DTMF telefon ile uzaktan cihaz kontrol devreleri

| Mayıs 13, 2023 Tarihinde güncellendi
DTMF telefon ile uzaktan cihaz kontrol devreleri

Telefon araması ile uzaklardaki elektronik cihazları kontrol etmek süper bir şey 🙂 bu konu ile ilgili birkaç uygulama var. PIC serisi mikrodenetleyiciler ile yapılmış (1 adet atmel projesi var) DTMF kontrol projeleri (DTMF Remote control) çok değerli bilgiler umarım işinize yarar feyz alırsınız 🙂

İlk uygulamamız sevgili Erol Erdal abimizden projenin tüm detayları bulunuyor her zamanki gibi kaynak picbasic pro kaynak .bas yazılımı bulunmakta ayrıca pcb çizimleride bulunuyor devre PIC16F628 ve HT9170 üzerine kurulu

dtmf-telefon-kontrol-pic16f628-ht9170

DTMF TELEFONLA CİHAZ KONTROLÜ (picbasic pro)

Açıklama: PCB ölçüsü 1/1 oranında olup direk bastırılıp kullanılacaktır. Boyut ayarlamasına gerek yoktur. Sistem PCB deki yer sorunu nedeni ile 6 adet cihaza kumanda edilecek şekilde tasarlanmıştır. Sistemin çalışmaya başlaması için gerekli önseçimli zil çalma adedi 5 adet dir. Bu daha sonra telefonla değiştirilebilir.

Sistem 5 adet telefon zilinin çalmasını müteakip otomatik olarak açılır ve 3 adet açılış beep sesi duyulur. Beep sesleri mümkün olan en kuvvetli biçimde verilmeye çalışılmıştır. Daha da kuvvetlendirmek için devreye kuvvetlendirici bağlanması gerekmektedir. Sesin azlığından lütfen şikayet etmeyiniz. İsteyen kuvvetlendirici bağlayabilir.

Açılışı müteakip giriş için şifre girilmesi gerekir. Şifre 4 haneli bir rakam olup önseçimli şifre 1234 rakamıdır. Buda program içinden veya telefonla sonradan değiştirilebilmektedir.

Şayet şifrenizi unutur iseniz ikinci şifre ile sistemi açmanız mümkündür. Buda 2006 olarak belirlenmiştir. İsteyen bunu program içinden değiştirebilir (telefonla değiştirilemez).

Girilen şifre doğru ise, doğruluğu belirleyen bir beep mesajı değil ise yanlış olduğunu belirleyen bir beep mesajı alacaksınız.

Şifreniz yanlış ise yeniden girme imkanınız bulunmaktadır. Yeniden giriş imkanı 3 adettir. Şayet 3 defa yanlış şifre girerseniz sistem kendini kilitler ve yeniden giriş yapılmasına mani olur.

Girilen şifre doğru ise; Öncelikle bir işlem seçmeniz gerekecek. İki seçeneğiniz var;

# tuşuna basarak herhangi bir cihazı açma bölümüne geçebilirsiniz;
* tuşuna basarak herhangi bir cihazı kapatma bölümüne geçebilirsiniz.

Diyelimki # tuşu ile açma bölümüne geldiniz. Burada şayet;

– 0 tuşuna basarsanız sistemden hemen çıkarsınız ve hat kullanıma kapatılır.
– 1 tuşuna basarsanız 1 nolu cihaz açılır.
– 2 tuşuna basarsanız 2 nolu cihaz açılır
– 3 tuşuna basarsanız 3 nolu cihaz açılır
– 4 tuşuna basarsanız 4 nolu cihaz açılır.
– 5 tuşuna basarsanız 5 nolu cihaz açılır
– 6 tuşuna basarsanız 6 nolu cihaz açılır
– 8 tuşuna basarsanız zil çalma sayısını yeniden girersiniz (1-9 arası değer)
– 9 tuşuna basarsanız şifrenizi değiştirebilirsiniz. (4 haneli bir rakam)

Diyelimki * tuşu ile kapatma bölümüne geçtiniz. Burada şayet;

– 0 tuşuna basarsanız açık olan tüm cihazların hepsini kapatırsınız.
– 1 tuşuna basarsanız 1 nolu cihaz kapanır.
– 2 tuşuna basarsanız 2 nolu cihaz kapanır
– 3 tuşuna basarsanız 3 nolu cihaz kapanır.
– 4 tuşuna basarsanız 4 nolu cihaz kapanır.
– 5 tuşuna basarsanız 5 nolu cihaz kapanır
– 6 tuşuna basarsanız 6 nolu cihaz kapanır.

Şifre girişi seçilmiş ise (Önce # tuşu sonra 9 tuşu ile) öncelikle mevcut şifrenizi girmeniz ve gelen beep ikazlarını takiben yeni şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Gerek tuş girişlerinde ve gerekse şifre girişlerinde süre tutulmaktadır. Şayet önceden ayarlanmış süre içinde giriş yapılmaz ise sistem kendini otomatik olarak kapatacaktır.

Bu nedenle girişlerin çabuk yapılmasında yarar vardır. Sistemden hoşlanacağınız ümidi ile başarılar temenni ediyorum.

Ete

PIC 16F84A DTMF kontrol projesi

Foxdelta sitesinden güzel bir uygulama “PIC 16F84A DTMF Repeater (Remote) Controller” devre pic 16f84 mikrodenetleyici üzerine kurulu telefon sinyallerini ileten entegre MT8870 çıkış rölelerini süren entegre ise ULN2803 pdf formatında verilen ek dosyada arama sonrasında girilecek rakamların listesi ve hangi röleyi açtığını belirten tablo bulunuyor tüm detaylar (ingilizce) verilmiş yazılım assembly dili ile hazırlanmış

PIC 16F84A DTMF Repeater (Remote) Controller

Açıklama : DTMF Kontrol devresinin ikinci denemesi. İlk çalışmanın başarılı olduğu söylenebilir bazı malzemeler sorun çıkartmıştı Sebepler 75T204 DTMF alıcısı ile PIC arasında arabirim problemi ile ilişkili olarak bulunmustur. 75T204 şimdi MT8870 ile değiştirilmişti ve sonuçlar %100’dur.

Uygulama Detayları ve diğer dosyalara Buradan ulaşabilirsiniz.

Khazama Sitesinden Atmel ATMEGA8 MT8870D üzerine kurulu güzel bir uygulama devre şeması .hex kodu ve orcad .dns .opj .dbk dosyaları var

atmega8_dtmf.jpgdtmf_diagram.gif

PIC16F84 ve KT3170 kod çözücü entegresi üzerine kurulu detaylı anlatımı ile güzel bir proje raporu hazırlayan: Onur Küçük projenin .asm dosyası : onur-kucuk.asm

DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresinin hattı açan kısmını oluşturan devre için Şekil-1’de gösterilen devre şeması ve ona alternatif olarak bulunan Şekil-2’de gösterilen devre şeması breadboard üzerine kurulmak suretiyle telefon hattına bağlanarak denendi. Denemeler sonucu Şekil-2’deki devrenin çıkışında ki sinyalin, Şekil-1’deki devrenin çıkışındaki sinyale nazaran daha fazla ripple’a sahip olduğu tespit edildi.

Bu tespitler sonucunda DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresinin hattı açan kısmı için Şekil-1’deki devrenin kullanılmasının daha uygun olacağı kanaatine varıldı.

dtmf-proje-telefon-hat-algilama-1 dtmf-proje-telefon-hat-algilama-2

Fakat her iki devrede de özellikle ilk üç çalmada telefon çalma sinyali ile devrelerin çıkışındaki sinyal arasında senkronizasyon eksikliği bulunduğu görüldü. Yinede altıncı çalma sonunda bu senkronizasyon eksikliğinin nispeten giderildiği gözlenmiştir. DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresinin aktif hale geçmesi için telefonun beş kez çalmasının uygun olduğu ve çalma sayısı PIC içerisinde kontrol ettirileceği için devrenin çalışması açısından mühim bir problem oluşturmayacağı kanısına varılmıştır.

DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresinde, kullanıcının hattın diğer ucundan telefon vasıtasıyla DTMF sinyaller olarak gönderdiği komutları PIC’in algılayabileceği Binary karşılıklarına çeviren KT3170 DTMF kod çözücü entegresinin gerekli konfigürasyona sahip şekli breadboard üzerinde kurularak denendi. Devreyi hattan yalıtmak amacıyla transformatör kullanıldı.

Devrenin bu haliyle hattan fazla akım çektiği gözlendi. Bu sebeple hem devreyi korumak hem de hattı yüklememek için Şekil-2’deki devre kuruldu. Devrenin bu haliyle daha sağlıklı olarak çalıştığı ve hattan gelen DTMF sinyalleri doğru olarak çıkışlarına aktardığı tespit edildi.

kt3170-dtmf-1 kt3170-dtmf-2

DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresinin Çalmayı Algılama ve Hattı Açma kısımlarında kullanılabilecek devreler hakkında araştırma yapılmak suretiyle orijinal devrede aynı işi yapan kısımlara alternatif olarak devreye adapte edilebilecek iki adet devre belirlendi. Bu devrelerin sisteme adaptasyonu için çözüm yolları arandı. Belirlenen bu devreler de dikkate alınarak DTMF Sinyallerle Uzaktan Kontrol Devresi için bir blok şema hazırlandı.

hatti-acan-devre-algilayici-devre

Mevcut devrenin çalmayı algılayan kısmı denendi fakat devrenin olması gerektiği gibi çalışmadığı, devrenin telefon 1 kez çaldıktan sonra hattı meşgule attığı gözlendi.

Yukarıda şekli görülen hattı açan devrenin kullanılmasının bir sakınca yaratmayacağı fakat çalmayı algılayan devre üzerinde değişiklik yapılmadan kullanılmasının uygun olamayabileceği kanaatine varıldı.

dtmf-sinyallarle-uzaktan-kontrol-devresinin-blok-semasi

Telefon tuş takımı hakkında detaylı bilgi (ingilizce) çeşitli bilgiler ve tuş seslerinin (wav formatında)

dtmf_dual-tone.PNG

770 Tone

DTMF ile Röle Kontrol

Antrak sitesinden güzel bir uygulama Şükrü Özkarabacak Abimize Teşekkürler Dosyaları Buradan indirebilirsiniz

dtmf_ile_role.jpg

DTMF ile kontrol sistemi birçok amatör rölede kulanılmaktadır Bu sistem sayesinde bir röle sistemini kilometrelerce öteden açamak veya kapatmak mümkündür Sistemimizin çalışma mantığına kısaca bakacak olursak , DTMF tonları önce HT8870 isimli entegreye ulaşmakta ve bu entegre tarafından çözülerek dört bitlik binary sayı sistemi şeklinde çıkmaktadır

dtmf_tablo.png

Bu dört bitlik sayı sistemi PIC16F84A tarafından algılanmakta ve sonrasında gelen bilginin doğruluğuna göre TR1 veya TR2 (BC547) transistörleri tetiklenerek röleler iletime geçmektedir. Devrede iki adet röle bulunmaktadır. İstendiğinde bu röleler zamanlayıcı olarakta kullanılmaktadır.

Ekte vermiş olduğum dosyada devrenin PROTEUS programında çizilmiş baskı devresi , iki adet hex dosyası ve uygulamaya ait çeşitli resimler bulunmaktadır. Hex dosyalarından birincisinde röle1 25 dakika zamanlayıcı olarak ayarlanmış diğeri ise AÇ-KAPAT şeklinde çalışmaktadır. İkinci HEX dosyasında ise rölelerin ikiside sabit olarak AÇ-KAPAT olarak ayarlanmıştır. Zamanlayıcı özelliği bulunan hex dosyasının şifreleri şöyle ayarlanmıştır. Röle1 zamanlayıcı olarak ayarlı 25 dakika şifre “B01” Röle2 AÇ-KAPAT şifre “B02” aynı şifre hem açmak için hemde kapatmak için kullanılmaktadır. İkinci HEX dosyasının şifreleri Röle1 için “7A6” Röle2 için “7A7” şeklinde ayarlanmıştır.

Çalışmayı uygulayacak arkadaşlara başarılar dilerim. Konu ile ilgili aklınıza takılabilecek hertürlü hususta [email protected] Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır adresinden ulaşabilirsiniz tüm amatörlere TARSUS’TAN 73…..

Tüm dosyalar için alternatif link;

dtmf-telefon-ile-uzaktan-cihaz-kontrol-devreleri-dw-link

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/02/15 Etiketler: , , , , , , ,



38 Yorum “DTMF telefon ile uzaktan cihaz kontrol devreleri

  1. MNMN

    MT 8870 İ NERDEN BULABİLİRİM BAYADIR ARAŞTIRIYORUM AMA BULAMADIM BU KONUDA BANA YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

    CEVAPLA
  2. alpalp

    ilk devredeki sabit hatlı telefon yerine cep telefonu kullanabilirmiyiz??

    CEVAPLA
  3. burakburak

    sabit hatlı telefon yerine cep telefonu kullanabilirsin.cep telefonunun kulaklık ayarlarından otomatik cevaplamayı aktif et.sonra kulaklığın kafasını kes iki kabloyu normal telefon hattını bağladığın şekilde bağla.ama tel hattıyla cep telefonu kulaklığını voltajları arasında fark var.buna dikkat etmen gerek.iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  4. MetinMetin

    elektronik Devrede buLunan TR1 Transformatör’ünün değeRini biLen vaRsa Rica Etsem söyleyebiLiR mi? Şimdiden TeşekkürLeR…

    CEVAPLA
  5. MetinMetin

    DTMF kontol düzeneğinde bulunan hat trafosunun değerini bilen arkadaşım varsa bana yardımcı olabilir mi? Hat tfafosunun değerini söyleyebilecek arkadaşım var mı?

    CEVAPLA
  6. gevvgevv Yazar

    Eskiden kullandığımız PCI ISA modem kartları üzerindeki trafoları kullanabilirsiniz şuan bir çok bilgisayarcının hurdalığında bulunmakta 🙂

    CEVAPLA
  7. nightmarenightmare

    Arkadaşlar birinci devredeki role kartını kontrol kartının neresine bağlıycaz bir türlü çözemedim biraz acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler…

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Kontrol kartının pcb (ust) çiziminde led çıkışları var (ca,c2,c3….) dikkat ederseniz her led çıkışında fazladan bir pad var o pad üzerinden röle kartına kablo çekilecek iyi çalışmalar

      CEVAPLA
  8. miraçmiraç

    Devrede kullanılan optocOupler TIL 111-117 VE 3,575 MHZ KRİSTALİ bulamadım piyasada birtürlü.Önerebileceğiniz bir yer varmı acaba veya bu parçalar yerine alternatif gösterebileceğiniz parçalar olabilirmi??

    CEVAPLA
  9. miraçmiraç

    Hocam ilk devredeki TIL 111 yerine TIL 113 kullansak olurmu acaba??? Tıl 111 , 3,575 mhz krstal ve ht9170 bu malzemeleri bi türlü aynı sitede bulamıyorm.Hep biri eksik oluyor 2 aydır bunları arıyorum yardımlarınızı bekliyorum.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      TIL 111 TIL 113 için datasheet bilgilerine bakın bacak bağlantıları vb. diğer malzemeleri hafta içi bende piyasadan araştırayım tahminimce pazartesi akşamı haberiniz olur

      CEVAPLA
  10. miraçmiraç

    ilginize sonsuz teşekkürler.Bu üç elemanı bulabileceğim bi site veya bi elektronikçi adresi verebilirseniz çok harika olur ayrı ayrı sitelerde var fakat ayrı ayrı karrgo parası vermek istemiyorum.Mesajınızı beklicem tekrardan teşekkürler hocam.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Öncelikle TIL serisi için datasheet dosyalarına göre karşılık olabilecek optokublör bulun tafminimce pc817 olur en önemlisi bacak bağlantısı buna dikkat edin kristal 3.575 değil devre şemasında görünen 3.576 ben 3.575 olarak araştırdım bulamadım en yakın değer 3.579 sorun değil kristal bir şekilde uydurulur siz 3.579 ile deneme yaparsınız duruma göre hallederiz ht9170 de bulundu şimdi tüm malzemelerin bir listesini yapın

      İntel elektronik ile görüşün 0216 338 33 19 – 0216 330 85 86 [email protected] 320volt yönlendirdi dersiniz 🙂 beni tanırlar önce telefonla görüşürsünüz durumu mail ile malzeme listesini gönderirsiniz kargonuzu çıkarlar kristali dert etmeyin en yakın değer ile deneyin 😉 iyi çalışmalar

      CEVAPLA
  11. abyssabyss

    Arkadaslar ,bende cep telefonu ile evımde ısık yakmak ıstıyorum ama elektronıkten hıc anlamıyorum ,emegı karsılıgını vermek kaydıyla bır arkadas bana yardımcı olur mu acaba ,[email protected]

    CEVAPLA
  12. feezerfeezer

    Arkadaşlar mt8870 entegresiyle ilgili türkçe bir kaynak bulamadım.Bitirme tezimi yazmaya çalışıyorum.bu konuda elinde döküman olan varsa bana yardım edebilir mi? lütfen.

    CEVAPLA
  13. ibrahimibrahim

    arkadaşlar merhaba bir sorum olacaktı, santralde bulunan dahili çıkışlardan 12 tanesini her bir çıkışa tek yek pare kablo ve birde ortak kablo bağlantısı ile taşıma imakanı varmı . toplamda 13 tak kablo olacak her bir dahili hatta tek yekpare kablo gidecek ve bütün dahililere ortak kablo gidecek. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    CEVAPLA
  14. serkanserkan

    Selam aynı devreyi yaptım telefonla arıyorum cihaz cevap veriyor 1234 kabul etmiyor fakat 2006 kabul ediyor 2006 dan sonra #1 de 1 nolu röle ve 6 ya kadar devreye giriyor fakat *1 yaptığımda hata veriyor bunu neden yapar yardımcı olurmusunuz 2006 dan girdiğim içinmi sebebini bulamadım 1 den 6 yakadar yakıyorum kapatamıyorum

    CEVAPLA
  15. gevvgevv Yazar

    ETE Hocamızdan alıntıdır;

    şifre 2580 olmalı 1234 değil. Programın başına bir data satırı koymuşum onu açarsan şifre 1234 olabilir. Aöa mevcut şifre 2580 veya 2006 şeklinde düzenlenmiş.

    Programda bir kusur yok. Üstelik bunu bir çok kişi yaptı. Bende yapmıştım hala duruyor ve çalışıyor tabiiki.

    Ayrıca gerek şifre girişlerinde ve gerekse açma kapatma girişlerinde zaman çalışmaktadır. Bilgileri zaman geçirmeden çabuk girmelisin. Aksi taktirde sistem kendini otomatik olarak kapatıyor.

    Programın yenisi aşağıdaki linkte mevcut. Şema değişikliğide orada var.
    Şifre yine aynı.

    http://www.4shared.com/file/v4mJOmNe/DTMF_TUMU.html

    Ete

    CEVAPLA
  16. Murat YILMAZMurat YILMAZ

    Hocam bu devrelerden hangisi daha sağlıklı çalışır PIC16F628 ile yapılan mı yoksa 16F84A ile yapılan mı?

    PIC16F628 ile yapılan devrede (Şemasında) roleler nasıl bağlanacak nereden bağlanacak anlayamadım. Birde her iki devre içinde maksimum kaç role kontrol edebilmiş oluyoruz bu konularda açıklama yapabilirseniz sonsuz teşekkür ederim.

    Ellerinize sağlık çok güzel bir örnek çalışma olmuş teşekkürler demeden geçemeyeceğim.
    Saygılar…

    CEVAPLA
  17. serkanserkan

    Selam devreyi cep telefonu ile yapsak çalma sayısını algılama olayını nasıl yaparız

    telefon çalarken pic nasıl algılıyor ?

    Aralarda zamandan bahsettiniz hızlı kullanmaktan nasıl yavaşlatırım

    CEVAPLA
  18. SerpilSerpil

    Merhaba,
    Benim farklı bir sorum olacak. Şimdi bu devrenin çıkışında röle var, röleye cihazı bağlıyoruz. Peki röleye cihazı nasıl bağlıyoruz. Örneğin ben evde çalışan lambayı röleye nasıl bağlıycam? Yani evde duvardaki anahtarla lambayı açmışken (yani anahtar kapalıyken) bu devre aracılığıyla lambayı söndürmek istiyorum. Yani lamba hem evdeki anahtar, hem bu devre aracılığıyla nasıl kontrol edilecek o kısmını anlamış değilim. Yerdımcı olursanız çok sevinirim….

    CEVAPLA
  19. NeoNeo

    Serpil soruna ben cevap vereyim; devreyi tamamlamışsan, röle bağlantısı kolay, rölenin içeriğinde bir bobin ile 1 veya daha fazla açık veya kapalı kontak ucu bulunmaktadır.devrenin çıkışı rölenin bobinine bağlanır ve bu kontaklarda anahtarlama yapar. duvardaki lamba anahtardan açıkken bu röle çektiğinde kapamak istiyor isen mevcutta bulunan lambana gelen bir faz ve bir nötr ucundan sadece birini alıp devrenin kapalı kontağının bir ucuna bağlayacaksın, bu kapalı kontağın diğer ucuna da başka bir kablo bağlayıp, o bağladığın kablonun diğer ucunu da lambaya bağlayacaksın.

    yani röle çektiğinde devre kesilecek lamba sönecek… aynı mantıkla kapalı kontağına da bağlanarak ters işlem de yapılabilir. rölenin hangi bacağı ne anlama geldiğini soracak olursan genelde rölenin üzerinde bacak numaralarına göre şeması bulunur, yoksa da netten kataloğundan bakabilirsin. ama bence lamba yakıp söndürmek için telefon biraz masraflı olur, el çırpmasıyla açılıp lambayı açıp kapayan bir devre yaparsan daha uygun olacağını düşünüyorum. tabi tercih senin…

    CEVAPLA
  20. kadirkadir

    şimdi çok güzel bilgiler vermişsiniz benim alanım değil ama bazı kötü niyetli bu sistemi kullanarak uzaktan kontrollü bomba yapabilirler gibime geldi o yüzden bazı can alıcı noktaları atlayıp sadece bildiğiniz reel insanlara anlatsanız bu şekilde internette tümünü yayınlamak yerine bence daha iyi olur

    CEVAPLA
  21. ysnysn

    gerçekten gzel bir çalışma olmuş fakat nerden başlıyacağımı nasıl olacağını bilemedim bir çok kişinin takıldığı nokta bu yardımcı olabilirseniz sevinirim

    CEVAPLA
  22. onuronur

    Hiç bir devrenin şemalarını alamadım linklerine bir bakınız.

    CEVAPLA
  23. emreemre

    telefonla devre arasındaki bağlantı nasıl yapıyor bilgisi olan yardımcı olabilir mi ?

    CEVAPLA
  24. habib karataşhabib karataş

    burda port sayısını nasıl arttırabilriz ? mesela şuan elimde 8 röle kontrol edebilen bi devre var fakat ben bunu arttırabilirim ? veya bu arttırılabilir mi ?

    CEVAPLA
  25. fatihfatih

    selam bu sistemi gsm modül ile yapamazmıyız elimde sim800l gms var bu modülü 16f628 ile kullanmak istiyorum bana sadece modülden çagrı geldigi zaman çagrıyı açsın yani ATA komutuna cevap versin böyle bir program yazabilirmisin. dil olarak çat pat pbp biliyorum. bu konuda yardımcı olursan memnun olurum

    teşekkürler..

    CEVAPLA
  26. ulaşulaş

    merhaba kolay gelsin bu devrenin içeriği ile ilgi ders notlarına ulaşabileceğim bir link varmıdır yada ulaşabileceğim kitap yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir