Basit DC-AC Konvertör Devreleri

| Temmuz 24, 2014 Tarihinde güncellendi
Basit DC-AC Konvertör Devreleri

DC-AC Konvertör devreleri basit tasarıma sahip lamba ve benzeri basit şeyleri çalıştırma dışında kullanmanızı önermem devreleri çalıştırırken, test ederken dikkatli olun devre çıkışında teklikeli yüksek voltaj vardır

İki transistörlü DC-AC konvertör devresi

iki-transistorlu-dc-ac-konvertisor-devresi

Verilen devreye DC uygulandığında ilk anda N2 ve R1 direnci üzerinden geçen akımla T1 transistörünün iletime geçtiğini varsayalım. R1’den gelen akım N1’den geçerken hemen maksimum değere ulaşamaz. (Maksimum değer ancak 5 t’luk zaman sonra olur.)

N2’den geçen akım maksimum değere doğru yükselirken, T1 iletime geçtiği için, N1 bobininden de yüksek değerli bir akım akmaya başlar. N1’den geçen akımın yarattığı değişken manyetik alan, N3 bobininde bir gerilim indükler. Bunun yanında N2 bobininde oluşan manyetik alanı da zayıflatarak N2 sarımından geçen akımı daha yüksek bir seviyeye çıkarır. N1 ve N2 sarımlarından geçen akımlar doyma (maksimum) noktasına ulaşınca N1’in etrafında oluşan manyetik alan durgunlaşır.

N1’in alanının durgunlaşması sekonderde oluşan gerilimi sıfıra indirir. Bunun yanında N1’in yarattığı alanın N2 bobininde yaptığı baskı ortadan kalkar ve N2’nin akımı azalmaya başlar. N2’nin akımı azalırken bu kez de N1 üzerinde az öncekinin tersi yönde bir manyetik alan kuvveti doğar. N1’de doğan ters manyetik kuvvet N2 üzerinde bu kez yine etkide
bulunarak N2’den geçen akımı sıfır değerine doğru bastırır.

N2’den geçen akımın sıfıra inmesi N1’den geçen akımı da sıfır yapar. Bu şekilde devre başa
dönmüş olur. Ardından N1 üzerinden geçen küçük değerli akım T2 transistörünü sürer. Devre
biraz önce anlatıldığı şekilde çalışmasını sürdürür.

12 V DC / 220 V AC konvertör devresi

12-v-dc-220-v-ac-konvertisor-devresi

Devrenin multivibratör (flip-flop) kısmı 40-60 Hz arası frekansta kare dalga üretir. Multivibratör devresinin A ve B noktalarından alınan kare dalgalar sürücü transistörlerini tetikler. Sürücü transistörleri ise güç transistörlerini besler. Güç transistörleri trafonun primer sargılarından (N1 ve N2) yönü sürekli değişen bir akım dolaştırır. N1 ve N2’den geçen akımlar ise sekonderde AC özellikli bir gerilim doğurur.

Devrede çıkış katındaki transistörlerin ve trafonun gücü devreden alınmak istenilen güce
göre değiştirilebilir. Çıkışta bulunan birbirine paralel bağlı nF değerli üç kondansatör elde edilen AC’nin sinüsoidale benzemesine yardımcı olur. Çıkış transistörlerinin soğutuculu olması verimi artırır. verilen konvertisör devresiyle akkor lamba, mini motor vb. çalıştırılabilir.

CD4047 2N3055 Yüksek çıkış akımlı DC-AC konvertör devresi

cd4047-2n3055-yuksek-cikis-akimli-dc-ac-konvertor-devresi
DC-AC konvertör devresinin şeması

DC-AC konvertör devresinde 12 V’luk DC’yi 220 V’luk AC’ye çevirebilir. Çıkıştan alınan AC’nin frekansı CD4047 adlı entegrenin 2-3 numaralı ayakları arasına bağlanmış olan potun değeri değiştirilerek ayarlanabilir.

Devrede trafonun primer sargılarından geçen akımın yüksek olması için büyük güçlü transistörler kullanılmıştır. 2N3055 BD243C Transistörleri soğutucuya bağlanmalıdır.

Floresan lamba invertör konvertör devresi

floresan-lamba-invertor-konvertor-devresi

Floresan lamba invertör devresinde Floresan lambalı portatif aydınlatma cihazlarında (ışıldak) kullanılmaktadır. Devrede kullanılan 555 entegresinin 3 numaralı ucunda kare dalga oluşur. Kare dalganın frekansını pot ile ayarlamak mümkündür.

555’in çıkışına bağlı soğutuculu transistör sürekli olarak iletim ve kesim olarak trafonun primerinden değişken akımların geçmesine neden olur. Trafonun primer sarımından geçen değişken akımlar sekonder sarımında yüksek değerli AC’nin oluşmasına yol açar. Sekonderde oluşan yüksek değerli AC flüoresan lambayı yakar

İki tristörlü DC – AC konvertör devresi

iki-tristorlu-dc-ac-konvertisor-devresi

Devrede, SCR’leri tetiklemede kullanılan pals üreteci, UJT’li, 555’li, transistörlü astable (kararsız) multivibratörlü vb. olabilir. DC besleme ile çalışan devrede tristörler C kondansatörüyle durdurulmaktadır.

Pals devresi tristörleri sırayla iletime geçirir. SCR1 iletime geçince C üzerinde birikmiş olan elektrik yükü SCR2’yi kesime sokar. C boşaldıktan sonra bu kez diğer yönde şarj olur. SCR2’ye tetikleme gelince bu eleman iletime geçer. SCR2 iletime geçince C üzerindeki elektrik yükü SCR1’i kesime sokar. Devre bu şekilde çalışmasını sürdürür. Orta uçlu olarak sarılmış olan primerden geçen akımların iki yönlü olarak akması sekonderde AC gerilimoluşturur.

DİKKAT DC-AC Konvertör Devreleri yüksek voltaj üretmektedir dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

Elektronik devre şemaları internet üzerinde paylaşılan çeşitli kaynaklardan (pdf, doc vs) ayıklanıp siteye aktarılmıştır. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.

Yayım tarihi: 2009/01/20 Etiketler: , , , ,



2 Yorum “Basit DC-AC Konvertör Devreleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir