DC CDI Ateşleme Devresi TL494 AT-ATX Transformatör

| Haziran 3, 2024 Tarihinde güncellendi
DC CDI Ateşleme Devresi TL494 AT-ATX Transformatör

Kondansatör deşarj ateşlemesi ile ilgilenenlerin çoğunluğu için DC-CDI’nin tekrarlanabilirliği zorlukla karşılaşmakta ve sargı transformatörleri ile ilgili çok az deneyime sahiptir. Bu tasarımın, voltaj dönüşümü için bir AT-ATX PC güç kaynağı transformatörü kullanılır. Transformatörü sarmaya gerek yoktur.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Gerekli transformatör eski tip PC güç kaynaklarından elde edilebilir. TL494 veya onun klonlarından biri (KIA494, KA7500, MB3759, A494, IR3M02, DBL494, S494, NCV494, NTE1729, AZ7500 ) kontrol entegre devresi olarak kullanılır.

Transformatör genellikle her iki sargının ortak merkezi ile 12V ve 5V dağıtımı için iki simetrik ikincil sargı içerir. Böylece dönüşümün yönü basit bir şekilde tersine çevrilebilir. Transformatörler her zaman 120 V (ve 230 V) dağıtım için sarılır ve bu nedenle transformatörü döndürürken yalnızca 150 V elde ederiz, ancak bu CDI’nin düzgün çalışması için çok azdır.

Bu nedenle çıkış kısmı bir voltaj çiftleyici D1, D2, C1 ve C5 içerir. IGBT transistörü Q1, kapasitenin boşaltılmasını sağlar (bujide ateşleme). Giriş kısmı, dönüştürücü girişinin ateşlemenin uyarma kısmından galvanik olarak ayrılmasını sağlayan ve kontrol LED1 ile birlikte seri halinde bir ünite oluşturan bir çift izolasyon PC817 optokuplörü içerir. LED1, optokuplörlerin işlevselliğinin optik kontrolü için bağlanır.

Devrede 260 V’a ayarlanmıştır. TL494’ün güç çıkışlarının basitliği için devrede MOSFET transistörlerinin GATE kapasitesinin deşarjını sağlayan ve böylece yeterince hızlı kapanmayı sağlayan R16 ve R17 dirençleri vardır. Q4 ve Q5 transistörlerinin. Direnç R1, transformatör için invertörün optimum frekansını ayarlar.

Schematic Dc Cdi Ignition Circuit Tl494 Capacitor Discharge Ignition 260v 300v

Kartın tamamını (soğutucular dahil) R1, R2 ve transistör Q1 dirençlerinin dışına monte ediyoruz. Direnç R1, geçici olarak 100k ile değiştirilir.

Dönüştürücünün pozitif voltaj çıkışı (katot D1) ile GND arasına 4k7 değerinde bir güç direnci (en az 10W) ​​bağlanır. Güç direncinin terminalleri arasına 300V’un üzerinde bir aralığa sahip bir voltmetre bağlanır ve güç kaynağı kablolarına bir akım ölçer bağlanır.

Gerilim kaynağını (yeterince güçlü stabilize 12V kaynağı veya şarj edilmiş bir 12V akü) bağladıktan sonra, düzeltici, güç direncinin terminallerindeki mümkün olan en yüksek voltajı (300V civarında olmalıdır) mümkün olan en düşük akım tüketimiyle ayarlar. Optimum direnç değerini bulduktan sonra, çıkış voltajının ve giriş akımının sabitliğini izlerken güç kaynağının tekrar tekrar kesilmesi ve bağlanmasıyla kaynağın çalışmaya istekli olup olmadığı test edilmelidir.

Dönüştürücü belirtilen frekansta isteyerek başlarsa, düzeltici çıkarılır ve direnci ölçüldükten sonra sabit bir dirençle en yakın değerle değiştirilir, bu arada dönüştürücü voltaj artışının güvenilirliği yeniden test edilir. Özelliklerin 10 V civarındaki düşük voltajlarda ve ayrıca akümülatörün gaz çıkışına yakın voltajlarda, yani 14,4 V’ta bile test edilmesi tavsiye edilir.

Daha sonra direnç R2 takılır, invertörü açarken çıkış voltajı 260 V civarında stabilize edilmelidir. Çıkış voltajındaki değişiklik, R2, R3 ve R14 dirençlerinin değerleri değiştirilerek değiştirilebilir (sadece R14 kullanılır) çıkış voltajının ince ayarı için).

Artık güç direnci çıkarılabilir ve Q1 transistörü takılabilir. Besleme gerilimi bağlandıktan sonra tüketim ihmal edilebilir düzeyde olmalı, böylece Q1’in hasar görmediği ve sürücünün çıkışını kısa devre ile engellemediği test edilmelidir.

CDI hem tek silindirli hem de çift silindirli motorlarda kullanılabilir. İki silindirli bir motoru ateşlemek için kullanılıyorsa, her iki bujiye bağlanan CDI çıkışına iki uçlu bir ateşleme bobini bağlanır. Ateşleme kontrolü daha sonra ateşlemenin her iki silindirde de alt ve üst ölü merkezde ateşleneceği şekilde oluşturulur.

Kapasitör deşarj ateşlemesi ( CDI ) veya tristör ateşlemesi, dıştan takma motorlarda , motosikletlerde , çim biçme makinelerinde , motorlu testerelerde , küçük motorlarda, türbinle çalışan uçaklarda ve bazı arabalarda yaygın olarak kullanılan bir tür otomotiv elektronik ateşleme sistemidir . Başlangıçta, endüktif deşarjlı ateşleme (IDI) sistemlerinde kullanılan yüksek endüktanslı bobinlerle ilişkili uzun şarj sürelerinin üstesinden gelmek ve ateşleme sistemini yüksek motor hızları için (küçük motorlar, yarış motorları ve döner motorlar için) daha uygun hale getirmek üzere geliştirildi . Kapasitif deşarjlı ateşleme, bujileri ateşlemek üzere ateşleme bobinine akımı boşaltmak için kapasitör kullanır .

Dc Cdi Ignition Circuit Tl494 At Atx Transformer Capacitor Discharge Ignition

Kaynak: jawa-50.cz/clanek/tyristorove-dc-cdi-zapalovani-v51-6v-12v-trafo-pc-zdroj.html

DC CDI Ateşleme Devresi TL494 AT-ATX Transformatör

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2024/06/03 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir