El Tipi Basit Manyetize Demanyetize Cihazı

| Haziran 12, 2012 Tarihinde güncellendi
El Tipi Basit Manyetize Demanyetize Cihazı

Atöleyede çalışırken özellikle tornavidanın mıknatıslanması, manyetize olması işimi çok olaylaştırıyor eminim bir çok kişide benimle aynı düşüncededir fakat bazen farklı işlerde bu manyetize mıknatıslanma olayı işimi zorlaştırabiliyor genelde penset, çımbız işlerimde sorun olurdu…

Ben tornavidaları manyetize etmek için her zaman kenarda köşede duran hoparlör mıknatısı kullanırım tornavidanın mıknatıslanması azaldığında hoparlöre sürter işime devam ederim ama Manyetize De-Manyetize cihazı daha kullanışlı olurdu.. Cihazın yapımı oldukca basit çok az malzeme kullanılıyor 1 adet 1n4007 diyot bobin ve 2 konumlu anahtar yazar bobin için 230v ile çalışan motorun sargısını kullanmış laminatörlerde de bu motorlardan var

manyetizer-de-manyetizer

magnetizator-demagnetizator

Bobine direkt AC şebeke voltajı verildiğinde de-manyetize işlemi yapıyor anahtar ile konum değiştirip 1n4007 üzerinden yarım dalge DC verildiğinde manyetize işlemi yapıyor

magnetizator-demagnetizator-shema

Kaynak: http://www.elteh.net/projekti/magnetizator-demagnetizator.html

Yayım tarihi: 2012/06/12 Etiketler: , , ,



5 Yorum “El Tipi Basit Manyetize Demanyetize Cihazı

  1. olcayolcay

    İşçiliğine de hayran kalmamak elde değil.Adam sanki satmak için yapmış.Neyse, ben bir senkron motor bulayım da deneyim şunu. bakarsın bir işime yarar.

    CEVAPLA
  2. serhatserhat

    çok güzel fikir.

    böyle şeyleri neden biz düşünemiyoruz anlamıyorum.

    cihaz, asenkron motor vs olmadan da yapılır. su tesisatçılarının kullandığı bandaj makaralarına bir miktar tel sarılarak 12V trafoya doğrultucu uygulamadan bağlanır. anahtar devresine bakıldığında anahtarın bobini mıknatıslandırma için doğru akımda çalıştırdığı, mıknatıslığı gidermek için ac kullandığı anlaşılıyor. bu da basit. elimizdeki çıkma alet edevatla bu iş pekala olur. bir ara ben de yapayım…

    teşekkürler paylaşım için.

    CEVAPLA
  3. AliAli

    Bu cihazın aynısını yaptım.Paylaşım için çok çok teşekkürler.Buradaki motor çamarşır makineleri program cihazlarında kullanılan asenkron motor.Bende bir gece lambasından söktüğüm redüktörlü 220 volt motorun bobinini kullanarak yaptım.Yapma nedenim ise hem tornavidalarım kullanmak,hemde kaset çalarların kafa blok kısmını manyetikten arındırma işlemini yapmak.Yani demagnetize etmek.Paylaşım için çok teşekkürler.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir