Merhaba elektoronik severler. Bu aralar biraz vakit ayırıp yaptığım uygulamalarımı derleyip sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazımda herkesin bende yapayın bunu dediği Havada yazı uygulamasını sunuyorum. Ben ilk ilhamı yine sitede yer alan bir çalışmadan almıştım.
Havada yazı yapılmış örneği olan bir çalışmaydı ancak ben bunu rgb yapmayı düşündüm ve epeyce bunun için uğraştım.
Yazılım ve devreyi hallettim halletmesinede bir türlü mekanik sistemi uyduramadım. Aslında devreyi pil ile çalıştırıp pili de devre ile döndürmek bu işin kolay yolu.
Benim izlediğim yol ise motor motor miline monte edilmiş daire halkalardan oluşan baskı devre üzerinden besleme gerilimini cep telefonu batarya soketi aracılığı ile (montajı kolay ve yaylı bir sistem olduğu için tercih ettim) enerjiyi devreye hareket halinde kablosuz sistemle aktarmaktı.
Olası temassızlık durumlarına karşı devre giriş gerilimi ise 1000mf10v kondansatör ile sabitlenip pıc in reset etmemesini sağladım.
Gelgelelim ben bu sistemi çalıştırabildim mi ? hayır .Mekanizma için her şeyi tasarladım ama bir tek toparlayıp vitrinde çalıştırması kaldı ama gündelik telaşlardan ve yeni uygulama çalışmlarımdan dolayı bu hevesim kursağımda kaldı.
Aslında motora bağladım ama devre büyük olduğu için çok savurdu ! ben önümüzdeki zamanlarda devreyi ledler direnç transistörler de dahil olmak üzere SMD malzemelerle yeniden yapacağım.
İlgilenen kişilere diğer yazılarımda olduğu gibi ilham olması ve kişilerin kendilerini geliştirmeleri açısından gerekli kodlar yazılımlar ektedir.
Umarım ben tekrar bir çalışma yapana kadar birileri çalışmayı yaparda bende tekrar ilham alırım.
Uygulama videosu (Deneme sırasında alınan görüntüdür. Smd ledli görüntüler düzenlenmedi)
Not: Sitede 15günde bir olamak üzere MikroC dersleri vermeyi düşünüyorum. İlgilenen kişilerden talep gelirse ocak başında ilk yazıyı yazmayı düşünüyorum. İlgilenenlere duyrulur.
Aytaç DÜRGEN
Tso.Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Tarsus/Mersin
Havada yazı yazma uygulamasına ait proteus simülasyon ares pcb ve kod dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/12/24 Etiketler: havada yazı, havada yazı yazma, led pov, led uygulamaları, microchip pic projeleri, PIC16F877 örnekleri, pow text, smd led
Selam ben bu devrenin benzerini çift renkli 8 sıra ledlisini 2 sene önce tasarlayıp programını yazıp yapmıştım, dediğin gibi bu iş kablosuz da olabiliyor bir rf ıd modül veya bluetooth modül üzerinden tasarımda kullandığın pic’i programlayabilirsen olur ( veya bir ram modül yapıp bu modüle kablosuz bilgi atıp picten bu bilgiyi çekip yorumlatabilirseniz olur ) dönme sırasında savrulmasını çözmenin yolu da şu; sorun devre dönerken denge kuramına göre motor ucunda ve motorun çevirdiği yönde yer çekimine göre hareket eder ve siz pcb plaketin sonundan döndürmeye kalkarsanız devreyi sadece bir yöne ağırlık vermiş ve o yönde döndürmeye çalışmış olursunuz, bu durumda devrenin sarsılması normaldir.
Devrem böyle kalsın sarsılmayı önlemek istiyorum derseniz motorun altına büyük ve yayvan bir ağırlık koyman gerek motoru 90 derece dik tutmalı ve ağır olmalı ki o dengeyi sağlayabilsin veya ikinci yöntem daha basit devreyi bir cetvel olarak düşünürsen ya motoru bu sistemin ağırlık merkezine bağlayacan veya ağırlık merkezini korumak için devrenin ağırlık çeken yönün zıttına o ağırlığı dengeleyecek kadar kuvvet uygulayacak bir ağır kütle koyacaksınız ve tasarımı öyle yapacaksınız, bir başka önerim devrenizi indirmedim ama gördüğüm kadarı ile tek bir rgb led yerine ayrı ayrı smd led kullanmışsın yeni tasarımında devrenin ana plaketini yuvarlak pcb olarak tasarlarsan her bir ayrı renk led, kümesini bu dairenin köşelerine eşit kenar üçgen oluşturacak şekilde 90 derece ( şuanda yaptığın gibi ) dik dizerek yerleştirseniz de bu iş çözülür.
Böylelikle motoru ana pcbnin tam orta noktasıan yerleştirmiş olursunuz ( bu durumda bataryanı ister pcbnin üzerine yerleştir ister aşağıdan pin kollar vasıtası ile pcbye ulaştır. ) fakat bunu yaparsanız devreniz için bir çalışma sıfır noktası belirlemeniz gerek bunu reed röle kullanarak her bir tur için bir sıfır noktası belirleyebilirsiniz üç rengin kesiştiği düzlem buna göre program yazmaniz gerek ve kullanacağınız motor bütün anlattığım uygulamalarda yazının uzaktan net okunması için saniyede en az 20 tur dönmeli yani bir saniyede bir karakteri en az 20 kez yazıp söndürebilirseniz uzaktan yazınız hem net okunur hemde ister yukardan aşağı ister aşağıdan yukarı kayma sağlayabilirsiniz ve gene motorun hızı ile oynayarak hiç yazılımsız yazınızı dairenin etrafında istediğiniz yönde hareket ettirebilirsiniz .. Şimdiden kolay gelsin
sizinde dediğiniz gibi savrulmaya engel olmak için devrenin ağırlık merkesine motoru bağladım ve ilkel yöntemle enerjiyi prinç levhadan keserek yaptığım esnek yayla enerjiyi aktardım. Ama yinede verimli olmadı. Smd malzemelerle öğrencilerim için hazırlıyorum sanıyorum 2.eğitim öğretim dönemine yapmış oluruz.
hocam derslerinize katılmayı çok isterim ancak 15 yıllık elektronik teknisyeniyim ama pic konusunda yok denecek kadar az bilgiye sahibim.yinede katılma şansım var mıdır?
Merhaba Hocam
Bende ilgileniyorum.Gerçi C bilmiyorum ama eğer C için baştan anlatırsanız benim gibi hiç bilmeyenlerde anlayabilir sanırım
Başarılar ,Selamlar
Aytaç hocam, sizde bilirsiniz ki elektronikte kullanılan standart pcb plaketin et kalınlığı 1 – 2,5 mm arasında ve bunu bir motorla çevirmek için pcb gövdesinde, rotora bağlı olan demir milin kalınlığı kadar bir yer açıyorsunuz ama zaten pcb et kalınlığı 2 milim ve rotor mil demirde yaklaşık çapı o kadar; yani yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 6 cm genişliğindeki pcb’yi sadece 2 milimlik bir tutum alanı ile çeviriyorsunuz pcb motor mil deliğini ne kadar da kusursuz delseniz delin motor pcbyi 2 mm lik baskı alanıyla dengede tutamayacak zaten birde dönüyor ekstra çevre koşulu giriyor işin içine, küçük bir tavsiyem daha var bunu önlemenin yolu rotor milinin ( motor demirinin ) pcb üzerindeki etki alanını arttırmak ( yüzeye temas ), eğer rotor milinin uç kısmına dişli açabilirseniz yakşaşık 5 mm uzunlığunda bu dişliye uygun 2 adet altıgen ufak somun ve motorun ve vidanın etki alanını arttırmak için uygun motor miline uygun tahminen çapı 2 cm olan iki adet pul bulabilirseniz.
Plaketi motorun rotor miline sabitlemiş olursunuz. {motor miline çekilen dişlinin en sonuna; 1. somun üzerine 1. pul üzerin plaketiniz üzerine 2. pul ve en son 2. somun sıralamasında bir sıkıştırma sağlarsanız } (pulların sayısını açtığınız diş neticesine göre arttırabilirsiniz.) bu size devre şu an çalışırken, siz daha önce motoru elinize aldığınızdaki gibi elinizde nasıl dayanılmaz ve kuvvetli kişilerin bile uzun süre elinte tutamaycağı gibi savrulan ve hiper titreşimler yaratırmışcasına kolunuzu yoran bir hal almayacaktıır artık ve devrenizi motor miline sabitlemeye yarayacak, sorunun % 75 gibi bir bölümü ortadan kalkacaktır.
Eğer dediğim gibi somun ve vida bulamaz iseniz devrenin sadece motorun rotor milini pcbinin yüzey bölgesindeki temas ettiği et kalınlığını arttırarak da aynı görevi sağlayacaksınız buda devrenin çapı dönüş hızı ve motorun gücü, motorun bulunduğu konumile sabitlenmesi arasındaki denge ile katlanarak artabilir … ( bir örnek vereyim sizin aslında bir masa vantilatörü yapmak istediginiz düşünürsek ve normal bir masa vantilatörünün incelediğimizde vantilatör pervasenin, vantilatör motor mili ile bağlantı kısmının vidalı olduğunu { yaklaışk en az 3 cm kadar milin pervaneye vidalı olduğunu } göreceksiniz aynısını sizinde devrenizde de yapmanız gerek bunu yaparak pervaneyi sabirlemiş dengelemiş yani motorun savrulmasını önlemiş olursunuz , bundan sonra motoru basitçe ayaklık ile bir tahtaya dik olarak sabitlemek ) [ yada direk pcb’yi bir vantilatöre montajlayın ama bu çok basit bir yol ]
hocam bide sizden bir isteğim var bu devreyi ögrencilerinizle yapacaksını ama yukarıda yazdıklarımı direk olarak iletmeyin onların yaptıkları tasarımın eksilerini ve artılarını incelemelerine izin verin bunu sağlamaya çalışın çünkü iş sadece programı ve devreyi similayson ortamında tasarım ile bitmiyor bir arge elamı veya mühendis olmaları için, bir elektronikçi olabilmeleriiçin bu çözüm yöntemlerine çevre koşul analizlerine ve pratik zeka becerilerine çok ihtiyaçları olacak ve okul bunun için güzel bir saha … tekrar kolay gelsin …” projenizin bitmiş halini yayınlarsanız çok sevinirim “
Kıymetli bilgileriniz için teşekkrü ederim.
Elbette öğrencilerinde bazı sorunları çözebileceği bir şekilde hazırlatacağım .
Hatırlatmış olmanız gerçekten güzel.
Smd malzemelerle yenisini kısa sürelerle hazırlayacağım. Kullanmayı düşündüğüm yöntem 74hc595lerle kaydedici yöntemi ile daha yüksek özellikli birşeyler yapmak bu sayede 16f877a yerine 12f675in bile hafızası yeterli olacağını düşünüyorum.
Smd malzemeleri yeni aldım ona uygun üretimide kısa süre içinde yapacağım . Fakat şu aralar kayan yazı üretimi ile uğraşıyorum bir kaç iş var yetiştirmem gereken ondan sonra bununla uğraşacağım.
4 gözle bekliyorum piyasada mikroc ornekleri yok denecek kadar az
mikroC ide si çok hoş ama C nin basic i gibi geliyor bana yinede taze bir anlatım iyi olur
Merhaba hocam ben lise öğrencisiyim ve bu konuyu öğrenmek istiyorum yayınlarsanız çok mutlu olurum ve sürekli takip eder çalışırım tekrardan teşekkürler.
motorla devreyi birbirine bağlamak için mini madren kullanılabilir ben 2tl nalburlarda satılandan alıp kullanmıştım
teiekkürler. wifi araba projem var bunuda projemin içine eklemeyi düşünüyorum
Hayırlı günler Aytaç hocam elinize sağlık bilgilerinizi paylaşmanız gerçekten takdire layık, bilgilerinizle daha fazla aydınlanıyorum. Ben elektronikçi değilim fakat elektroniğe karşı çok yoğun bir ilgim var bir ara sizinle bi çay içmek isterim bende Tarsus ta oturmaktayım.
[email protected]
ledleri çoğaltarak birazdaha büyük yazdırma şansımız varmı bu devrede yada başka bir devre . mesela bu linkteki gibi http://hackedgadgets.com/2006/06/13/top-5-spinning-led-displays/
motor speed???
Havada yazı yazma uygulamasına ait proteus isis simülasyonu proteusun hangi versiyonunda yapılmıştır. Bende 7,8 Versiyonu var ve onda açılmıyor lütfen yardımcı olur musunuz ?
bu projeyi üniversitede okuyorken yapmıştım sanırım o zaman proteusun 7.2si yada 4ü vardı ancak proteusu kurarken convert old files diye seçenek geliyor onu seçip kurduiseniz zaten eski sürm çalışmalarıda açacaktır.