CD4047 ile 12-220 volt DC-AC Basit İnverter Devresi

| Aralık 16, 2019 Tarihinde güncellendi
CD4047 ile 12-220 volt DC-AC Basit İnverter Devresi

İnverterler kısaca DC gerilimi AC gerilime dönüştüren devrelerdir. DC ve AC arasındaki bu dönüşüm sırasında frekans ve genlik istenen bir değere ayarlanabilir. Bu özelliği ile inverterler frekans dönüştürme işleminde sık kullanılan devrelerdir. Ac makinelerin sürülmesinde kesintisiz güç kaynaklarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. AC makinalar için PWM tekniği ile oluşturulan inverterler sıkça kullanılır.

İnveterlerin Çalışma Prensibi

Transistörlere base ucundan eğer titreşimli bir sinyal uygulanırsa verilen doğru gerilim titreşimli olarak çıkar. İnverterlerde genel olarak bir osilatör çıkışından elde edilen sinyal sürücü yada yükseltici katı ile güçlendirilerek DC gerilim AC ye dönüştürülür.

İnverter Blok Şeması

cd4047_blok

Bu devre yapısında eğer yükselteç katından elde edilen gerilim ve akım yük için yeterli ise transformatör katının kullanılmasına gerek yoktur. Yükselteç katında Mosfet yada güç transistörleri kullanılabilir.

CD4047 ile inverter Uygulama Devresi
Düşük güçlü bir multivibratör devresi olan CMOS 4047 entegresi devrenin kalbini teşkil etmektedir. Entegre simetrik bir kare dalga üreteci olarak kullanılmıştır. Entegre çıkışları akım ve gerilim olarak düşük seviyede olduğu için bu çıkışlar T1 ve T2 güç transistörleri ile kuvvetlendirilerek trafonun 2X12 volt girişine uygulanmıştır, böylece trafonun diğer tarafından 220 volt luk gerilim elde edilmiştir.

cd4047_inverter

Malzeme Listesi

R1,R2 470Ω

R3 220kΩ

C1 100nf

T1,T2 2N3055

Trafo 2x 12 volt 120 watt

IC CD4047

CD4047 Multivibratör Entegre Devresinin Çıkışları

CMOS 4047 entegresi içerisinde 2 adet multivibratör barındırır. Her iki multivibratör de kare dalga çıkışı verirler ve bu çıkışlar birbiriyle simetriktir.Yani 10 nolu uç aktif olduğu anda 11 nolu uç pasif, 11 nolu uç aktif olduğu durumda da 10 nolu çıkış ucu pasiftir.

cd4047_kare_dalga

CD4047 pin açılımı

cd4047_pin

CD4047 Blok ve Lojik Diagramı

4047_lojik

Devrenin Yapılması Çalıştırılması Ve Karşılaşılan Zorluklar.

Şekil 6 da verilen devre tablo 1 de ki eleman değerleriyle kuruldu, yük olarak 75 watt lık bir lamba bağlandı. Devre çıkışları osiloskopa bağlandı ve devreye enerji verildi. Trafo çıkışlarından elde edilen dalga şekli sinüzoidal yapıya yakındı fakat çıkış geriliminin tepe değeri 8 volt civarında görünüyordu. DC giriş akımı olarak da 2.5 amper civarında akım çekiyordu. Devreye yük olarak saf endüktans bağlanarak tekrar denendi ve sonucun yine aynı olduğu gözlendi. Fakat boşta 220 volt efektif çıkış veriyordu ve çıkışa düşük güçlü bir yük bağlandığında (15 watt lamba ,müzik seti) çalışıyor ve 216 volt efektif çıkış gerilimi veriyordu.Bunlardan sonra anlaşıldı ki 75 watt gibi bir yük bağlandığında trafo uçları kısa devre gibi davranıyor ve gerilim 8 volt civarında görünüyordu.

Trafo primer taraftan fazla akım çekmek istiyor , bunun içinde transistörler üzerinden geçen akımların artması gerekirken artamıyordu. Sorun transistörler üzerinden çekilen akımın artmamasıydı.Sonuç olarak 4047 entegre devresinin çıkış uçları 2N3055 Güç transistörlerini tam iletime sürecek kadar çıkış veremiyor ve durum böyle olunca da trafo girişine yeterli güç aktarımı olmuyordu.

Bu kararsızlığı önlemek için entegre çıkışları birer transistörle yükseltilerek 2N3055 transistörlerinin Base akımları yükseltildi. Entegre çıkışlarına bağlanan transistörler BDX 53C ve özdeştir ve kolektör uçlarına seri bağlanan dirençlerin değerleri 5 W 11 watt dır.

cd4047_inverter_2

Bu devre yapısı hazırlanarak devre bir kutu içerisine yerleştirildi. Transistörler için soğutucu bağlanmadı kutu üzerindeki kenarlıklar soğutucu olarak kullanıldı. Devre deneme sırasında önce 75 watt lamba ile denendi. Bu bağlantıda devre 5,6 amper DC giriş akımı çekiyor ve 218 volt çıkış veriyordu. Devreye ikinci olarak 150 watt lık bir AC motor bağlandı. Frekans artırılarak motor hızı artırıldı. Çekilen DC akım 7 amperden yukarı doğru artarken 9.6 amper değerine gelindiğinde 2N3055 transistörlerden biri arızalandı.

2N3055 transistörleri katalog değerlerinde max 15 Amper değerine dayanabildiği belirtilirken 9.6 amper akımda arızalanmıştı. Bu durumda transistörlerin geçen akıma dayanamayacağı düşünülerek transistör katı paralel bağlantı ile 2 den 4 e çıkarıldı. Böylece transistörlerden geçirilecek akım miktarı 2 katına ulaşıyordu.

cd4047_inverter_

Fakat daha sonra anlaşıldı ki transistörlerden birinin arızalanması üzerinden geçen 9.6 amperlik akım değil bu akımda transistör üzerindeki ısınmaya karşı kutu kenarlarının kullanılması soğutucu olarak yeterli gelmiyor dolayısı ile transistörler çekilen fazla akımdan değil üzerindeki ısınmadan dolayı bozuluyordu. Bu yüzden T5 ve T6 transistörlerinin bu güçteki bir devre için kullanmak fazlalıktı. Fakat eğer yeterli derecede soğutucu bağlanırsa T5 veT6 transistörleri sayesinde devrenin maximum gücü 2 katına çıkabilecektir.

Devre İçin Yapılabilecek İyileştirme Ve Geliştirmeler

1-T5 ve T6 transistörleri kullanılmadan 120 wattlık bir trafo bağlı olan bu devredeki güç 120 watt tır. Fakat devrenin bu haliyle (T1,T2,T3 ve T4 kullanılarak) eğer daha güçlü bir trafo kullanılırsa devreden 300 watt’a kadar faydalanılabilir.

2-T5 ve T6 transistörleri ile birlikte trafo da daha güçlü bir trafo seçilirse bu devre ile 600 watt a kadar bir uygulama devresi yapılabilir.

3-Bu devre bir UPS’e dönüştürülebilir. Bunun için devreye şunların eklenmesi gerekir
a) elektrikler kesildiğinde yüke bağlantıyı sağlayacak statik bir anahtarlama devresi.
b) Elektrikler geldiğinde UPS’i yükten ayırarak şebeke bağlantısını sağlayacak bir statik anahtarlama devresi

c) Elektrikler geldiğinde aküyü şarj edecek bir şarj devresi
d) Akü(ler) dolduğunda şarjı kesecek bir şarj koruma devresi.

4-Devrede bulunan tüm transistörler kaldırılıp T1 ve T2 yerlerine uygun 2 adet MOSFET kullanılabilir. Bu sayede eleman sayısı azalır fakat MOSFET lerin daha pahalı olduğu da açıktır. Bu yüzden 300 watt gibi böyle bir düşük güçlü devre için 2N3055 transistörleri mali açıdan şu an için en iyi çözüm olarak görünüyor.

Ayrıca bu devre hobby elektronik sitesindede uygulanmış güç transistörleri 2 adet BDX54 Kullanılmış

bes.giflay.gifsch.gif

Yayım tarihi: 2008/03/30 Etiketler: , , , , ,



100 Yorum “CD4047 ile 12-220 volt DC-AC Basit İnverter Devresi

  1. zekeriyazekeriya

    Selamun aleyküm arkadaslar bu uygulamayı yapacam yanlız kafama birşey takıldı. ben 70 amper 12 volt aküyü bu devreye girsem çıkıştan kaç volt kaç watt alabilirim…
    12 volt luk bir pil baglasam kaç volt kaç watt çıkış alabilirim ben watt degerini tükseltmek için ne yepmam gerekli

    CEVAPLA
  2. X-FiX-Fi

    aradaşım 12V akü bağlaman yeterli amperinin yüksek olması daha uzun süre çalışacağı anlamına gelir yani 70Ah yazar bu demektirki sürekli 70A çekersen 1 saat dayanacaktır 140A çekersen yarım saate düşer gibi

    butür uygulamalarda trafo gücü belirler sonrada mosfet yada transistörler bu en basit sistem zaten devrenin 600W a kadar çıkabileceği söylenmiş burda önemli olan şuki gücü katkat arttırmak için sadece trafoyu ve sürücüleri değiştirerek aynı sistemden binlece watt çekeceginiz anlamına gelmez yüksek akım büyük sorunlar getirir eğer ihtiyacınız 1kw ise başka bi şema kullanırsınız 3kw ise başka bir şema örneğin linkte 3kw lık bir analog invertör var inceleyebilirsiiz.

    img127.imageshack.us/img127/1699/3000w12cl2.gif

    CEVAPLA
    1. orcunorcun

      merhaba trafo 12 0 12 çıkışlı bende 500va degerinde 12 0 sadece iki cikisi olan trafo var ona nasil bağlantı yaoabilirim?

      CEVAPLA
  3. zekeriyazekeriya

    2X-Fi ilgin için teşekkurler fakat verdigin linke baktım ama üstteki link gibi bunun baskıdevre şemasıda koysan olmazmı? birde bir araba aküsünü bu iki devre için taksam kaçarsaat kullana bilirim?

    CEVAPLA
  4. X-FiX-Fi

    Zekeriya kardeşim şimdiki sözlerimi sadece tavsiye olarak gör görebiliyorumki elektroniğin bu dalında acemisin sana en iyi yardımı birazdaha bilgi toplamanı söylemekle verebilirim baskıdevre bu işin yarısıdır ve kendinde çizebilecek ve hatta analiz edebilecek konumda olabilesinki butür bi projeyi çalıştrabilesin çalıştrabilesin diyorum çünkü çalıştırmak da yetmez verim hesapları var güç hesaplarıvar koruma sigorta hesapları var birçok şey altından kalkmak profesyonellik gerektirir son olarak akü için sordugun soruyu çok temel cevaplayım aslında invertör yapmaya kalkışan biri için bu temelleri adı gibi bilmeli çünkü bunlar daha hiçbişey

    şimdi olay şu invertör güç harcamaz budurumda kaç amper akü bağlamalıyım diye bi soru yanlışdır invertöre bağlayacağın yükdür esas enerjiyi harcayan sen çıkışa tek bir lamba bağlarsın misal akün 10 saat dayanır su motoru bağlarsın veya kaynak makinesi bağlarsın elektrik sobası bağlarsın 30dk dayanır dayanmaz çıkışdan nekadar akım çektin odur tabi hiçbir sistem mükemmel değildir %100 verimle aldığı gücü işleyip çıkışa veremez buna biz verim deriz %10 iyi kabul edilir %5 mükemmeldir buda senin invertörünün çalışması için gereklidir ve çıkış gücüne ekleyerek aküyü hesaplarsın

    verdiğim örnekler 3kw invertör için geçerliydi 600W bir invertöre elektrik sobası kaynak makinesi bağlayamazsınız örnek vermek istedim yani kısacası bişey ortaya koymak okadar kolay bişey değil arkadaşlar bugün sanayide 3KW invertör yapıp bu işden çok iyi paralar kazananlar var bu sistemleri hobi devreleri olarak görmeyin eğerki sağlam bişey yapmaya karar verirseniz bırakın aylar sürsün önce bilgi edinin derim ben size

    umarım yanlış anlaşılmamışımdır saygılar 🙂

    CEVAPLA
  5. buranburan

    slm ben bişey öğrenmek istiyorum.şekil 1deki gibi devreyi uygulasam ve 4 tane 2n3055 kullansam performans alabilirmiyim…(bana lazım olan 200W) cevaplarsanız sevinirim

    CEVAPLA
  6. cocuqcocuq

    arkadaşlar bana 220 volt u 12-13 volt dc akıma çevirebilecek bişey önerirmisiniz??

    CEVAPLA
  7. Sedat YıldırımSedat Yıldırım

    S.A.Merhaba arkadaşlar ben bu invertörü yaptım ve gerçekten çalıştı.Hatta baskı devresini Bilgi sayarda BOARDMAKER programı ile çizdim ve PCB üzerine çıkardım baskı devresini.Devre güzel çalıştı.
    BEN İLGİLİ ARKADAŞLARDAN BİR ŞEY RİCA EDECEĞİM.Arkadaşlar ben evimdeki labları yakıp söndürmek için dokunmatik bir devre yapmak istiyorum.Ancak bulabildiğim devrelerde illaki 12 volt vesaire isteniyor.Benim yapmak istediğim,duvardaki anahtarı söküp direk yaptığım devreyi takmak.Hani dimmerde nasıl nötr aranmaksızın devreyi kısıp açabiliyoruz.Bende onun gibi bir şey yapmak istiyorum.YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM:ŞİMDİDEN İLGİLENEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM.SELAM VE DUA’LARIMLA.
    sedat151995 @ mynet.com.tr
    uzaktaki.umut @ hotmail.com

    CEVAPLA
  8. sose123456sose123456

    arkadaşlar bana 24 voltu 220 volt yapan bi inverter devresi lazımm ve çıkış (w) ise en az 3000 vat olacak bi şema öneren varmı veyaa bu şemanın trafozu sizce nekadardırr:(:(:(

    CEVAPLA
      1. insaninsan

        24 voltu 12 düşürün kullanın bunun neyini arıyorsunuz .

        CEVAPLA
  9. altanaltan

    SA arkadaşlar bu devrenin gücünü trafo olmadan yükseltmek mümkün olabilirmi mesela güç yükselteç devreleri arıyorum ama bulamıyorum.elinde olan varsa şimdiden teşekkür ederim.trafolar çok pahalı:(

    CEVAPLA
  10. asmaasma

    altan
    Bu devre 50hz çıkış verir ve trafoda buna uygun sac trafo olmalı.
    Bunlarıdeğişmeden güç= trafo gücü x verim olur. Devrenin verimi yeterince yüksek. Trafoyu nekadar büyütrsen (devrede de azda olsa değişiklik gerekir) o kadar güç elde elde edersin.
    Tarif ettiğin güç yükselticiyi bulan zaten burada olmaz.(ömrünün gerikalanını tatil yaparak geçirir):)

    CEVAPLA
  11. t.alit.ali

    benim 500 vatt inverter,im birde küçük mini komprosörlü 220volt,la çalışan b,dolabım var.ama tırda çalıştıramadım b,dolabın ilk kalkış anında daha fazla demaraj çekiyomuş galiba inverter kalkışta arızaya geçiyo buna ne gibi çözüm bulabliriz arkdaşlar şimdiden tşkler;);)

    CEVAPLA
  12. asmaasma

    t.ali
    Kullandığın invertör 24v ile mi çalışıyor? tl494 mü var? koruma için giriş voltajımı çıkışmı kontrol ediliyor? Hakkında birşey bilmeden yorum veya yardım etmek zor.
    Buzdolabı bağlıyken akü beslemesini açmayı ve tersini denemelisin. Soft start varsa çalıştırabilir ama komp. devreye tekrar girince ne olur? 🙂

    CEVAPLA
  13. t.alit.ali

    kardeş sağolasın 12volt.çalışan çıkş 220volt 500walt markası power model DY 8109 Multifunctional inverter yazıyo usb çıkışlı buzdolabındaki sürekli elktri sarfiyatı 70 yazıyo inverter çok hafif ağirlığı çakma marka olabilirmi* Mavi Bilgisayardan almıştım çok kafam karıştı:(

    CEVAPLA
  14. altanaltan

    Sa ben bu devreyi 75w lamba ile denemek istiyorum.transistörlerin beyz akımı için bdx53 takmalımıyım entegre çıkışına.dirençler watt lımı olsun ve 2n3055 yerine bdx 54 takarsam dahamı iyi olur:)okula proje olarak yapıyorum bunu da bunları alıp eklersem lambayı yakarız heralde? borç yapıp alırız nabalım:D

    CEVAPLA
  15. asmaasma

    altan
    çokta farklı omayan devreler var yukarıda 🙂 bunlardan birinde BDX ler kullanılmış sende kullanabilirsin.

    Ancak öncelikle şemada npn tr kullanılmış ve isim olarak bdx54 verilmiş. bdx53 olacak!
    Daha sonra 75w flamanlı ampul için 75-80VA trafo gerekir, akü kullanıcaksan belirtildiği gibi 2x10V/220v olmalı 12Vdc ile kullanıcaksan 2x9V daha uygun. Bence bu yük için bdx53 (1+1 adet) yeterli olmayabilir.

    Sonuç: trofoyu edindikten sonra gerisi ucuz malzemelerden oluşuyor ve basit, bunun yeine fiyat farkı pek olmayan pwm kontrolü ve mosfet bulunan devreleri tercih etmek daha iyi olur. (düşük ısı,yüksek verim,geribesle…)

    Gevv, hobby elektronik sitesinden alıntı kafa karıştırıyor (bende şimdi farkettim bdx54 leri) Almanlar yaptıysa doğru olabilirmi acaba? 😀 yok canım.
    İlgilenirsen sevinirim.

    CEVAPLA
  16. altanaltan

    bu bdx53 ve 54 aynı yani ikiside transistör bdx54 ler daha güçlü sadece o kadar yani az akımla iletime geçip yüksek güç verirler:Dbildiğim bu:)

    CEVAPLA
  17. mertmert

    arkadaşım şu trafo baglantısında bi terslik var trafonun orta ucu (-) baglantıda +12 i oraya baglanmış devre tamamda şu trafo baglantısını acıklarsan sevinirim

    CEVAPLA
  18. muratmurat

    selamın aleyküm ben daha 3 yıllık elektrikçiyim tesisat ve pano montaj… böyle volt watt hesabını açıkçası bilmem size sorum bir bisiklet dinamosu ile kaç adet 1.5w küçük deney ampülü yakabilirim

    CEVAPLA
  19. muromuro

    Selam arkadaşlar bu internetdeki şemalarda adam gibi çalışanı yokmu ya ben 3 tane yaptım 300 400 600 wattan bahsediyor ama hiçte öyle deyil bir florasanı bile yakmıyor 400 watlık diyor üstüne üstelik 500 watlık trafo kullandım 2n3773 transistör var 3 er tane ben kullandım 6 şar tane 72 amperlik akü kullandım ama bir florasanı bile yakmadı sadece tasarruflu lambalar var 20 watlık bunu yakıyor 20 watlıkda bile 160 volta düşüyor ne iş anlamadım şimdiden tşk yardımlarınız için denenmiş iyi bir 3000 4000 bin watlık invertor devresi varsa çalışan iyi sonuç veren arkadaşlardan rica ediyorum şemaları yayınlarsa sevinirim

    CEVAPLA
  20. EMRAHEMRAH

    s.a .bu entekre şemada yandan giriş verilimiş ben bu güne kadar büyle şema gürmedim yandan girişli entekre bu kunuda yardım ederseniz sevinirim 🙁

    CEVAPLA
  21. Ahmet GörünüşAhmet Görünüş

    Merhaba sayın hocam

    Anlatılan konular çok önemli bizim için,Hocam! bir deneme yapmak istiyorum fakat teknik bilginize ihtiyacım var.Ben 2 volt dc enerjiden 220 volt ac enerji üretmek istiyorum bu mümkünmü? eğer mümkünse nasıl yaparım konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  22. Ahmet GörünüşAhmet Görünüş

    Merhaba hocam

    Anlatılan konular çok önemli bizim için,Hocam! bir deneme yapmak istiyorum fakat teknik bilginize ihtiyacım var.Ben 2 volt dc enerjiden 220 volt ac enerji üretmek istiyorum bu mümkünmü? eğer mümkünse nasıl yaparım konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  23. mustafamustafa

    murat sanırım bisiklet dinamosu 12volt üretiyor. eğer sen o lambaları paralel bağlarsan patlayabilir onun için öncelikle 8 adet lambayı seri bağla ve öyle yakmayı dene. eğer ışık gözüne çok düşük gelirse lambaları birer birer devreden çıkart . ama sana tavsiyem lambaları beş taneden aşağı düşürme. başarılar…………..

    CEVAPLA
  24. AbdullahAbdullah

    Merhaba.

    Ben 20 metrelik bir kuyudan dalgıç pompa ile 80 metre yükseğe suyun basmasını istiyorum. Bunun için bir tane dalgıç pompa kullansam yeterli. Dalgıç pompa 1500watt gibi yük çekiyor. Bunun elektrigini invertör kullanarak sağlasak olur mu ?

    CEVAPLA
  25. Demir KarahanDemir Karahan

    Hocam yapılmış olan devrede entegre çıkışlarının güçlendirilmesi ile ilgili bir uygulama yapılmış. Bunun açık şemasını verebilirmisiniz. Entegre çıkışlarını nasıl kuvvetlendirebiliriz.

    CEVAPLA
  26. yeneryener

    220V DC girişli – 220V AC çıkışlı inverter var mı? bunların özel ismi var mı ?

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      bence bunlar endüstride kullanılan frekans konvertörüdür.,frekansı arada trafo olmadan artırp azaltarak asenkron motor devirine kumanda eden cihaz sistemleridir.

      CEVAPLA
  27. CrowbarCrowbar

    Arkadaşlar devredeki R3 Pot’u ne işe yarıyor onu anlamış değilim?

    CEVAPLA
  28. doğukandoğukan

    oradaki pot çıkışın frekans ayarıdır. Eğer ben onu ayarlayamam dersen, çıkıştan tam 50hz almak istiyorsan 1 nolu bacağa 8,2nF kutupsuz kon. koyman gerekir. 2 nolu bacağa 560K direnç koyup bunları 3. bacakla birleştirebilirsin.

    CEVAPLA
  29. CrowbarCrowbar

    Peki bu frekans ayarının formülü nedir? Mesela 750-10.000 hz alabilir miyim? alabilirsem nasıl yapmam gerekir?

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Frekans yüksek değerlerde olacaksa eğer normal saç nüve kullanılamaz,ferrit yekpare nüvelerle yapılan trafolar (smps trafosu) kullanılabilir,çok yüksek frekanslarda,örenğin 26 kHZ gibi.

      CEVAPLA
  30. ekremekrem

    hıç uğrasmayın ben bu devreyı yaptım çalışıyor çalışırken frekansı değiştirir durursunuz.

    ben bu devreyle orta boydaki su dınamasını çalıştırdım ama 4 tane 2n3055 kullandım paralel şekilde.ve trafom da büyüktü 400w lık veya daha üstüydü tam olarak bilmıyorum. ama diyeceğım size su devre fıstık gibi çalışıyor.ayrıca frekansı fazla oynamayın transistorlerı yakarsınızz ben yaktımda 😀

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Frekans çok yükselince normal saç nüveli trafo bu frekanslarda çalışmaya da çok uygun olamadığından (Sn.gevv’in motor hızını pot. ile artırma testinde) 2N3055’lerin aniden yanmasında belki en önemli bir neden olarak da transistörlerden trafodaki yüksek frekanstaki bu geçişlere bir tepki akımı olarak çok fazla da akım geçiyor.Çünkü saç nüveli trafolar fabrikasyon olarak sadece 50-60 hz de tam çalışmak üzere malzeme özellikleri tam olarak da seçilmiştir.Transistörlerin fazla akım akıtıp yanmasındaki asıl neden yeterli soğutma şartı bulamaması değil de kanaatimce bu nedenden dolayı olmasıdır.

      CEVAPLA
  31. kurtkurt

    ben bu devreyi yaptım ama 150 volt civarında bir voltaj aldım bağlantılarda hata yok. ,transistör 2n3055 kulandım. birde transistör teki çok ısınıyor ,bunun nedenini bilen varmı arkadaşlar.

    CEVAPLA
  32. ekremekrem

    Kardeş ben bunu yaptım çıkışım ac800 900 volt şaşıracaksınız biliyom çünkü kullandığım ups trafosu sana gelince kardeş o çok ısınan transistörün yanık veya bozuk.

    Başta bnde çok 2n3055 yaktım gayet normal ve hatta ölçü aletimi yaktım ama pes etmedım devam. Sinyalini hızlandır hızlandıramsan yine yanar transistörleriın. 50hz ayarla yani ama bennim osilaskopum yok diyorsan o zaman çıkışa bir armut ampül tak maksimum güçte ampül yanıncaya kadar trimpotu ayarla ama tam da yüksek olmasın çok az düşür tamam. Bu arada 2n3055 lerin sahte olup olmadığına dikkat et. Ben yaptım 200t l ye sattım

    CEVAPLA
  33. bozkurtbozkurt

    (ekrem cevabın için teşekkürler).ama neden 150 v çıkış veriyor onu anlamdım.acaba transistörden mi kaynaklanıyor.ısınan tarnsistörün yerine yeni transistör takıyorum gene aynı .

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Akü kapasite değeri çok düşük kalıyor,trafo primerine uygulandığında dc voltaj çok fazla düştüğü için çıkışından 220 vac alınamıyor olabilir.Bunun tek açıklaması bu şekliyle olabilir.

      CEVAPLA
  34. muhammetmuhammet

    Beyler bende bu devreyi yapmak istiyorum ancak şunu sormak istiyorum ben trafonun watt değerini yükseltirsem yani 120 watt değilde 600w trafo alırsam çıkıştaki akımım artarmı. ya da ne gibi değişiklikler olur?

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Sn.gevv’in söylediği ancak paralel trafoya girecek amperi artıracak olan transistör tadilatı veya mosfetler direk kullanılırsa ve trafo gücü de ayni oranda artarsa çıkıştan 600 watt da elde edilebilir,mevcut yazıda bunun açıklaması da var zaten.

      CEVAPLA
  35. mustafa demirmustafa demir

    ben bu devreyi yapacaktım trafoyu adam 100tl dedi olduğum yere oturdum kaldım ben bu devreden vazgeçtim.

    CEVAPLA
  36. ekremekrem

    zaten yapmamanı tavsiye ederim kardeş. masrafına değmez. sadece dediğin trafo fiyatına daha verimli transistörlü hazır 2 yıl garantili 300w inverteri alırsın. 😀

    CEVAPLA
  37. derelidereli

    peki arkadaşlar bu transformatorün sarım şeklinasıl ve sarılırken çiftmi sargı var tekmi bu önemlimi birde 2×10 mu olacak

    CEVAPLA
  38. şamilşamil

    hocam merhaba. devreyi yapacaktımda bdx53 lerin bağlantısını anlayamadım. bir bilen cevaplandırırsa sevinirim

    CEVAPLA
  39. yusuf erkulyusuf erkul

    arkadaşlar bu devreyi bende yaptım.Ben BDX54 le kurdum devrenin çıkışında ac 10 volt değer aldım ancak Dc değerde gösteriyor.
    ayrıca bir sorun daha var devrenin çıkışını trafoya bağladığımda trafodan 220 alamıyorum.Nedeni nedir bilen arkadaşlar cvp verirse sevinirim.

    Ayrıca trafo olarak 220 / 10*2 lik normal bir trafo kullanıom acaba trafoyu mu yanlış kullanıyom benimkisi düşürücü trafo ben sadece ters bağladım.

    CEVAPLA
  40. emir28emir28

    yusuf erkul kardeşim öncelikle şunu belirtmek isterim alternatif temiz bir çıkış almak istiyorsan 6 ile 7 numaralı bacaklar arasına 100uF kondasatör bağla bu sayede çıkışın tam bir sinüs dalgası olur. voltajı önemli değil kondansatörün ama en az 16 v olsun !
    senin trafo soruna gelince trafo bilindiği üzere yüksek gerilimleri düşürmek için kullanılan çok eski bir mantığa dayanıyor ama vazgeçilmez değildir elektronik devrelerle de gerilim düşürülebilir fakat maliyetli olacağından trafo tercih edilir.
    trafo devreye ters bağlandığında ters özellik gösterir ve yükselteç vazifesi üstlenir bunun için de trafoyu bağladığında 200 volttan yüksek bir değer görüyorsun … 😉 umarım açık bir anlatım olmuştur.

    CEVAPLA
  41. Mesut ERİZMesut ERİZ

    Transformatörler indirici ve yükseltici olmak üzere 2 tipten oluşur. Öncelikle yapacağımız çevirici için yükün (lamba,motor,televizyon… gibi)güç değerinin bilinmesi gerekmektedir. Örneğin 100Watt’lık bir akkor flemanlı lambayı çalıştırmak istiyorsak biraz matematik kullanmamız gerekmektedir. Yapacağımız hesaplama aslında hepimizin bildiği P=UxI bağıntısıdır.
    Simge anlamları :

    P=Güç ve birimi Watt.
    U=Gerilim ve birimi Volt.
    I=Akım ve birimi Amper.
    100=220xI ve I=100/220=~0,46 Amper’e ihtiyacımız var.

    Transformatörlerin gerilim dönüştürme oranı denilen parametreyi de bilmemizde fayda var.Bu oran “a” veya “ü” ile simgelenir.

    V1/V2=I2/I1=ü veya a’dır.

    V1= Primer gerilimi ve birimi Volt.
    V2= Sekonder gerilimi ve birimi Volt.
    I1= Primer akımı ve birimi Amper.
    I2= Sekonder akımı ve birimi Amper.

    Transformatör Gücünün Belirlenmesi

    Bütün bu bilgilerin doğrultusunda kullanacağımız transformatör gücünü artık bulabiliriz. Yapacağımız devrede 12V.’tan 220’a gerilim çevirimi yapacağımıza göre “a” veya “ü” parametresi = 220/12 =18,333’tür. *1(Bu hesaplamada V1=220V. V2=12V. kabul edilmiştir.) I2/I1= “ü” veya “a” olduğuna göre I1xü=I2 0,46*18,333 =~ 8,433 Amper

    Kullanılacak transformatör gücü : Ptr=V2xI2=101,196 Watt.

    Üretilen transformatör güçleri standartlar doğrultusunda belirli değerlere sahiptir. Alacağımız transformatör en az hesaplanan Ptr. gücü kadar olmalıdır. Tahminimce 100 Watt değerinden sonra 120 Watt’lık transformatörler mevcut.

    Kullanılacak Yarı İletkenlerin Seçimi

    Üretici firmaların bilgileri doğrultusunda devre elemanları seçilir. İlgilenen arkadaşlar foruma yazarlarsa bende yardımcı olmaya çalışırım. Şimdilik yazmaya ara veriyorum 🙂

    CEVAPLA
  42. emreemre

    merabalar,
    arkadaşlar trafo bağlantısını doğrumu anladım bilmiyorum ama bana bir garip geldi ortak uca +12v DC mi veriyorum ?

    CEVAPLA
  43. mustafamustafa

    arkadaşlar inverterler uzun süreli çalışma kavramı nasıl bilginiz varmı acaba

    CEVAPLA
  44. mustafa27mustafa27

    Merhaba arkadaşlar ben bu devreyi yaptım devre çalışıyor sadece trafoyu bağlama kaldı.Elimde 15w lık trafo vardı onu bağladım ve 86V civarında ac bir çıkış aldım trafonun gücünün düşük olduğunu düşünüyorum sizce 60w lık bir trafo yeterli olur mu?

    CEVAPLA
  45. ufuk dermenciufuk dermenci

    merhaba. benim merak ettiğim konu bu devreyle küçük de olsa bir tesla bobini çalıştırılabilir mi? tesla bobininin çalışması için gereken minimum voltaj değeri kaçtır? usb çoklayıcı tesla bobini gördüğümden beri yapmayı kafama koydum. o yüzden çok yüksek olmaması gerektiğini düşünüyorum

    CEVAPLA
  46. ufuk dermenciufuk dermenci

    Merhaba. Bu devreyi yaptım 12v bilgisayar power supplysi ile çalıştırdım. Yalnız aklıma birşey takıldı. devreye 2n3055 transistörleri bağlayınca transistörlerin collectöründeki gerilim 0.4v’ye düşüyor. transistörleri çıkartınca 12v’a sabitleniyor. İsis’te de denedim aynı devreyi onda da aynı durum oldu. acaba nedeni nedir ve sorunu nasıl çözebilirim?

    CEVAPLA
  47. Serkan SarıçiçekSerkan Sarıçiçek

    Arkadaşlar ben bu devreyi ödev aldım ancak yapıcak ne bilgim var ne de malzemem. Bana yapıp satabilen arkadaş olursa çok bahtiyar olurum. Ücrette sıkıntı yok . serkansaricicek61 @ hotmail.com adresinden bana ulaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca Trabzon’da ikamet ediyorum.

    CEVAPLA
  48. nurinuri

    devrenin trafosu hariç gerisi tamam tarfo tek 12 olsa olurmu yani 2×12 değil ayrıca beslemesi için pil yeterli oluyormu

    CEVAPLA
  49. ekremekrem

    nuri kardeşim pil yeterli olmaz. trafo olarak da her hangi bir teyplerde ki ses sisteminin içinden çıkan 2x12v luk trafo olur. trafoyu ters bağlayacaksın ama unutma. ayrıca trafonun gücü kadar yük bağlayabilirsin…

    CEVAPLA
  50. nazminazmi

    arkadaşlar bende yapmak istiyorum ama benim istediğim biraz büyük olacak ben 12VDC gerilimi 220VAC gerilime çevireceğim çıkıştada 500W almak istiyorum bunu için bu devrenıin aymısını kullansam olurmu? trafosunu kaç W lık kullanmam gerekiyor.

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Transistör tadiatı (paralel) ve multivibratör devre çıkışında bunu yükseltmek için 500 watt.lık trafo kullanılırsa olur.

      CEVAPLA
  51. MustafaMustafa

    Bu devrenin aynısı olmaz.Çünkü bu devre 60-90W civarında güç kullanımı için uygundur.R1-T1 ve R2-T2 sisteminden art arda 3 veya 4 adet bağlarsan istediğin gücü karşılayacak devreyi hazırlamış olursun.Trafo için ise en 500W veya buna yakın bir güçte trafo kullanmak zorundasın…

    CEVAPLA
  52. enesenes

    2N3035 dediğiniz nedir acaba ? devrede 3 bacaklı görünüyor fakat sipariş verdim o isim ile bana iki bacaklı bir malzeme geldi yanlışmı istedim acaba

    CEVAPLA
    1. darlingtondarlington

      Darlington PNP güç transistörüdür,2 transistörünün içten olan bağlantısı darlington bağlantı yapısındadır.Soğutucu ile 5 amper güvenle de alınabilir.

      CEVAPLA
  53. celalcelal

    2n3055 görünüşte 2 bacaklıdır. bacakların biri emiter diğeri beyz. kollektör ucu da metal kılıfıdır.

    CEVAPLA
  54. FatihFatih

    merhaba,
    2×12 volt 40 watt veya 60 watt lık trafo işimi görür mü ?

    CEVAPLA
  55. BerkantBerkant

    merhaba, 2×12 volt en düşük kaç ”watt” kullanabiliriz arkadaşlar ?

    CEVAPLA
  56. HakanHakan

    Arkadaşlar bu devreyi kurdum kademeli 90 watt trafo ile çıkış alamadım illa 2×12 volt mu olması gerekiyor kademeli trafoyu bu şekilde ayarlayamaz mıyız? yardımcı olursanız sevinirim

    CEVAPLA
    1. mustafamustafa

      trafonun kademe değerlerine bağlı, ama çoğu kademeli trafoda 12V değeri vardır. 0-12 V değerine getireceksin.

      CEVAPLA
  57. FatihFatih

    Arkdaşlar tekrardan rahatsız ediyorum kusuruma bakmayın. Devreyi kurdum yalnız 2×12 volt trafo yerine kademeli 0-12-18-24 volt trafo kullandım bu trafonun 3 bacağını 0-12-12 volt haline çevirdim 0 ve 12 volta iki transistörü bağladım diğer 12 voltuda direk gösterildiği gibi 12V DC kaynağa bağladım fakat çıkışta ac 0.003 volt gibi komik bi değer aldım çıkış alamadım kısaca sorun ne olabilir acaba

    CEVAPLA
    1. mustafamustafa

      Trafoyu nasıl bağladığını bilmiyorum ama bağlanış şekli şöyledir;
      T1 transistörünün kollektör ucunu trafonun 0 V kademesine, 12v dc voltajı trafonun 12V kademesine, T2 transistörünün kollektör ucunu trafonun 24V kademesine bağlayacaksın.
      Ama dikkat et; düşük güçte trafo kullanırsan transistörleri ve trafoyu yakabilirsin

      CEVAPLA
    2. darlingtondarlington

      kapasiteli bir akü yerine yine 12 volt ama çok düşük amperli akım vermişsinizdir,bu türden akım uygulamasında çıkıştaki voltaj böyle küçük değerde oluyor.Verilen güç volt*amper oarnında düşük kaldığından bir nevi içte kısa devre olmuş adaptör gücü gibi davranış sergileniyor ve bu nedenle giriş voltajı çok fazla düştüğü için çıkıştaki trafodan bu düşük ac değeri alınabiliyor.Herhalde asıl nedeni bu olsa gerek diye de düşünüyorum.

      CEVAPLA
  58. barışbarış

    mustafa ben bende birşey sorsam 12v dc yi 24 v ac yapmak istiyorum 14 amp max çekilecek akım oda 3-4 sn süreyle ancak trafo konusunda sıkıntı yaşıyorum hazır sarmak mı daha mantıklı yoksa şuradan bulabilirsin şuradan sökebilirsin diyebilecegin bir tecrüben varmı.

    CEVAPLA
    1. mustafamustafa

      sana yaklaşık olarak 350-400 w değerinde bir trafo lazım
      bahsettiğin trafoyu hazır olarak bir elektronik eşyada bulmak çok zor. sarmak daha mantıklıdır

      CEVAPLA
  59. FurkanFurkan

    Kolay gelsin ben iss te CD 4047 entegresini bulamadiğim için similasyonunu yapamadim,ve areste baski devresini çikartamiyorum elinizde cd4047 ait kütüphane dosyalari varmi?

    varsa yollaya bilirmisiniz.

    CEVAPLA
  60. yusufyusuf

    s3.dosya.tc/server13/UOSTFB/12-220volt_evirici.rar.html

    arkadaşlar devrenin ares baskısını çizdim doğruluğunu kontrol edermisiniz birde girişe 12 volt 10 a akü takıp trafoyu 2*12volt 100 w almayı planlıyorum ve aküyü 12 volt 10 a güneş paneli ile şarj etmek istiyorum ve bu devrede tasarruflu ampul 20 watlık 1 tane kullanırsam devre 100 w veriyor ve bunun sadece 20 sini kullanıyor yani 5 saat mi gider yoksa transformatör 100 w olduğu için 1 saattemi gider

    CEVAPLA
    1. mustafamustafa

      adreste bir sıkıntı olduğu için devreye bakamadım ama güncellersen yardımcı olmaya çalışırım

      CEVAPLA
    2. GökhanGökhan

      Yapmış olduğun devre bulunuyo mu bende sizin yaptığınıza benzer bir bitirme ödevi aldım yardımcı olursanız sevinirim

      CEVAPLA
  61. necdetnecdet

    bu devreyi ne555 kullanarak dc gerilimi monofaze yapıp uygun bir trafo ile na kadar güç elde edbiliriz yada ne555 ile bu mümkün olurmu?

    CEVAPLA
  62. MetinMetin

    24 dc den 30 ac cevirme için bu devrede ne tür bir değişilik yapmak gerekir..yada önerisi olan varmı farklı devre için. şimdiden ilginize tşk ederim.

    CEVAPLA
  63. hakanhakan

    arkadaşlar aynısını yaptım ama çalıştıramadım lutfen yardım edin . iletişim facebook.com/nerdennere

    CEVAPLA
  64. 14931493

    Benim için amper değeri çok önemli değil 220 volt alsam yeterli buyuzden 35 watt trafo kullansam olurmu ?

    CEVAPLA
  65. Emre özenEmre özen

    Devreyi yapıyorum fakat transistörü taktığımda anlık bir elektrik oluşuyo çıkışta sonrasında transistör acayip ısınıyo kullandığım trafo normal 220 yi 12 ye düşüren bi trafo yardım ederseniz çok sevinirim

    CEVAPLA
  66. Furkan ERDEMFurkan ERDEM

    Merhaba. Yanlışlıkla kademeli trafo aldım kademeler 0-12-18-24-48 olarak mevcut üstteki yorumlarda 0-12-24 kısmının kullanılacağı yazılmış bu doğru mudur. Bir sıkıntı olur mu. Benim aklıma pek yatmadı.

    CEVAPLA
  67. KaanKaan

    Merhabalar.. 😛
    Ben e-e-ö öğrencisiyim :^)
    Bu devreyi kullanıp 500 ila 1000 w güç çıkışı almak mümkün mü ?
    Birde bu devrenin pcb şemasını verebilecek olan varmı ?
    (Elimde ups trafosu mevcut )

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Merhaba , iyi bayramlar.
      Elinizdeki trafo tam bu işe göre , gücüne göre devrede güçlendirilmeli.
      500V/A için 600W/12V=50A lik bir akıma dayanabilmeli. BDX serisi darlington transistör kullanacak olursanız , (max.8A) herbirinden 5A geçeceğini düşünün. 10 + 10 transistör kullanmanız gerekir.
      Akımların eşit geçmesi için emiter direnci eklemeniz gerekir , 20 transistör ve çıkan ısıyı dağıtabilmek için büyük bir soğutucu gerekir. (1000V/A için hesap yapmayalım , bdx lerden uzak duralım)
      Power Mosfet kullanın. Tek transistörlü devreyi kurup , birer tane irf3205 takıp deneyebilirsiniz.
      pcb için resim var ayrıca link olarak paylaşımlar var. Çok küçük bir devre , 5dk da çizebilirsiniz. Yalnızca o değerde cam sigorta bulamazsınız. Araç tipi sigorta kullanıp , pcb dışında montajını yapmalısınız. (eşit değerde sigortalar paralel bağlanabilir)
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
      1. KaanKaan

        hayırlı bayramlar 😛
        Elimde 2n3055 mevcut
        500 wat alabilmem için
        Tam olarak malzeme listesi çıkarabilir misiniz
        Ovada kullanıcam arıcılık yapıyoruz elektrik burada yok bu yüzden başınızı ağırttım kusura bakmayın 😑😶

        CEVAPLA
        1. asmaasma

          5+5 10 tane 2N3055 gerekir. Onları sürecek birer transistör daha lazım. Birer mosfet yeterken neden bu ısrar.
          Motor çalıştıramazsın , ekonomik ampul (cfl) yamaz , adaptörle çalışan cihazlar ve ısıtıcılar (rezistans) çalışır. Ovada ne işine yarıyacak bu ups ?

  68. enoughenough

    12 V 72 A lik, araç aküsüne, müzik seti bağlamaya ihtiyacım var.
    müzik setinin 220 girişinde yazan, 50 w.
    100 w rms ses çıkışı veriyor.
    müzik seti, biraz kaliteli,
    bu invertörü bunun için önerirmisiniz? beslemesine falan zarar vermeyelim!

    CEVAPLA
  69. Enes AYDINEnes AYDIN

    Hocam merhaba elektrik mühendisliği öğrencisiyim 5.senem mezun olmak için ölüm kalım savası veriyorum 12 Volt Dc gerilimi 24 Volt Ac gerilime çevirecek fakat trafo kullanılmayacak bi devre gerekiyor bu devreye ilk önce 12 Volt Dc yi 24 Volt Dc ye çevirmek için boost konvertör devresi sonra 24 Volt Dc yi 24 Volt Ac ye çevirmek için İnvertör kullanacağım en sonda cıkan kare dalgayı sinüsoidal dalga yapmam istendiği için filtre devresi kullanacağım bana bu devrenin elemanlarının değerleri gerekiyor ben bu değerleri nasıl bulurum son 1.5 haftam lütfen yardımcı olunuz bana lütfen..

    CEVAPLA
  70. Ahmet köseAhmet köse

    Hıkaye ve uydurma devre
    NE YAPTIYSAM ÇALIŞMADI ARKADAŞLAR

    CEVAPLA
  71. Ahmet KöseAhmet Köse

    Arkadaşlar bu devre ile yaklaşık 1 aydır uğraşıyorum denemediğin yöntem kalmadı
    Bir sürü parça masrafı ettim.
    Cd4047 entegresinin transistörleri tetiklemeye gücü yetmiyor
    Araya lm324 opamp emegresi koydum
    CD 4047 nin ayaklarından çıkan sinyali yükseltmek iÇin
    Yok arkadaşlar.
    Yinede transitörleri çalıştırmadı.
    Yani tetikleme yapamıyor.
    Bence bu devre hikaye ve uydurma devre.
    Bor sürü parça parasıda boşa gitti.
    Bu devrede bir hata var yani.
    ÇALIŞMAYAN DEVRELERİ
    ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ GÖSTERİP
    İNTERNETE VERMEK ÇOK YANLIŞ
    BU MİLLETİN MASRAFINI KİM VERECEK ARKADAŞ.

    CEVAPLA
  72. SeherSeher

    Merhaba. Dirençlerde 470 Ohm yerine 500 Ohm kullansak olur mu acaba ?

    CEVAPLA
  73. YıldırımYıldırım

    Ölçüm cihazları dışındaki çoğu devrede kulanılabilir. 500 ohm’luk dirençler az bulundukları için çok kulanılmaz Yerine daha çok bulunan 470 ohm kulanılır.

    CEVAPLA
    1. SeherSeher

      Merhaba teşekkür ederim cevabınız icin peki 390 ohm kullanılabilir mi yani elimde 470 mevcut değil daha düşük değerde direnç kullanabilir miyim

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir