Baskı devre hazırlamak için değişik bir yöntem aseton

| Temmuz 9, 2011 Tarihinde güncellendi
Baskı devre hazırlamak için değişik bir yöntem aseton

Amatör olarak baskı devre pcb hazırlamak için bir çok yöntemi paylaşmıştım ütü ile pcb, laminatör ile pcb eding kalem ile pcb vb. şuana kadar uyguladığım en kolay yöntem laminatör ile hazırlanan baskı devre oldu bir okurumuz keşfettiği yeni bir yöntemi bildirdi ve paylaşılmasını istedi kendisine teşekkür ederim aşağıdaki açıklamalar ve uygulama resimleri kendisine aittir.

Ütüsüz Baskı Devre Yapımı – Eyüp Şekerli –

İyi günler baskı devre üzerine 2-3 senedir uğraşıyorum geçenlerlerde kozmetikte kullanılan asetonun toneri yumuşattığına tanık oldum baskı devre için birkaç deneme yapayım dedim ve olumlu sonuçlar aldım.

baski-devre-pcb-hazirlama-aseton-pcb

PCB Hazırlama Aşamaları:

  • 1 baskı devrenin ayna görüntüsünü normal fotokopi kağıdına çıktı alıyoruz.
  • 2 bakır plaketi zımpara ile zımparalıyoruz.
  • 3 kağıdı biraz nemlendiriyoruz yani ıslatıp 4-5 dk bekliyoruz taki kağıtta su damlacıkları kaybolana kadar.
  • 4 kağıdı plakete yapıştırıyoruz
  • 5 Kağıt üzerine aseton döküp her hangi bir kapakla üzerine bastırarak ileri geri heryerin iyice yapışmasını sağlıyoruz
  • 6 Kurumasını bekliyoruz
  • 7 kuruduktan sonra üzerine tekrar aseton döküp kağıdı çıkarıyoruz.
  • 8 Yüksek dereceli 170 c fırında 5dk ısıtıyoruz(Bu aşamayı denemedim ama fırın tonerin plakete iyice yapışmasını sağlar)

aseton-pcb-bakir

utusuz-baski-devre-pcb-amator-diy-plaket

pcb-yazi

pcb-basma-kagit-plaket-bakirli

kagit-aseton-dokme-baski-pcb-devre

Bu yöntemle kağıt üzerinde hiç toner, iz bile kalmıyor. Resimlerde yazılar üzerine denemeler yaptım baskı üzerine haftaya yapacağım.

Eyüp Şekerli

Yayım tarihi: 2011/07/09 Etiketler: , ,



18 Yorum “Baskı devre hazırlamak için değişik bir yöntem aseton

  1. mustafamustafa

    Denemenizin sonuçlarını bekliyorum. Elinize sağlık, kolay gelsin.

    CEVAPLA
  2. medetkeremmedetkerem

    uygulamayı yaparken normal a4 dosya kağıdı kullancaz değil mi ? birde baskı devre için yaparken ayna görüntüsü almayacağız sanırım direk çıktı alacağız.ve uygulama toplamda kaç dakika sürüyor

    CEVAPLA
  3. mealmeal

    çok iyi denedim ve gerçekten ütü yönteminden de diğer yöntemlerden de daha kolay uygulanıyor… tebrik ederim…

    CEVAPLA
  4. CemCem

    Ütünün kayması gibi problemler bu yöntem sayesinde yok. Kağıt kaydı, toner yayıldı… Bunlar ütü yönteminin dezavantajları. Ütü ile yapınca titizlik istiyor ve elin biraz alışması gerekiyor.
    Ancak aseton sandığımdan daha etkili bir biçimde tonerin aktarılmasına yardımcı oldu. İşimi çok pratik olarak gördü. Bu yöntem varken artık ütü kullanmam mümkün değil

    CEVAPLA
  5. serkanserkan

    bende denedim.ancak ütü yöntemi gibi kaliteli baskılar alınmıyor.bilemiyorum.belki kullanılan toner kalitem düşüktü.birçok denememde başarısız sonuç aldım….

    CEVAPLA
  6. sametsamet

    Arkadaşlar bnm bir sorum var baskı devreyi kağıda çkardık asetonla yapılması gereken işlemi yaptık herneyse toner plakete geçti buraya kadar herşey normal peki plaketi baskı devre yollarını çıkarmak için asite attığımızda toner erir mi baskı devre yolarrı bakır plakette kalırmı ?

    CEVAPLA
  7. klazingklazing

    @Samet
    Toner asitte erimez, bakır plaket üzerinde kalır

    CEVAPLA
  8. Metin.HMetin.H

    Bu yöntem ilgimi çekti.Ütüyle baskı devre çıkartmaya üşendiğim için yarın bu yöntemi deneyeceğim.
    Bulduğunuz yöntemi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim..

    CEVAPLA
  9. ahmetahmet

    yine burada gördüğüm karton pcbden sonra en kolay ikinci yöntem bu sanırım 🙂

    CEVAPLA
  10. Metin.HMetin.H

    Aseton ile basmayı denedim. Normal a4 kağıda baskıdevre çıktısını alıp 1 tl ‘lik aseton aldım ve denedim ancak sabırsızlandığım için kağıdı erken kaldırdım 😀 Bu yüzden baskıdevrenin yarısı plakete geçti 😀 Yöntem gayet başarılı bizi asetat kağıdı, lazer yazıcı ve ütüden kurtarıyor :))
    yapacak arkadaşlar acele etmeden yapsınlar 😀

    Kendi adıma çok teşekkür ederim.Herkese kolay gelsin..

    CEVAPLA
  11. MustafaMustafa

    Merhaba bu yöntemi denedim ve ütü yönteminden daha az başarı aldım. Asetat kalemi ile çizdiğim şekilde ince yollar oluşuyor.ama bu yöntemi Ütü ile birleştirdim mükemmel hatasız %100 başarı sağladım.
    1.Bakır plaket üzerine a4 semayı koyuyoruz ve asetonluyoruz ve iyice yapıştırıp biraz üzülüyoruz yüksek ısıda ve plaket e tüm yollar aktarılıyor çok hızlı ütü yöntemi başarıyla sonuçlandı herkese hayırlı olsun.

    CEVAPLA
  12. AhmetAhmet

    Arkadaşlar baskı devre hazırlamada yeterince verim alamadığımdan şu yöntemi denedim ve sonuç gerçekten süper: Lazer yazıcının fuserini sökmeden içindek ısıtıcı halojen ampulu devre dışı bıraktım. O zamanda yazıcı çalışmadı ama ısıtıcı uçlarına dışarıda bir halojen ampul taktım ve termostatı üzerine bıraktım. Fuser çalışsada ısıtmadı ve lamba arada yandı söndü. Kuşe kağıda fuserin iç ısıtıcısı olmadan baskı yaptım ve kağıt merdanelerden geçsede toner kağıda işlemedi ama devre yolları tam çıktı. Bunu elimi değdirmeden önceden birkaç dakika ütüyle ısıttığım sıcak plaketin üzerine kapattım ve kağıt hemen yapıştı. Üzerinden de tekrar ütüyle geçtim. Soğuyunca ılık suda yıkadım. Laser yazıcıdan normal çıktı ile aldığım kağıttaki toner normal ütüyle plakete geçmezken bu yöntemle tamamen geçti. Yazıcıyı isterseniz tekrar eski haline getirebilirsiniz ama ben bir yazıcıyı bu işe ayırdım ve başarısız sonuçlardan kurtuldum. İyice ustalaşırsanız fabrika gibi sonuçlar alabilirsiniz.

    CEVAPLA
  13. OnurOnur

    Arkadaşlar ben de bu yöntemi denedim sonuç mükemmel. Ütü ile yıllardır boşuna uğraşıyormuşum. Normal kağıda lazer yazıcı ile çıktı alıp kağıdı karta sabitledim. Asetonla kağıdı arka tarafından tamamen ıslatıp karta yapışması için boru ile (merdane de olabilir) iyice ezdim. Bu işlemi 2 kez tekrarladıktan sonra kağıdın kurumasına yakın zamanda saç kurutma makinası ile kartı ve kağıdı ayırmadan iyice ısıtıp kendi halinde soğumaya bıraktım. Son olarak da sıcak su ile ıslatıp kağıdı yavaşça musluk altında elimle sürterek temizledim. Başka kaynaklarda, en son olarak tonerin daha sağlam tutunması için fırında bekletiyorlar ama ben denemedim. Bu kadar kolay ve güzel olacağını ummuyordum sonuç süperdi. Tavsiye ederim. Kolay gelsin.

    CEVAPLA
  14. BurhanBurhan

    arkadaşlar bende bir baskı devre yapacağım ama hangi yöntemi uygulasam karar veremedim bir sürü yöntem var tonerin plakete %100 geçmesini istiyorum baskı devre kalemiyle düzeltmek istemiyorum. Son olarak burdaki yazılanları okudum ve aseton yöntemine karar verdim onu uygulayacağım inş. sonuç güzel olur sonucuda sizlerle paylaşacağım.

    CEVAPLA
  15. ismailismail

    benim fırın 5 dakikada pcb yi yaktı kül etti 🙂 ama önemli bir nokta var oda asetonu döküp pres uyguladıktan sonra tammı kurucak kağıt yoksa nemliykenmi açıcaz sonrasında pcb üstünde biraz kağıt kalıyor onuda yıkarken yollara zarar verebiliyoruz. en güzeli fırından sonra suya tutmak o zaman toner pcb ye daha sağlam yapıştığı için yollar çıkmıyor yerinden

    CEVAPLA
  16. ilyasilyas

    100 kez denedim olmadı bir video çekip paylaşırsan sevinirim

    CEVAPLA
  17. Mustafa YurtbegendiMustafa Yurtbegendi

    Bu adresten izleyebilirsiniz youtube de var

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir