PIC Programlama hevesimin başladığı ilk günlerde hep kafama takılmıştır PIC mi ? Atmel mi ? işi bilen abilerime danıştığımda sorunun cevabı PIC olarak verildi zaten kaynak bolluğuna bakınca da Microchip PIC ülkemizde her koşulda önde gidiyor.
Fakat hep aklımda bir soru işareti kalmıştır internet ortamında olsun tamirini yaptığım çeşitli cihazlar olsun endüstriyel, profosyonel sistemlerde genelde Atmel serisi mikrodenetleyicilerin kullaındığını görüyorum insan ister istemez düşünüyor neden Atmel niye PIC ile bu kadar değişik gelişmiş uygulamalar yapılmıyor ?
Son zamanlarda Atmel öne çıkmaya başladı 🙂 özellikle ileri seviye uygulamalarda Atmelin üstün olması fiyat, performans ilişkisi Atmel serisi mikrodenetleyicilere ilgiyi arttırdı hatta PIC ile arası çok iyi olan kişiler Atmeli övmeye başladı 🙂
değişik mikrodenetleyiciler kullanılmaya başlasada Atmel-Microchip ikilisinin yeri sarsılmaz
Bu konu hakkında bir anket hazırladım mikrodenetleyiciler ile arası iyi olan okurlarımız tecrübelerini aktarıp oy kullanabilirse çok sevinirim
sizce hangisi ?
Atmel VS Microchip Güncelleme 2019
Yazı 2010 yılında yayımlanmış bu güne kadar bir çok gelişme oldu Arduino ile Atmel çok daha kullanışlı oldu derken Microchip Atmel firmasını satın aldı vs.
Oylama için kullandığım flash yazılımı bile eskide kaldı anketi kapatıyorum sonuçlar aşağıda
Yayım tarihi: 2010/11/13 Etiketler: microchip vs atmel, pic atmel hangisi
Atmelin avantajları çok en basit örnek ile attiny2313 software usb gerçekleştirilebiliyor ve mips değerleri piclere göre daha yüksek. pic ile usb bağlantısı sanırım sadece usb özelliği barındıran mcularda gerçekleştirilebiliyor. ilk mcu’m 16F684 oldu com & paralel programlayıcı yapmak için haftalar harcadım bir türlü ayar tutturamamıştım en sonunda basit bi devre ile işi çözmüştüm ama soğumuştumda picden laptop kullandığım için gidip desktop almak zorunda kalmıştım sadece mcu programlayabilmek için 🙂 atmel programlayıcılar çok basit paralel programlama için 4 direnç harici 5V besleme ve kristal yeterli oluyor
Okullarda hep pic16f84 öğretiliyor pic mikrolar çok yaygın ama atmeli inceleseler ne kadar akıllıca tasarlandıklarını görürler örneğin geçen teknikererhan`ın ton kontrol devresini gördüm
attiny2313`ün 4 pwm olduğunu söylemiş aynı tip piclerde bunu bulamazsınız
Atmelin gerek donanımsal olsun gerek fiyat olsun picten kat kat ilerde olduğu çok bariz.Picin tercih edilme sebeblerinden en büyüklerinden biride avrlerin genelde c dili programlanması, internete bulunan örneklerin genelde c ile yapılmış olması. Mikrodenetleyici ile ilk tanışanlar genelde basic ile yazmaya başlıyor geneldede pic kullanıyor. Okularda pic öğretiliyor muhabbetine girmeye gerek yok hocalar ellerindeki 10-15 yıllık dersnotlarını her sene ısıtıp ısıtıp öğrencilerin önüne koyuyor herkezede pic16f84 öğretiliyor.
Çoğu hoca bu şekilde yapıyor.Fakat zamanında bizim üniversitede hoca sormuştu mikrodenetleyiciler dersinde at90s2313 ilemi çalışalım pic16f88 ilemi,Öğrencilerin çoğuda pici tanıdığından işin kolayına kaçıp 16f88i seçtiler.Yinede 16f84ü göstermediler 16f88 16f84ten kat kat üstün.Velihasıl demek istediğim okullarda mikrodentleyici öğretimi hocalarda bitiyor. Hala 8051 öğreten hocalar bile var.Atmelin en iyi yönlerinden biride ücretsiz c derleyicisi olması. Kimse bunu önemsemeyip herkes cracklı yazılımlarla işini görsede. Profesyonel uygulamalarda işler öyle değil. Programlama dillerinin herbiri 1000-2000 dolardan başlıyor.
Ben atmeli tavsiye ederim.Aslında mikrodenetleyiciyi bir araç olduğundan projeye göre hangi mikrodenetleyici uygunsa o tercih edilmeli.İyi bir şekilde c dili öğrenildikten sonra mikro denetleyici değiştirmek sorun olmaz 1-2 haftada diğer mikrodenetleyiciye geçilebilir. Aslında microchipinde iyi yönleri var.Çok iyi dökümantasyon sistemi var. Örneğin herhangi bir ürün çıkardığında gerek ürünle ilgili gerekse bütün konuyu, bütün teoriyi anlatan uygulama notları yayınlıyorlar.Bu arada piyasada bu iki mikrodenetleyicilerden başka mikrolarda var. Örneğin ti’ninde msp430 serisi adı altında çok iyi denetleyicileri var. Onlarında geleceği var.
@erhan’a katılıyorum şüphesiz. Önemli olan atmel ya da pic ya da arm?
Ne için kullanıyoruz. Neye hizmet edecek Amaç nedir beklenen hedeflenen nedir?
5seneden beri picte yazılım yapıyorum.
En basit örnek
atmega8-16pu = anlamı 8kb 16mhz, 16mhz=16misp
pic16f877 özellikleri ise buna yakın dahi değil.
Burda sadece bir karşılaştırma var küçükseme asla!. Şöylede bir gerçek var pic dünyada tanınmış hemen hemen herkes kullanıyor.Türkiyede atmel kullananları toplasanız 1000 kişi etmez.Picte ise daha fazla….
Aslında herşey dilde bitiyor.İyi bir C dili kullanarak ister atmel ister picte olsun kod yazılır.
İlla C dilinede gerek olmayabilir. Basicde olur ASM dilide….
Sonuç olarak atmelin bazı özellikleri pic mcu’dan daha üstün…… Son olarakta türkiyede atmel piyasasında bazı sorunlar var.Piyasada fazla atmel işlemcide yok elinde olanlar ise fahiş fiyattan normal fiyatın 2…3 katı civarında gözümle gördüm . 1 ay sonra geleceğini söylediler sabırla beklemekteyiz.
Kalın sağlıcakla….
ben atmel derim, pic de çok iyi ama atmel daha kolay geliyor bana. başka ülkelerde atmel picten daha yaygın.
arkadaşlar isterseniz maçı kaleden değilde orta sahadan başlatalım…
demek istediğim NEC mikrodenetleyicisidir.
yine de siz bilirsiniz
ask google…
Soru saçma. Elmayla armut kıyaslanmaz. PIC RISC işlemcidir, ATMEL ise CISC. Zaman bazlı işlemlerde RISC işlemcilerin programlamada sağladığı avantajlar tartışılmaz. Örneğin iki işlemciyi de kullanarak Sinüs sinyali üretmeye çalışın. ATMEL’de bunu yapıncaya kadar göbeğiniz çatlar. Öbür taraftan USB gibi protokol esaslı uygulamaların CISC işlemcide daha kolay olması gayet doğaldır. Teknik kuralları iyi bilmekle ilgilidir. Futbol takımı mı bunlar?
Keşke atmel denetleyiciler hakkında biraz bilgi edinip öyle yorum yapsaydın.Burda atmelden kasıt avr dentleyiciler.Atmel atmega attiny at90s serisi tüm denetleyicilerinde gelişmiş risc mimarisi kullanılır.Aşağıdaki bağlantılardan bazı atmel denetleyicileri inceleyebilirsin.
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2486.pdf
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2543.pdf
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc0838.pdf
vay be okurken nefesimi tuttum resmen bu faydalı tartışma için yorum yazan herkeze teşekkür ederim. 😀 çok şey öğrendim
Bu yararlı yazıyı paylaşan ve bu tartışmaya katılan bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum… umarım günün birinde bizde burada yorum yapacak kadar kendimizi geliştiririz… Bu arada ben ege üniversitesinde okuyorum… Bize de okulda 8051 öğretiyorlar..
Piyasada pic için bir çok kaynak var. Hem programlayıcı hem de döküman. Ama,
Atmel ile programlayıcı yine atmelin kendi ucuz denetleyicileri ile yapılabiliyor.
Örneğin ben pickit 2 almıştım. Fiyatını tam hatırlamıyorum. Ama Atmel ile 15 tl ye kendiniz delikli karta dahi programlayıcı yapabiliyorsunuz. ISP bulunduğundan devreden çıkarmadan programlayıp denetleyiciyi deformasyona da uğratmamış olursunuz.
Sanayide çok kullanılmasının nedeni elektiriksel gürültü, toz vs gibi dış etmenlerden minumum etkileniyor olması. Pic ile uğraşan arkadaşlar bilir eğer bir ticari ürün yaparsanız bir sürü fitre koruma vs vs. Atmelde bu çok azdır.
Zaman problemi çok düşük. Elimde 2 farklı marka esc bulunmakta. Üstünde Atmelin denetleyicisi var. Fırçasız dc motorların sürücü mantığını bilen anlar zamanlamanın ne kadar önemli olduğunu.
Ben uzun yıllardır ATmega32a denetleyicisini kullanıyorum. Üstünde 16 bit – 8 bit timer/counter, adc, jtag, twi(i2c), spı, usart mevcut olduğundan genel işlerimin hepsinde çok yararlı olmakta. Eğer usb olarak kullanılacaksa da mevcut kütüphaneler gayet verimli.
Evet atmelin kaynak sıkıntısı mevcut (Türkçe de). Assembly de yazılmış eski bir kitap ta şu an piyasada (her ne kadar zor olsada). Picin 10 larca kitabı var. Hepsi birbirinin aynısı o ayrı. Fakat şu an kodlab yayınlarının hazırladığı uygulama kitabı mevcut. Yararlı olacağını düşünüyorum. Yazarla biraz muhabbetim oldu. Umarım beklentileri karşılar.
NEC Marka bir micro Denetleyici atmel karşılığı nı bulabilir miyim, yani marka atmel olacak özellikleri NEC 078EF9177 mikroişlemcinin aynısı olacak Sebebine gelince de bu mikroişlemciyi programla yapacak olan piyasada az ve Pahalı olan cihazlar var Ancak Atmel,i daha ucuz fiyatlı bir AVR USB ile programla Ya biliyorum
harbiden google flashı bile bitirdi
Bence bütün iş maliyette bitiyor atmel ucuzdu firmalar onu kullanıyordu
Şuan bir çok cihazda stm8 görüyorum CNC sürücüleri termometreler falan