Bir çoğumuz havada yazı projelerini biliyoruz birde havada şekil projeleri vardı bu projede benzeri farkı ise devrenin bisiklet jantında kullanılması ve işin güzel tarafı yazı ya da şekili devrenin kendi programları ile yükleyebiliyorsunuz resimli kullanım kılavuzu ve pcb çizimleri var. Devre pic16f628 üzerine kurulmuş seri post haberleşmesi için max232 kullanılmış.
Hem eski hem de yeni sürümde 4 kayan yazmacımız var. Bu modelde 74HCT4094 kullanılmıştır. Şiddetle tavsiye ederim, diğer 4094 register çeşitlerine göre daha fazla akım basabiliyorlar.74HC4094 shift register da kullanılabilir. 4xxx serisinden CMOS tipi, yani 4094 veya CD4094 en az uygun olanıdır. Kayıtların devre yeniliğine gelince, kayıtların çıkışlarındaki LED’lerin katotlarını uyardığını fark edebilirsiniz. LED’lerin akım uyarması açısından en uygun bağlantı nedir? Çünkü en küçük gerilim düşüşü 4094 kaydının dahili anahtarlama elemanlarında tam olarak çıkış durumu mantıksal 0 olduğunda meydana gelir.
Önceki sürümle karşılaştırırsak, geriye dönük uyumlu hale getirmek için görüntüyü olduğu kadar metni de ters çevirmemiz gerekir. Bu nedenle LED neg jumper bağlandı. – İşlemciye giden RA3 bağlantı noktasının 2 numaralı pimine JP2. Orijinal sürümde eksik olan şey.
Diğer bir küçük yenilik ise her şeyin tek bir baskılı devre kartında yer almasıdır. Spesifik olarak, bir I2C veri yolu ve MAX232 tipinde bir TTL/CMOS – RS232 dönüştürücüsü olan bir 24C64 EEPROM belleğidir . 24C64 belleğinin görevi görüntü bilgilerini depolamaktır. Görüntü, kullanılan PIC 16F628A mikrodenetleyiciye sığmayacak. 24C64 hafızasına metin yazılmaz, eski versiyonda olduğu gibi mikrodenetleyicinin dahili hafızasını kullanır.
MAX232 dönüştürücünün rolü açık olmalıdır, çünkü PC tipi bir bilgisayar, bir mikrodenetleyiciye doğrudan bağlantı için uygun olmayan RS232 veri yolu standardına sahip bir seri arayüze sahiptir, bu nedenle karşılık gelen dönüştürücü kullanılmıştır. Üç jumper daha eklendi. Biri ‘sıra sırası’ olarak adlandırılır – pim 17 bağlantı noktası RA0 üzerindeki JP3. PCB, PIC mikrodenetleyici tekerlek aksının yanında ve karşı taraf jantta olacak şekilde yönlendirilmişse, bu versiyonda bu jumper kapalıdır.
Görüntüler oluşturulurken açık olmalıdır. Metin için o kadar önemli değil çünkü bu atlama teli esasen üst ve alt satırları değiştiriyor. Aşağıdaki ‘bit sırası’ jumper’ı – JP4 yine bir sıra içinde üst bitleri alt bitlerle değiştirir. Bu sürümde kilidi açıldı, bu nedenle pin 3 bağlantı noktasında RA4 günlük durumunda olmalıdır. 1, bir Yukarı Çekme direnci ile sabitlenir. Ve son çok önemli atlama teli ‘Metin/Görüntü’ olarak adlandırılır.
Mikrodenetleyicinin pin 1 bağlantı noktası RA2’deki JP1. Bu atlama teli, görüntülerin veya metnin oluşturulmasını değiştirir. Açıksa bir görüntü çizilir, ancak düğmeleri açıksa metin çizilir. Böylece bu güncellenmiş sürüm, bu anahtarların – atlama tellerinin yardımıyla daha evrensel hale gelir.
Resim yükleme programı bmp jpeg jpg resim formatlarını destekliyor bu tip uygulamalarda daha cok bmp kullanılır program birgisayarın seri rs232 seri portu üzerinden çalışıyor yazar denemeleri notebook üzerinde usb rs232 çevirici ile yapmış.
Kaynak: svetelektro.com/clanky/obrazky-a-text-na-led-kolesovy-displej-293
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/08/03 Etiketler: bisiklet led, havada yazı, jant led, jant üzerine led, microchip pic projeleri
Ben bu devreyi yaptırmak istiyorum. Ankarada konya sokakta yaptırabileceğimi düşünüyorum. Buradaki dosyayı indirdim fakat dosya hem slovakça hemde içinde işe yarayabilecek birşey bulamadım. Yardım ederseniz sevinirim.
bu devreyi uygulayıp çalıştıran varmı.
uygulanabilir bir devremi. artıları eksileri nelerdir….
selam arkadaşlar gerekli dosyaları indirip inceledim devreyi yapmayı düşünüyorum ancak pic içine atılacak bir hex dosyası bulamadım. devrenin programı boş entegreye program atmıyordur diye düşünüyorum. bu konuda bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. veya hex dosyasını bulabileceğim bir link de olabilir.
email: [email protected] teşekkürler.
sayın arkadaşlar havada yazı devrelerinide yaptıysanız veya video seyrettiyseniz belirli bir devirde yazı okunabiliyor devir düşünce yazı bir birine giriyor bisiklet lastiği ile yazı çıkarmanız biraz uğraştırıcı olur motosiklet jantına yaparsanız gece hızlı gidince bakanlar görebilir 😀
bu devreyı yaptım yanlız programlama kısmında sorun var istemiş oldugum tex metini içine yüklenmiyor bunu başaran var mı com bağlantısı bile algılamıyor
on off modu varmı her jant döndüğünde çalışır mı gündüz çalışmasını istemem bir de mesala hakan yazılabilir mi daha küçüğü ve hazır satılanı varmı