Aşağıda şemasını verdiğim devre bir uzaktan kumanda test cihazı devresidir. Devre ile her türlü IR uzaktan kumandaların çalışıp çalışmadığını anlayabiliriz. Devrede bir adet TK19 alıcı göz, bir adet devreli buzzer, bir adet led ve bir adet 1 Kohm direnç kullanılmıştır.
Devre 5V ile çalışmaktadır. Her hangi bir uzaktan kumandanın IR Led’i (kızılötesi led), devrenin TK19 alıcı gözüne yaklaştırılıp kumandanın herhangibir tuşuna basıldığında eğer uzaktan kumanda sağlamsa devre tamamlanır buzzer kesik kesik öter ve led yanıp söner.
TK19 Alıcı Devre Şeması;
Baskı Devre PCB Yolları;
Devrenin Üstten Görünüşü;
Devrenin çalışma videosu;
Devrenin diptrace programında hazırladığım uygulama dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/05/04 Etiketler: ir alıcı, kumanda, kumanda alıcı, kumanda test devresi, TK19, tk19 test
Peki bu sisteme bir de mikroişlemci ekleyerek her bastığımız tuş sonrasında kumandanın ne bilgi gönderdiğine bakılamaz mı?
Piyasada tc1 transistör tester diye bi alet satılıyor ır gözü bulunan modeller kumanda verilerini okuyabiliyor sayısal veri olarak ekranda çıkartıyor bu aletin şemalarına bakarak merakını giderebilirsin.
Merhaba. Bir sorum olacak bu devrede led yerine bir role koyup devreye kondansatör eklesek her hangi bir kumanda ile başka şeyleri kontrol edebilirmiyiz (misal odamın lambasını kumandalı yapabilirim odamda televizyon yok ) ha birde kumandayı yakından tutmak zorundamıyız ?
@FxDev evet güzel bir fikir devre dediğin gibi geliştirilebilir kumandanın gönderdiği bilgileri lcd ekranda okumak gibi.üzerinde çalışmak lazım.
@hacı devreyi biraz modifiye edersek dediğini yapabiliriz. yeni projelerim arasında buda var. kumandaya bir defa basıldığında röle kontakları çekecek.tekrar basıldığında bırakacak. yapımı bittikten sonra siteye koyarım. Ayrıca kumandayı yakından tutmak zorunda değilsin.
pil sayısı nedir acaba
@bugra
2 yada 3 adet 1,5V’luk kalem pil. (Yani 3 yada 4,5 Volt)
Arkadaşlar denedim oluyor ama bir yanlışlık var. 1. resimde buzzer e uğramıyor + kutup ama 2. resimde uğruyor doğru olan 2. resim yani baskı devre doğru 🙂
Ses videodakinden çok daha az çıkıyor.
Birde yukarıdaki yazıda “Devre 5V ile çalışmaktadır. ” demişin. En son yorumundada “Yani 3 yada 4,5 Volt” demişin kaç volt ben 4 pil ile çalıştırdım.
@Hasan
resme dikkatli bakarsaan görürsün buzzerin + ucu pilin + ucuna bağlı…sisin az çıkmasıda kumandanın frekansına göre değişiklik gösterir…5V TK19’un maksimum çalışma voltajıdır.3V yada 4,5 voltlada çalıştırılabilir farketmez….
direnci koymazsak olur mu?
led için direnç gereklidir.
Evet gördüm bağlıymış ama delikli karta yapanlar anlamayabilir . Ben direnç koydum ama ses çok az çıktıgı ve ledinde az yandıgımı gözlemliyince dirençin ayaklarını lehimledim 🙂
Devreyi kumandadan sinyal geldiğinde sürekli yanan şekilde nasıl yapabiliriz.Sinyal geldiğinde rölenin sürekli çekip sinyal durdugunda ise bırakmasını istiyorum
@Esra
Kumandadan gelen sinyal kesikli olduğu için led yanıp sönüyor. Eğer normal bir ir led alıp normal bir led gibi direncini ve beslemesini verip kumanda yerine onu kullanırsanız devredeki lediniz ışını gördükce sürekli yanar.
Benim sorum ise şu. Ben bu alıcının mesafesini artırmak istiyorum. Şöyle 5-6mt den algılamasını istiyorum. Nasıl yaparım acaba. Alıcının cıkısını opampla sürsem olurmu?
Amaç uzaktan kumandayı test etmekse…
Cep telefonunuzun kamerası ile uzaktan kumandanın önüne bakarken tuşlarına basın :))
Ben bu devreyi 36 khz tk19 ile yaptım
kumandaya basmadığım halde led sürekli yanıyor.
bunun sebebi ne olabilir 36 khz etkilemiş olabilirmi?
merhaba bu deyreyi yeni çalışmalarınızda röle koyup daha güzel sonuçlar edinecektiniz acaba yaptınız mı yeni devreyi
sevgili dostum ben yeni öğreniyorum.yardımcı olursan seviniyorum.
Devreyi aynen uyguladım fakat ses o kadar az ki kulağımı yaklaştırmam gerekiyor birde led çok kısık yanıyor buzzeri sökünce düzeliyor 2sini aynı anda başaramadım ses az olduğu için ledi tercih ettim sonuç mükemmel 🙂
Hocam bir sorum olacak. Üzerinde 5 tane buton olan bir uzaktan kumanda yapmam gerekiyor. Kumanda üzerindeki butonlara basıldığında deney tablası(ufak cadet seti) üzerindeki ilgili led sürekli olarak yanacak tekrar bastıgımda sönecek.
Uzaktan kumanda yapımında kullandıgın malzemeleri sayarmısın?
Ben kumanda için 1 adet alıcı 1 adet verici aldım. ana board delikli bakır levha mı kullandın ? Bendeki alıcı parçanın üzerinde 3 tane ayak var (7-2 , 5-4 , 3-1) üzerindeki numaralar bu şekilde, birde üzerinde 2 tane ufak metal çıkıntı var. Vericide sadece mavi renkte led gibi. uzaktan kumandanın gücünü pilden sağladın sanırım? Senin devre şemasındaki gibi yapsam olurmu ? yoksa ayrı bir ayar çekmek gerekir mi?
Ben delikli karta yaptım çalışıyor..
http://aykuttasdelen.wordpress.com/2014/08/02/osiloskop-uzaktan-kumanda-nasil-test-edilir/
https://www.youtube.com/watch?v=EVo614UqXOg&list=UU8Rmd8NFwFwc1RcEZ2_55dg
Aykut Taşdelen hoca bu video’da kumanda kodlarının osiloskopta nasıl görüntülendiğini göstermek istemiş. Video güzel ama osiloskop olmadan bunu öğrenmenin bir yolu varmı ?
Çok acil yardıma ihtiyacım var IR alıcı verici ile sayıcı devresi yapmak istiyorum bunun için röle kullanmıyorum sadece entegreler. Amacım şu IR ledden kızılötesi gelmediğinde tk-19 çıkışından 5v versin kızıl ötesi geldiği müddetçe çıkış 0V olsun bunu yapabilir miyim yada bana yardımcı olabilecek var mı?
Benim aradığım site giriş kapılarının açılması bariyer açılması panjur açıolması ile ilgili her kumandayı test edebilecek bir cihaz vaarmı. Her kumandanın ayrı frekansı olduğundıan bazı kumandalar kopyalanmış gibi oluyor ama uygulamada kopya kabul ettediğini görüyorum. Bununla ilgili bir cihaz varmı
mustafa akgül