Fazla ilgilenmediğim için PCB çizimi baya uzun süren bir ATX Güç Kaynağı Dağıtım Modülü projesi piyasada ATX Breakout Board olarak biliyor yıllar önce hem ATX güç kaynağı testi yapan hemde çıkışları kılemens ile aldığım bir kartı teknik serviste yıllarca kullanmıştım o zamanlar modül piyasası yoktu baya işimizi görmüştü..
Bu projede ATX güç kaynağının sabit 3.3V, 5V, 12V, -12V voltaj çıkışlarını veren ve ek olarak LM337 ve LM317 regülatör entegreleri ile simetrik +- 1V…9V arası ayarlanabilir çıkışlar bulunuyor. 1K çok turlu trimpot ile hassas olarak voltaj ayarı yapılabilir. ATX Güç Kaynağı Voltaj Çıkış Dağıtım Kartı giriş soketi 20 pin dik ve yatık tip kullanılabilir.
Not: Ben TO-252-3 kılıf LM317, LM337 kullandım isteğe göre SMD SOT223, DIP TO220, TO92 kullanılabilir DIP kılıf montajı için delik var. Sadece LM337L ve LM317L TO92 kılıflarda bacak yönleri farklı buna dikkat ederek montaj yapmalısınız.
Kart üzerinde 2 adet USB soketide var USB soketlerin altında bulunan SMD tip dirençler için bir değer vermedim ister direkt 5V kaynağı olarak kullanın veya aşağıdaki listeye göre telefon, tablet vb. şarjı için akım sınırlamalı kullanabilirsiniz.
USB Şarj Direnç Listesi
10 Ohm yük direnci 5V hattına bağlıdır bir çok ATX güç kaynağı yük olmadan verimli çalışmıyor duruma göre kullanırsınız yükü aktif etmek için “LOAD ON” jumperini kısa devre etmeniz yeterli hatta gerekirse 5W direnci takarsınız masrafa gerek yok..
Voltaj çıkışlarında büyük ve küçük tip banana jak kullanılabilir banana jak sabit çıkışlar ve GND hattında header çıkışlarda bulunuyor. Baskı devre PCB boyutları 100X100mm ve tek taraflı Sprint Layout PCB programı ile tasarlandı. Yüksek güç çekilebilecek yolları lehim ile doldurmayı unutmayın.
ATX Güç Kaynağı Voltaj Çıkış Kartına ait PCB dosyası;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/10/30 Etiketler: güç kaynağı yapımı, lm317, lm337
Bu projenin hayranıyım bilesin. Sen daha iyisini koyunca ben elimdekini çizmekten vazgeçtim 🙂 İyi çalışmalar.
@seron sende daha iyisini yap niye vaz geçiyorsun feyz alıp daha iyisini yapacaksın bu arada aklımda daha da iyisi var ama zaman lazım 🙂
Yapılabilecek en iyi kartı yapmışsın daha da gelişmez sanırım. Ama dur. Aklıma geldi PWM step up yönetmi ile 13-14 Volta yükseltip akü şarj edecek bir eklenti yapılabilir aslında? Veya PWM modülü eklenip şerit LED sürmek için de kullanılabilir test amaçlı… Yapılır da yapılır. Ama +/- besleme olayını iyi düşünmüşsün muazzam bir tasarım onu söyliyim. Şu an piyasada olmayan birşey yaptın resmen icattır bu 😉
Merhaba, bu kartı ben yaptım ama düzgün çalışmıyor Bu devrenin doğru olduğundan emin misiniz?
Ayrıca, lm317 çok ısınır ve ortadaki dört çift LED’den yanmaz.Lütfen yardım edin.
Merhaba Ahmad. Devrenin doğru çalıştığından eminiz. Aynı karttan bir tane satın aldım ve test ettim:
hizliresim.com/zXS9of
Tüm LEDler parlıyor. LMXXX’ler ısınmıyor. Ayrıca herhangi bir sorun yok. Yaptığın devreyi tekrar kontrol etmelisin. Komponentler sahte ya da arızalı olmamalı. Bağlantı yönlerine dikkat et. Ben sorunsuzca kullanıyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
çalışıyor sorun yok.
yaptığınız devrenin alt-üst resimlerini yükleyin kontrol edelim
kartı hazır alacağımız bir yer varmı