Daha önce paylaştığım Breadboard Kutusu projesinde ki cihazı arkadaşıma hediye ettim. Elektroniği (özellikle analog elektronik) çok seviyor ve bolca devre yaptığı için Breadboard güç kaynağı sistemi çok işine yaradı. Ben de bir süre eskisi gibi devam ettim. Sonun da yeni büyük boy breadboard + güç kaynağı projemi bitirdim. Daha önce aklım da olan Çok çıkışlı regülatör kartını tasarladım. Başlarken her zaman yaptığım gibi abarttım 🙂 ilk versiyon da her regülatörün girişine ayrı, uygun değer de voltajı verir ve bu saye de tam güç, verim alırım dedim. PCB tasarımını buna göre yaptım.
Kabloları kalın kullandım sonra aklım başıma geldi sanki yüksek güçlü endüstriyel sistem yapıyoruz 🙂 yıllardır Breadboard devrelerin de yüksek akıma ihtiyacın olmadı zaten yüksek güçler de farklı yöntemler ile test yapıyorsun dur dedim 🙂
Yine eski Breadboard Kutusunda ki gibi LM7812 12V çıkışını LM7805 entegresine bağladım 5V çıkış ise 3.3V 1.8V regülatöre. Kalın kablolar yerine eternet kablo telini kullandım bu telin kalınlığı fazlasıyla yeter.
LM317, LM337, LM7812, LM7805, LM1117-3.3 ve LM1117-1.8 regülatör entegrelerinin soğutulması için PCB kartı kullanıldı üst kısımda fazla alan yok ama alt kısım komple bakır söylediğim gibi yüksek güç gerekmediği ıçın ısı fazla olmayacak ayrıca kartı kalın bir alüminyum parçasına monte ettim (24X16cm) ve yükseltme için küçük soğutucular kullandım.
Breadboard Regülatör Kartı Devre Şeması
En çok uğraştığım bölümlerden biri aç-kapa anahtarları oldu. Minik anahtarlar çok uygundu fakat alüminyumu işlemesi zor delik açıp sonra taşlama veya eğeleme yaparak dikdörtgen şekli vermem gerekiyordu bas-bırak anahtarların somunlu, kolay monte edilen minik çeşitleri yok hepsi büyük.
Bene 6 pin 8×8 bas bırak anahtar kullandım. Bu anahtarda aklıma takılan üzerinden çekilecek akım değeriydi aynı buton için her satıcılar farklı değerler vermiş 300mA, 500ma, 1A, 1,5a vb. Bunlara güven olmaz dedim 1 anahtarı parçaladım metal kalınlığına göre 1 amperi taşır gibi ek olarak anahtar çiftli olduğu için paralel bağlantı yaparak gücü arttırdım.
Anahtarların montajı için delikli plaket kullandım gösterge ledlerini de monte ettim görünümü güzel ve kullanımı kolay oldu. Hesaba katmağım buton başına taktığım plastik parçanın düzgün görünmesi, tepe de kalmaması için boşluk bırakmam gerekti oldu bunu da hallettim fakat yükseltme için kullandığım soğutucuları 2X yapmam gerekti gerçi yükseklik fazla olmadı ama bu hesapta yoktu
Alüminyum plakayı boyamadan önce iyice zımparaladım sonrasında sabunlu su ile yıkadım boyayı uyguladım kuruduktan sonra sıcak hava tabancası ile ısıtıp (180 derece) daha iyi tutunması sağladım (kullanım kılavuzunda yazıyordu..)
Büyük boy Breadboard, Breadboard kutusu projesinin son hali bu şekilde. Regülatör kartı test edildi sorun yok. Çıkışları, ayar potlarını beyaz eding kalem ile yazarım diyordum ama ince uçlu eding kalem bulamadım şuan panel tasarımı yapıp folyo baskı alsaydım daha orjin olurdu diyorum ama hızlıca uzun aralar ile bitirebildim bu hali de iyi oldu.
İkinci bölüm de güç kaynağını paylaşacağım.
Not: PCB Tasarımı Sprint layout 6 ile yapıldı boyutları 10x10cm. Düzenleme yapmak isterseniz alt bölümden “C2” katını kapatın daha net görüş sağlar.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2024/12/19 Etiketler: ayarlı güç kaynağı, bench power supply, güç kaynağı devresi, güç kaynağı yapımı, laboratuvar güç kaynağı, lm317, lm337, sabit güç kaynağı