Gyroscope (Jiroskop) Denge Mekanizması

| Mart 21, 2021 Tarihinde güncellendi
Gyroscope (Jiroskop)  Denge Mekanizması

Gyroscope çok ilginç ir alet süper bir uyumu var ip üzerinde, hassas yerlerde dönüp duruyor. Vikipedi Jiroskop diyor kısa olsada açıklama yapılmış.

Jiroskop Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jiroskop, (İngilizce: Gyroscope, Gyro) veya Yalpalık, Cayroskop, Cayro, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır.

Jiroskop olarak bilinen alet ilk olarak 1817’de J. Bohnenberger tarafından icat edilmiştir ve jiroskop adı 1852’de Dünya’nın dönüş hareketini incelemek üzere yaptığı deneyler sırasında J. Foucault tarafından verilmiştir. Bir jiroskop presesyon ve nutasyon olarak bilinen hareketleri de içine alan çeşitli hareketler yapar. Günlük hayatta, uçak ve gemilerde yön bulmak için, uzay teleskoplarında yörünge kararlılığını sağlayabilmek için yaygın olarak jiroskoplardan yararlanılmaktadır.

Bisiklete binen herkes, bir bisiklet hızlı gittiği vakit dengeyi sağlamanın, yavaş gittiği vaktinkine göre çok daha kolay olduğunu bilir. Bir topaç, dönme hızı büyükse, dik kalarak dönmeye devam eder, fakat yavaşladıkça yana yatmaya başlar ve sonunda devrilir.

Bu örneklerin her ikisinde de, kararsız olan (yani kolayca düşebilecek olan) cisimler, yeter hızla hareket halinde oldukları vakit dik durabilmektedir.

Bunlarda gördüğümüz, bir defa bir düzlemde dönmeye başlatılan bir cismin o düzlemde dönmeye devam etmesi özelliğinden jiropusularda ve denizcilik ile havacılıkta kullanılan başka çeşitli seyir yardımcılarında faydalanılır.

Bu özellik, ağırlığının büyük bir kısmı çevresine yakın toplanmış bulunan tekerleklerde daha açıktır. Bu cins ağır tekerleklerin hepsine jiroskop denir.

Yayım tarihi: 2012/01/22 Etiketler: , , , , ,



4 Yorum “Gyroscope (Jiroskop) Denge Mekanizması

  1. HakanHakan

    Amerikalıların yıllarca ve hala insanları kandırdığı ufo teknolojisi işte buradan geliyor 🙂 Bilim ile ilgilenen insanlar olarak uzaylı fantezisini bir kenara bırakıp bu işleri düşünsek daha iyi olacağı kanaatindeyim.

    CEVAPLA
  2. BurakBurak

    Zaten hassas ölçümün gerektiği her alanda Gyrascoplar kullanılıyor örneğin Hubble teleskobunun en önemli ve pahalı parçalarından birisi içerisindeki hassas Gyrosudur.

    CEVAPLA
  3. Sennheiser IE8Sennheiser IE8

    Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have came upon till now. However, what about the conclusion? Are you positive about the source?|What i do not understood is in fact how you’re no longer really a lot more well-favored than you might be now. You’re so intelligent.

    CEVAPLA
  4. Osman-165@hotmailOsman-165@hotmail

    Zaman haklıdan yana döner bugünden sonra bilimde Hakkı gösterir artık haksızdan korkma.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir