Tatile çıkmadan önceki son çalışmamı bir kaç gündür gündemimde olan yapay yük (dummy load) üzerine yaptım.
Elektriksel yükleri temsil eden dummy load yani yapay yük özellikle batarya, güç kaynakları, güneş pilleri gibi bir çok aracı test etmede kullanılırlar. Özellikle bir çok üründe görülen akım-gerilim eğrileri bu tip yükleyiciler kullanılarak elde edilmektedir. Kendi içerisinde çeşitlere ayrılan yapay yükleri, en basit anlamda aşağıdaki devreyi kullanarak yapmak mümkündür.
Yukarıdaki devredenin çalışma mantığı şöyledir; opamp kendisine girilen referans gerilimi ile şönt direnç üzerindeki gerilimi eşitlemeye çalışırken mosfet lineer bölgede çalıştırılarak kaynaktan istenilen şekilde akım akması sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır; birincisi mosfet ya da yerine kullanılabilecek herhangi diğer anahtarlama elemanı lineer bölgede çalışmalı ve gerek anahtarlama elemanı gerekse şönt direnç üzerilerinden akacak maksimum akıma dayanabilmelidirler.
Ben test için bilgisayar güç kaynağının 5V kademesini yükledim. Yukarıdaki devre şemasını breadboard üzerine aşağıdaki şekilde kurdum. Burada mosfetin drain ve source uçlarından ve daha sonrasında şönt direnç olarak kullandığım 0.1Ω’un çıkışından yüksek akım geçeceğinden orada kullandığım kabloları kalın seçtim.
Daha sonrasında ise kaynağı aşağıdaki videoda görüleceği üzere yüklemeye başladım. Videoda görülen ölçü aletlerinden soldaki kaynaktan çekilen akımı, sağdaki ise o an şönt dirençteki gerilimi göstermektedir.
En basit anlamıyla gösterdiğim yapay yük, referans geriliminin herhangi bir tane mikrodenetleyici ile oluşturulmasıyla kaynaktan sabit güç ya da akım çekimi gibi işlemlerin dijital olarak gerçekleştirilmesi sağlanarak çeşitli analizlerin yapılması ve bu bilgilerin bilgisayara aktarılması gerçekleştirilebilir.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Yayım tarihi: 2011/07/09 Etiketler: dummy load, dummy load circuit, elektronik yük, yapay yük
Süpersin verdiği bilgiler için teşekkür ederim..
Selamlar elimdeki pillerin kapasitelerini ölçmek böyle bir devre arıyordum çok işime yaradı teşekkürler iyi çalışmalar
hocam irf260n kullanarak 88v da çalışabilecek devre yapacağım, sizin opamplı devreyi kurduğumda opamp yandı . Önerebileceğiniz bir opamp var mı sizin devre için ?
Merhaba
Pot ve opamp 12V ile beslenirse , mosfete 88V uygulayabilirsiniz.
Yalnız voltaj yüksek olduğu için kayıp güç artar.
irf260n ile 3A den yukarı uygulama yapamazsınız. (soğutamazsınız)
Opamp beslemesi 15Volttan yüksek olmamalı. Opampın dayanabileceği voltaj daha yüksektir. (36V gibi) Ancak gate sürmek için özel önlem gerekir. Yani yüksek voltajlı opamp bulsanız bile tek başına yeterli olmaz.
Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim belki de aylarımı kurtardınız
İyi günler dilerim
hocam yüksek voltajda irf260n den daha iyi bir mosfet önereblirmisiniz ?
köryük yaptığım için kayıp güç önemli değil max 88v 40A ile çalışacak irf260n kullanırsam çok sayıda kullanmak zorunda kalacağım