DTMF Tonlu Cihaz Kontrolü

| Mayıs 22, 2023 Tarihinde güncellendi
DTMF Tonlu Cihaz Kontrolü

Hazırlayanlar: Erkan İslamoğlu ve Berhan Tekdemir Emeği geçen Kişilere Teşekkürler DTMF sinyalleri telefon hatlarının özelliklerine bağlı olarak gerçekleştirilen aramalarda, aranan ve arayan kişilerin numaralarının kaydedilmesinde, konuşma sürelerinin tespitinde, uzaktan sistem kontrolünde ve telekonferans sistemlerinde kullanılmaktadır.

DTMF (Dual Tone Multi Frequency) sinyalleri DTMF kodlayıcısı tarafından üretilir. Farklı frekansta iki sinüzoidal işaret cebirsel olarak toplanır. Herhangi bir tuşa basıldığında o tuşa ait iki tane farklı frekanslı sinyal üretilir. Bu sinyallerden düşük frekanslı olanı basılan tuşun hangi satırda yer aldığını yüksek frekanslı olanı da hangi sütunda bulunduğunu belirtir. Ton frekansları harmoniklerden ve diğer bozucu girişlerden etkilenmeyecek şekilde seçilmişlerdir.

Sinyallerin telefon tarafından doğru olarak iletilmesi ve merkez santral tarafından doğru olarak algılanması önemlidir. Sinyal frekansları nominal değerin ±%1.5 değerinde olmalıdır. DTMF esas olarak Amerikan ordusu için Bell telefon laboratuarlarında geliştirilmiş bir kodlama sistemidir. Daha sonra telefon şebekelerinde bilgi yollamanın güvenli yolu olarak tercih edilmiş ve telefon abonesinin santrala aradığı abone ile ilgili bilgileri ilettiği standart yöntem olarak günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

DTMF kodlama sistemi radyo amatörlüğünde yerini son yirmi yıl içinde yaygın olarak almıştır. Günümüzde telsiz cihazlarının çoğunda DTMF sinyallerini yollamaya ve almaya yarayan modüller ile tuş takımı bulunmaktadır.

Bu imkan sayesinde telsiz yardımıyla DTMF kodlu mesajlar, çağrı kodları yollamak; uzaktan kumanda amaçlı rölelerin kontrolü gibi işler gerçekleştirilebilir.

DTMF sinyallerinin algılanıp kodunun çözülmesinde çok değişik yöntemler kullanılmaktadır:filtre, entegre olarak üretilen kod çözücüler, DSP sayısal işaret işlemcileri.

Entegre olarak üretilen kod çözücü örnek devreleri

5089 entegreli kod çözücü 1
5089-entegreli-kod-cozucu

cm8870 entegreli kod çözücü
8870-kod-cozucu-dtmf-sinyallerinin

PİC 16f84 ile DTMF üretimi 1
16f84-dtmf

DTMF Kod Kombinasyon tablosu

1209 Hz

1336 Hz

1477 Hz

697 Hz

1

2

3

770 Hz

4

5

6

852 Hz

7

8

9

941 Hz

*

0

#


Yukarıdaki DTMF Kod kombinasyon tablosundan görüleceği gibi dört adet frekans satır için, dört adet frekansta kolon için tahsis edilmiştir.

Tablonun ortasındaki rakam ve semboller karşılarında bulunan satır ve sütundaki frekans çiftiyle ifade edilirler. Bir örnek vermek gerekirse 4 rakamını 770 Hz ve 1209 Hz lik ton çiftiyle ifade ederiz. Bu ton çiftleri 16 adet ton kombinasyonuna olanak tanır. Bu tonlardan sıra için adanmış olanlar 1 kHz ‘in altında, kolon için tahsis edilmiş olanlar ise 1 kHz ile 2 kHz arasındadır.

Bu frekansların bu sınırlar dahilinde olmasının sebebi telefon ve telsiz sistemlerinde band geçiren filtreler kullanılır ve bu filtreler 300 Hz – 3000 Hz arasındaki konuşma aralığı dediğimiz aralıktaki frekansları geçirirler.DTMF tonlarında bozulma ve kesintilere uğramaması için bu frekans sınırları içinde kalacak şekilde tasarlanmışlardır.

PİC 16F877 Entegresi
pic-16f877-entegresi-minimum

PIC16F877 Portlarının Fonksiyonları : PIC16F877’nin tüm portları her biri bağımsız olarak sayısal giriş veya çıkış olarak kullanılabilme imkanı vermektedir. Bu portlar kendi aralarında beş ana guruba ayrılmaktadır. (PORTA, PORTB, PORTC, PORTD, PORTE) Şimdi bu portları inceleyelim.

PORTA: Bu port RA0, RA1, RA2, RA3, RA4, RA5 olmak üzere 6 Bitliktir.Bu bitler analog/ sayısal çevirici olarak konfigüre edilirler.

PORTB: RB0, RB1, RB2, RB3, RB4, RB5, RB6, RB7 olmak üzere 8 bit genişliğindedir. B portunun tüm bacakları dahili bir dirençle VDD’ye bağlanmıştır. Fakat bu özellik uygulamalarda göz önünde bulundurulmaz. Bu özellik ancak OPTION yazmacının 7. bitini 0 yaparak aktif hale getirilir.

PORTC: RC0, RC, RC2, RC3, RC4, RC4, RC5, RC6, RC7 olmak üzere 8 bit kapasitelidir. SPI,Doğrudan bilgisayarla iletişim yapma, yakalama/ Karşılaştırma ve PWM gibi özel fonksiyonlar yazmaçların ayarlanmasıyla bu portta kullanılır.

PORTD: RD0, RD1, RD2, RD3, RD4, RD5, RD6, RD7 olmak üzere 8 bitliktir. Bütün portlar Schmitt Trigger girişlidir.

PORTE: RE0, RE1, RE2 olmak üzere 3 bit liktir. Bu bacaklarında Schmitt Trigger girişleri vardır.Ayrıca her bir bacak analog / sayısal çevirici olarakta kullanılmaktadır. Eğer PORTD yi TRISE yazmacının PSPMODE bitini 1 yapıp 8bit genişliğinde mikro işlemci portu olarak kullanırsak (parelel slave port) PORTE bacakları PORTD nin bağlandığı mikroişlemci bus nında sırasıyla OKUMA,YAZMA,CHIP SELECT kontrol girişleri olarak kullanılır.

Uygulama Devresi
8870-dtmf-pic16f877-acik-devre-semasi

Örnek Devre
dtmf-ornek-devre

Baskı Devre Çizimleri

PCB Alttan görünüm
dtmf-pcb-150x150.png

PCB Üstten görünüş
dtmf-pcb-ust

DTFM ton kontrolü 8 adet her hangi bir devrenin ya da cihazın uzaktan kontrolünde kullanılabilir. Buradaki amaç telsizle ve ya telefonla uzaktan bir sistemin çalışmasını sağlayabilmektir.

Devrenin çalışması: Telefondan ve ya telsizden çıkan DTMF ton sinyali bir amplifikatör yardımıyla genliği büyütüldükten sonra 100 n’luk kondansatörden geçerek 100 kW’luk dirençle CM8870 decoder entegresi tarafından 5 bitlik veriye dönüştürülür. Normal telefon DTMF’i için CM8870’e 3.574Mhz’li kristal takılmaktadır. Decoder’den çıkan 5 bitlik veri pic 16F877’nin portlarına aktarılır. Pic 16F877 tarafından klavyeden girilen değerle karşılaştırılır ve ilgili röleleri kontaklar.

dtmf-tonlu-cihaz-kontrolu

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/11/21 Etiketler: , , , , , , ,



5 Yorum “DTMF Tonlu Cihaz Kontrolü

  1. ErhanErhan

    Arkadaşım iyi güzel bu proje yapılmış ta orda asm adı altında verilmiş kodlar neyi ifade ediyor yani kodları paylaşmak istemiyorsa hiç onlarıda yazmasın pic basicte yazılmış program pic basicin ürettiği asm kodları direk yapıştırılmış bunun gibi bir çok proje vardı böyle özelliklede hex kodu dahi verilmeyen bitirme projeleri var yani hiç bir kod yoksa o projelerin yayınlanma amacı ne bu iki durum çok rahatsız edici açıkcası

    CEVAPLA
  2. gevvgevv Yazar

    Kaynak kodları olan devreler için bakınız https://320volt.com/dtmf-telefon-ile-cihaz-kontrolu

    Bende biliyorum ne yazıkki kaynak kodları tam olarak yok bu tip projeleririn paylaşılma sebebi Türkçe detaylı bilgi olmasıdır açıklamaları okudunuzmu ne kadar faydalı kıymetli bilgiler var

    Yazar projelerimiz dışındaki yazılar bu siteye özel hazırlanmış değildir arşivimden,internet üzerinden seçilmiş projelerdir ve var olan tüm dosyaları ile paylaşılmıştır bir çoğu sizlerin ulaşamıyacağı kadar uzaktan ve çeşitli zorluklar aşılarak buraya taşındı 🙂 var ise hazırlayan kişilerin bilgileri sitelerinin linkleri eklendi en azından herhangi bir kısıtlama olmadan kolayca ulaşabiliyorsunuz varsın bir kaç projenin asm,hex kodlarının yanında pic basic kodu olmasın

    CEVAPLA
  3. ErhanErhan

    Arkdaşım projeyi yapan kaynak kodu vermeyebilir hexi verir. veya hiç vermez sorun bu değil yani orda asm kodu diyerek pic basicin ürettiği kodlar eklenmesin siteyi bende yakından takip ediyorum. bir kaçgün arayla sürekli yenileniyor.Güzel projeler, makaleler, tezler paylaşılıyor. ama bu şekildeki hareketler hiç hoş değil ben bunu belirtmek istiyorum.

    CEVAPLA
  4. 112 acil112 acil

    ben bikeresinde sırf eğlence için telefona kontörü 3310un tuşlarından çıkardığı sesle yüklemiştim

    CEVAPLA
  5. BahattinBahattin

    bu devrenin arduino ile yapabilirmiyim eğer yapılıyor ise bana yardımcı olabilirmisiniz

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir