). Bir ayar göstergesi olarak, iş bobininin ucunu ikincil olarak birkaç tur ve bir gösterge LED’i olan küçük bir toroidden geçirdim.

Ayrıca yarım köprünün çıkışındaki, bobin ve kondansatördeki ve dijital osiloskopta ölü zamanın da görülebildiği 1 MHz ve 2 MHz frekanstaki kapılardaki voltaj dalga biçimlerini ölçtüm. Kondansatördeki gibi sinüzoidal olması gereken ancak tepe noktalarında önemli süreksizlikler olan bobin üzerindeki voltajın seyri garip görünüyor. Devreden geçen akım kesintili olsa bile, muhtemelen ölü zamanın etkisinden kaynaklanır, çıkışın kısa bir süre için bağlantısı kesildiğinde ve MOSFET’lerdeki nokta diyotlarından toprağa veya güç kaynağına yalnızca akabilir, ancak bu problem olmamalı. Paralel rezonans devreli bir varyantı da denedim ama bu bir şekilde benim için çalışmadı. Çıkış ile rezonans devresi arasına bir bobin bağladığımda bile (boğucu, PRO’nun kare dalganın yüksek harmoniklerini yarım köprü çıkışından kısa devre yapmaması için gereklidir), empedans rezonansta bile oldukça düşüktü ve kaynak,

Kaynak: http://rayer.ic.cz/elektro/indheatr.htm

Yayım tarihi: 2011/10/29 Etiketler: , ,



24 Yorum “HIP6601 İle Basit İndüksiyon Fırını

  1. HasanHasan

    Hip 6601 ile STRD 6601 aynı parça mı ?

    Güzel bir uygulama teşekkürler 🙂

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      STRD6601 aşağıda ki resimde ki gibiyse alakası yok 🙂 aynı değil

      strd6601

      CEVAPLA
  2. engin aygünengin aygün

    bu şey sanayiide kullanılabilirmi ,tam olarak o metal neden kızarıyor,manyetik indüksiyonla alakası ne tam olarak anlayamadım,açıklayan biri olursa sevinirim…

    CEVAPLA
    1. ahmet Sağlamahmet Sağlam

      Sayın Engin… Bu zaten sanayide bulunmakta ve demirin ısınması frekansıla lakalıdır. ..

      CEVAPLA
  3. gungorgungor

    bu devreyi yapıp çalıştıran arkadaş varmı ?
    varsa deneyimlerini bizimle paylaşa bilirmi.
    mutfakta kullanmak mümkün olabilirmi ?
    mutfak için indiksiyonlu ocakları 2.000 ytl civarinda satıyorlar

    CEVAPLA
    1. Ömer TOPÇUÖmer TOPÇU

      Ben yaptım. Devre calıştı ancak rezonans tam yakalayamadı. Kondansatorler de dahil olmak üzere tekrar hesaplamam gerekecek. Ama entegre ve fertleri yakmadan çalıştırdım şükür

      CEVAPLA
  4. feyyaz kurtfeyyaz kurt

    bu devreyi yaptım çalıştıramadım. üzerinde denemler yaparken fet leri ve hip i yaktım. osilatörü 555 li yapmıştım. 500hz e kadar bir osc yapmıştım. inat ettim şimdi ir2110 unum var 3 tane elimde hiç kalmayana kadar deneyeceğim.

    CEVAPLA
    1. Ömer TOPÇUÖmer TOPÇU

      Merhaba Feyyaz kardeşim. 500Hz mosfetler çalışma frekans aralığının altında olmasından ötürü mosfetler yarı randıman da çalışır ve ısınma kardan kaynaklı yanar. Frekansı yikseltseydin daha iyi olurdu. Çünkü smps devrelerinde frekans kHz seviyelerinde.

      CEVAPLA
  5. emrah aksoyemrah aksoy

    arkadaşlar buna 12v 3 amperlik güç kaynağı bağlayın bir de öyle deneyin sanırım bunu yapan en fazla 3 amperlik akımda çalışır diye yazmış. Bu alet metal üzerinde yüksek dereceli manyetik akım oluşturuyor ve buda metal üzerinde kısa devre akımlarının oluşmasına sebep oluyor. Bu sayede metalimiz ısınıyor. Sanayide kullanılan tipleride var metalleri eritmek için kullanabiliyor sanırım…

    CEVAPLA
  6. engin aygünengin aygün

    Vallahi son 2 yıldır düşünüyordum. magnetik akı ile metallerin eritilmesi olayını.bunu mutlaka denemem gerek…

    CEVAPLA
  7. feyyaz kurtfeyyaz kurt

    valla üstadım. bu devreyi patlattım 🙂 ama bir sonraki gün 555 ile osc devresi yapıp farklı bir düzenek kurup bu işi denedim. 4 spir 1mm lik telden. yıldız bit matkap ucununu elimi yakacak kadar ısıtmayı başardım.

    ama devrem çok ilkel oldu. fırsat bulursam mos sürücü entegreleri ile deneyeceğim (ir2110) fet i verimli çalıştıramadım.

    CEVAPLA
    1. Ömer TopçuÖmer Topçu

      Feyyaz kardeşim entegrenin h put ve l out çıkışlarına transistörlğ mosfet driver ile sürdüm. 50n060p mosfetleri entegre kontrollü olarak sürdüm.

      CEVAPLA
  8. gungorgungor

    Feyyaz çalışmalarının başarılarını dilerim.
    Heyecanla devreni ve fotograflarını bekliyorum.
    2N3773 ve 555 ile yapılabilirmi ?

    CEVAPLA
  9. erhan yıldırmerhan yıldırm

    feyyaz kurt arkadasım yaptığınız devreyi 12 voltlammı denediniz

    CEVAPLA
  10. feyyaz kurtfeyyaz kurt

    merhaba şu anda belli şeması yok 🙂 sadece bir deneme yaptım.
    bazı resimler

    555-flyback flyback-circuit induksiyon-simple-induction-furnace

    oradaki igbt lere aldanmayın sadece birtanesini sürücü olarak kullandım. normalde başka bir amaç ta kullanmıştım hazır diye daha sökmeye gerek duymadım.
    555 li bir osc var. 14.4 volt luk şarzlı matkap bataryasıyla denedim. pens amper metre ile indüksiyon bobininide 5 amper gördüm. basit akım trafosu sistemini bende kullandım. ledin yandığı görünecektir. ama tabikli verimli olmadı. iş yerinde ayak üstü yaptığım denemelerden biri. şimdi daha fazla uğraşmayacam. ama ilerde uğraşıp birşeyler elde edersem burda paylaşırım. selamlar.

    CEVAPLA
  11. Fahri çelikFahri çelik

    Arkadaşlar Fuko akımları yaradılıştan beri vardı.İnsanlar bunu FUKO isimli bilim adamı bulduktan sonra ögrendiler. Avrupalılar bunu 150 yıdır kullanıyor. Bizimkiler hala acaba gerçek mi diye şüpheyle karşılıyorlar.

    Herkesin, metallerin atomlardan ve moleküllerden meydana geldigini bilmesi gerekir. Bir demir molekülü manyetik bir alan içinde kalırsa akımın yönüne göre > N ve S > kutuplanır. biz akımın yönünü degiştirirsek, molekülün üzerinde bu sefer işlem tersine döner ve <S ve N< olarak kutuplar oluşur.

    Bu işlemi yavaş yavaş yaparsak moleküller bu degişimi takip ederek sıra ile NS-SN-NS-SN Kutup degiştirirler.Ancak belli bir hızdan sonra kutuplar kutup degişimi akım degişimine ayak uyduramaz ve geri kalır.

    Yani akımın frekansını artırırsanız artık moleküller bu degişime ayak uyduramaz ve bitişik moleküller arasında zıt kutuplar kısa devreler oluşturarak devresini kendi aralarında tamamlar.İşte bu akımlara fuko akımları denir ve bu akımlar da demir moleküllerinin iç direnci nedeniyle (IxI)xR ısıya dönüşür. Ve bu ısı akımın devamı süresince artarak metalin erimesine kadar devam eder.

    Yapılan işlem basit bir fizik kuralıdır. Bu dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın ,veya kim tarafından yapılırsa yapılsın sonuç aynıdır ve kesindir.Yorumlara göre de degişmez. Aslında şekiller veya similasyonlarla daha açık anlatılabilir ama dikkatle okunur ve işlem hafızada canlandırılırsa herkesin anlayacağını umuyorum.
    saygılarımla

    Fahri çelik.

    CEVAPLA
  12. feyyaz kurtfeyyaz kurt

    Fahri hocam eline sağlık . güzel açıklamışsınız. varsa elinizde bir iki uygulama paylaşırmısınız.

    CEVAPLA
  13. ENGİN aygnENGİN aygn

    Fahri hocam sahiden varsa bir iki uygulama kullanılan malzemelerle birlikte paylaşırsanız çok iyi olur……

    CEVAPLA
  14. feyyaz kurtfeyyaz kurt

    teşekkür ederim ilk fırsatta uygulamasını yapacağım.

    CEVAPLA
  15. ENGİN aygnENGİN aygn

    Değerli Fahri hocam,uygulamayı paylaşmadan önce bunun için gerekli malzemeleri ve nereden temin edebilceğimizide paylaşırsanız ,bizim gibbi amatörler için çok faydalı olur,

    başarılar
    iyi çalışmalar

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      malzeme listesi çıkartın direnc.net , elektriksel.com sitelerine bakın

      CEVAPLA
  16. GÖRKEMGÖRKEM

    arkadaşlar devreyi çalıştıran varmı resimleri veya devre şemesı gerekli acil olarak;nasıl yapabiliriz

    CEVAPLA
  17. Ömer TOPÇUÖmer TOPÇU

    Merhaba Kolay gelsin. Bende HIP6601 kullanacağım. Hatta yüksek güçlü olması için optokuplör ile birlikte IGBT leri sürebilmek için transistörlü bir fet sürücü katı da ekledim. Sadece toplayacağım.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir