Malzemelerin pozisyonu, print üzerinde belirtilmiştir. (devre şemasına bakınız.)
ISD1760 (60sn), ISD1790(90sn), ISD17120(120sn)
1N 4007
7805 3 adet led ampül
1 Adet kapasitif mikrofon
3 Adet 1K 1Adet 82K 3 adet 4.7K
2 Adet 10K
7Adet 100nF 2 Adet 4,7mF 1 Adet :470mF
Record sw bas-bırak anahtar
4 adet buton aux in için bir adet jack konnektör
(Kayıt: sarı, meşgul: yeşil, power: kırmızı led)
Bu devreyi ben ilk yaptığımda, biraz dandik olmuştu. Şeklen tabi… Sonra düzenledim yeniden bastım. Bu devreyi bir abimiz bu şekliyle bastı ve piyasada hatta bayağı bir miktar da sattı.
Şimdi bir elektronikçi biraz daha geliştirmiş, yeni halini basıyorlar, satıyorlar. ben de eski çizdiğimi paylaşayım dedim. ne de olsa yenisi var.
Yenisinin fakı ne derseniz, tek farkı üzerinde bir ses çıkış entegresi ilave edilmiş, hepsi bu kadar. Bu devrenin kendi içindeki ses çıkışından verdiği ses düşük değil. gayet yeterli. Bir cep radyosundan duyduğunuz ses kadar veriyor. dileyen çıkış ilave edebilir elbette ki.
ekte bulunan dosyada proteus ares çizimi var. devrenin çalışmama durumu imkansız en az bin tane yapıldı bundan. tek dikkat etmeniz gereken HP uçlarını kısa devre etmeyin.
DEVRE HAKKINDA AÇIKLAMALAR:
60 saniye süre kayıt yapan bu devrenin kendi üzerinde ses çıkışı mevcuttur. Profesyönel kullanım için aux out çıkışından dilediğiniz güçte bir amplifikatöre çıkış alabilirsiniz.
Devrede bulunan condanser mikrofon ile gayet hassas bir ses kaydı yapabileceğiniz gibi, devredeki jumper pozisyonunu, “Mıc” den “Aux”a alarak aux in girişinden de kayıt alabilirsiniz. Bu girişe dvd, vcd, telefon radyo, mp4, Pc gibi cihazlardan direkt ses uygulayarak kaydedebilirsiniz. Hoparlör olarak 0.5W 4-16 ohm arası bir hoparlör kullanabilirsiniz.
Besleme voltajımız en az 5 volttur. 12 volt ile besleyebilirsiniz. Devremizde 5 volt regüle bulunduğu için voltaj yükselip alçalmaları çalışmasına etki etmemektedir. Devremize enerjiyi verdiğimiz zaman, power ledimiz yanarak bize devremizin çalışmaya hazır olduğunu haber verecektir.
NASIL KAYIT YAPARIZ ?
Kayıt yapmak için rec/play anahtarına basmanız ve kayıt ledinin yandığını görmeniz gerekir. Kayıt ledi yanıyor ise bu bize, devrenin o anda kayıtta olduğunu gösterir. Bu sırada meşgul ledine bakmalısınız. Çünkü meşgul led lambası entegremizin tüm haraketlerini bize tercüme etmektedir. Mesela record anahtarımız basılı iken, bu ledin yanıyor olması kayıt için boş yer var anlamına gelir. Ne zaman bu ışık sönerse kayıt edilecek alan dolmuş demektir. Kaydı sona erdirmek için record sw anahtarına tekrar basarak kaydı durdurabilirsiniz.
PLAY: Play butonuna basarak yaptığımız kaydı dinleyebiliriz. Bu sırada meşgul ledi yanıp sönecek ve ses kesildiği zaman sönecektir.
SES AYARI: Ses butonu ile de ses ayarı yapabiliriz. Her butona basışımızda 4 kademe ses artacak sonra 5. kez tekrar basarsak minimum olacaktır. Sonra yine her basışımızda artacaktır.
KAYIT SİLME
Sil butonuna ilk basışımızda dikkat edersek meşgul led lambası iki kez yanıp söner ve entegreyi silinmeye hazırlar. Hiç elimizi kaldırmadan basmaya devam edersek, meşgul ledi tam 7 kez yanar-söner ve entegremizin içini tamamı ile siler. Bu silme işlemi geri alınamaz.
KAYITLAR ARASI DOLAŞIM
İleri butonu ileri sarma butonudur. Kayıt anahtarına basıp süre dolmadan kapatırsanız, sonradan kayıt ekleyebilirsiniz. Tekrar kayıt anahtarına bastığınızda yapacağınız kayıt ikinci sıraya alınır. Daha sonra yapacağınız kayıt da üçüncü sıraya. İşte bu kayıtlar arasında “ileri” butonu ile seçim yapabilirsiniz. Her bastığımızda bir sonraki kayıt sıraya geçer. Ve play butonuna bastığımız zaman o kayıt çalar. Eğer uzun süre basılı tutarsak en son kayda ulaşacak ve playa bastığımızda ilk sıradaki kaydımız hoparlörden duyulacak demektir.
Not: Aux girişinden ses kayıt yapacaksanız jumper pozisyonunu Mıc yerine Aux yapmayı unutmayınız.
Dosyalar: http://elektronikprojeler.com/index.php?topic=2766.msg10676
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/05/26 Etiketler: isd17120, isd1760, isd1790, ses kayıt
Bayadır düşünüyorum bu devreyi yapmayı ama adam akıllı baskı devre bulamıyodum. Senin b.d. güzel.
Benim aklımda bundan bi kapı zili yapmak var.
Kayıt kalitesi nasıldır. Bi müzik kaydetsek çalarken anlaşılıyor değilmi.
Yani zil olurmu.?
Paylaşım için teşekkürler kardeşim..
Kayıt kalitesi güzel. normal kaset çalar nasıl kayıt alıyorduysa aynı. hatta baslı tizli süper bir ses için devrede bulunan 82K direnci 47K yaparsan kayıt süresi yarıya düşer ses daha da kaliteli olur.
zaten kalite önemli değilse -> daha uzun bir süre için direnç değerini artırıp 2 dakika ses kaydı yapılabiliyor bu devreyle.
av formatındaki görüntüyü sd karta mpeg yada avi olarak kayıt edecek devre yada cihaz varmı boyut olarak küçük olması gerekli
böyle bir devreyi handcam yerleştirip kasete kayıt etmek yerine sd karta kayıt etmesini sağlayacağım. bilenlerin [email protected] göndermesi rica olunur. 🙂
biz bu devreyi yapıyoruzda hoca bir soru sordu bu devrede aux yerine neden mıc. girişi kullanılır .
aux ses giriş seviyesi, mikrofondan daha kuvvetlidir. mikrofon sinyalinin daha fazla yükseltilmeye ihtiyacı vardır. mikrofona göre ayarlanan bir girişe aux ses sinyali verirseniz aşırı yükseltileceği için ses distorsiyonlu olacaktır.
Merhaba. Elimde ISD1730 var bende kendime bu tarz bir devre yapmak istiyorum. Gitar çalmaktayım 10-30 saniyelik ritimleri kayıt edip üstüne çalmak istiyorum. Datasheet’teki sistemi yaptım. Entegre kayıt işlemi yapıyor. Hafızayı siliyor fakat play dediğim de sürekli bir ugultu alıyorum hiç ses yok. Acaba nerede hata yapıyorum konu sahibi yardımcı olabilirse sevinirim.
Merhaba Murat,
Entegreye ses kaydı alamayışının bir çok nedeni olabilir. mikrofon kapsül değil dinamik ise, ayağının canlı ucuna dirençle gelen voltaj gelmiyorsa, mikrofon ayakları tersse vs ses girişi olmaz ve kayıt alamadığı için uğultu gelir…
Üzücü haber, eğer elektronikte acemi değilim devrem dört dörtlük diyorsan, malesef piyasada bir kısım entegreler imalat hatalı ve ses almıyor, ya da bir iki kez alıp sonra bozuluyor… böyle bir durum yaşamış olabilirsin… Benim başıma geldi çünkü…
Bu devrede hata var entegre bozuyor diyen bir satıcıya, “nedense hep senden aldıklarımı bozuyor, başka yerden aldığımda bozmuyor, ilginç değil mi?” demiştim. Karaköyde bir insaflı satıcı itiraf etti ve devreye takıp denedik on tane entegresinden üç tanesi sağlam çıktı onları da ben aldım.
kolay gelsin…
Tekrar’dan Merhaba.
Kusura bakmayın cevabınızı daha yeni görüyorum biraz geç oldu. O bahsettiğim sorunu uğraşıp buldum. Sistemde Aux girişi kullanmıştım. Sorun; Aux girişi kullanılacaksa eğer kayıt süresi boyunca FT pinini de GND ye çekmek gerekiyormuş. Yani REC ile FT pinine kayıp yapılacaksa beraber basılmalı. Bu sistemden şuana kadar iki tane ürettim ve hiç bir problem yaşamadım. Ses kalitesi gayet güzel, kullanışlı ve pratik bir sistem yapacak arkadaşlara tavsiye ederim.
Şimdi ise seri haberleşme port’u ile kontrol etmeyi deneyeceğim, programlama bilgim var fakat nasıl bir yol izlenmeli, ISD’nin eeprom’una nasıl ulaşılır bir bilgim yok. Eğer bilginiz varsa gene bu tarz bir açıklama yaparsanız sevinirim.
Herkese Kolay Gelsin.
selam arkadaşlar ben ısd 1760 entegresine sesi kayıt ettim gayet iyi kaydettiğim sesi 2x40w çıkışı olan tda8560 anfi devresi ile dahada güçlendirmek istedim ancak speaker çıkışından anfiye giriş yaptıgımda anfi aşırı ısınıyor ve yanacak dereceye geliyor hatta birini yaktım aud/aux çıkışındanda çok az bir ses geliyor sizce sorunum nedir yardımcı olursanız memnun kalırım saygılar
Merhaba Barış,
Öncelikle cevaplaman gereken soru şu:
Bir Çıkış entegresi neden ısınır (ısınınca doğal olarak yanar).
Isınmanın amatör sebeplerini geçiyoruz (soğutma eksikliği, voltaj hataları, hoparlör omaj uyumsuzluğu vs vs)
!. kuplaj hatası ses sinyalinin entegreye düzgün girmesine engel olur. hem ses düzgün olmaz hem de dc voltaj uygulanan amplifikatör hem ısınır, hem hoparlörü ısıtır. Ses gelmediği halde hem de.
O halde kuplajı düzgün yapmalısınız.
Burada takılacağınız konu şudur ki, ISD entegrenin hoparlör çıkışı görüleceği üzere eksi veya artı enerji ile bağımsızdır. ortak uç yoktur.
Canlı uç olarak kullanılan uçtan siz bağladığınız amplifikatörden sağlıklı ses alamıyorsanız, değişik kuplaj yolları denemelisiniz.
Kondansatör değeri değiştirmek, ISD çıkışına potans koymak, dirençle ortalayıp orta uçtan çıkış almak vs gibi… Biz bir defasında hoparlör çıkışının iki ucuna 2.2K direnç bağlayıp, sonra bu dirençlerin ucunu da birbirine bağlayıp çıkışı toplam 4.4 K üzerinden kısa devre etmiş olduk. sonra 2.2K uçlarını birbirine bağladığımız yerden sesi alıp, amplifikatöre gönderdik ve sağlıklı ses aldık.
kısaca, her entegre bu çıkışı direkt bağlamakla desteklemez. uğraşmanız lazım biraz.
Kolay gelsin.
İyi günler ben bu devreyi ISD1790 ile kurmak istiyorum fakat baskı devre olarak değil breadboarda kurcağım tam detaylı çizim paylaşabilir misiniz hangi elemanı nere bağlıycağımı bilmiyorum detaylı bi çizim olmadığı için bir de çıkış için aux kullanmak istemiyorum
merhaba
ben bu devrenin 4 ayrı ses çıkartabilmesi yani 1. butona bastığımda 1. sesin sürekli tekrarlamasını istiyorum 2. butona bastığımda 2. sesin tekrarlanmasını istiyorum konu hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Merhaba Sercan, bu devrenin veya başka bir ISD ile yapılmış devrenin, sizin bahsettiğiniz gibi ayrı sesleri verebilmesi için genelde bir PIC ve yazılım kullanılır. Söz ettiğiniz türden bir devreyi işlemci kullanmadan yapmak için netten APR9600 uygulamalarına bakmanızı öneriyorum.
adresleme yöntemi ile kayıt ettigimiz sesi pic yardımıyla söyletebilirmiyiz sesi ?
Adresleme ya da başka yöntem… Neticede Pic ile pek çok yöntem denenebilir ve uygulanabilir.
Ama “sen biliyor musun” dersen; maalesef pic yazılımları konusunda bir bilgim yok.
hocam 1760 ile devreyi kurduktan sonra 1760 entegresine program yüklemem gerekecek m yoksa ses kayıt için program yüklü m
Yusuf Hocam, devreyi yaptık yalnız şöyle bir sıkıntı var. Micden 50 saniyelik kayıt aldım, bunu aux girişiyle 2+1e bağladım ama ses hiç anlaşılmayacak şekilde az geldi. Aşağıdaki yorumlardan anladığım kadarıyla biz kayıt yaparken rec ve ft tuşuna birlikte mi basacağız. ?
Merhaba
Sesin sürekli tekrar etmesi için ne yapmalıyım. Teşekkürler
arkadaşlar bir periyodik tablo düşünün ametllar metallar diye 5 farklı bölüm var.her bölümde kayıt ettiğim sesi bir anahtarla o bölümde yanan ledlerle birlikte kontrol etmek istiyorum.yani 1 bölümde ametalleri anahtara bastığımda ledler yanacak ve ses çalacak nasıl yapılır bilgi verirseniz.
bir saate ses kayır cihazı eklenebilir mi
ses kayıt butonuna bastığımızda kayıt yapmadan önce “Mesajınızı bırakınız” mesajını koymak istiyorum. Nasıl yapabilirim ?
Hocam merhaba, bu devrede kayıt süresini uzatmanın bir yolu var mıdır picle veya başka bir mikrodenetleyici ile yapılabilirmi?
Merhaba. Bu ses kayıt cihazını 20 farklı butona bağlayıp herbir butona bastığınızda ayrı bir sezon çıkmasını sağlayabilir miyiz? (2ser 3er saniyelik) sayıların almanca telaffuzunu ogretmen için bir duzenek hazırlamayı düşünüyoruz da, teşekkürler…