Elektronik Sigorta

| Mayıs 12, 2023 Tarihinde güncellendi
Elektronik Sigorta

Klasik Çam Sigortalara Alternatif bir elektronik sigorta devresi. Bu devre ile güç kaynaklarınızı ve dier cihazlarınızı koruyabilirsiniz. Ayarlanan akım sınırı aşılırsa yada çıkışlar kısadevre olursa korumaya geşer. Kısadevre ortadan kalkınca otomatik olarak akımı devreye uygular.

Devredeki rölelerin voltajı besleme gerilimine eşit olacak. devre sadece 12v değil başka gerilimlerdede kullanabilirsiniz. 100uf kondansatörleri mutlaka kullanınız. bunların voltajı kullandığınız besleme gerilimine uygun olmalı. devredeki BRX46 tristörünü bulamassanız bunun yerina C106 kullanabilirsiniz.

electronic-fuse-elektronik-sigorta

10k pot ile akım ayarı yapılıyor. devreyi çok büyük akımlarda kullanacaksanız devredeki 0R6 5W lık direncin değerini küşültünüz 0R47 , 0R33 , 0R22 , 0R1 gibi değerler kullanabilirsiniz. W değeride akıma göre büyük olmalı. devreye ayrıca kısadevre göstergeside ekleyebilirsiniz. röle bobinlerine LED yada lamba bağlarsanız kısadevre olunca ışıklı ikaz almış olursunuz.

elektronik-sigorta

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/01/12 Etiketler: , , ,



16 Yorum “Elektronik Sigorta

  1. ugurbarutugurbarut

    baskı devresını bızımle paylasabılırsen cok gusel olur.

    CEVAPLA
  2. ORHANORHAN

    Hocam yukarıdaki şemada 5w lık direncin bağlantısı doğrumu acaba onu soracaktım ama..? Sanki değer olarak potansiyometreyi kısa devre durumuna düşürüyor.. Sadece rölenin kontağına girilirse ortadan kalkıyor gibi ama.. gözden kaçırdığım durum varsa anlatırsanız sevinirim.. Teşekkürler…

    CEVAPLA
  3. profahmetprofahmet Yazar

    Alıntı – ORHAN :Hocam yukarıdaki şemada 5w lık direncin bağlantısı doğrumu acaba onu soracaktım ama..? Sanki değer olarak potansiyometreyi kısa devre durumuna düşürüyor.. Sadece rölenin kontağına girilirse ortadan kalkıyor gibi ama.. gözden kaçırdığım durum varsa anlatırsanız sevinirim.. Teşekkürler…

    selam.

    bu devreyi gerilim değil, akım izleyici olarak düşünmelisin. akımı izlemenin yöntemlerinden biride çok küçük değerli bir direncin üzerine düşen gerilimi okumaktır.

    BRX46 tristörü yaklaşık 0,8v da tetikleniyor. devredeki 0,6 ohm 5w direncin üzerinden ohm kanununa göre 0,8/0,6= 1,3~A akıma ulaştığında tristör tetiklenip sigortamız atmış oluyor. bu direncin üzerinde oluşan gerilimi bir potansyometre ile bölerek 1A den daha büyük akımlarda çalışmasını sağlamış oluyoruz. eğer potansyometre kullanılmasaydı ozaman 0,6ohm5w direncin değerini orantılı olarak değiştirmemiz gerekirdi ancak her değerde direnç bulak biraz zordur ve devreyi sabit kullanılmadığında malzeme değiştirmek mümkün olmayacaktır.

    eğer daha düşük akımlarda çalışmak istiyorsan direnç değerini çok fazla büyütmen iyi olmayacaktır. onun için sabit direnç üzerindeki voltajı opamp ile filitreli biçimde yükseltip ayarladığın referans gerilimiyle karşılaştırmalısın. ayrıca akım monitörü devreleride bu işe uygun olur.

    son olarak, devreyi kurup denemiştim. kesinlikle sorunsuz çalışmaktadır…

    kolay gelsin.

    elektronik-sigorta-devresi

    CEVAPLA
  4. ORHANORHAN

    Tamam hocam sağolasın.Çalışma sistemini anladım. İlk olarak bağlantıları ters görmüşüm potansiyometre üzerinden gate e bağlanmış 🙂

    CEVAPLA
  5. Sercan TEKSercan TEK

    Devre için Elinize Sağlık..

    1.2-24 Volt ayarlı bir güç kaynağı yaptımızda bu devreyi ayarlı kaynak çıkışına nasıl uyarlayabiliriz ?

    Devre sabit bir çıkış gerilimi ile sağlıklı çalışıyor ise ayarlı gerilimde nasıl sağlıklı çalışır ?

    CEVAPLA
  6. cihancihan

    Merhaba Ahmet bey,

    Ahmet bey ben 3 ekseen cnc router yapıyorum. Sürücü devresini lehmlemeye başladım. Yakında biter. Bana bir de akım sınırlayıcı lazım. Sizin bu devreyi 0-20 A arasında ayarlayabilmek için ne gibi değişiklik yapmalıyım. Bir de ayarladığım değerin ölçümünü nasıl yapacağım. Biraz acemiyim kusura bakmayın.

    Teşekkürler.

    CEVAPLA
  7. ŞahinŞahin

    Hocam öncelikle ben bu devreyi kurdum. ama nasıl çalıştığını anlayamadım .. devreye 12 volt besleme gerilimini veriyorum .. ama nasıl çalıştığını kavrayamadım. ben bunu nasıl kullanabilirim.. 220 volt beslemeye versem nasıl olur.. yada hocam su adrese bana görsel video çekimi yaparak atabilir misiniz.. video da besleme gerilimini ve hangi yükleri bağlayacağımı söyler veya mesaj olarak atarsanız sevinirim hocam.ben bu devreye klimanın fan motorunu bağlayabilir miyim. Şimdiden çok teşekkür ederim hocam kolay gelsin …

    CEVAPLA
  8. haylazhaylaz

    10 ampere ayarlamam için direncin degerinin kaç olması lazım

    CEVAPLA
  9. BugraBugra

    Hocam c106 tristörünüde bulamıyorum nerden bulucaz birde ben usb koruma devresi yapmak istiyorum bu devre işimi görürmü.pc nini usbi si yandı birdaha yansın istemiyorum oyüzden bu devre işmi görürmü 3 ohm direnç koysam 0,6 ohm 5w direnç yerine ?

    CEVAPLA
  10. BahattinBahattin

    benim anlayamadığım; “devreyi çok büyük akımlarda kullanacaksanız devredeki 0R6 5W lık direncin değerini küşültünüz 0R47 , 0R33 , 0R22 , 0R1 gibi değerler kullanabilirsiniz.” Demiş!

    06R Zaten 047R den küçük değil mi ????

    CEVAPLA
      1. BahattinBahattin

        Cevap verilmez sanıyordum. Çok teşekkür ederim. Öğrenmek için bir soru daha sormak istiyorum.
        Kafayı karıştıran; 06R neden 060R diye yazılmıyor ? Yada 047R neden 04,7R şeklinde yazılmıyor ? eğer böyle olsaydı kafam karışmayacaktı. O halde değer belli olacaktı. Siz bilenlersiniz, size göre elbette bellidir de bu neden bu şekilde bunu merak ettim. Saçma bir sorudur belki ama şu 6R nin yanında neden sıfır yok ?

        CEVAPLA
        1. AhmetCanAhmetCan

          Bu değer yazımları bi standarta(UL, TUV gibi) bağlı. Genelde; eski ve büyük üreticlerin kodlarıda zaman ile standart haline gelmiş. Bazı ülkelerinde(Japonya, Rusya gibi) kendine özgü yazım tarzları var.
          Niye şaçma olsun soru! İşin sırrı deneyim, o da zaman ve çalışma ile oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir