Derleme basit elektronik devreler

| Ekim 14, 2010 Tarihinde güncellendi
Derleme basit elektronik devreler

Selamlar.

Bu makalede, elektroniği öğrenmeye yeni başlayanlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm basit elektronik devrelerimi sunacağım.

Uygulamaların bazılarını forumlardaki istekler üzerine kendim çizdim ve birkaçınıda eski kitaplarımdan derledim. Devreler basit olsada bir çok sistemin tasarımında pratik çözüm olarak kullanılabilinir.

Basit 5 volt regüle devresi

Sabit 5v verebilen basit bir regüle devresi. Çıkış gerilimi = zener voltajı – transistör eşik gerilimi formülüne göredir.

basit-5-volt-regule-devresi-5v-regulator

En basit DC lamba dimmeri

Lamba yada motor gibi yükleri dimmerleyebileceğiniz en basit devre.

en-basit-dc-lamba-dimmeri-lamp-dimmer

Voltaj koruma devresi

Güç kaynağınızda olabilecek tehlikeli voltaj yükselmelerinde cihazınızı koruyabileceğiniz basit bir devre. 12v zener ayarlanabilecek en düşük voltaj değerini belirler. 10k potansiyometre  ile 12v dan daha yüksek değerlere ayarlayabilirsiniz. Devreyi resetlemek için kaynak gerilimini kesmelisiniz.

voltaj-koruma-devresi-elektronik-sigorta

3 Kanal push buton devresi

Bu devre bilgi yarışmalarında kullanılan bir uygulamadır. A, B, C üç yarışmacıdır. Soruyu bilip butona ilk basanın ikaz LED’i yanar dierleri sonradan bassa bile yanmaz. RESET butonu ise yanmış olan ikaz ledini söndürür.

3-Kanal -push-buton-devresi-cd4013

Ayarlı Buck-Boost konvertör devresi

Bu devre basit bir Buck-boost converter örneğidir. Giriş gerilimini 3v ile 15v arası uygulayarak çıkıştan ayarladığınız değeri sabit olarak alırsınız. 10v zener minimum çıkış gerilimini belirler. 10k pot ile çıkışı ayarlayabilirsiniz.  Bu uygulmayı negatif gerilim elde etmede kullanabilirsiniz.

Ayarli-Buck-Boost-konvertor-devresi-BuckBoost-covertor

Dijital kontrollü akım sınırlama devresi

Bu devre ile akım sınırlamasını dijital olarak ayarlayabilirsiniz. dirençler R-2R kombinasyonuna göre kullanılmıştır. ikili sayı sisteminin değeriyle orantılı akım sınırlaması ayarlanır.

uln2003a-digital-akim-sinirlama-devresi-current-limit

NE555 ile tek tetiklemeli zamanlayıcı

Devredeki butonla 555 entegresini tetiklediğinizde röle hemen enerjilenir ve ayarladığınız zaman dolunca kontakları tekrar bırakır. çalışma süresi 220k pot ve C1 kondansatörüne göre belirleniyor. Zamanlamanın başlaması için tek tetik alması yeterlidir.

ne555-tek-tetiklemeli-zamanlayici-555-timer-circuit-relay

Transistörlü ayarlı zener devresi

Zener diodlara alternatif bir devre. buradaki kullanacağınız PNP transistörünün akımına göre daha güçlü bir zener diod elde etmiş olursunuz. gerilim ayarı potun her 10k değerinde 1v artıyor.

transistorlu-ayarli-zener-variable-zener-diode

12V AC – 24V DC gerilim ikileyici

12 Volt AC gerilimi kondansatörler ile ikiye katlayarak 24 Volt  DC gerilim elde edebilirsiniz. bu dc gerilimin akımı, kondansatörlerin kapasitesine ve trafo ile köprü diodun gücüne bağlıdır. Çıkış her nekadar 24v olsada bunu sürekli verimli biçimde kullanamassınız. ancak akımı sürekli değilde kesik kesik harcadığınızda kondansatörler şarj olma zamanını daha çok toplayacağından verim artacaktır.

Not: Bu 24v etkin değerdir. kondansatörler max. tepe değerini depolar ve bu nedenle çıkışta yaklaşık 33v değerini okuyabilirsiniz. Bu gerilim trafolardan trafoya tölerans farklılığı gösterebilir.

12v-24v-converter-gerilim-ikileyici

İki butonlu ON/OFF anahtarı

iki ayrı butonlu ve transistörlerle yapılmış basit on-off anahtarı.

electronic-on-off-circuit-asit-acma-kapama-anahtari

Tek darbe üretici devreleri

Buradaki devreler butonla tetiklendiği zaman sadece tek pulse yani darbe üretir. Darbenin periyodunu R ve C elemanlarının değerine göre ayarlayabilirsiniz.

ne555-pulse

cd4093-one-pulse

Basit su seviye kontrol devresi

Kuyu ve depolardaki suyu pompayla boşaltırken yada tam tersi su doldururken seviye kontrolünü en basit bu devre ile sağlıklı bir biçimde yapabilirsiniz. su seviyesi Min. probunun altına düştüğünde pompa motoru durur. tekrar çalışması için su seviyesinin Max probuna ulaşmasını bekler. Şase probu su kazanının en dip noktasında bulunmalıdır.

su-seviye-kontrol-devresi-water-circuit

7812 Sabit regüle entegresini ayarlı olarak kullanma

Bu devre ile 78** sabit regülatör entegrelerini ayarlı hale dönüştürebilinir. 7812’nin GND voltajı -12v olduğunda çıkışı 0v okunur. entegreler simetrik kaynakla beslenmiştir.

7812-ayarli-variable-regulator-ic

Elektronik sigorta devresi

Güç kaynaklarınızı korumak amacıyla yapılmış basit bir elektronik sigorta devresi. 0.6ohm 5w direncin üzerinden akan akıma göre düşen gerilim trirstörü tetikleyerek röleyi enerjilendirip devreden akımı keser. Tristöre paralel bağlı buton ise devreyi resetleyerek akımı tekrar uygular.

elektronik-sigorta-devresi-electronic-fuse

Tek butonlu ON/OFF anahtarı

Bu devre tek butonla on-off yapar. R3 direncine paralel olarak röle bobinini sürebilirsiniz. NPN transistörler ihtiyaca göre BC546 veya BC337 olarak tercih edilebilinir.

tek-butunlu-on-off-anahtar-devresi

Op-amp PWM osilatörlü güç kontrolü

Devre opamp ile yapılmış pwm osilatörüdür . Bu devre pwm darbesi üreterek güç kontrolü olarak kullanılıyor. potansyometreler frenkans ve pwm ayarı yapıyor. pwm ayarı yapılırken frenkans sabit tutuluyor

lm324-pwm-opamp-pulse-osilator

Yayım tarihi: 2010/10/14 Etiketler: , ,



28 Yorum “Derleme basit elektronik devreler

  1. ArnavutArnavut

    devre şemaları çok faydalı,
    çok teşekkürler hocam.
    Saygılar,

    CEVAPLA
  2. gevvgevv

    Teşekkürler @profahmet hocam sizin forumlardaki paylaşımlarınızı toplasak 10..20 dolu site çıkar 🙂 yıllardır internet üzerinde katkınız sürüyor

    iyi çalışmalar dilerim

    CEVAPLA
  3. emreemre

    IR alıcı kullanarak karşılıklı alıcı-verici uygulamasıyla arasından cisim geçtiği takdirde led yakacak bir devre kurmak istiyorum.. bulabilir miyiz ?

    CEVAPLA
  4. Hayrettin DemirHayrettin Demir

    İyi günler ;

    “En Basit DC Lamba Dimmeri” devresini yapmak isteyen bir arkadaşımız , potansiyometreyi ve transistörü yakar.(Potu +’ya doğru çektiğinde , aşırı polarmalandırılmadan dolayı).

    Devre simülasyon programlarında doğru çalışıyor görünebilir.

    Devrenin şu hali ile çalışması için potun orta ucuna 5-10K’lık direnç koymak gerekir.

    CEVAPLA
  5. profahmetprofahmet Yazar

    Alıntı – Hayrettin Demir :
    İyi günler ;
    “En Basit DC Lamba Dimmeri” devresini yapmak isteyen bir arkadaşımız , potansiyometreyi ve transistörü yakar.(Potu +’ya doğru çektiğinde , aşırı polarmalandırılmadan dolayı).
    Devre simülasyon programlarında doğru çalışıyor görünebilir.
    Devrenin şu hali ile çalışması için potun orta ucuna 5-10K’lık direnç koymak gerekir.

    eminmisin? transistör ORTAK COLLECTOR bağlantısı yapıldı dikkat edelim lütfen. öğrencilerime bu devreyi defalarca uyguladım.

    CEVAPLA
  6. DoğukanDoğukan

    Tek butonlu ON/OFF anahtarı devresini yaptım fakat butona basınca led yanıyor bırakınca sönüyor. NPN transistör olarak bc337 kullandım. devreyi boarta kurdum çok kontrol ettim fakat sorunu gideremedim.

    CEVAPLA
    1. YücelYücel

      Ben yaptım çok da güzel çalışıyor. Aradığım bir devreydi. Oto elektriğinde anahtar yerine bu devre ve röleler kullanmak çok keyifli. Bu arada transistor olarak BC 547 kullandım. 470nf yerine bulamadığım için 1.0 uF kutupsuz kullandım. Sonuç mükemmel. Devreyi tasarlayanlardan Allah razı olsun.

      CEVAPLA
  7. profahmetprofahmet Yazar

    Alıntı – Doğukan :
    Tek butonlu ON/OFF anahtarı devresini yaptım fakat butona basınca led yanıyor bırakınca sönüyor. NPN transistör olarak bc337 kullandım. devreyi boarta kurdum çok kontrol ettim fakat sorunu gideremedim.

    selam.

    bahsettiğin devreyi bende board üzerinde test etmiştim ve ayrıca birkaç kişi daha denemişti ve gayet memnun kaldılar.

    öncelikle kullandığın malzemelerin sağlamlık testini yap. hatalı yada sahte transistörler sorun çıkarabilir.

    bazı bc337 transistörlerinin bacak bağlantıları ters oluyor. normalde c.b.e olması gerekirken, e.b.c şeklinde olanlarda mevcut. avometre ile bacakları tesbit etmende fayda var.

    birde besleme voltajını çok düşük verdiysen buda sorun çıkarabilir. tam 12v ile besle.
    kolay gelsin.

    Alıntı – Hayrettin Demir :
    Evet , haklısın.

    teşekkürler.

    önceki mesajda bahsettiğiniz durum ortak emiter bağlantısı için uygulanmalıdır. aslında şuanki devrede transistörü darlington kullanmalıyız ama bu işe temelden başlayanlara öğretici olması açısından en sade bağlantıyı gösterdim ancak endüstriyel kullanımda elbette bukadar basit yapılmamalıdır.

    CEVAPLA
  8. ciyazanciyazan

    emeğinize sağlık on numara bir çalışma göstermişsiniz sağ olun

    CEVAPLA
  9. eyypeyyp

    3 Kanal push buton devresi benim ödevim simüle edemedim lütfen yardım edin 🙁 ms9 dosyasını gönderseniz çok iyi olur..([email protected])

    CEVAPLA
  10. holderholder

    gostei das fontes chaveadas mas… como enrrolar o trafo ja tentei varios mas sem sucesso ajude-me

    CEVAPLA
  11. MERT TAŞKINMERT TAŞKIN

    Merhaba öncelikle devre şemaları çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

    şu an yaz okulu gidiyorum ve güç elektroniği dersini 3.kez alıyorum hoca ödev olarak 220v buck konvertör devresi verdi şimdi ben bunun nasıl yapılacağını bir türlü anlamadım yukarıdaki şemada +15 v giriş var birisi bana yardımcı olursa sevinirim 🙂

    [email protected]

    CEVAPLA
  12. sedatsedat

    NE555 ile tek tetiklemeli zamanlayıcı ile ilgili sorunum var tetiklediğimde çalışıyor ama röle birdaha salmıyor lütfen yardımcı olun ne gibi bir hata yapmışımdır acaba.

    CEVAPLA
  13. gökhangökhan

    merhabalar ,
    En basit DC lamba dimmeri devresinde 12v luk lamba yerine 220v luk ufak bir motoru kontrol etmek istiyorum 2n3055 yerine hangi transistörü kullanmam gerekir.
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    CEVAPLA
  14. beykozlubeykozlu

    ne 555 entegresi ile veya başka bir entegre ile ilk etapta lojik 0 iken belli bir zaman geçtikten sonra çıkış olarak lojik 1 veren devreyi nasıl yapabilirim.

    CEVAPLA
  15. semih gümüşsemih gümüş

    profahmet yaptığın UPS devresini paylaşırmısın

    CEVAPLA
  16. Mehmet KüçükosmanoğluMehmet Küçükosmanoğlu

    iyi günler admin.
    AYARLI BUCK-BOOST KONVERTÖR DEVRESİ’nde çıkıştaki 12 v dan en fazla kaç amper akım çekilebilir.Teşekkürler.

    CEVAPLA
  17. YusufYusuf

    Merhaba arkadaşlar sizden bir ricam olacaktı 24 V da su açma kapama valfini potans yardımıyla belirli zaman aralıklarında aç kapa yapmak istiyorum bir devre önerebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

    CEVAPLA
  18. Hamdi ErbilHamdi Erbil

    0.50 volt ayarlı 3 amper kısa devre korumalı AC VE DC çalışacak bir güç kaynagı yapmak istiyorum nasıl bir devre yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz

    CEVAPLA
  19. yakup ULUTAŞyakup ULUTAŞ

    Selamlar tek butonla on -off devresini yapacağım ama bir sorum var.
    Devreye elektrik girdiğinde on durumda mı devre başlıyor off durumda mi.

    12v elektrik verdiğimde direk led yanacak mı yoksa ben butona basınca mı yanacak ?

    CEVAPLA
  20. fuatfuat

    Sa bende 55v trafo var ve kopru diyot takinxa 48 volt ve bu cikislara 63v 4700uf kondastor taktigim zaman 75volta firlliyor ve bana 60 58 volt lazim net sekilde napmam lazim tam olarak cozemedim trafo telin sarimini azaltcaktim ama teller ortadan cikiyor o olmucak dimmer koydum trimpotla ayar cekiyom voltaj acayip dengesiz yukari asa firliyor bana en saglam sekilde cozum bulursaniz sevinirim sebebi 60voltla beslenecek pali bir cihaz var hassas bunun icin lazim

    CEVAPLA
    1. KapibaraKapibara

      Size bir regülasyon devresi gerekli. Bu arada 63V kondansatörün dayanma gerilimi durumu kurtarmayıp patlayabilir. Piyasada bulunan daha yüksek bir üst gerilimi olan kondansatörü alın.
      Bu trafodan ne kadar akım çekilecek o da önemli.

      CEVAPLA
      1. fuatfuat

        gına geldi en sonunda trafoyu parçaladım 400v scr girişlerini söktüm teli 43 volta düşürdüm kondansatör takınca şuan tam 59 60 61 volt arası verio hemde 110 voltuda ekledim amperi düştü trafonun ya 15 amper lazıumdı şuan 4-5 amperde akım baya düşüyor

        CEVAPLA
  21. BahattinBahattin

    555 ile yapılan tetikleme devresini aküyü seri şekilde kesik kesik şarj etmesi için kullanmak istiyorum. Ancak buton olayını ortadan kaldırıp tamamen otomatik şekilde yapmasını istiyorum. Bu da halledilirse seri şekilde istediğim gibi çalışabilecek mi bu devre ? Neler yapmalıyım ? Bir de röle kullanmadan da olur mu ? Yardımcı olursanız sevinirim.

    CEVAPLA
  22. nihatnihat

    “AYARLI BUCK-BOOST KONVERTÖR DEVRESİ”‘ ni proteusta yapmaya çalıştım fakat mje2955 ve byv27 yok. muadil taransistör olarak tip 127 ve diyot için byw51 kullandım fakat çıkış voltajı “0”. farklı muadiller varsa yardımcı olur musunuz.

    CEVAPLA
    1. Ö.AlbayÖ.Albay

      mje2955 için “TIP2955” kullanabilirsiniz isis kütüphanesinde bulunuyor

      BVY27 yerine ise UF5408 kullanılabilir veya başka bir hızlı diyot

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir