Güneş paneli yönlendirici ve dc-dc kaynaklı regülatör

| Mayıs 24, 2023 Tarihinde güncellendi
Güneş paneli yönlendirici ve dc-dc kaynaklı regülatör

Forum bölümümüzde “basriacar” adlı üyemizin paylaşımı çok güzel ve güneş enerjisi konusu ile ilgilenmeyi düşünen kişiler için örnek olacak bir proje. Merhaba Arkadaşlar öncelikle söyleyeyim bu konuda acemi değilim ama bir o kadarda iyi değilim.Yani proğramcı olabilecek kadar da iyi değilim.Bu aralar güneş enejisi projeme kendimi iyice kaptırdım gibi geliyor bana..

Ama inanın Antalya gibi bir güneş şehrinde oturuyorsanız kaptırmamakta elde değil.Projemi bir hayli ilerlettim ve güneşin 360 derede taranmasını olanaklı kılıp ayrıca yapmış olduğum solar regüle devresi ile 6 voltluk panel voltajını da yükselterek 12 voltluk aküleri bile şarj edebilir konuma getirdim.

gunes-paneli-yonlendirici-dc-dc-kaynakli-regulator

4-yonlu-solar-tracker-devresi-gunes-takipcisi

Bu da Solar tracker’ın şeması.

Şemayı yeniden düzenledim.Neden derseniz,LM324 entegresinin üzerinde ayrıca 2 adet daha karşılaştırıcı opamp olduğu için bunuda diğer yönleri kontrol etmek için şemaya ekleme yapmış oldum.Devre ayarları sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra şu anda oldukça kararlı çalışıyor ve kullanıyorum.Şemayı daha iyi inceleyebilmek için resmin üzerine tıklayın.

solar-regulator-devresi

Şimdi gelelim diğer devreye,Bu devre güneş panelleri dolar bazında ve oldukça pahalı olan ürünler olduğundan ellerinde 6 volt civarında paneli bulunan , ekonomik bir şeyler yapmak istiyorum ya da yerim dar diyenler için biçilmiş bir devre.

Devre üç kısımdan oluşuyor.birinci kısım voltaj yükseltici görevi yapan (dc-dc) anahtarlamalı güç kaynağından ibarettir.Şemayı internette bulup,yapmış olduğum çalışmalarla onu amacıma uygun daha bir kullanılabilir hale getirdim.TR1 trafosunu bozuk bilgisayar güç kaynaklarından elde edebilirsiniz.Plaket üzerindeki sarı renkli en büyük trafodur.

Sonra bu trafoyu söküp, sargıları primer ve sekonder tarafıda eşit olmak üzere her iki tarafa da 0.40 mm çaplı bakır tel ile 28 tur sarıp montajı tamamlıyoruz.Hızlı diod ise güç kaynağı plaketinin üzerinde mevcut ,bulabilirsiniz.Mosfetlerin konumu önemli değil.BUZ 11 veya BUZ 90 kullanabilirsiniz.Yalnız soğutucu kullanmayı ihmal etmeyin.

İkinci kısım ise LM317 entegresi ile birinci kısımda elde edilen akımı regüle ederek çıkışında gerekli olan olan şarj akımını elde etmeye ve aynı zamanda da akünün dolması halinde şarjın durdurulmasına yarıyor..Entegrenin bacağındaki R4 ve R3dirençlerinin değerlerini değiştirerek değişik voltajlardaki aküleri,lion pilleri vs şarj yapabilir veya komitatör kullanmak sureti ile değişik şarj çıkışları için extra bir uygulama ekleyebilirsiniz.Burada LM317’ ye de soğutucu takmayı ihmal etmeyin.

Üçüncü kısım ise LM358 entegresi ile oluşturulan şarj konumunu gösteren bir konparator devresidir.işlemci çıkışına extra bir anahtarlamalı bir mantık devresi ekleyerek ikinci bir akününde ,dolan aküye takiben şarj edilmesini sağlayabilir, LM358’in içindeki kullanılmayan boştaki komparator işlemciyi kulanarak ikinci akününde şarj işlemini görsel takip edebilirsiniz.

İkinci ve üçüncü kısımlar orijinal 6 ve 12 voltluk batarya şarj cihazının devresi olup LM317 üzerinden maksimum 1 Amper çekilebilmektedir.Daha fazla istenilidiği durumlarda 3 Amper verebilen LM338 kullanılabilir..

Bu devre ile 12 volt akülerde dahil olmak üzere cep telefonu,6 volt akü,rc için lityum pilleri vs şarj yapabilir ve gerektiğinde aydınlanma maksadı ile kampta,denizde veya karavande bile kullanabilirsiniz.

Şema üzerindeki LM317 entegresi Şarj akımını sağladığı gibi aynı zamanda da şarjın dolduğunda otomatik kesilmesini sağlıyarak akünün daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.Tabi şu anda çalışmalarım halen devam etmekte olup,bir araya getirip tasarlamış olduğum devreyi dahada geliştirmek üzere pek çok özellikler eklemeyi düşünüyorum.

Yayım tarihi: 2009/01/30 Etiketler: , , , , , , , ,



3 Yorum “Güneş paneli yönlendirici ve dc-dc kaynaklı regülatör

  1. Ekrem BoşgezenEkrem Boşgezen

    Lm358 şemada 1-2-3 nolu bacaklar kullanılmış,+ 8 ve – 4 nolu bacaklara mı bağlanıyor ayrıca kullanılan direnç değeri 6M8 ohm mu yoksa 6megaohm mu yardımcı olursanız sevinirim

    CEVAPLA
    1. Ekrem BoşgezenEkrem Boşgezen

      Solar panel regülatör devresini yaptım fakat voltaj pot ile 1v kadar düşüyor normal çalışmıyor

      CEVAPLA
  2. Ekrem BoşgezenEkrem Boşgezen

    Solar panel regülatör devresini yaptım fakat voltaj pot ile 1v kadar düşüyor normal çalışmıyor

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir