İkinci çalışmamız kayan ışık uygulamasıdır. Pic’e ledleri iki türlü bağlarsınız. Birincisinde porttan dışarıya 25mA lik bir source akımı ile sürersiniz. Bu durumda ledin anodu pice bir direnç ile şaseye bağlanır. Port 1 uygulandığında led yanar. İkinci türde ise bu devremizdeki gibi ledin katodu pice, diğer ucu bir direnç ile pozitif gerilime bağlanır. Bu durumda ledi yakmak için porta 0 uygulanmalıdır.
#define LED PORTB
Program yazarken esnek yazılmaya önem gösterilmelidir. Özellikle proje geliştikle portlara bağlı devre elemanlarının yerlerinin değiştirilmesi gerekebilir. Özellikle bazı değişiklikler baskı devre çizimini çok kolaylaştırmaktadır. Bunun için #define önişlemci komut ile tanımlamalar yapılır. Buna benzer tanımlamaları buton kontrol uygulamalarındada göreceksiniz. Mikrodenetleyicili uygulamalar devrede enerji olduğu müddetce çalışır.
Bu nedenle kodlar sonsuz bir döngü içinde yazılmıştır. Sonsuz döngü içinde ilk ledi yakmak için LED=0xFE; ifadesi ile ledlerin bağlı olduğu porta FE değeri atanarak ilk led yakılmıştır. LED=(LED<<1)|0x01; ifadesi ilede bir yandaki led yakılmıştır. Eğer ledlerin anodunu değilde katotu pice bağlansaydı ilk atama LED=0x01; ve döngü içinde LED=LED<<1; ifadesi kullanılmalıydı.
Peki niye ledin anodu değilde katotu pice bağlanır? Bunun cevabı Picin datasheetinde yer almaktadır. Vddden geçeçek maksimum akım 250mAdir. Ama Vssden geçecek maksimum akım 300mAdir.
Kayan led Proteus isis devre şeması;
Hi tech C hex ve proteus dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/01/14 Etiketler: hi tech c, hitech c led, kayan ledler, led devresi, microchip pic projeleri, PIC16F877 örnekleri, yürüyen led