Merhaba arkadaşlar, Bu devremiz adındanda anlaşıldığı üzere çok fonksiyonlu güç kaynağı. Devreyi yapalı baya olmuştu lakin paylaşmaya anca vakit bulabildim. PCB ile benim bastığım kart arasında ufak tefek farklar görebilirsiniz ama siz PCB yi esas alın. Eğer değişimler olursa yine PCB güncellenecektir. Kutulama idare eder nitelikte, %90 eldeki malzemeler ile yaptım.
Elimde iki parça alüminyum vardı ve alüm rengi jant boyasının sonu. Sadece ön kısma yetebildi onda da ikinci kat köpüklü oldu biraz. 24 tane sunta vidası biraz fazla oldu ama yeterince de sağlam. Trafo olarak çift sekonderli orta uçlu için çizimi yaptım. Voltaj olarak regülatörlerin dayanabildiği 35V dc datasheetlerine göre (LM317 biraz daha fazla) ama risk ve ısı oranı yüksek olunca o kadar çıkmaya lüzum görmüyorum.
Kondansatör değerleri trafo çıkış voltajının iki misli kullanılmalı. Sigortalar ise 3-4A max. yeterli. Ledleri standart led için 10mA akım almanız kafi. Direnç hesabını her seferinde anlatmaya gerek duymuyorum, bilmeyenler 2 dakika ayırıp bulabilirler. Soru ve sorunlarınızı çekinmeden yazabilirsiniz,kolay gelsin…
Deneyler için güç kaynağı PCB ve şema çizim dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2013/11/13 Etiketler: ayarlı güç kaynağı, bench power supply, güç kaynağı devresi, güç kaynağı yapımı, laboratory power supplies, laboratuvar güç kaynağı, lineer güç kaynağı, lm317, sabit güç kaynağı
Ellerine sağlık
Yeni başlayacak arkadaşlar ve benim gibi acemiler için gayet yaralı bir çalışma.
Devamını bekliyoruz
Yine Ahmet bey yine süper bir devre elinize sağlık…
Elinize sağlık. Projelerinizin devamını bekliyoruz..
Derli toplu ve en çok ihtiyaç duyulan voltajları simetrik ve ayarlanabilir olarak,sadece tek bir güç kaynağının verebilmesi çok işlevseldir.Ancak bu metal kutulu yapıyı,ben yapmış olsaydım,220 VAC girişini topraklı fişle(Veya psu’nun 220 VAC giriş soketindeki gibi)beslenecek şekliyle de yapardım.Çünkü trafodaki herhangi bir faz kaçağının nüveye gerçekleşmesinde,iletken bu gövdeden,toprak hattına deşarj olan (Statik veya herhangi bir faz kaçağındaki)akımla,metal gövdenin kaçak akım taşıma riskinden muafiyeti açısından belki daha iyi olurdu.Böylece toprak hattı kablosunun,trafo nüvesinden,metal kutunun bir yerine vidalanmasıyla,daha güvenli (Kutu tamamen plastikten yapılmış olsaydı zaten topraksız fişle girmesi çok uygundu)çalışması sürekli sağlanabilirdi.Bunu sadece yapıcı bir eleştiri olarak ele almanızı da diliyorum.
İkinci olarak 5 volt dc.’nin bu simetrik çıkışı için,sadece 4.7R, 2 watt.’ık voltaj düşürücü ve özel hesaplanarak seçilmiş bir direnç kullanmanız da son derecede mantıklıdır.Ayrı bir trafoyla,2*9 volt ac. çıkışlı beslenerek kullanılmasında bile,2. trafonun da boştaki çalışma kayıpları,belki bu 4.7R, 2 watt.’ık dirençteki güç kaynağının boştaki olan kaybıyla eşit olabilirdi.Bu seçimin yapılması da yine yerinde ve çok mantıklı olmuş yaklaşımdır.Bu bakımdan da,bu dizayn için tekrar elinize sağlık diyorum.Çünkü işlevsel ve pek çok amaç için (Deneyler gibi) çok yararlı bir güç kaynağı da sonuç olarak ortaya çıkabilmiştir.Saygılarımla.
Öncelikle teşekkürler arkadaşlar.
Darlington, yapıcı eleştirilere her zaman değer veririm teşekkürler.Açıkcası topraklama konusunda haklısınız benim kutulamam biraz aceleye geldi lakin her ne kadar buraya detaylı yazmasamda düşünmedim değil.İlk olarak malumunuz her yerde topraklı prizler sağlıklı olmayabiliyor, kimisi pc kasasından, yakın bir arkadaşım gibi çamaşır makinesi çalışırken evde ki musluk suyundan çarpılan vs. kaçaklara rastlayabiliyoruz bunları önceden düşünüp de acaba dedim.Buraya yazmayan arkadaşlar da oluyor(mail yoluyla ulaşan) ve genelde basit hatalardan bazı sorunlara rastlayabildiklerini görüyoruz.O yüzden toprak hattını açık şemada belirtmekle birlikte pcb üzerinde ki sigortanın yanında bulunan şase simgesi ile toprak bağlantısı için yer ayrımını yaptım.İsteyen arkadaşlar buradan toprak hattını alabilirler.Ayrıca daha da sağlıklısı olan soğutucuları şaseleme olayını kendi devremde yapmış olmama rağmen birçok kez, soğutucuya bağlanan elemanları direkt değil de araya yalıtım malzemeleri(asetat,lastik vs. ve plastik boncuk gibi)koymalarını tavsiye etsemde gelen şikayetler ile görüyorum ki bazı arkadaşlar bunu yapmıyor ve suç bende veya devrede aranıyor.Varsa kabulümdür, hepimizin hatası olur.Ancak yoksa ve tam uygulama yapılmıyorsa ki bazılarımız yazıyı bile okumuyor, burada ister istemez tedbirler almak gerekebiliyor.Maksat herkesin işini görmeye çalışmak.
Sonuç olarak darlington arkadaşımızın da dediği üzere metal kutularda topraklama fayda sağlar eğer toprak hattınız sağlıklı ve sizde devreyi iyi adapte ettiyseniz.Aksi halde nötr ile birleşmeler,fişi ters çevirince faz ile sonucu malumunuz.Bunun da pratik yolu için şunu önerebilirim.Pc güç kaynaklarının 220V soketinden kullanıp toprak ucundan bir kablo ile trafonun bir bacağında ki vidayı ortak nokta kullanabilirsiniz.Buraya aynı şekilde devredeki şase simgesi açık şemada earth yazan bölüm ile ve metal kutumuzdan da bir kablo alarak bu hat tamamlanabilir.Çok döngü olmadıktan sonra başka türlü de yapabilirsiniz.Ek olarak benim gibi de soğutucuları yalıttıktan sonra devredeki şase hattı ile birleştirebilirsiniz.Kolay gelsin…
Benimde benzer bir kaynak yapma düşüncem var.Kasasından tasarımına kadar süper bir çalışma yapmışsın, tebrik ederim.
Voltmetre deki led çok parlak yanıyor yalnız.Göstergedeki değeri okumak seni biraz zorlayabilir.
Olcay, sağol basit ama kullanışlı oldu diyebilirim.Voltmetre ledi fotoğrafta yanıltıcı çıkmış.Uyum konusunda hassasımdır, normalde diğer ledler ile ayni parlaklıkta geliyor göze.
ahmed abi senin projeyi yapacam ama trafo kaç voltluk olmalı pek acemi değilim ama yinede var yardım edebilir misin?
Ayarlıdan kaç V çıkış istiyorsan ona gör uygun trafo kullanabilirsin.Mesela 2x18Vac olabilir, gücü de en azından 50-60W bişey olsun ki iş görebilsin.
Ahmet Abi teşekkürler araya sınavlar girince ertelemek zorunda kaldım ama en kısa sürede yapıcam baskı devre hazır malzemelerde hazır trafoyuda ayarladıkmı iş tmm :)) teşekkürler:))
Merhaba ahmed abi ilk büyük devrem olacak. Bunu yapmak istiyorum. Bana atmış oldugunuz devreyi direk çıktı alıp malzemeleri lehimlicem başka yapmam gereken bir şey var mı? Sorun çıksın istemiyorum.
Merhaba kardeşim, sana bir devre attım mı hatırlayamadım.Eğer bu devreden bahsediyorsan en başta pcb güzel çıkmalı ve devrenin etrafını komple saran yollar şaseye bağlanıyor, diğer hatlardan buraya kısa devre olmamasına dikkat etmeli.Ayrıca eğer bakırı kararmaması için bir önlemin yoksa hiç olmazsa yolları lehim kaplamanı öneririm.Regülatörler soğutuculardan mutlaka yalıtılmalı.Ayrıca çıkışlardaki şaseleri ayrı ayrı bağlaman daha iyi olur, yani toplamda 3 gnd hattın olmalı ve bunun ikisi 5-12 voltların ortasındaki gnd yazan yerden alınacak.Yine de bir sıkıntı çıkarsa yardımcı olmaya çalışırım, kolay gelsin…
vermıs olduğunuz baskı devreyle devre çalışıyor mu
Fotolar bana aittir.Çalışmayan devreleri paylaşmam zaten, kolay gelsin…
ledler ve voltmetre baglıntısı hakkında bılgı verırsenız sevınırım sımdıden tesekkurler
Voltmetre standart 0-30Vdc ölçebilen hazır VM lerden.Sadece ışıklandırma için beyaz smd5050 tip led kullandım.Diğer ledler için ise bu sitede de olan led hesaplayıcıyı https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/ kullanarak elinizde ki ledlere göre direncini bulabilirsiniz.Kolay gelsin.
Ledlere takıcağınız direnç hesabı vs tamamen esaslara dayalı bir eğitim almış lise 3 öğrencisi basitlikle ohm kanunu ile yapabilir.örnek 30 volt geriliminiz var elinizdeki led 2 volt 10mA diyelim bu durumda 30volt/10mA=3kohm dur sonuç akım mA olduğu için kohm çıkar her zaman.yaptımız işlem gerilim bölü akım ohm kanunu bu işlemi akım çarpı dirençtende yapabilirsin.burda çıkardığım değerle sitede verilen otamatik hesaplama aynı çıkarmaz çünkü ordaki hesap sistemine hata payının verdiği eksiklikle beraber piyasada bulabileceğiniz direnç
değerini asıl değerin üzerine ekleyen bir hesap sistemi koymuşlar benim bulduğum 3 kohm’u otamatik hesap 3.3k takman gerektiğini çıkarıcak çünkü piyasada 3 3.1 3.2k gibi ara değerlerin çoğu yok belli başlı sürekli kuklanılan piyasa standartlarındaki değer var.takıcağın direncin wattıda 0.3 watt olucak buda piyasada yok piyasada 0.25watt 0.50 ve 1watt vs var burdada seçebileceğin watt değeri 0.50 dir.bunuda P=I.V den yada akımınkaresixdirençten yada gerilimin karesi /direçten hesaplayabilirsin.
Ahmet bey kondansatorlerın voltaj degerlerını yazar mısınız? değerleri ne olmalıdır?
Yazıda da belirttiğim üzere trafo çıkış voltajının iki misline en yakın olanı kullanabilirsiniz.Mesela 2x12V trafo için 25V kond. ler, 15Vac için 35V kond. gibi.Tabiki bunlar regülatörlere giriş kısmındakiler için.Çıkışlarda ise 7812 için min. 16v, 7805 için min. 6.3v, lm317 çıkışı için girişte ne kullandıysanız aynısını kullanabilirsiniz.Eğer elinizde yoksa ilk defa alacaksanız direk trafonun iki misli alabilirsiniz hepsini, kolay gelsin…
Bu devreye ek olarak ampermetre bağlamak istiyorum fakat bağlantının nereye bağlanacağı hakkında bilgim yok devreyi takip ettim seri olarak nereye bağlayabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Devreyi yaptım fakat entegreler çok ısınıyor kondansatörler 47u 25v olarak trafo ıse 2×18 35W kullandım devreden ses ve koku geldi görünürde devreye bir şey olmadı kondansatör voltajını mı yükseltmeliyim ?
2×18 35w trafodan 5v çıkış yerinden 5v alamıyorum daha yüksek bir trafo mu kullanmalıyım ?
Merhaba, trafonuzun voltajı oldukça yeterli hatta regülatörlere soğutucu kullanmazsanız fazla bile.Akımı dolayısıyla gücü daha yüksek olması faydalı olabilir tabiki.5V çıkışından voltaj alamamanız ya da daha yüksek almanız regülatörün sağlamlığından şüphe etmenizi gerektirir.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Belirttiğim gibi 2×18 35 w trafo kullandım devrede çıkışlardan değişik gerilimler aldım (-12v) çıkıştan (25v) , (-5v)çıkıştan (14v) ayarlıdan ise (25v) gibi gerilimler aldım. diğer iki çıkış aynı sizce bu gerilimleri almam normal bir durum mudur?
ayarlı cıkısı potansiyometre ayarlamıyor sebep ne olabilir?
Merhaba, 18Vac doğrultunca yaklaşık 25,5 Vdc gibi bir değere ulaşır.Dolayısıyla regülatörlerin voltaj girişlerine bağlı kond. ler 35V kullanılmalı.47uF dediğinize göre bunlar çıkışlarda o yüzden sorun olmayacaktır ancak diğerlerini yazmamışsınız.Regülatörlerin metal kısmı soğutucuyla kısa devre olmamalı.78 ile 79 serisinin metal kısımları orta bacaklarına bağlıdır.78’lerin ortası şase iken 79’ların giriş ucudur.Bundan dolayı bu iki regülatör soğutucuyla kısa devre olursa ses ve koku normal karşılanmalı.Görünürde olmayabilir ama içten yanmış olabilir, yenisiyle değiştirmekte fayda var.
Switche paralel kullandığınız 4n7 400v kondansatör ve devre çıkışında kullanılan 1n4007 diyotu Ev tipi 5+1 ses sistemi anfisi, açma kapama esnasında oluşan paraziti kesmek için kullanabilirmiyim ?
Merhaba, 4n7 400v kondansatör anahtarda oluşabilecek kıvılcımları önlemek aynı zamanda kontak ömrünü korumak amacıyla kullanılmaktadır.Amfinizde de kullanabilirsiniz.
Devre çıkışı derken tüm çıkışlardaki 4007 diyotunu kastediyorsanız parazite bir atı veya eksisi olmaz.
ahmet bey devreyi tamamladım fakat trafodan ac 12 leri ortak olarak alt bölgeye köprülerin olduğu yere girmedim sebebi üst ve alt gnd ortak verilmiş bunun için trafonun ömrü için sağlamlık olmaması düşüncesindeyim siz bütün pinleri girmişssiniz ac 12 leri direk dışarı vermişiniz alt pinlerinde tamamını girersem trafoyu kaybedermiyim?
Merhaba, şemadaki gibi bağlarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız.
Ahmet Bey böyle benim birde istediğim birşey var 0-15 ayarlı devreyi ben 0-24 veya 0-30 ayarlıya çıkarmak istiyorum bunun için yukardaki çift kapasitörü 24-3300Mf ‘ı ben 63 V ‘la değiştirerek ve trafodan diğer +24 +24 ü girerek yapabilirmiyim veya başka nasıl olabilir?
2x24V çıkışlı trafonuz varsa ayarlı kısmı yükselir.Ancak 12 ve 05 ler için sağlıklı olmaz zira max. giriş voltajı 35v olması lazım, bu da limite çok yakın olur.
Bİrde çift çıkışlı trafonuz veya iki trafonuz varsa 24Vac ve 12-18Vac gibi, bu en sağlıklısı olur.24 çıkışını da köprü ile doğrultursunuz.
ahmet hocam ben 2 aydır kendimi elektroniğe verdim . gitaristim ve gitar için efekt devreleri yapıyorum . su zamana kadar 15 devre yaptım sadece2 tanesi çalışmadı . sebebini anlayamadım bulamadım ama oda yakındır 🙂
sormak istediğim benimde böyle bir güç kaynağına ihtiyacım var . benim anlamadığım kafamı karıştıran bir kaç konu var. öncelikle elimde bir çok trafo var ve bu trafoların kaç w yada kaç v olduklarını bilmiyorum . bir tane büyük trafo var resmini ekledim . iki tane 2x 12v 4w trafo var. bir tane 4w 6-0-6 yazan bir trafom var . ve 8 9 tane bilgisayar güç kaynağım var. bilgisayar güç kaynağından 5 v 12 v alırım ama ben ayarlı bir güç kaynağı yapmak istiyorum . kendime voltmetre devresi yaptım çalışıyor onuda güç kaynağıma eklemek istiyorum. bunları nasıl yapabilirm elimdeki trafolaraı kullanabilirmiyim ?
birde elimdeki trafoların kaç w kaç v olduklarını voltmetre ile ölçebilirmiyim . el voltmetresi varya onunla ?
ahmet hocam birde elimdeki bilgisayar güç kaynaklarını nasıl değerlendirebilirim .:)
Ahmet Hocam alakasız olucak ama çözüm bulamadım bi size soruyım dedim http://elektronikprojeler.com/index.php/topic,3744.0.html bu adresteki devreyi yapmak istiyorum ama bu 7 amper aküler için bende 1.3 A/H küçük akü var buna nasıl uydurabiliriz? cevabınızı bekliyorum. [email protected]
hocam devre çalıştı fakat 7912 aşırı ısınıyor ve çıkış vermiyor 2 sefer değiştim sizce sebebi nedir
sorunu çözdüm hocam 2. 3300 uf nin ordaki şaseye bağlanacak yeri atlama yapmamışım atlama yapınca devre sorunsuz ve süper çalıştı elinize emeğinize sağlık hocam teşekkürler
Sorunun çözüldüğüne sevindim.Rica ederim, işinizi görüyorsa ne mutlu.İyi bayramlar.
Merhabalar Ahmed bey. Öncelikle projeyi paylaştığınız için teşekkür ederim. İki sorum var. İlki PCB’de ve devre şemasında bir farklılık var sanırım. PCB de iki tane 3300uf kondansatör gözükürken devre şemasında bir 3300uf ve bir tanede 6800uf gözüküyor. Hangisini dikkate almalıyım acaba ? Bir diğer sorum ise LM317’nin bağlı olduğu soğutucuda bir parça daha takılı. Siyah ve vidalanmış olan. Aradım ama bulamadım, o nedir acaba ? Cevaplarsanız çok sevinirim, iyi günler.
Merhaba, rica ederim.Evet yazıda da belirttiğim üzere bazı farklılıklar olabiliyor.Bunun nedeni ise mümkün olduğunca tek pcb üzerinden çalışmalarımı yaparak son haline getirmem.Siz pcbyi esas alın her zaman.Bu devre için 2x3300uF olması ile tek 6800uF olması arasında pek fark yok hatta paralel bağlantı olduğundan kond. iç dirençleri de düşeceği için bir bakıma avantajlı az da olsa.Soğutucuya bağladığım parça termostat.Bunların çeşitleri mevcut.A, soğukken akım geçirir ısınınca keser.B ise ısınınca akım geçirir soğukken pasiftir.Kullandığım soğutucuda ısı sorunu olmadığından termostat boşta kaldı geri de sökmeye üşendim doğrusu. http://www.bluemavi.com/ara_islem_mavi.asp şuradan bakabilirsiniz.
Teşekkürler cevabınız için. Devre ve kutu montajına devam ediyorum, bitince fotoğrafını atarım 🙂 Şuan trafo arıyorum. Aşağıdaki yorumlarda okuduğum kadarıyla 2x18Vac en az 60W bir trafo önermişsiniz. Ancak Gaziantep’te yaşıyorum ve nereye sorsam, ara değer olduğu için ellerinde olmadığını söylüyorlar. Muadili bir değer arıyorum ancak bilgim fazla olmadığı için emin olamıyorum hangisini almak konusunda. Daha kolay bulabileceğim ve olabildiğince geniş voltaj-amper aralığı sunan bir trafo önerebilir misiniz rica etsem ? Çok teşekkür ederim yeniden.
Trafo voltajı minimum 2x12vac olmalı ancak bu durumda özellikle Lm317’nin çıkışından çekilen akım arttıkça voltajda çökmeler meydana gelebilir.Tabiki trafo gücüne göre.Ayrıca yine Lm317’nin çıkışındaki voltajı trafo voltajı belirliyor yani siz 2x18vac trafo ile çıkışta yük binmeden 25Vdc okursunuz yüke bağlı olarak bu çökecektir.Aynı zamanada 18vac demek devredeki kondansatörlerin min 35vdc kullanılması ve soğutuculardaki sıcaklığın da artması demek.
Ahmed bey merhabalar yeniden. Devreyi bitirdim ve 2x20Vac 90W trafoya bağladım. İki kere denememe rağmen ikisinde de girişteki 3A sigortalar yandı. Kısa devre kontrolünü sağlıklı bir şekilde yaptığımı düşünüyorum. Acaba 3A sigorta bu devre için çok mu az kalıyor. Daha yüksek değerde sigortalar mı takmalıyım ? Teşekkür ederim iyi günler.
Merhaba
Aklıma gelen ve sıkça yapılan iki hatayı bildirmek isterim:
1) Trafonun uçlarını hatalı bağlamış olabilirsiniz.
Sigorta takmadan , AC – GND arası ve AC – AC arası voltaj ölçümü yapmalısınız. AC ile GND arası iki ölçümde de 20Vac olmalı , AC ile AC arası 40Vac olmalı.
2) 78XX regülatörler ard arda kullanılırken aynı soğutucuya izolatörsüz takılabilirler. Ancak 79XX regülatörlerinizi izolatörsüz soğutucuya bağlarsanız kısa devre olur. (ölçemezsiniz)
3A sigorta 1A lik diyottan geçecek akımla atmaz demeyin. 😉
Bu iki durum çıkışta yük yok iken sigorta atmasına neden olur.
Kolay gelsin.
Sn Oktay Kandemir’e katılıyorum ve bir ilave daha.Eğer doğrultma diyotlarından sonra takacağınız kondansatörlerin kapasitesi belirli bir değer(devreye göre de değişir) aşarsa ilk enerji vermede çekilen akım yüksek olur.Bu aslında elektrik işlerinde genelde böyledir.Araçlardaki sigortaları düşünün.Bunların hemen hepsi ilk çalıştırma anında çekilen yüksek akıma dayanıklı seçilir, yoksa sürekli yüksek akım çekildiğinden değil.
Sorunu çözdüm, sizide uğraştırdım kusura bakmayın ve de çok sağolun. Girişteki 1n4007’lerden ikisinin yönünü yanlış bağlamışım. Acemilik işte 🙂 Ölçümleri yaptım hatasız çalışıyor devre. 2x20Vac 90W trafo takmamdan ötürü ayarlanabilir çıkış gerilimi 27Vdc’ye kadar çıktı. Çok çok teşekkür ederim yeniden.
Ahmed Bey yeniden yardım isteyeceğim sizden.
Devreye soğutucuları taktıktan sonra belli sorunlar baş göstermeye başladı. Soğutucuları takıp ilk çalıştırmamla beraber 470u kondansatör yandı. Yerine yenisini takıp bir daha çalıştırdığımda -5Vdc yerine -7Vdc almaya başladım. +12Vdc yerinden de 0Vdc, yani çıkış alamamaya başladım. Herhalde 7905 i ve 7812’yi yaktım diye onlarıda değiştirdim ancak durum hala aynı. Bu arada potansiyometreyi ne kadar değiştirirsem değiştireyim ayarlanabilir DC çıkışta her zaman maksimum değer (27Vdc) okuyorum.
Bunların haricinde merak uyandıran birkaç gözlemim var. Avometreyle iletkenlik testi yaparken farkettim, 4r7 2w direncin iki bacağı arasında iletim var.(Diğer dirençte de böyle) Bu iletkenlik 7912’nin sol bacağıyla 7905’in orta bacağını kısa devre durumuna getiriyor. Bu normal midir ?
Beceriksizliğimi mazur görün, elimden gelen herşeyi yapıp son seçenek olarak size soruyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.
4A sigorta bağladım yine yandı. Elektronikçim sayemde ikinci dükkanı açacak nolur yardım edin bana 🙁
78 serilerinin orta ucu yani gnd metal kısmı ile kısa devredir.79 serisi ise orta ucu -vcc girişidir.Bu yüzden kesinlikle yalıtılmalıdır.Lm317’nin de çıkış ucu oluyor.
4R7 avometrede ötebilir zira 0’a yakın bir değer olduğu için.O şekilde kısa devre olması sorun değil istenen bir durumdur çünkü 7809 un çıkışı 7905 i besliyor.Aslında bu direnç olmadan da çalışır, amaç sadece 7905’in giriş voltajını bir miktar daha düşürmek ve 7905 ile tampon görevi görmek.
Estağfirullah, bunlar tecrübe ile oluyor zaten.Ben de ne devreler yaktım ne kondansatörler uçurdum.Yalnız özellikle kondansatörlere dikkat et göze gelmesin.Varsa koruyucu gözlük kullanın.
Sorunu çözdüm ve bu sefer kesin olarak bitirdim 🙂 Sorunlarımı nasıl çözdüğümü yazayım, aynısını yaşayan olursa bilgilensin.
> -5 Vdc yerine -7Vdc almamın sebebi elektronikçimin bana 7905 yerine 7908 vermesinden ötürüymüş. Aldıktan sonra dikkat etmekte fayda var.
> Potansiyometrenin çalışmaması garip ama bozulmasından ötürüymüş. İlk defa bir potun bozulduğuna şahit oldum 🙂 Test ettim ve değiştirdim. Düzeldi.
> Son ve en büyük sorunum, çok dar bir alanda çalışmam ve buna bağlı olarak montajda sürekli ileri geri oynayan soğutuculara bağlı transistörlerin bir süre sonra bacaklarının kopması. 7812 ya da 7912 lerde bir sorun olursa +12Vdc veya -12Vdc çıkışta sorun oluyor. Bundan dolayı 12Vdc’ lere bağlı olan ilgili 5Vdc lerde de sorun yaşanabiliyor. Dikkatli olmak ve daha geniş bir alanda çalışmak gerekiyor, bu da bana ders olsun.
Yeniden çok teşekkür ederim. Bitmiş halinin fotoğraflarını paylaşmak ve sorunlarımı çözdüğümü söylemek istedim. Yeniden görüşmek üzere 🙂
Farklı bir tecrübe olmuş bu da.Devreyi yapacak arkadaşlar için de değinilecek güzel noktalar ortaya çıkmış.78, 79 lar için pc güç kaynaklarından çıkma soğutucu kullanıp devreyi de ona göre çizmiştim.Haliyle yer açısından daha müsait bunlar. Fakat 317 için ufak kalabilir. Hayırlı olsun tekrardan.
Teşekkür ederim 🙂 Ebay’den aldığım voltmetre-ampermetre ile daha da güzel oldu.
Aynısından taktım epey önce. Gerçekten çok kullanışlı. Aslında born vidalar renkli olursa kullanışlılık daha da artar.
Ahmet hocam kolay gelsin. Güç kaynağınız gerçekten güzel olmuş fakat ben boyutuna göre daha iyi işler başaran ferit trafolu smps yapmak istiyorum resimdeki smps devresini güçlendirip 750w olarak kullanmak istiyorum. Güçlü smps devrelerini araştırdım biraz karmaşık geldi bu biraz daha kolay o yüzden. Trafo hesabını felan yaptım. Transistörleri çıkış diyotlarını güçlendirdim. Başka birşey yapmam gerekiyor mu yardım ederseniz sevinirim… Saygılarımla…
Merhaba, evet bu da bir tercih tabiki ancak ben amfiler de dahil olmak üzere bu karmaşık sistemleri tercih etmiyorum. Toroid trafo daha makul geliyor nedense. sadece bir kez smps yapmıştım o da 6-7 yıl oldu sanıyorum ilk başta normal çalışıyordu sonra garipleşti(ei33lü idi). Dolayısıyla pek bilgim yok bu konuda. Eğer denenmiş ve önerilen bir smps şeması ise bu, varsa talimatlara uyarak ve orjinal malzeme kullanarak sorunsuz çalışır herhalde.
Görüşleriniz için teşekkür ederim. Biraz daha araştırma yaptıktan sonra devreyi yapmayı düşünüyorum. Devrenin bitmiş halini isterseniz paylaşırım.
Kolay gelsin iyi çalışmalar…
Merhaba guc kaynagini yapacagim ama aklima analog ekran takildi onu nasi yapiyoruz baglantilarin falan yada nereden bulabilirz birde ledler nereye baglamamiz daha uygun olur ve trafo kac wattlik olmali
Merhaba, analog voltmetre elektronikçilerde bulunabilir. Fakat aynı ebatta volt ve akım gösteren dijital olanı ile değiştirdim epey önce. http://tr.aliexpress.com/item/0-28-Red-Blue-LED-DC-0-100V-10A-Dual-display-Meter-Digital-Voltmeter-Ammeter-Panel/32310008404.html?spm=2114.010208.3.19.ZxrgvR&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_3_10037_10034_507_10032_508_10020_10017_10005_10006_10021_10022_10018_10019,searchweb201603_1&btsid=32e5c9d8-b894-42e4-9c94-2acec8393796 şunun aynısından kullanıyorum ve ölçüm gayet kararlı.
Ledleri voltaj çıkışlarına bağlayabilirsiniz ki asıl amacı da voltaj olup olmadığını göstermesidir. Trafo gücü size kalmış, yinede sağlıklı çalışması için 2x15vac 90w olabilir.
Hocam kararsız kaldım, ayarlı 0-30V , +12V , +5V çıkışlı güç devresi için nasıl bir trafo almam gerek bilgi verirseniz sevinirim. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Merhaba devrenin standart haliyle 30v çıkış almak sıkıntı. Çünkü 7812/7912’lerin maksimum giriş voltajı 30vdc. Ben 27-28vdc üstünü önermem açıkcası, limitte kullanmayı sevmediğim için.
Devrenin şu haliyle tek trafo girişi var o yüzden 20vac’den fazla kullanmanızı tavsiye etmem. Güç olarak da 90-100w yeterlidir.
Eğer trafo sıfırdan sarılacaksa ve 30vdc ayarlı çıkış ille de olsun dersen devrede 1n5408 diyotlarına ayrı, 1n4001 diyotlarına ayrı ac voltajlar vererek istediğini gerçekleştirebilirsin.Tabiki pcbden birbirleri ile olan ac bağlantıyı kesmelisin önce.
Hocam devrenin isiste gorunumu, bu durumda her şey normal ama trafo nasıl bişey alacağım sekonder çıkışı kaç volt olmalı onu söylersenız. 🙂
Alltaki mesajımda paylaştığım devreye göre anlatmıştım ancak orada soruların cevabı var. Lütfen herhangi bir devre yapmadan önce özellikle aktif elemanların datasheetlerini inceleyin. Giriş voltajını öğrendiğinde trafo voltajını da bulabilirsin.
Hocam merhabalar proteus devresi çizimimde bazı değerlere ulaşamıyorum
Merhaba, daha açıklayıcı yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Proteus devre çiziminde transformatör ayarını yapamıyorum.Defalarca değiştirdim çalıştıramadım.Ödev olarak verildi sadece proteus devresi gerekiyor bana .Bide kare dalga çıkış ekliyecektim üzerine lakin çalıştıramadım .Zamanım kalmadı Şimdiden teşekür ederim.
Transformatör ayarı yerine doğrudan ac veya dc verseniz olmuyor mu peki. Ben bu şekilde kullanıyorum mesela.
Hocam paylaşmanız mümkün mü acaba
Hocam iyi gunler ben daha yeni elektrik ogrencisiyimde bu isis ciziminde ac cıkısını goremedim arestekinde ise aclerin hangisinin kaç volt ciktigi belli degil yardimci olursaniz sevinirim
Ahmet abi pcb de olan ama devrede göremediğim 103 nolu kondansatörlerin değerlerini bulsmadım rica etsem söyleyebilir misiniz?
Merhaba
103 = 10×10³ = 10000pF = 10nF
Okunuşu veya açılımı bu şekilde. Aynı 104 = 100nF gibi
Kolay gelsin.
Merhaba çok teşekkür ederim bilgi için iyi günler 😊
Güncel !
Projeyi yapalı 6.5 yıl olmuş yaklaşık. Bu süre zarfında birçok devrelerde hem deney anlamında hemde maksimum akım kapasitesinde yüklenmeme rağmen kendi hatamdan dolayı birkez 220v tarafındaki sigortayı değiştirmek haricinde herhangi bir problemle karşılaşmadım.
Burada şunu ifade etmek de istiyorum, istemeden defalarca çıkışlarda kısa devre oldu, hatta farkına varmadan 10sn üzerinde olduğu da. Diyotlar ve regülatörler orjinal olduğu sürece bir çekinceniz olmasın.
Diğer bir konu ise diğer tüm el yapımı devrelerim gibi bunda da bakırı korumak için sıvı reçine kullandım. Bunca yıl sonrasında dahi en ufak bir korozyon, kararma olmadığını eklemek isterim.
İyi çalışmalar herkese.
4 yıl sonra gelen güncelleme ile devam ediyoruz :). Bu süre zarfında yine birçok devrelerimde güç kaynağını kullandım, kullanmaya devam ediyorum.
Sigorta attırmadık ama istemeden bolca kısa devre oldu devre yapımları esnasında. +-12v sabit çıkışlarda 1m’lik şerit led (5w) ve 1.2w’lık lehim dumanı emme fanı bulunmakta.
Güç kaynağının günlük ortalama çalışma süresi 1-2 saat olmaktadır. Herhangi bir aktif ya da pasif komponent arızalanmadı, değiştirilmedi.
Özetle koskoca 10 yıl olmuş, inceleme için gayet yeterli bir süre. Üyelerimiz nerde ne yapıyordur acaba, şahsım adına hobim olarak devam etmekte, bu işler kendini sevdiriyor :)…
Merhaba, @Ahmed Yerli hocam nasılsınız ? umarım durumlar iyi işler yolundadır. Günlük 1..2 saat 10 yıl… kullanılan komponentler kalite demek ki 😀 tabiki tasarım iyi olunca daha çok yılı var 🙂
–
Yazarlarımız hayatın akışına karıştı belki elektroniği, elektronik hobisini bıraktı bir ben kaldım diyebilirim 🙂
İyi çalışmalar, saygılar hocam.
Teşekkür ederim, iyiyim. Sizlerde de işler yolundadır umarım.
Yoğun çalışma hayatının da etkisiyle elbette eskisi kadar projemiz olmasa da bizler de devam ediyoruz bu hobiye. Sosyal medyadan da takip eden, eski birçok arkadaşımız ulaşmakta zaman zaman.
Hayat hobilerimizle güzel diyor ve bu işe gönül vermiş kişilerin gelişerek, geliştirerek devam etmesini öneriyorum…